Cumartesi gündemi yoğun! Galatasaray’ın kongre tarihi belli oldu, maçlar, haberler

Futboldan basketbola, NBA'den Formula 1 ve diğer spor dallarına Türkiye'de ve dünyada cumartesi gününün yaşanan gelişmeler...

Spor 20 Nisan 2024
İşte spor dünyasında günün öne çıkanları.

Türkiye ve dünyada birçok gelişme yaşanıyor. Galatasaray’da seçim tarihi belli oldu. Formula 1’de Çin’de ilk sıra yine Verstappen’in. FIFA Başkanı Infantino’dan hükümetlere çağrı geldi. NBA’de play-off’a kalan son takımlar belli oldu. La Liga’de El Clasico heyecanı yaşanacak. Futbol, basketbol ve diğer spor dallarından haberler…

Galatasaray’da seçim tarihi belli oldu

Galatasaray başkanlık seçiminin yapılacağı olağan genel kurulun tarihi belli oldu. Sarı-kırmızılı kulüpten yapılan açıklamada, olağan seçimli genel kurulun 18 Mayıs’ta, çoğunluk sağlanamadığı takdirde ise 25 Mayıs’ta gerçekleştirileceği bildirildi. Genel kurulun, Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu’nda saat 10.00’da başlayacağı belirtildi.

Karadeniz’de puanlar paylaşıldı

Samsunspor ve Adana Demirspor 1-1 berabere kaldı.

Samsun Yeni 19 Mayıs Stadyumu Samsunspor ve Adana Demirspor arasındaki mücadeleye sahne oldu. Süper Lig’in orta sıralarında yer alan iki takımın mücadelesi çekişmeli geçti. 13. dakikada ev sahibi gole yaklaştı. Kırmızı-beyazlı takımın kazandığı korner atışını Emre Kılınç kullandı. Bu futbolcunun ön direğe ortasında iyi yükselen Moundilmadji kafayla vurdu ama top üst direğe çarparak auta çıktı. Ancak öne geçen ekip 41. dakikada Adana Demirspor oldu. Ani gelişen atakta Yusuf Erdoğan’ın ceza sahasına ortasında Van Drongelen’in kafasından seken top Mendoza’nın önünde kaldı. Kolombiyalı oyuncu yerden plase vuruşla topu ağlara yolladı. İkinci yarıda 60. dakikada Samsunspor Muja ile gole yaklaştı ancak kaleci Magomedaliev topu kurtardı. 62. dakikada bu kez Taylan kaleyi yokladı ancak Magomedaliev yine başarılı oldu. 86. dakikada bu kez Tait rakip kaleyi yoklayan isimdi. O da pozisyondan yararlanamadı. Ancak Samsun aradığı golü uzatma anlarında buldu. Landry Dimata kafayla yaptığı gol vuruşuyla skora 1-1’lik denge getirdi. 90+9. dakikada Samsun bu kez Mouandilmadji ile gole yaklaştı oyuncunun kafa vuruşu direkten döndü, kendi topunu tamamlamaya çalıştı ancak başarılı olamadı. Maç 1-1 sona erdi. Samsun 39 puanla 12. sırada kalırken Adana da 41 puanla 11. sırada kaldı.

Alanyaspor, Konyaspor’u ateşte bıraktı

Alanyaspor, Konyaspor’u deplasmanda iki golle geçti.

Geçtiğimiz hafta Galatasaray’a sahasında 4-0 yenilen Alanyaspor, düşme hattından uzaklaşmak için çabalayan Konyaspor’a konuk oldu. 37. dakikada Cicaldau’nun ortasında topla buluşan Ethemi’nin vuruşunda, meşin yuvarlak kaleci Ertuğrul Taşkıran’da kaldı. Alanyaspor ilk yarının duraklama anlarında 1-0 öne geçti. Ceza sahası içerisinde topla buluşan Oğuz Aydın’ın ortasında Hadergjonaj’ın sert vuruşunda, top filelere gitti. Konyaspor ikinci yarıda da istediği etkinliği gösteremedi. Alanyaspor oyunu rölantide tutmayı başardı. Alanya rahatladığı golü 90+2. dakikada buldu. Carlos Eduardo orta sahaya yakın bölgede aldığı topu sürdü, ceza alanı dışından düzgün bir vuruş yaptı ve topu ağlara yolladı. Alanya maçı 2-0 kazandı. Akdeniz ekibi 45 puanla 8. sıraya geldi. Konya ise 36 puanla 15. sırada kaldı.

Fenerbahçe, Daçka’ya şans tanımadı

Fenerbahçe, Daçka’ya 33 sayı fark attı.

EuroLeague’de Monaco eşleşmesine hazırlanan ve ilk maçına çarşamba akşamı deplasmanda çıkacak olan Fenerbahçe Süper Lig’de Darüşşafaka’yı konuk etti. Sarı-lacivertli ekip üst üste dört mağlubiyet aldıktan sonra Beşiktaş’ı yenerek nefes almıştı. Takım Daçka’yı da geçerek Fransa’ya moralli gitmek istiyordu. Maça fazlasıyla iyi başlayan Fenerbahçe kusursuza yakın bir hücum performansının ardından ilk çeyreği 35-20 önde geçti. İkinci çeyrekte fark bir ara 20 sayı üzerine çıksa da Daçka mücadeleyi bırakmadı, devre 57-45 sonuçlandı. İkinci yarıya daha iyi başlayan Kanarya yine farkı artırmaya başladı. Savunmada iyice vidaları sıkan Fenerbahçe son periyot öncesi farkı 26 sayıya kadar çıkardı. Fenerbahçe, maçı 110-77 üstün tamamladı. 28. maçında 23. kez kazanan Fenerbahçe sezonu ilk ikide bitirecek. Play-off mücadelesi veren Daçka ise maç fazlasıyla kendini ilk 8 içine attı. Nigel Hayes 19 sayıyla oynarken Şehmus 17 sayı, Melih Mahmutoğlu 15, Tyler Dorsey 14, Amine Noua 11 sayı attı. Daçka’da Muhsin Yaşar’ın 23 sayısı yeterli olmadı. Ligde diğer maçlarda alınan sonuçlar şöyle…

Samsunspor – Bahçeşehir 69-105

Merkezefendi – Bodrumspor 83-68

Derbide zafer de final bileti de Beşiktaş’ın

Beşiktaş sporcuları maçtan sonra büyük sevinç yaşadı.

Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi play-off yarı final ikinci maçında Beşiktaş, Galatasaray’ı 60-59 yendi. Süleyman Seba Spor Salonu’nda oynanan karşılaşmanın ilk periyodunu 22-12 önde tamamlayan siyah-beyazlılar, soyunma odasına da 35-32 üstün gitti. Maçın 3. çeyreği 41-41 eşitlikle geçilirken Beşiktaş, müsabakadan 60-59 galip ayrıldı. İlk maçta da rakibine 87-84 sağlayan siyah-beyazlı takım, adını finale yazdırdı.

Çin’de pole pozisyon yine Verstappen’in

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda sezonun beşinci etabı Çin Grand Prix’sine, Red Bull takımının Hollandalı pilotu Max Verstappen ilk sıradan başlayacak. Şanghay şehrindeki 5,4 kilometrelik Uluslararası Şanghay Pisti’nde 56 tur üzerinden yapılacak yarışın sıralama turlarında 1:33.660’lık derece elde eden Verstappen, ilk cebin sahibi oldu. Sezonun ilk dört yarışında da pole pozisyonunu kazanan Hollandalı sürücünün, 0.322 saniye arkasındaki Meksikalı takım arkadaşı Sergio Perez ikinci, 0.488 saniye gerisindeki İspanyol Fernando Alonso (Aston Martin) üçüncü sırayı aldı. Mercedes’in 7 dünya şampiyonluğu bulunan Büyük Britanyalı sürücüsü Lewis Hamilton ise üçüncü eleme seansına kalamadı ve 18. sırayı elde etti. Cin Grand Prix’si pazar günü 10.00’da koşulacak.

Adana Demirspor’da Nani kadro dışı bırakıldı

Nani,bu sezon başında Adana Demirspor’a geldi.

Süper Lig takımı Adana Demirspor’da Samsunspor karşılaması öncesinde sürpriz karar alındı. Luis Nani, yönetim ve teknik ekibin kararı ile kadro dışı kaldı. 37 yaşındaki Portekizli yıldız Samsunspor maçı kadrosunda yer almadı. Luis Nani, Adana ekibinde bu sezon 34 maçta 1213 dakika süre aldı. Dört gol atarken üç asist yaptı. Kariyerinde Sporting, Manchester United, Fenerbahçe, Valencia, Lazio, Orlando, Venezia, Melbourne ve Adana Demirspor takımları bulunan 37 yaşındaki yıldız sol kanat; toplamda 603 maça çıktı. 127 gol ve 146 asistle oynadı.

El Clasico heyecanı! Arda Güler yine yedek

Arda Güler ikinci kez Barcelona maçının kadrosunda yer aldı.

La Liga’nın 32. haftasında Real Madrid ile Barcelona, pazar günü El Clasico’da karşı karşıya gelecek. Şampiyonluk yarışında büyük öneme sahip karşılaşma, Santiago Bernabeu Stadı’nda 22.00’de başlayacak. Karşılaşma öncesinde 78 puanla lider durumda olan Real Madrid, 70 puana sahip ikinci sıradaki rakibi karşısında galibiyetle ayrılması halinde şampiyonluk yarışında çok büyük bir avantaj elde edecek. Barcelona, kazanması halinde ise ligde bitime altı hafta kala liderle aradaki puan farkını beşe indirecek. Real Madrid’de ilk sezonunu geçiren milli futbolcu Arda Güler, ikinci kez bir El Clasico maçında takımının kadrosunda yer alacak. Ligde Barcelona’nın sahasında 28 Ekim 2023’te oynanan ilk karşılaşmada sakatlığından dolayı kadroda yer almayan Arda, 14 Ocak’ta 4-1 kazandıkları Süper Kupa finalinde kadroda yer alsa da yedek beklemişti. Real Madrid’de son dört resmi maçta yedek bekleyen genç futbolcunun yine ilk 11’de olması beklenmiyor Bu sezon ligde sadece beş maçta forma giyen ve toplamda 31 dakika sahada kalan Arda Güler, bir kez ağları havalandırdı. İki takım arasında ligin ilk yarısında oynanan maçı Real Madrid, 2-1 kazanmıştı. El Clasico için İspanya 1. ve 2. lig kulüplerinin bağlı olduğu LaLiga kurumu, dünya genelinde sadece bir günde 40’tan fazla etkinlik düzenleyecek.

NBA’de play-off’a kalan son takımlan Heat ve Pelicans oldu

NBA’de play-in etabı iki maçla tamamlandı. Doğu Konferansı’nda Chicago Bulls’u 112-91 mağlup eden Miami Heat, play-off’ta lider Boston Celtics ile eşleşti. Heat’te Tyler Herro 24 sayı ve 10 ribauntla double-double yaparken, Jaime Jaquez Jr. 21 sayı ve altı asistlik katkı sağladı. Batı Konferansı’nda ise Sacramento Kings’i 105-98 yenen New Orleans Pelicans, play-off’ta lider Oklahoma City Thunder’ın rakibi oldu. Pelicans’ta Brandon Ingram 24 sayıyla takımın en skorer ismi olurken, Jonas Valanciunas 19, Trey Murphy 16 sayıyla mücadele etti.

Infantino’dan hükümetlere ‘menajer parası’ çağrısı

Infantino sosyal medyasından açıklama yaptı.

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Gianni Infantino, menajerlerin transferlerden elde ettiği gelirlerin futbolun içinde tutulması gerektiğini belirtti. Infantino, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İngiltere Premier Lig takımlarının 1 Şubat 2023-1 Şubat 2024 tarihlerindeki transferlerde menajerlere yaklaşık 500 milyon euro ödediğini hatırlattı. Bu miktarın büyük bir kısmının futboldan ayrıldığını vurgulayan Infantino, “Oyunun her seviyesinde şeffaflık, hesap verebilirlik ve daha iyi yeniden dağıtım adına, menajer düzenlemeleri de dahil olmak üzere transfer sisteminde adil kurallar uygulamaya çalışıyoruz” dedi. FIFA kuralları aleyhine bazı menajerlerin dava açtığını belirten Infantino şöyle konuştu: “Hükümetleri ve milletvekillerini bize katılmaya, transferlerden elde edilen gelirlerin futbolun içinde tutulması ve dünyanın her yerindeki kulüplerle paylaşılmasını sağlamak için aktif bir rol oynamaya çağırıyorum. Bu fonlar, mevcut ve gelecek nesil futbolcular için kesinlikle anahtar niteliğindedir.”

Hakemlere yalan makinesi testi

Andriy Shevchenko, testte başarılı olamayan hakemlerin işine son verecek.

Ukrayna Futbol Federasyonu Başkanı Andriy Shevchenko, ülkede tartışma yaratan bir karara imza attı. Shevchenko hakemlere yalan makinesi bağlanacağını açıkladı. Shevchenko testte başarısız olanların hakemlikten derhal ihraç edileceğini söyledi.

 

Hollanda’da Toprak ikinci, Bahattin sekizinci

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, 2024 Dünya Superbike Şampiyonası’nın Hollanda’da düzenlenen 3. ayağında ilk yarışı 2. sırada tamamladı. TT Assen Pisti’nde yapılan yarış, pist şartları nedeniyle bitime 7 tur kala kırmızı bayrak sallanınca erken bitti. Bu sezon BMW adına mücadele eden ve yarışa üçüncü cepten başlayan Red Bull sporcusu Toprak Razgatlıoğlu, ıslak zeminde start anında 6. sıraya gerilese de daha sonra 2. sıraya kadar yükseldi. Hollanda’daki ilk mücadeleyi İtalyan Nicholas Spinelli kazandı. Toprak Razgatlıoğlu 2. olurken, İspanyol Alvaro Bautista ise 3. sırada yer aldı. Toprak, yeni takımı BMW ile üst üste dördüncü kez podyumda yer alma başarısı gösterdi.

Bahattin Sofuoğlu, Dünya Supersport Şampiyonası’nın Hollanda’daki üçüncü ayağında gerçekleştirilen ilk yarışı 8. sırada tamamladı. Kawasaki Puccetti adına piste çıkan Can Öncü ise yarışı 16. sırada bitirdi. Ducati pilotu Adrian Huertas birinci, Yamaha pilotu Stefano Manzi ikinci, bir başka Yamaha pilotu Valentin Debise de üçüncü oldu. Bu sezon FIM R3 Blu Cru Dünya Kupası’nda yarışmaya devam eden ay-yıldızlı sporculardan Mert Konuk da ilk yarışını 13. sırada tamamladı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.