Derbide farkı yaratan katalizör: Fred

Fenerbahçe Süper Lig'in 37. hafta mücadelesinde ezeli rakibi Galatasaray'ı 1-0 mağlup etti. Maçın en iyilerinden biri Fenerbahçe orta sahasında görev alan Fred'di.

Spor 20 Mayıs 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Fred, Fenerbahçe'nin zaferinin ana kahramanlarından biriydi.

Tarih 20 Aralık 2023. Lider Fenerbahçe evindeki derbi maçına lider çıkmak için Kayserispor deplasmanından üç puanla dönmek zorunda. Sezonun en iyi maçlarından birinde Kanarya 79. dakikada Michy Batshuayi’nin attığı penaltı golüyle son anlara önde girdi. 90+8. dakikada hakem Zorbay Küçük Kayserispor lehine verdiği faul kararına itiraz eden Fred’e kırmızı kart gösterdi. Direkt kırmızı kart görerek oyun dışında kalan futbolcu Galatasaray maçında cezalı duruma düştü. Sezonun en kritik maçlarından biri olarak görülen karşılaşmada Fenerbahçe’nin en büyük silahı olmayacaktı.

Sarı-lacivertliler o maça kadar Fred’in forma giydiği tüm maçları kazanmıştı. Oyuncu ilk olarak Samsunspor deplasmanında giydiği sarı-lacivertli formayla harikalar yaratıyor, takımının vazgeçilmezi olduğunu kanıtlıyordu. Ancak itirazdan ötürü gördüğü kırmızı kart onu kritik derbiden etti. Fenerbahçe evinde Galatasaray’la 0-0 berabere kaldı. Orta saha üstünlüğünü eline almakta zorlanan Kanarya rakip kaleye bir tane bile isabetli şut çekemezken Sebastian Szymanski’nin 60. dakikada ceza alanı önünden attığı şut dışında rakibine tehdit oluşturamadı. O beraberlik Fenerbahçe’nin liderliği koruduğu anlamına gelirken rakibine karşı hem ikili averaj hem de puan avantajını alamaması anlamı taşıdı. Fenerbahçe Fred’in oynadığı her maçı kazanmasının tesadüf olmadığını da böylece kanıtlıyordu. Zira ligde daha önce yaşadıkları puan kayıplarında da Fred sahada değildi (içerideki Trabzonspor ve dışarıdaki Adana Demirspor maçları).

Ligin ilerleyen sürecinde Fenerbahçe Fred’in sakatlıklar yaşadığı günlerle puan kayıpları yaşadı. Oyuncu Olympiakos’a karşı oynanan Konferans Ligi çeyrek final rövanş maçının 86. dakikasında İsmail Kartal tarafından oyundan çıkarılınca Kartal taraftarların hedefi haline geldi. Takım için bu denli öneme sahip Fred Galatasaray deplasmanında sahada olacaktı. Tek çaresi kazanmak olan Fenerbahçe için onun varlığı son derece büyük öneme sahipti. Oyuncu hem önünde Szymanski hem de arkasında İsmail Yüksek olmamasına rağmen her şarta ne denli uyum sağlayabileceğini gösteren bir performans gösterdi.

6 numarada maça başlayan Alexander Djiku 21. dakikada tartışmalı bir kararla ikinci sarıdan kırmızı kart gördü ve oyun dışı kaldı. Sağ kanatta maça başlayan Szymanski yerine 10 numarada yer alan Mert Hakan Yandaş iyi bir ön alan baskısının ilk ayağı olarak maça başlamıştı. Arkasındaki katalizör Fred’di. Ancak 10 kişi kalmak hesapları bozdu. Fred 6 numaraya çekildi. Oyuncu belki yalnızca altı ikili mücadelenin üçünü kazanarak ve bir kayarak müdahale yaparak maçı tamamladı ancak Galatasaray’ın iki savunmacının arasına yaptığı koşularla oluşturduğu pas kanallarını sistematik olarak kapattı. Geçiş hücumlarının neredeyse tamamına katıldı. Öyle ki 41. dakikada Mert Hakan’ın pasıyla topla buluştu ancak uygun pozisyonda şutu ağlara gönderemedi. İkinci yarının son bölümünde Lucas Torreira’dan kaptığı topla Muslera’nın önde olmasını iyi değerlendirdi, direkt kaleyi düşünüp golü de buldu ancak faul gerekçesiyle farkı ikiye şansı kaçtı.

Fred ilk derbide sahada olsaydı neler yaşanabileceğini gösterir nitelikte eksik Fenerbahçe orta sahasının Galatasaray orta sahasına üstünlük kurmasını sağladı. 29 Aralık’ta oynanması planlanan Süper Kupa maçı öncesi 0-0 biten derbinin ardından İsmail Kartal “Suudi Arabistan’da Fred de bizimle olacak” deyip oyuncunun eksikliğini ne denli hissettiklerini vurgulamıştı. Pazar akşamı gösterilen performansı gören Başkan Ali Koç belki de 7 Nisan’daki Süper Kupa’ya A takımla çıkmamanın pişmanlığını yaşadı. Öyle ki en büyük silahlarından birinden yoksun Fenerbahçe’nin kendi sahasında rakibine karşı noksan kaldığı noktalar, deplasmanda eksik oynamasına rağmen kapanmış göründü. Fred alınan üç puana büyük etki etti ve takımının yarışı son haftaya taşımasında direkt etkili oldu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.