Manchester United’ta ilk Türk! Altay Bayındır Fenerbahçe’ye kazandırarak gitti

Milli kaleci Altay Bayındır, Fenerbahçe'den Manchester United'a transfer oldu. 2019-20 sezonundan bu yana sarı-lacivertli formayı terleten Altay, eski kulübüne duygusal bir şekilde veda etti. Bayındır, Manchester United tarihindeki ilk Türk futbolcu oldu.

Spor 2 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Son dönemde Fenerbahçe taraftarı başta olmak üzere futbol kamuoyunun büyük kısmının formu nedeniyle eleştirdiği Altay Bayındır, sarı lacivertli kulüpten ayrıldı. 25 yaşındaki kalecinin yeni adresi dünya devlerinden Manchester United oldu. Söz konusu transfer ilk aşamada kimilerine inanaması güç gelse de Hollandalı teknik direktör Erik Ten Haag’ın Ajax’ı çalıştırdığı günlerden beri takip ettiği Altay Bayındır’ı kadrosunda görmek istemesi kadar normal bir şey yoktu. Üstüne üstlük Manchester gibi son birkaç yılda transfer için 1 milyar euronun üzerinde bir miktarı gözden çıkarmış kulüp için 5 milyon euro son derece düşük bir miktardı. Sonuç olarak Altay’ın Fenerbahçe günleri 1 Eylül 2023 itibarıyla sona erdi ve Manchester United tarihindeki ilk Türk futbolcu olma hüviyetiyle beraber Premier Lig kapısı açıldı.

Üç sevinç, bir hüzün... Büyük gururÜç sevinç, bir hüzün… Büyük gurur

14 Nisan 1998 tarihinde Bursa’da dünyaya gelen Altay Bayındır, futbol kariyerine de Türkiye’nin en geniş futbolcu marketlerinden olan bu şehirde başladı. 13 yaşında Bursaspor altyapısından ayrılan Altay Arabayatağı Kulübü’ne geçiş yaptı. Burada bir sene kalan oyuncu Bursa Yol Altyapısı’na transfer oldu. Altay burada da çok zaman geçirmeyecek ve henüz 15 yaşında Ankara’nın yolunu tutacaktı. Evinden küçük yaşta ayrılan oyuncu bir diğer özel altyapılardan Ankaragücü’ne transfer oldu. Altay’ın A takım seviyesine yükselmesi çok uzun sürmeyecekti. Fiziksel olarak kaleyi kaplayan bir görüntüye kavuşması beklenen ve önünde sonunda 1.98 boyuna kavuşacak Bayındır, 2016’da Ankaragücü A takımına yükseldi. Burada ilk Süper Lig deneyimini yaşaması biraz zaman aldı. İlk maçına 30 Kasım 2018 tarihinde Rizespor’a karşı çıktı. Bu karşılaşma Ankaragücü’nde çıkacağı 31 resmi karşılaşmadan biriydi.

Altay’ın çıktığı 31 resmi maçtan biri 7 Nisan 2019 tarihinde Fenerbahçe’yle Ankara’da oynanan karşılaşmaydı. Söz konusu karşılaşma 1-1 sonuçlanmış ve milli kaleci dikkat çekici performans sergileyen isimlerden biri olmuştu. Henüz 21 yaşında olması onu özel kılıyordu. Kalesini Harun Tekin ve Volkan Demirel gibi isimlerin koruduğu, 2019 yazıyla beraber bu bölgede revizyona gitmek isteyen Fenerbahçe için doğal adaylardan biriydi. Teknik direktör Ersun Yanal için de yaz transfer döneminin önemli eklemelerinden ve hedeflerinden biri olarak görünüyordu. Nitekim Fenerbahçe, 10 Temmuz 2019 tarihinde yaz başından itibaren malum gibi gözüken transferi ilan etti. Altay Bayındır, 1.5 milyon euro bonservis bedeli karşılığında Fenerbahçe’ye transfer oldu.

Altay Bayındır Fenerbahçe’ye böyle adım attı.

Sıradaki Türk kaleci

Türk kaleci geleneğini çok uzun süredir devam ettiren, Rüştü Reçber, Volkan Demirel, Serdar Kulbilge, Mert Günok, Volkan Babacan ve son olarak Harun Tekin gibi isimleri kadrosunda barındırıp milli takım kaleci rotasyonu açısından da Türk futbolunun referans takımı olan Fenerbahçe için son durak Altay Bayındır’dı.

Volkan Demirel’in emekliliği sonrası 1 numaralı formayı sırtına geçiren Altay, Ersun Yanal yönetiminde mutlak şampiyonluk parolasıyla başlanan 2019-20 sezonunda kaleye geçen isim oldu. Altay 26. haftadaki Konyaspor ve son haftadaki Rizespor maçları hariç tüm lig maçlarına ilk 11’de başlayarak kalenin tek sahibi olduğunu gösterdi. Bir sonraki sezona daha iddialı bir kadro ve Erol Bulut yönetiminde başlayan Fenerbahçe’de ilk 11’den adı silinmeyen nadir isimlerden biri Altay’dı. 22 yaşındaki kaleci Fenerbahçe’nin mutlak şampiyonluk hedefiyle başladığı sezonda takımının kalesindeki yerini kaybetmedi ve belki de kariyer sezonunu yaşadı. Yan toplardaki hataları yine güven vermiyordu ve bu konuda gelişmesi gerektiği son derece netti. Ancak karşı karşıya pozisyonlarda jenerasyonunun dünyadaki sayılı kalecilerinden biri olduğunu kanıtlar nitelikte kurtarışları ve maçları vardı. Özellikle 23. haftada Hatayspor deplasmanında oynanan karşılaşma adeta Altay’ın imza maçlarından birine dönüştü. Rakip takımın şut bombardımanına karşı kalede sağlam duran Bayındır, sarı-lacivertlilerin sahadan 2-1 galip ayrılmasını sağladı.

Gelin görün ki söz konusu imza sezon Altay adına olumlu bitmedi. Fenerbahçe’nin şampiyonluğu kaçırdığı sezonun son bölümünde bilek kırıklığı yaşayan oyuncu yerine kaleye Berke geçecekti. Altay sezonun son haftasıyla beraber eldivenine kavuşabilecek ancak kritik dönemeçteki 6 maçı kaçıracaktı. Gösterdiği iyi performansla milli takıma kadar yükselmeyi başaran Altay, Vitor Pereira yönetiminde başlayan 2021-22 sezonunda da Fenerbahçe kalesine yazılan ilk isimdi. Söz konusu sezonda sakatlık şanssızlığı sürdü. Ekim sonunda omzundan sakatlık yaşayan Altay yaklaşık olark 3 ay sahalardan uzak kaldı. 23 yaşındaki oyuncu kaptanlık pazubandını koluna taktığı sezonun ikinci yarısıyla beraber sahalara döndü. İsmail Kartal yönetiminde sezonu son derece iyi bitiren Fenerbahçe’de Altay yeniden değişilmez parçaydı.

Sakatlıklar peşini bırakmadı

2022-23 sezonu Altay Bayındır’ın gelişiminin durma noktasına geldiği zaman dilimiydi. Jorge Jesus yönetiminde sezona son derece iyi başlayan ve Süper Lig ile Avrupa Ligi’den zirvede olan Fenerbahçe’nin kalesindeki Altay, yan toplarda etkisiz ve güven vermeyen oyununu sürdürüyordu. Her ne kadar hücum kısmında güven veren ve üretken olan bir takım ortaya çıksa da özellikle iç sahada 5-4 galibiyetle sonuçlanan Karagümrük maçında Altay’ın kaledeki performansı endişe vericiydi. Fenerbahçe taraftarı ve kamuoyu nezdinde Altay hakkındaki yorumlar iyiden iyiye olumsuza dönüyordu. Fenerbahçe adına işler sezonu bölen Dünya Kupası arası sonrası da olumlu seyretmedi. İç sahada Galatasaray’a kaybedilen 3-0’lık maç kırmızı kart gören İrfan Can Kahveci ve kalesinde kapadığı köşeden Mauro Icardi’den gelen şutu önleyemeyen Altay için büyük eksi yazan karşılaşma oldu. Ezeli rakip Galatasaray’ın 14 maçlık galibiyet serisiyle fark yarattığı ligde Fenerbahçe’nin hataya yeri kalmamıştı. Ancak içeride Beşiktaş’a 4-2 kaybedilen maç hem Jorge Jesus hem de ismi artık mimli olan Altay’la Fenerbahçe tribünleri arasındaki ipleri kopma noktasına getirdi. Son 2 sezondur sakatlık problemleri nedeniyle belli bir maç kaçıran Altay benzer sorunu 2022-23 sezonunun sonunda da yaşayacaktı. Belinde yaşadığı sıkıntı nedeniyle sezonu kapatan Altay yerine kaleye Göztepe’den kiralanan İrfan Can Eğribayat geçti. Eğribayat’ın kalede olduğu Fenerbahçe sezonu Türkiye Kupası kazanarak kapadı. Bu kupa aynı zamanda sarı-lacivertlilerin 9 senelik hasretine son verdi. Altay da Fenerbahçe bünyesinde ilk apoletini omzuna taktı.

Altay Bayındır ve meslektaşı İrfan Can Eğribayat.

Güven kırılması

Yaz aylarının gelmesi ve transfer döneminin resmi olarak başlamasıyla beraber Fenerbahçe’nin ana gündemlerinden biri kaleci eklemesiydi. Bir numaları aday Hırvatistan Milli Takımı ve Dinamo Zagreb’in kalesini koruyan Dominik Livakovic’ti. Altay, sezon içinde bitecek olan sözleşmesini uzatmış, İrfan Can Eğribayat’ın da bonservisi alınmıştı. Bu durumda Livakovic geldikten sonra Altay forma rekabetine girecek isim, İrfan Can ise üçüncü kaleci olacak isimdi. Ancak evdeki hesap çarşıya çıkınca bozuldu. Altay son derece formsuz bir sezon başlangıcı yaptı. Oyuncunun Maribor ve Gaziantep FK ile iç sahada oynanan maçlarda yenilen goller yine sosyal medyayla beraber taraftarın dilindeydi. Psikolojik olarak zorluk yaşadığı ve düşüşte olduğu yorumları yapılan Altay’la alakalı iç karartıcı tespit cümlesi “Kaleye gelen ilk top sürekli gol oluyor” öbeğiydi.

Yedek kaleci olarak bakılan Altay için ayrılık iddiaları çıkmaya başladı. Söylentiye göre sezon içinde sözleşmesi sona erecek oyuncuya teklif yapan Manchester United, bu kez bonservis ödemeyi kabul etmiş biçimde Fenerbahçe’nin kapısındaydı. Livakovic’i bonservisle transfer edecek Kanarya için İngiltere’den gelecek ücret hem fırsat hem şanstı. Altay’ın da ayrılmaya sıcak bakmasıyla beraber görüşmeler gerçekleştirildi. United yedek kalecisi Dean Henderson’ı Crystal Palace’a yolladı. Burada doğan boşluk Altay’la kapanacaktı. Bayındır, yaptığı kötü sezon başlangıcının ardından formayı İrfan Can’a kaptırmıştı ancak kadroda yer alamya devam ediyordu. Konferans Ligi play-off turu ilk maçı öncesi Livakovic transferi açıklanmıştı. Maç başlamadan önce stadyumda hem karşılama hem de veda vardı. Altay Bayındır, 24 Ağustos’taki maçla beraber Fenerbahçe’ye ve taraftara veda etti. 1 Eylül tarihinde malum ayrılık resmiyet kazanacaktı.

Konferans Ligi'nde Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın rakipleri belli olduKonferans Ligi’nde Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın rakipleri belli oldu

Karşılıklı duygusal veda

25 Ağustos’ta yöneticilerden Selahattin Baki ve Başkan Ali Koç, Manchester’a sağlık kontrolüne giden Altay’ı bizzat uğurlamak adına havaalanına gittiler. Son dönemlerde yollarını ayırdığı oyuncularla pek de iyi ayrılmayan Fenerbahçe için bu durum haber değeri taşıyordu. 4 sene boyunca kaleyi koruyan, kulübün en zor günlerinde şampiyonluk umudu yolunda fileye bekçi olan Altay için sahadaki son zamanlar iyi geçmemiş olsa da kulüpteki son günler duygusal açıdan yoğun ve güzel geçiyordu.

Manchester United oyuncuyu 5 milyon euro bonservis, sonraki satıştan yüzde 20 pay ve satış 10 milyon euro üstünde olursa 1 milyon euro katkı payı karşılığında kadrosuna kattığını duyurdu. Bu duyuruyla beraber Fenerbahçe’nin sosyal medya hesaplarından da duygu dolu paylaşımlar yapılmaya başlandı. Başkan Ali Koç, Altay Bayındır’la alakalı duygulandıran bir başka gerçeği şu sözlerle paylaştı: “Manchester United’dan çok büyük bir teklif geldi. Bu teklifte serbest oyuncu olduğu için Fenerbahçe’yi de aslında ilgilendiren bir durum yoktu. Ama Altay hiçbir mecburiyeti yokken, hiçbir zorunluluğu yokken ‘Fenerbahçe’ye de kazandırmadan gitmem’ düşüncesiyle Fenerbahçe ile sözleşme uzattı. İşte aidat duygusunun bir parçası. Ülkemizi ve Fenerbahçe’yi en iyi şekilde temsil edecek. Allah yar ve yardımcısı olsun.”

Altay Bayındır ve Başkan Ali Koç böyle vedalaştılar.

Altay da Fenerbahçe’den ayrıldığı için içinde buruk bir his olduğunu ifade etti. Bayındır “Başta başkanımız olmak üzere bugüne kadar çalıştığım tüm hocalarıma, kulüp personelimize ve camiamızdaki herkese çok teşekkür ederim. Taraftarlarımız, bugüne kadar bana destek oldu. Bazı dönemlerde beni çok sevdiklerinden dolayı ufak tefek şeyler oldu. O da aşırı sevgiden ve beklentiden. Ben de bundan sonrası için bu beklentiye ve sevgiye layık olmaya çalışacağım.” diyerek 4 sene boyunca kalesini koruduğu Fenerbahçe’ye veda etti. Manchester’daki ilk gününde İngiliz kulübünün sosyal medya hesabı için de bir videoda yer alan Altay, “Buradaki ilk Türk futbolcu olduğum için çok heyecanlıyım” dedi. Bayındır, Kim Min-jae’nin Napoli üstü Bayern Münih, Arda Güler’in Real Madrid ve daha önce Eljif Elmas’ın Napoli transferlerinin ardından Fenerbahçe’den dünya devine transfer olan bir diğer futbolcu oldu. Altay artık eldivenlerini dünyanın 1 numaralı liginde, futbol tarihinin en büyük kulüplerinden biri için giyecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.