Üç sevinç, bir hüzün… Büyük gurur

Şampiyonlar Ligi’nde Galatasaray, Konferans Ligi’nde Fenerbahçe ve Beşiktaş gruplara kaldı. Avrupa'da ilk kez yer alan Adana Demirspor penaltılarla elendi. Ülke puanındaki yükseliş, Türk futbolunu dokuzuncu sıraya taşıdı.

Spor 1 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Beşiktaş Kayserispor'u ağırlıyor, Fenerbahçe Alanyaspor'a konuk oluyor.

Türk takımları bu sezon Avrupa kupası macerasına son derece erken başladı. Galatasaray Şampiyonlar Ligi grupları; Fenerbahçe, Beşiktaş ve Adana Demirspor Konferans Ligi grupları için söz konusu turnuvaların ikinci ön eleme turundan yola çıktılar. Bu da temmuz ortasında mesainin başlaması anlamına geldi. 1.5 ay süren ve 6’şar maçın oynandığı zorlu süreçte Türk futbolu ülke puanı olarak son derece büyük adımlar attı. Toplamda 24 maçta tam 20 galibiyet geldi, 2 beraberlik ve 2 yenilgi alındı.

İşte Galatasaray’ın Devler Ligi grubuİşte Galatasaray’ın Devler Ligi grubu

Galatasaray Şampiyonlar Ligi’nde

Galatasaray ikinci turda Zalgiris’le eşleşti. 2019-20 sezonundan sonra ilk defa Şampiyonlar Ligi grup aşaması peşinde olan sarı-kırmızılılar, Litvanya ekibini 2-2 ve 1-0’la geçti. 3. turda rakip Slovenya’dan Olimpija Ljubljana oldu. Tur, 3-0 ve 1-0 gibi 2 galibiyetle cebe atıldı. Play-off turunda Norveç’in Molde takımı Cim-Bom’u her iki maçta zorlasa da 3-2 ve 2-1’lik galibiyetlerle Devler Ligi vizesi alındı. Galatasaray, Şampiyonlar Ligi’ne 5 galibiyet ve 1 beraberlikle gitti. A Grubu’nda Bayern Münih, Manchester United ve Kopenhag’ın rakibi oldu.

Fenerbahçe firesiz devam! Merhaba KonferansFenerbahçe firesiz devam! Merhaba Konferans

Fenerbahçe ise tarihinde ilk defa Konferans Ligi gruplarına kalabilmek adına yola çıktı. Süper Lig ikincisi ilk turda Zimbru’yu 5-0 ve 4-0 gibi iki net skorla geçti. Ardından Slovenya ekibi Maribor’u 3-1 ve 3-0’la geçen sarı-lacivertliler play-off aşamasında Hollanda’nın köklü ve iddialı ekiplerinden Twente’ye rakip oldu. İlk maçı 5-1 gibi sansasyonel bir skorla kazanan Kanarya dünkü deplasmandan 1-0’la döndü ve 6 galibiyetle adını Konferans Ligi gruplarına yazdırdı. Kanarya gruplara 1. torbadan katılacak.

Fenerbahçe'den kötü oyun, 'kral' hareket, harika skorFenerbahçe’den kötü oyun, ‘kral’ hareket, harika skor

Beşiktaş ise transfer döneminin daha az hareketli takımı olmasına rağmen Şenol Güneş yönetiminde oyun ezberi en oturmuş takımdı. Kara Kartal, tecrübeli teknik adam ve yetenek baremi yüksek kadrosuyla çıktığı yolda Tirana’yı 3-1 ve 2-0’la geçti. 3. turda Neftçi Bakü’yle eşleşen ekip, ilk maçı 3-1 ikinci maçı 2-1 kazandı. Play-off safhasında Dinamo Kiev’e rakip olan Kartal Bükreş’teki ilk maçı 3-2 İstanbul’daki ikinci maçı 1-0 kazandı. Bu sonuçlar Beşiktaş’ı 3. torbadan Konferans Ligi gruplarına attı.

Aboubakar Kiev'i yıkar, Kartal gruplara uçarAboubakar Kiev’i yıkar, Kartal gruplara uçar

Adana Demirspor ise kendi adına tarih yazmanın peşinde Avrupa yolculuğuna başladı. Tarihinde ilk defa Avrupa kupalarına katılan Adana, ilk maçına da Romanya deplasmanında Cluj karşısında çıktı. Maç 1-1 berabere bitti ve rövanştaki 2-1’lik galibiyet tur kapısını açtı. 3. turda Osijek’e karşı Adana’da alınan 5-1’lik galibiyet adeta gövde gösterisiydi. Deplasmanda alınan 3-2’lik yenilgiye rağmen tur geldi. Play-off turunda zorluk katsayısı arttı. Rakip Genk’ti. İlk maç deplasmanda 2-1 yenilgiyle bitti. İkinci maçta Adana 45+10’da öne geçti. İkinci yarı ve uzatmalarda skor değişmedi maç uzadı. Takımın yıldızı Belhanda’nın kaçırdığı penaltı hayalleri suya düşürdü. Belhanda gözyaşlarına hakim olamadı, Adana tarih yazma fırsatını kaçırdı.

Görkemli kaybetmekGörkemli kaybetmek

Sonuç olarak Türkiye, 24 maçtan 20 galibiyet, 2 beraberlik ve 2 mağlubiyetle ayrıldı. ürkiye, 20 maç ile Avrupa kupaları tarihinde bir sezonda en fazla ön eleme maçı kazanan ülke oldu. Türk takımlarının bu başarısı 2022’de bir ara 20. sıraya kadar gerilenen ülke puanı sıralamasındaki yükselişi de tetikledi. Türkiye, bu sonuçların ardından 9. sıraya kadar çıktı. Bu sezonun başından bu yana Sırbistan, İsviçre, Avusturya gibi ülkeleri geçen Türk futbolu, son olarak İskoçya’yı da geride bıraktı. İskoç ekipleri Hearts ve Hibernian Konferans Ligi elemesinde hüsrana uğrarken Aberdeen de Avrupa Ligi’nden elendi.

Adana Demirspor Avrupa'da direkten döndüAdana Demirspor Avrupa’da direkten döndü

Bu sonuçlarla beraber Türkiye 32.850 puanla 9. sıraya yerleşirken, İskoçlar 31.650 puanla 10.’culukta kaldı. Hem Türkiye hem İsviçre bu sezon Avrupa’da 3’er takımla var olacaklar. Türkiye’nin önünde 8. sırada bulunan Belçika’nın puanı 38.400. Avrupa kupalarındaki Belçika ekibi sayısı 5. Şayet Türkiye bu sezonu ilk 10 sırada tamamlarsa 2024-25 sezonu Süper Lig şampiyonu, 2025-26 sezonunda Şampiyonlar Ligi’ne eleme oynamaksızın katılacak. An itibarıyla 11. sıradaki Avusturya’nın 30.000 puanı bulunuyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.