Türk işi transfer öyküsü: İstenmeyen adamdan tarihin en pahalısına
İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Galatasaray-Fenerbahçe derbisinden, Beşiktaş-Trabzonspor Türkiye Kupası finaline; Devlet Bahçeli'nin destekçisi olduğu Karagümrük'ten Avrupa Oyunları'na kadar birçok konunda açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de sporu seven, takip eden herkes için 2027’de Avrupa Oyunları’nın İstanbul’a gelmesi çok önemli bir olay. Hatta Olimpiyatın kapısını açacak bir anahtar diyebiliriz. 2027 Avrupa Oyunları’na İstanbul’un ev sahipliği yapmasına ilişkin mutabakat, İtalya’nın başkenti Roma’da imzalanırken ben de bu tarihi anlara canlı tanıklık edenlerden biriydim.
Meslek büyüğümüz Ertuğrul Özkök, yine farkını belli ederek Roma’da kendisinin gözüne çarpanları, herkesin gördüğü ama kimsenin üzerinde durmadığı detayları gözlemleyerek yazdı (linkte). Şu gazeteci niye orada, bu niye davet edilmedi tartışmalarının ortasında ‘Sporcuyum sporcu’ diyerek geziden çıkan ayrıntılara girelim…
EOC (Avrupa Olimpiyat Komitesi) Başkanı Spyros Capralos, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkan Yardımcısı Ali Kiremitçioğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında tarihi imza atılırken salonda en çok dikkatimi çeken hükümet ve devletten (Anadolu Ajansı vardı hakkını yemeyelim) kimsenin olmamasıydı. İmamoğlu’na bu soruyu yöneltmemiz kaçınılmazdı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a ve Roma Büyükelçisi Ömer Gücük’e davet göndermişti. Ama salonda onlar yoktu. Akşam saatlerinde Ömer Gücük’le görüşme yapılsa da konu spor değildi. Sanattan konuşmuşlardı.
Bu da akla başka bir soruyu getiriyordu. Daha önceki Avrupa Oyunları Azerbaycan’ın Bakü, Belarus’un Minsk ve Polonya’nın Krakow kentinde yapılmış ve hepsine hükümet destek vermişti. Seçim öncesi İstanbul’un adaylığı konusunda hem İmamoğlu hem de AK Parti’den rakibi Murat Kurum tek sesti. Peki hükümet desteği olmazsa 2027’de hayal kırıklığı olabilir miydi?
İmamoğlu, en kötü senaryoya göre hazırlandıklarını söyledi: “Bu Türkiye’nin işi. Yardım gelmese de Avrupa Oyunları’nın bütçesi hazır. Bütün fizibiliteleri yaparak bu işe talip olduk. Bakanlığa yazılarımızı yazdık. Bunlara cevap dahi verilmedi. ‘Seçim öncesi’ dendi vesaire vesaire. Bazı tesisler Sinan Erdem gibi bizim olmasına rağmen teslim edilmiyor. Umarım bunları aşarız. Ama en olumsuz halinde bile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin konaklama yerleri, tesisleri Avrupa Oyunları yapmaya muktedir. Planlamasını yaptık”
İlk Avrupa Oyunları’nın yapıldığı Bakü, bu organizasyon için yaklaşık 1 milyar dolar harcama yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’na göre bu bütçenin yirmide biri (50 milyon dolar) kadar bir maliyet bekleniyor. Çünkü 2027 için birçok tesis ya hazır ya da yapımına başlanmış durumda. Faaliyet Planı’nda olan tesisler 2027’ye yetişecek. Kürek yarışları Haliç’te yapılacak. Deniz kenarına portatif tribünler kurulacak. Avrupa Oyunları’nın zenginleştirmek için taahhüt de alınmış. Mesela voleybol oyunlarda kesinlikle bulunacak. Burada bir eksiklik ortaya çıktı. İsmi Olimpiyat Stadı olan yerde koşu pisti kaldırılmıştı. İmamoğlu, bunun sorun olmadığını söyledi. Verdiği bilgiye göre İstanbul’un çeşitli yerlerinde 2027’de 5-6 pist olacak.
“İtibarlı bir organizasyon hazırlıyoruz. 2027’de görebiliyorum tanıtımına büyük katkısı olacak” diyordu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı. Tabii bu da konuyu ister istemez 2036 Olimpiyat Oyunları’na getirdi. 23 Temmuz’dan itibaren Olimpiyat Moda Müzesi’nde İstanbul’un 2027 Avrupa Oyunları’nı anlatan ve 2036 hedefini anlatan tanıtım alanı olacağını öğrendik. Başkana göre 2036 adaylarından Hindistan ve Katar’ın rakibimiz olarak şansı yok. Ancak 2027 bu konuda çok önemli bir dönemeç olacak: “2027 ve 2036 için ilişkileri sürdürecek katılımcı bir yapı kuruyoruz. İçinde iş dünyası da spor dünyası da iletişim dünyası da olacak. Bu katılımla beraber bu oluşacak kurulla birlikte süreci yöneteceğiz. 2036’da tesis noktasında sorun yaşamayacağız. Ulaşımda sıkıntı yok. Raylı sistemde çok ileride olacağız.”
Avusturalya’nın Brisbane kenti 2032 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın ev sahibi olma hakkını kazandı. Üstelik bir oylama yapılamadan komite kararıyla açıklandı. Bu da Olimpiyat için ikili ilişkilerin önemini ortaya koyuyor.
İmamoğlu, bu konuda şunları söyledi: “Olimpiyat Komitesi’yle ilişkilerimiz çok iyi. Bizi Bükreş’e davet ettiler. İstanbul’da Avrupa Oyunları 2027 sunumunu yapacağız. Paris Belediyesi bize çok şık bir alan verdi. Espri yaptım ‘Biz girdik mi çıkmayız’ dedim. Orada da tanıtım yapacağız. Thomas Bach, Olimpiyat Komitesi Başkanı Türkiye’ye yakın bir insan. Normalde dönemi doluyor. Ama başkanlığını uzatmak için görüşmeler sürüyor. Muhtemelen 2036’yı verecek heyete Bach başkanlık edecek. Biz iki kez daha görüşeceğiz onunla. İstanbul’da misafir ettik. O da bizi 29 Temmuz’da Paris’e beni, Spor Bakanı’nı ve Türkiye Olimpiyat Komitesi Başkanı’nı davet etti. Kimlerle olacağını bilmiyorum. Her attığımız adımı sayın Bakan Bak’a bildiriyoruz. Roma’ya da davetliydi. Siyaseti oraya değdirmemeye çalışıyoruz. Şu an önemli olan yürüttüğümüz diplomasi. Brisbane’e oylamayla verilmedi. 2036’da da öyle olması muhtemel”
Burada olimpik sporlara ara verip dünyanın en popüler sporu olan futbola yöneliyoruz. Bugün şampiyonluk yolunda yalnız kalan iki takım, Galatasaray ve Fenerbahçe karşı karşıya gelecek. İmamoğlu, derbiye gitmeyeceğini söyledi: “Çünkü çok zor bir mücadele. Futbol dünyasında söylemlere karşılıklı konuşmalara üzülüyorum. Futbol işi gerçekten bambaşka bir yere evrildi. Bunu iyi bir ele almak lazım. Kurtuluşunu çözümü her şeyi…”
Başkan, Beşiktaş ile Trabzonspor arasında Olimpiyat Stadı’nda oynanacak Türkiye Kupası finalindeyse tribündeki yerini alacak: “Beşiktaş-Trabzonspor maçına gitmeyi düşünüyorum. Maçın İstanbul’da olması iyi oldu. İkisi de denk takım gibi gözüküyor. Böyle bir lig görülmedi. Açık ara iki takım var. Sonraki grupta 7-8 takım var. Bir de aşağıda takımlar var.”
Konu futbola gelmişken üç büyük Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın yeni arazi talebi bulunmadığını ancak mevcut tesislerinde istekleri bulunduğunu öğrendik. Başkan bu isteklerin ne olduğu konusunda sır vermedi. İstanbul’daki takımların Süper Lig’deki ağırlığı ise bir başka konuydu. İmamoğlu, bunlarının çoğunun A.Ş. olduğuna dikkat çekti. Ortak stada takımların sıcak bakmadığını açıkladı. Ancak, yıllardır saha sıkıntısı çeken, Devlet Bahçeli’nin Beşiktaş üyeliğinden istifa ederek katıldığı Karagümrük için projelerinin bulunduğunu söyledi.
Süper Lig’e Gaziantep FK yenilgisiyle veda eden Karagümrük için hazırlanan projenin ne olduğunu ise biraz araştırarak bulduk. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, ‘Karagümrük yuvasına kavuşuyor’ diyerek Karagümrük Vefa Stadyumu, Amatör Kulüpler Müzesi, etkinlik alanları ve otoparktan oluşan projeyi sosyal medyadan paylaşmıştı. Polat’ın verdiği bilgiye göre stadyum Karagümrük’e verilecek.
Vakit geldi!
Fatih için projelerimizi açıklıyoruz.
Karagümrük yuvasına kavuşuyor.🌿
Karagümrük Vefa Stadyumu, Amatör Kulüpler Müzesi, Etkinlik Alanları ve Otoparktan oluşan projemizi sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.
Bu muhteşem stadyum göreve başladığımızda Ekrem… pic.twitter.com/jQb1NW4rBW
— Mahir Polat (@mhrpolat) February 27, 2024
Başkan, konuşmanın sonunda topu yeniden olimpik sporlara getirdi: “İsmi kalsın bir sektör temsilcisi geldi. Futbol takımlarını destekliyorlar. ‘Yanlış yapıyorsunuz’ dedim. Olimpik branşlarda futbola harcadığınız parayla en az 20-25 branşa destek olabilirsiniz. Çölde vaha gibi olursunuz. Devrim yaparsınız. Başka kentlerde bile olsa muazzam bir şey yaparsanız. Orada ailelere çocuklara muhteşem hayaller kurdurursunuz.”
Başkan, İstanbul Belediyesi’nin kalıcı bir bisiklet takımı hazırlığı yaptığını belirterek “Gelecek yıl Tour of Türkiye’de olacak” dedi.
Beşiktaş Başkanı Hasan Arat da Avrupa Olimpiyat Komiteleri İcra Komitesi üyeliği şapkasıyla imza törenine gelen isimlerden biriydi. Basın mensuplarıyla ayaküstü bir konuşma yaptı. Özellikle geleneksel medya ile sosyal medyadaki fenomenler arasındaki farktan şikayet etti. Gerçekliği bulunmayan haberlerden dolayı en yakınları tarafından bile rahatsız edildiğini anlattı.
Bu sırada yapılan ‘Dybala Beşiktaş’ta! Başkan Arat görüşmeler için Roma’da’ esprisi herkesi güldürdü. Bu yazı yazıldığı saatlerde hâlâ transfer haberleri çıkıyordu. Spor medyasında çalışan arkadaşların da diyecekleri vardı. Kulübü takip etmelerine karşın ‘özel’ söyleşilerin neden emek harcayanlara değil de ilişkileri iyi olan kişilere verildiğini sordular. Eski bir basketbolcu olan Başkan Arat, burada futboldan da anladığını gösterdi. Bir vücut çalımıyla net bir yanıt vermeden olay yerinden uzaklaştı.
30 Ekim 2024 - El Clasico’da ‘centilmenler’ İstanbul derbisinde ‘ergenler’
16 Ekim 2024 - Futbol Federasyonu’nda bu kez de Lale Cander krizi… İşte krizin perde arkası
11 Ekim 2024 - Maraton asla maraton değil: Ekrem İmamoğlu etkisi
24 Eylül 2024 - Budapeşte’nin gösterdikleri: Türk satrancı hamle bekliyor