El Kaabi Konferans Ligi’ne böyle damgasını vurdu: Gol atamadığı tek takım var

Ayoub El Kaabi Olympiakos'un Konferans Ligi'ni kazanmasındaki en büyük faktör oldu. Eleme aşamasındaki dokuz karşılaşmada 11 gol atan Faslının aşamadığı tek duvar Fenerbahçe.

Spor 30 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Ayoub El Kaabi'nin olağanüstü Avrupa sezonu kupayla bitti.

Fenerbahçe sezona her kulvarda zafer hedefiyle başladı. Kurduğu geniş kadroyla beraber hem ligde hem Avrupa’da başarı kovalar haldeydi. Konferans Ligi gruplarını lider bitirip zor kuralardan birini çekti. Belçika lideri Union SG ile eşleşen sarı-lacivertliler ilk maçı 3-0 kazandıktan sonra evinde 1-0 yenilmesine rağmen çeyrek final biletini aldı. Çeyrek finalde rakip yine dişine göreydi. Olympiakos UEFA Avrupa Ligi’nde grubunu üçüncü sırada tamamlayıp Konferans Ligi’nde yoluna devam etmişti.

Play-off aşamasında Ferencvaros ile eşleşen Yunan ekibi iki karşılaşmayı da 1-0 kazanarak turladı. Eşleşmede atılan iki golün de sahibi Ayoub El Kaabi’ydi. El Kaabi UEFA Avrupa Ligi gruplarında oynadığı altı maçta üç golde kaldıktan sonra Konferans Ligi yolculuğuna iyi başladı. O yolculuk Oly için hayal kırıklığıyla devam etti. Kendi evlerinde Maccabi Tel Aviv’e 4-1 yenildiler. O tek gol de El Kaabi’den gelmişti. Söz konusu golün değeri rövanşta anlaşıldı. Aynı skoru elde edip maçı uzatmaya taşımayı başaran Oly rakibini 6-1’le geçti ve adını mucizevi şekilde çeyrek finale yazdırdı. El Kaabi rövanş maçını da boş geçmedi ve iki golle öne çıktı.

Fenerbahçe eşleşmesi için net bir favori göstermek zordu. Sonuçta Olympiakos kendi evinde oynanacak finalde yer almak istiyordu. Fenerbahçe de tarihinde ilk kez bir Avrupa kupasında finale gitmek için uğraşıyordu. İlk maç İsmail Kartal’ın orta sahada Rade Krunic ve Miha Zajc ikilisiyle başlaması pahalıya patladı. Savunmada da Çağlar Söyüncü’nün kısa Fenerbahçe kariyerindeki en kötü maçını oynaması işleri zorlaştırdı. Oly bir anda 3-0 öne geçti. Gollerin birinin asisti El Kaabi’den gelmişti. İkinci yarıda İsmail Yüksek ve Fred gibi oyuncuların oyuna dahil olmasıyla işler tersine döndü. Fenerbahçe durumu 3-2 yapıp rövanş için psikolojik üstünlüğü eline aldı. İstanbul’daki maçın 12. dakikasında sezonun oyuncularından İrfan Can Kahveci gol perdesini açtı. Rakibine net fırsat vermeyen Fenerbahçe kalesini korudu ancak turu getirecek golü bulamadı. Penaltılar sonucunda zafere uzanan Olympiakos yarı finale çıktı. El Kaabi sadece bir net gol pozisyonu bulabildiği eşleşmeyi gol atamadan, bir asist yaparak kapatabildi.

AEK'nın yüzüncü yıl laneti: En özel yıl rakiplere yaradıAEK’nın yüzüncü yıl laneti: En özel yıl rakiplere yaradı

Fenerbahçe eşleşmesinin ardından rakip turnuvanın favorisi Aston Villa’ydı. Villa’ya karşı ilk maçın ilk yarım saatinde şok bir başlangıç yapan Oly yarım saat içinde iki farkla öne geçti. Goller Ayoub El Kaabi’den gelmiş, oyuncu Fenerbahçe duvarına çarptıktan sonra güçlü İngiliz ekibi karşısında kendini bulmuştu. Ollie Watkins ve Moussa Diaby’nin skoru eşitleyen golleri Oly’yi yıldırmadı. 52. dakikada maça beraberlik geldikten dört dakika sonra sahne alan Faslı takımını tekrar öne geçirip hat-trick’i tamamladı. 67. dakikada Santiago Hezze’nin golüyle beraber Oly rövanş için olağanüstü bir avantajı eline geçirdi. Evlerinde rakiplerine gol fırsatı tanımadılar. İyi savunma yaptılar. Hücumda iş bitiricileri yine devreye girdi. El Kaabi 10 ve 78. dakikalarda sahneye çıkıp maçın 2-0 kazanılmasını sağladı. Oly finalde Fiorentina karşısına çıkma hakkı kazandı.

Final maçları çekişmeli geçer. Sorumluluk almayı bilen oyuncularla oynamak önemlidir. Tecrübe değerli unsurdur. Daha bir sene önce Konferans Ligi finali oynayan Fiorentina karşısında Olympiakos daha tecrübesiz konumdaydı. Her ne kadar Avrupa kupalarına gedikli olsalar da final farklı bir yerdi. Ancak başlarında daha bir sezon önce Sevilla ile Avrupa Ligi’ni kazanan Jose Luis Mendilibar vardı. Final oynama ve kazanma hadisesini daha taze yaşamış çok az teknik direktör yer alıyordu. Onlardan biri olması Oly’yi daha soğukkanlı kıldı. O soğukkanlılık uzatma dakikalarının sonlarında, geri dönüşü olmayan anda golü bulmalarını sağladı. 116. dakikada Atina’yı yıkan golü yine Ayoub El Kaabi attı. Yunan temsilcisi ülke tarihindeki ilk Avrupa kupasını yaklaşık yedi dakika süren duraklama anlarının ardından müzesine götürdü.

Şampiyonluk yürüyüşünde başrol elbette Ayoub El Kaabi oldu. 2021-22 sezonunda Süper Lig’de Hatayspor forması giyen futbolcu çıktığı 32 maçta attığı 18 golle Türk ligine damga vurmuştu. Bir sonraki sezonun yarısını Hatay’da geçiren yıldız, 6 Şubat depreminin ardından kariyerine Suudi Arabistan’da devam etmiş bu sezon başında Avrupa futboluna Olympiakos formasıyla dönmüştü. Ama ne dönüş… El Kaabi Konferans Ligi’nin eleme sürecinde attığı 11 golle grup aşamalarının başlamasından bu yana tek bir UEFA kulüp müsabakası eleme aşamasında en çok gol atan futbolcu oldu. Gol atamadığı tek takım Fenerbahçe’ydi. Kalan yedi karşılaşmadaki 11 golü Avrupa kupalarında bu sezon toplam 16 gole ulaşmasını sağladı ve bu anlamda da tarihte üçüncü sıraya yerleşti. Onun attığı gollerle Oly ülke tarihinin ilk Avrupa kupasını kazandı ve Pire yandı…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.