Eriksen masalına Janza engeli: Danimarka ve Slovenya yenişemedi

12 Haziran 2021'de takımıyla Finlandiya karşısında çıktığı maçın 45. dakikasında kalp krizi geçiren Christian Eriksen EURO 2024'te takımının Slovenya'ya karşı tek golünü attı. Eriksen'e yanıt 77. dakikada Erik Janza'dan geldi ve maç 1-1 bitti.

Spor 16 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Danimarka ve Slovenya arasında oynanan maç nefes kesti.

Büyük şampiyonaların hikayeleri de büyük olur. Hem duygusal açıdan hem de oyunun tekniği taktiği açısından besleyici bu turnuvaları spor tutkunları belli başlı olaylarla hatırlar. İşte bu olaylardan biri tıpkı 2021 yazında olduğu gibi yine bir Danimarka karşılaşmasında yaşandı.

12 Haziran 2021 tarihinde Kopenhag’da oynanan karşılaşmanın 45. dakikasında adeta dünya durdu. Futbolseverler EURO 2020 grup aşamasındaki Danimarka-Finlandiya maçını izliyordu. Danimarka’nın kaptanı ve yetiştirdiği en özel yeteneklerden Christian Eriksen ilk yarıda normal sürenin son dakikasında bir anda kendini yere bıraktı. Takım arkadaşları sağlık ekibinin başında bulunduğu Eriksen’in etrafını sardı. Korkuyla sahaya inen eşini sakinleştirmek takım kaptanı Simon Kjaer’ya düştü. Oyuncu kalp krizi geçirmişti. O Danimarka sonradan turnuvayı yarı finale kadar çıkarak tamamladı. Eriksen sağlığına kavuştu, önce Brentford’da ardından Manchester United’da forma giymeye başladı.

İşte o Eriksen ülkesinin EURO 2024 macerasına başladığı Slovenya maçına takım kaptanı olarak çıktı. Danimarka Schmeichel; Andersen, Christensen, Vestergaard; Kristiansen, Hjulmand, Eriksen, Hojbjerg, Bah; Hojlund, Wind 11’yle sahadaki yerini alırken Slovenler Oblak; Karnicnik, Drkusic, Bijol, Janza; Stojanovic, Elsnik, Gnezda Cerin, Mlakar; Sporar, Sesko 11’yle mücadeleye başladı.

C Grubu’nun açılış karşılaşması keyifli turnuvanın geride kalan bölümünde olduğu gibi tempolu başladı. 16. dakikada RB Leipzig formasıyla geçen sezon kıta futboluna damga vuran isimlerden Benjamin Sesko uzaklardan Danimarka kalesini yokladı. Top çok az farkla auta gitti. Dönüşünde gelişen Danimarka atağında yapılan ortaya Bah dokundu. Christian Eriksen kaleye yakın noktada topa düzgün bir vuruş yaptı ve golünü atıp takımını öne geçirdi. Danimarka’nın son Avrupa Şampiyonası macerasında yaşadığıyla herkesi üzen ve endişelendiren Eriksen son zamanların en güzel hikayelerinden birine imza attı ve 17. dakikadaki golüyle ülkesi adına Almanya’daki gol perdesini açan isim oldu.

İlk yarının ikinci bölümünde tempo düştü. Danimarka kontrolünde tuttuğu oyunda Eriksen’in denemelerinden yararlanamadı. Ancak ikinci yarıya daha hareketli başlayan taraf Slovenler oldu. İkinci yarı başında Schmeichel’ın koruduğu kalenin önünde karambol oldu. Top ağlara gitmedi ancak penaltı için VAR incelemesi yapıldı. Slovenlerin beklediği karar çıkmadı. 55. dakikada Andreas Christensen’in kafa vuruşunda top savunmadan dışarı gitti. 65. dakikada hızlı gelişen Danimarka atağında Hojlund’un yakın mesafeden şutunu Jan Oblak önledi, atağın devamında gol gelmedi. 66’da Slovenya adına Adam Cerin gole yaklaştı ancak ağları bulamadı, 68’de ise Eriksen ceza alanı çaprazındaki şutunda kaleyi bulamadı. 76. dakikada Sesko bir kez daha sahneye çıktı. Oyuncu uzak mesafeli vuruşlarına bir yenisini eklerken bu kez direği aşamadı. Top daha sonra kornere gitti. Slovenya’nın kullandığı şutta top arka tarafa açıldı. Erik Janza gelen topa gelişine sert bir vuruş yaptı, top Morten Hjulmand’dan sekip Schmeichel’ı yanılttı ve ağlara gitti.

Golün ardından Slovenya atakları sürdü. 81. dakikada Andraz Sporar sağ kanattan ceza alanına girdi. Vuruşu yan ağlarda kaldı. Maçın kalan bölümünde iki takım da gol bulamadı ve mücadele 1-1 berabere sonuçlandı. Danimarka ikinci maçını 20 Haziran saat 19.00’da İngiltere’ye karşı oynayacak. Slovenya aynı gün 16.00’da Sırbistan ile karşılaşacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.