Ersu gurur verdi, Duplantis inanılmaz bir rekor kırdı ve sırıkla atlama finaline Yusuf Dikeç de karıştı

Paris 2024'te sırıkla atlama finali yapıldı. Ersu Şaşma olimpiyat beşincisi olarak tarih yazarken Armand Duplantis önce olimpiyat rekoru kırıp sevincini Yusuf Dikeç hareketiyle yaşadı, devamında dünya rekorunu 6.25'e çekerek geceye damga vurdu.

Spor 6 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Duplantis zaferi Yusuf Dikeç hareketiyle yaşadı.

Paris 2024’te merakla beklenen sırıkla atlama finali gerçekleşti ve madalyalar sahiplerini buldu. 2024 Olimpiyat Oyunları’nın en büyük yıldızlarından dünya rekortmeni İsveçli Armand Duplantis’in de yarıştığı finalde Türkiye’yi Ersu Şaşma temsil etti.

Son Avrupa üçüncüsü 24 yaşındaki Ersu Şaşma 5.50, 5.70, 5.80, 5.85’i ilk denemesinde atlayarak bir ara Duplantis ve Karalis’le birlikte liderliği paylaştı.

Devamında 5.90’ı ilk hakkında atlayamayıp sonra pas geçen Ersu çıtayı 5.95’e yükseltti. Bu yüksekliği kalan iki denemesinde de aşmayı başaramayan Ersu oyunları olimpiyat beşincisi olarak noktaladı.

Ersu Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda 10’uncu olmuştu.

Sırıkla atlamanın Sergey Bubka ve Renaud Lavillenie gibi ‘geçilemez’ denen isimlerinin derecelerini birer birer alt ederek henüz 24 yaşında bu branşın tarihteki en iyi ismine dönüşen Armand Duplantis ise Sam Kendricks’in 6 metreyi aşamaması sonrası altın madalyayı garantiledi ve devamında kendisiyle yarışmaya başladı.

Çıtayı 6.10’a yükselten Duplantis kariyerindeki tek eksik olan olimpiyat rekoru için sırığının ucunda göğe yükseldi. Çıtayı ilk denemesinde hiç zorlanmadan aşan Duplantis olimpiyat rekorunu eline geçirdi ve ardından sevincini Yusuf Dikeç pozu vererek kutladı.

Duplantis de akıma katıldı.

Duplantis, Yusuf Dikeç pozunun perde arkasını anlattı

Dünya rekortmeni sırıkla atlamacı Armand Duplantis, Yusuf Dikeç pozunun perde arkasını TRT Spor’a açıkladı. İsveçli atlet, “Esasen bunu planlamadım. Ben sadece sırıkla atlamacı Kurtis Marschall bu pozu vermemi istedi. Ben de bunun eğlenceli olabileceğini düşündüm. Onun son derece havalı gözüktüğünü düşünüyordum. Eğlenceli bir şey yapayım istedim. Üzerine çok fazla düşünmedim” diye konuştu.

 

Duplantis’in altın madalya ve olimpiyat rekorunu elde etmesinin ardından Stade de France tribünleri dünya rekoruna odaklandı. Çıtayı 6.25’e yükselten Duplantis kendisine ait rekoru kırmak için denemelerde bulundu. İlk iki denemesinde başarılı olamayan İsveçli üçüncü ve son hakkında çıtayı aşarak dünya rekorunu bir kez daha kırdı.

Duplantis’in damga vurduğu sırıkla atlama branşında ABD’den Sam Kendricks 5.95’le gümüş, Yunan Emmanouil Karalis 5.90’la bronz madalyanın sahibi oldu. Ersu ise 5.85’lik derecesiyle olimpiyat beşincisi olarak Türk atletizm tarihinin en özel sonuçlarından birini elde etti.

Armand Duplantis yine rekora uçtu! Başarı fast food'u bırakınca geldiArmand Duplantis yine rekora uçtu! Başarı fast food’u bırakınca geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.