Euro 2024’te ‘Türk Marşı’nı Merih Demiral çaldı! Çeyrek final geldi

Son 16 maçında Türkiye, Arda Güler'in iki korneri, Merih Demiral'ın iki golüyle Avusturya'yı 2-1 yendi. Nefeslerin tutulduğu maçın son saniyesinde kaleci Mert inanılmaz bir kurtarış yaptı. Son sekizde rakip Hollanda.

Spor 2 Temmuz 2024
Merih Demiral Avrupa Şampiyonaları'nın eleme aşamasındaki en erken golünü atarak tarihe geçti.

EURO 2024 son 16 turu maçında F Grubu’ndan altı puanla çıkan A Milli Takım’ımız, D Grubu’nu Fransa ve Hollanda’nın önünde lider bitiren Avusturya’yla karşılaştı.

Leipzig’deki maç Avusturya’nın santrasıyla başladı. İlk atakta Sabitzer savunma arkasına sarksa da kaleci Mert Günok çıktı ve topun hakimi oldu. Devamında Arda Güler’in ara topunu zorlayan Barış Alper’in baskısı sonucu milliler korner kazandı. Köşe vuruşunu Arda Güler çok etkili kullandı. Doğrudan kaleye yönelen top sonrası dev bir karambol oluştu ancak kaleci Pentz topu çizgiden çıkardı. Pozisyonu takip eden Merih Demiral tek vuruşla topu kalenin tavanına gönderdi ve milliler daha birinci dakika dolmadan öne geçti. 57’nci saniyede gelen bu gol ay-yıldızlıların Avrupa Futbol Şampiyonaları tarihinde kaydettiği en hızlı gol olarak kayıtlara geçti. Gol ayrıca şampiyona tarihinin eleme etabındaki en erken gol olarak da tarihe geçti.

Avusturya yenik duruma düşmesinin ardından baskılı gelmeye başladı. Üçüncü dakikada Baumgartner’in şutunda top az farkla dışarı çıktı. Dakikalar altıyı gösterirken Avusturya köşe vuruşu kazandı. Yerden ön direğe sert şekilde gönderilen topa kimse müdahale edemeyince top çizgi üzerindeki Merih’in teması sonrası kaleye paralel şekilde ters taraftan kornere gitti. Diğer taraftan kullanılan kornerde de stoperden gelen Lienhart kafayı vursa da top üstten dışarı çıktı

Karşılaşmanın ilk bölümü Avusturya’nın yoğun baskısı altında geçti. Milliler kompakt savunmayla kalelerini savunmayı sürdürdü. 18’inci dakikada Barış Alper’in kazandığı top sonrası cepheden topla çıkan Arda Güler kaleciyi önde görünce orta sahadan kaleyi yokladı ancak meşin yuvarlak çerçeveyi tutmadı. 25’inci dakikada Arda Güler’in kullandığı korner sonrası kale sahası içinde Merih Demiral vuruşunu yaptı ancak top az farkla üstten dışarı çıktı. 26’da Barış Alper Yılmaz sağ kanattan rakibinin bacaklarının arasından topu geçirerek rakip kaleye yaklaştı. Ceza sahası içine girer girmez ortasını da yaptı ancak top arkadan bindiren Kenan Yıldız’ı aştı. Mücadelede ilk yarım saatlik dilim millilerin 1-0’lık üstünlüğüyle geçildi.

Vincenzo Montella rakip takım ataklarını daha iyi savunabilmek adına Kaan Ayhan’ı stopere çekti ve üçlü savunmaya döndü. Bu tercihin ardından Avusturya’nın topa olan hakimiyetine sekte vuruldu, ayrıca kenar ortalarına karşı Türkiye savunması biraz daha kuvvetlendi. 38’inci dakikada Ferdi takımını atağa kaldırırken Schmid tarafından formasından çekilip yere indirildi, hakem faulün ardından sarı kartına da başvurdu. 42’de İsmail Yüksek yaptığı faul sonrası ay-yıldızlılarda Orkun Kökçü’nün ardından sarı kart gören ikinci isim oldu. Böylelikle iki oyuncu da Hollanda maçında cezalı konuma düştü. Devrenin sonunda Avusturya’da sağdan yapılan orta sonrası Baumgartner fırsat yakaladı ancak top yandan az farkla dışarı gitti. Leipzig’de soyunma odasına millilerin 1-0’lık üstünlüğüyle gidildi.

Enginlere sığmadık taştıkEnginlere sığmadık taştık

İkinci yarıya Ralf Rangnick iki oyuncu birden değiştirerek başladı, Mwene ve Schmid kenara gelirken Prass ve Gregoritsch oyuna dahil oldu. Devrenin ilk tehlikesini Avusturya geliştirdi. 51’de savunma arkasına sarkan Arnautovic’in caza sahası içinde karşı karşıya pozisyonda çektiği şutu Mert Günok kurtardı ve Avusturya yüzde yüzlük gol pozisyonundan yararlanamadı. 53’te hızlı kullanılan taç atışı sonrası topla buluşan Laimer merkezden topla ilerleyip ceza sahasına girer girmez şutunu çekti, top yandan dışarı gitti.

Bu dakikalarda Avusturya atakları üst üste gelmeye başladı. Sağdan gelişen hücumda önce Abdülkerim sonra Merih kaleye giden toplara adeta etten bir duvar ördü. 55’te Arnautovic yine savunma arkasına sarkıp Mert’le baş başa kaldı ancak yardımcı hakem pozisyonda ofsayta hükmetti.

58’inci dakikada Montella ilk hamlesini yaptı. Salih Özcan oyuna girerken sarı kartı da bulunan İsmail Yüksek kulübeye geldi. 59’uncu dakikada ilk dakikanın bir kopyası yaşandı. Arda’nın kullandığı korner sonrası Merih Demiral ön direkte inanılmaz iyi yükselerek kafayı vurdu ve topu filelerle buluşturarak millileri 2-0 öne geçirdi. Bu maça kadar çıktığı 47 milli maçta iki gol atan Merih Avusturya karşısında bir maçta iki gol birden buldu.

Millilerin golünün ardından Leipzig’de yağmur şiddetini artırırken Türk taraftarların da coşku düzeyi bir üst seviyeye çıktı. 64’te Rangnick iki oyuncu daha değiştirerek tüm kozlarını oynadı. Değişikliğin hemen ardından dakikalar 66’yı gösterirken Avusturya, Sabitzer’le köşe vuruşu kullandı. Baumgartner’in arka direğe doğru kafayla indirdiği topa bomboş pozisyonda vuruşunu yapan Gregoritsch farkı bire indirdi.

Alpler de aşıldı, sıra geldi ‘Değirmenler’e...Alpler de aşıldı, sıra geldi ‘Değirmenler’e…

Maça ikinci yarının başında dahil olan Gregoritsch golün hemen ardından bir pozisyon daha yakaladı ancak Freiburg forması giyen oyuncunun etkisiz kafa vuruşunda Mert Günok hata yapmadı. Avusturya farkı bire indirdikten sonra çok daha kalabalık ve istekli şekilde hücum etmeye başladı.

Dakikalar 78’i gösterirken Vincenzo Montella iki oyuncu birden değiştirdi. Arda Güler ve Kenan Yıldız yerlerini Kerem Aktürkoğlu’yla Okay Yokuşlu’ya bıraktı. Maçta normal sürenin son 10 dakikalık dilimine girilirken tüm hatlarıyla yüklenen Avusturya, millileri ceza sahası içerisinde abluka altına aldı. 81’de Sabitzer’in sağdan açtığı orta sonrası kale alanı içinde karambol yaşandı ancak Kaan Ayhan’ın uzaklaştırdığı top Avusturyalılara çarpıp auta gitti. 83’te sakatlanan Orkun Kökçü kenara gelirken yerine sakatlık sonrası şampiyonada ilk kez şans bulan İrfan Can Kahveci girdi.

84’te Posch’un sağdan ortasında Mert Günok boşa çıktı, Baumgartner’in kafa vuruşunda top dışarı gitti. Avusturya’nın baskısı süre azaldıkça artmaya devam etti. 86’da Sabitzer’in kullandığı köşe vuruşunda Baumgartner kafayı vurdu, top çerçeveyi bulmadı. Karşılaşmanın dördüncü hakemi oynanmayan süre olarak dört dakikayı gösterdi. 90+1’de Wöber’in soldan ortasına Baumgartner kafayı vurdu, savunmamızdan seken topu altıpas içinde Okay uzaklaştırdı. 90+3’te kendi ceza sahası içinde topu kazanan Ferdi topla inanılmaz bir depar atıp hücuma çıktı. Ferdi’nin ara topunda savunma arkasına sarkan Barış Alper çalımını da atıp şutunu çekti ancak kaleci golü önledi

Maçın son saniyesinde Baumgartner altıpas içinden bomboş pozisyonda kafayı vurdu ancak Mert Günok inanılmaz bir refleksle sadece topu değil maçı ve turu da kurtardı. Devamındaki kornere Avusturya kalecisi gelse de gol çıkmadı. ‘Bizim Çocuklar’, Avusturya’yı 2-1 mağlup ederek adlarını çeyrek finale yazdırdı. Milliler çeyrek finalde 6 Temmuz Cumartesi günü Hollanda’yla Berlin’de karşılaşacak.

Leipzig’de maç sonrası bir EURO 2024 klasiğine dönüşen ‘Memleketim’ şarkısı eşliğinde takım ve tribünler bütünleşti.

Devamında orta yuvarlakta toplanan milliler önce sahadan ayrılan Avusturya Milli Takımı futbolcularını alkışlayarak centilmenlik örneği gösterdi, sonrasında da üçlü çektirip partiye tüm Leipzig Stadı’nı dahil etti.

Arda Güler, Wayne Rooney ve Cristiano Ronaldo’nun ardından Avrupa Şampiyonaları tarihinde hem gol hem de asist yapan 20 yaş altındaki ilk futbolcu oldu.

Bir kurtarışın anatomisi... 'Kalede Mert Günok vardı' diyecekler Bir kurtarışın anatomisi… ‘Kalede Mert Günok vardı’ diyecekler 

Türkiye üçüncü kez çeyrek finalde

A Milli Futbol Takımı altıncı kez mücadele ettiği Avrupa Şampiyonası’nda üçüncü kez çeyrek finalde mücadele edecek. Milli takım, daha önce EURO 2000 ve EURO 2008’de çeyrek finalde yer almıştı.

Türkiye, 2000 yılında Hollanda ve Belçika’nın ortaklaşa düzenlediği finallerde gruptan çıkıp çeyrek finalde Portekiz’e yenilerek, organizasyona veda etti. Ay-yıldızlı ekip, EURO 2008’de ise büyük bir başarıya imza atarak, yarı finale kadar yükseldi. Almanya’ya 3-2 yenilen Türkiye, Avrupa şampiyonaları tarihindeki en iyi derecesine imza attı.

Karşılaşma sonrası röportaj veren ay-yıldızlı futbolcular şöyle konuştu:

Mert Günok: Yolumuz uzun

“Çok mutluyuz, sözlerimi toparlamakta zorlanabilirim. Çok güzel bir galibiyet oldu, bizden duasını esirgemeyen herkese teşekkürler. Daha yolumuz uzun, umarım sonuna kadar gideceğiz buna inanıyoruz. Bu galibiyet bizi moral ve motivasyon olarak yukarı çekti.”

Merih Demiral: Ne mutlu Türk’üm diyene

“Öncelikle şunu söylemek istiyorum, ‘Ne mutlu Türk’üm diyene’. Bugün Türk olduğum için bir kez daha gurur duydum. Çok mutluyum. İnşallah devamı gelecek, herkese teşekkür ederim. Mert Ağabey (Günok) muhteşem top oynadı. Herkesin ayaklarına sağlık.”

Kaan Ayhan: Üstüne koymamız gerek

“Biraz zor oldu ama beklediğimiz gibi bir maç oldu. İsterdik ki maçı, özellikle son dakikaları daha rahat geçirelim ama Avusturya çok güçlü bir takım. Futbol olarak üstüne koymamız gereken şeyler var. Mert’in topu kurtardığı anı hatırlamıyorum bile. Başka bir kalecinin böyle kurtarış yaptığını görmedim. Özgüvenimizde gruptan çıkmamızın ardından yükseliş oldu. Ülke olarak tüm sevgilere rağmen çok da baskı üreten bir topluma sahibiz. Gruptan çıkınca üzerimizden stres attık.”

İsmail Yüksek: Bu takımın yenemeyeceği rakip dünyada yok

“Açıkçası maçtan önce herkesin favorisi Avusturya’ydı. Onlardan alacağımız bir rövanş olduğunu söylemiştim, maça böyle hazırlandık. Bu takımla gurur duyuyorum ve çok mutluyum. Çeyrek finale kaldığımız için tarih yazıyoruz, bu jenerasyona da bu yakışır. Bugün cezalı olup oynayamayan, kampta sakatlanıp yanımızda olamayan herkes için oynadık. Çok istiyorduk bu turu ve geçtik çok şükür. Artık gerisine maç maç bakmalıyız, tabii ki hedef gidebileceğimiz yere kadar gitmek. Hollanda zor bir rakip ama yenilmeyecek bir rakip yok, bu takımın yenemeyeceği rakip dünyada yok.”

Vincenzo Montella: Galibiyet olarak 2008’i yakaladık

Montella takımını Avrupa’nın son sekiz takımı arasına soktu.

“Yorgunuz biraz, bu maç çok önemliydi. Takım ruhunu son dakikaya kadar yansıttık. Bu takım ruhunu ilk olarak Hırvatistan deplasmanında gördük. Futbolcularımız adına çok mutluyum. İlk maçlarda takımın ruhunda ufak tefek aksaklıklar vardı ama bu maçla birlikte yeniden o ruhu aldık. galibiyet olarak 2008’i yakalamış durumdayız. Bu da bizim için çok önemli bir mutluluk. Adım adım gidiyoruz, sıradaki rakibimiz Hollanda. Aslanlar gibi mücadele eden bir rakibimiz var. Zihinsel ve fiziksel enerjimizi toplayıp yolumuza devam edeceğiz.”

Ferdi Kadıoğlu: 6-1’in rövanşıydı bu

“Mert Günok’un kurtarışı harikaydı. Bütün takım harikaydı. Çeyrek finali çıkmayı hak ettik. 6-1’in rövanşıydı bu bizim için. İnanılmaz bir maçtı. Çok mutluyum. Hollanda maçı da benim için çok özel olacak. Orada doğdum ve büyüdüm ama onları yenmeyi istiyoruz.”

EURO 2024’te grup aşamasını Çekya’yı mağlup ederek noktalayan Türkiye son 16 turunu da Avusturya’yı eleyerek noktalayan takım oldu. Milliler çeyrek final etabında da şampiyonanın son maçını oynayacak. İşte EURO 2024’te alınan sonuçlar ve eşleşmeler…

'Portakallar' çeyrek finalde, Romanya evine dönüyor‘Portakallar’ çeyrek finalde, Romanya evine dönüyor

EURO 2024’te son 16 turunda alınan sonuçlar şöyle:
İsviçre-İtalya: 2-0
Almanya-Danimarka: 2-0
İngiltere-Slovakya: 2-1
İspanya-Gürcistan: 4-1
Fransa-Belçika: 1-0
Portekiz-Slovenya: 3-0
Romanya-Hollanda: 0-3
Avusturya-Türkiye: 1-2

Çeyrek finalde maç programı şöyle:
5 Temmuz Cuma:
19.00 İspanya-Almanya (Stuttgart)
22.00 Portekiz-Fransa (Hamburg)
6 Temmuz Cumartesi:
19.00 İngiltere-İsviçre (Düsseldorf)
22.00 Hollanda-Türkiye (Berlin)

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.