EuroLeague’de son yılların dev rekabeti: Jasikevicius&Ataman

Avrupa basketbolunun son yıllarına damga vuran Sarunas Jasikevicius ve Ergin Ataman rekabeti farklı renklerde sürüyor. Efes ve Barça arasında kupa için süren çekişmede kazanan Ataman olmuştu. Şimdi aynı ikili Fenerbahçe ve Pana'nın başında çekişecek.

Spor 9 Mayıs 2024
Saras-Ataman rekabeti EuroLeague'in son yıllarına damgasını vurdu.

Modern EuroLeague tarihi var olduğu günden bugüne birbirinden çekişmeli rekabetlere sahne oldu. Türk basketbolunda Ergin Ataman’ın Beşiktaş, Galatasaray ve Anadolu Efes’in başında yaklaşık 15 yıldır üst seviyede sürdürdüğü zirve mücadelesinin uzunca bir dönemi Zeljko Obradovic’li çekişmeleri basketbol severlerin seyrine taşıdı. Obradovic’in Fenerbahçe’den ayrılığı sonrası Ataman’lı Efes’in Avrupa’daki ‘bölüm sonu canavarı’ ise Jasikevicius yönetimindeki Barcelona oldu. Kaderin cilvesinin tecelli ettiği EuroLeague’de sezon ortasında sarı-lacivertlilere imza atan Saras takımını Obra sonrası dönemde ilk kez Final Four’a yükseltmeyi başardı. Efes’le iki kez şampiyonluğa uzanan Ataman ise Obradovic’in krallığını ilan ettiği Pana’yı Sırp efsanenin ayrılığının ardından 12 yıl sonra ilk kez son dörde yükseltti. EuroLeague’de koltuklar değişti, başantrenörlerin ev olarak gördüğü salonlar farklılaştı, yakalarına bağladıkları kravatların renkleri varyasyonlara uğradı ancak değişmeyen tek bir şey kaldı; Sarunas Jasikevicius ve Ergin Ataman yepyeni kimlikleriyle yeniden Final Four’da karşılaşacak.

İkili son yıllarda hep en üst seviyede

EuroLeague’in yakın tarihinde bakıldığında Ergin Ataman ve Sarunas Jasikevicius’un sürekli Final Four sahnesinde yer aldıkları görülüyor. 2018’de Zalgiris’in başında büyük bir başarıya imza atıp takımını Final Four’a taşıyan Saras bir yıl sonra Fenerbahçe’ye play-off’ta elenmişti. Devamında Barcelona’ya geçen Litvanyalı takımını üç sezon üst üste Final Four’a taşımıştı.

Aynı dönemde Efes’in başında olan Ergin Ataman ise hem normal sezonda hem de dörtlü finalde en kritik maçlarını Barcelona’ya karşı oynamıştı. 2018-19 sezonu play-off’unda Svetislav Pesic yönetimindeki Barça’yı Sinan Erdem’de geçip lacivert-beyazlıları yıllar sonra Final Four’a taşımıştı. Bu yenilgi sonrası Barça’da yaşanan bayrak değişimiyle Saras’ın yolu da Katalanlarla kesişmişti.

İlerleyen dönemde pandemi sebebiyle beyaz sezon ilan edilip iptal olan 2019-20 sezonunu dışarıda bıraktığımızda Sarunas Jasikevicius her Final Four’da yer aldı. Ergin Ataman ise geçtiğimiz sezon hariç tüm yıllarda Efes’i son dört takım arasına taşıdı. Bu süreçte Efes ve Barça arasındaki en büyük maç 2021 finalinde oynandı. Ataman ve Saras’ın başantrenörlük kariyerlerindeki ilk şampiyonluk için takımlarının başında çıktığı mücadeleden zaferle ayrılan taraf Ergin Ataman oldu.

Köln’de oynanan finalde iyice kızışan çekişme ilerleyen yıllarda gelişerek sürdü. Normal sezon maçında Barça’nın Sinan Erdem deplasmanına geldiği maça Jasikevicius’un ileri sürdüğü bir iddia damgasını vurdu. Efes’in 96-86 kazandığı maçın ardından ‘antrenmanlarımızı çok iyi şekilde kameraya çekmişsiniz’ şeklinde bir ithamda bulunan Litvanyalıya Ergin Ataman basın önünde cevap verince iş parke dışına taşındı. Sezonun ikinci yarısında Barcelona deplasmanına giden Efes’te ise Ergin Ataman oyundan ihraç edilmiş, devamında salondan ayrılmayı uzun süre reddettikten sonra tribünlere dönüp ‘kupayı ben kazandım’ diyerek ayrılarak rekabette ortamın iyice gerilmesine neden olmuştu.

Sezon sonunda play-off’ta Milano’yu geçerek bir kez daha Efes’i Final Four’a taşıyan Ergin Ataman maç sonrası verdiği basın toplantısında Saras’ın takımını işaret ederek “Hatırlarsınız, Barcelona’da benim atıldığım ve çok sinirlendiğim bir maç var. Haksız yere atıldığımı düşündüğüm için yumruklarımı kaldırdığım bir maç o. Çok eleştiri aldım o maçtan sonra. Herkes ‘Böyle de yapılır mı? Böyle de yumruklar kaldırılır mı’ falan dedi. Ama kimse o mesajı anlamadı. O mesaj bugünler içindi. Şimdi Barcelona takımı bizi beklesin. Umarım finalde Barcelona ile karşılaşırız” demişti. O sezon Barça yarı finalde ezeli rakibi Real Madrid’e elendi, Ergin Ataman ise üst üste ikinci şampiyonluğunu kazandı.

Avrupa basketbolunda yakın tarihe hem parke içi hem de basın üzerinden yürütülen demeç savaşlarıyla süren Saras&Ataman rekabetinde artık yeni bir perde açıldı. Fenerbahçe’yi Obradovic sonrası ilk kez Final Four’a taşıyan Jasikevicius, Panathinaikos’u yine Obra sonrası ilk dörtlü finaline yükselten Ataman’la karşılaşacak. Bu kez kazananın kim olacağını ise 24 Mayıs günü Berlin’de oynanacak maç belirleyecek.

Nefes nefese maç... Harika Fenerbahçe... Merhaba Final FourNefes nefese maç… Harika Fenerbahçe… Merhaba Final Four

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.