Fenerbahçe, Anadolu Efes’ten o kararın acısını bir yıl sonra çıkardı

Fenerbahçe Beko, Anadolu Efes'i yenerek Euroleague'in dışına attı. Fenerbahçe'nin maçın sonunda farka rağmen basket peşinde koşmasının nedeni ise geçen yıl Anadolu Efes'in Fenerbahçe Beko'yu play-off dışında bırakan kararı...

Spor 8 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Son iki sezonun şampiyonu Anadolu Efes, Fenerbahçe Beko’ya 103-86 yenilerek Euroleague’de son 8’e kalma şansını kaybetti. Son dakikalarda farkın açılmasına karşın Fenerbahçe Beko’nun sayı peşinde koşması Anadolu Efes oyuncusu Will Clybrun’un tepkisine neden oldu. Anadolu Efes’in baş antrenörü Ergin Ataman da maç bitmeden Fenerbahçe’nin başında bulunan meslektaşı Dimitris Itoudis’i tebrik ederek soyunma odasına gitti.

Olaylı maçta Fenerbahçe 'Devam' Anadolu Efes 'Tamam' dediOlaylı maçta Fenerbahçe ‘Devam’ Anadolu Efes ‘Tamam’ dedi

Fenerbahçe Beko’nun bu kadar hırslı bir oyun ortaya koymasında yatan neden ise geçen sezona dayanıyor. Rusya’nın Ukrayna topraklarına askerlerini sokmasının ardından Euroleague, Rus takımlarını turnuvadan attı. Euroleague yönetimi, Rus takımlarının turnuvadan atılmasından sonra iki yol arasına kaldı. Ya Rusların tüm maçları geçersiz sayılacaktı ya da o ana kadar oynanan maçlar geçerli sayılıp galibiyet yüzdeleri hesaplanacaktı.

Anadolu Efes, Fenerbahçe’nin aleyhinde oy kullandı

Hangi yöntem belirlenirse belirlensin Anadolu Efes üzerinde o kadar etkisi yoktu. Rus takımlarına karşı 3 galibiyet alan Fenerbahçe Beko ise play-off’a kalmak için ikinci yolun geçerli olmasını istiyordu. 12 Euroleague takımı bu iki yöntem karşısında 6-6 bölündü. Kararı Anadolu Efes’in oyu belirledi. Efes, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un ricasına rağmen oyunu sarı lacivertlilerin aleyhinde kullandı.

Fenerbahçe Opet şampiyon Vakıfbank'ı da ezdi geçti!Fenerbahçe Opet şampiyon Vakıfbank’ı da ezdi geçti!

Ali Koç, Tuncay Özilhan’a tepki gösterdi

11 Mart 2022’de Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, basın mensuplarına yaptığı açıklamada Anadolu Efes’in tutumunu şikâyet edilordu: “EuroLeague’in hissedarı 13 kulübün 2’si Türk. Oylama 7’ye 6 bitti. Efes‘ten rica etmemize rağmen ki onlar için pek bir şey değişmiyordu. Efes beni hayretlere düşürüyor. Ben iyi tanıdığımı zannederdim ama demek ki tanımıyormuşum. Çok ayıp ettiler. Bu kadar Fenerbahçe kompleksi, nefreti olduğunu bilmiyordum. Burada tercih edilen yöntem, 7’ye 6 maçların sayılmaması bize çok zarar verdi.”

Ergin Ataman, maç bitmeden soyunma odasına gitti.

Ataman: Anadolu Efes’i kupa dışında bırakmak onları biraz fazla mutlu etti

Aradan yaklaşık 1 yıl geçti. Ülker Spor ve Etkenlik Salonu’nda son iki yılın şampiyonu Anadolu Efes’in Fenerbahçe Beko maçı son şansıydı. Fenerbahçe Beko, maç boyunca üstün bir oyun sergiledi. Sarı lacivertliler, maçın son dakikalarında farkı açtıktan sonra bile oyun hırsından bir şey kaybetmedi. Öyle ki Ergin Ataman, maçtan sonra yaptığı açıklamada “Fark 17-18 iken rakip benchi tarafından asistan koçun (Dedas) sürekli ‘Sayı atın’ diye bağırmasına Clyburn sinirlenmiş. İş bitmiş. Orada bir tartışma olmuş. Tatsız. Yılların şampiyonu Anadolu Efes’i dışarıda bırakmak onları biraz fazla mutlu etti ” diyordu.

Anadolu Efes oyuncusu Will Clyburn, Fenerbahçe antrenör yardımcısı Dedas’ın üzerine yürüdü.

Fenerbahçe cephesinde ise galibiyet sevinci vardı. Sarı lacivertlilerin hırslı oyununda geçen yıl Anadolu Efes’in Rus takımlarıyla ilgili verdiği kararın etkisi olup olmadığını bilemiyoruz. Zaten çetin geçen play-off mücadelesinde Fenerbahçe Beko’nun mutlaka kazanması gereken bir maç olarak görülüyordu Anadolu Efes karşılaşması. Maç boyu ayakta kalıp galibiyeti aldılar. Fenerbahçe oyuncuları başkan Ali Koç’a Anadolu Efes Başkanı Tuncay Özilhan’a şunu deme fırsatı sundu: İntikam soğuk yenen bir yemektir…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.