Fenerbahçe, Barcelona’ya karşı kapalı gişe

EuroLeague'de 30. maç haftası heyecanı İstanbul'da. Fenerbahçe tüm biletlerin tükendiği maçta sahasında Barcelona'yı konuk edecek.

Spor 20 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fenerbahce sahasında Barcelona'yı konuk ediyor.

Fenerbahçe ve Barcelona EuroLeague’in 30. maç haftasında karşı karşıya gelecek. İki takımın rekabetindeki bu kritik mücadele hem ikincilik hem de ilk dört yarışı için hayati önemde. İlk 29 maç itibariyle 20 galibiyeti olan Barça bu süreci 18 galibiyetle geçen Fenerbahçe deplasmanında hata yapmak istemiyor. Ancak sarı-lacivertli ekip de evinde yalnızca bir kez yenildiği sezonda seyircisi önünde bu formunu sürdürmek istiyor.

Fenerbahçe karşılaşmaya son derece formda geliyor. Son olarak evinde Valencia’yı ağırlayan Kanarya maçtan 118-88 galip ayrıldı. Fenerbahçe 118 sayıyla kulüp tarihinin EuroLeague sayı rekorunu tazeledi. Fenerbahçe bu rekoru sezon içinde daha önce Maccabi Tel-Aviv’e karşı 109, Baskonia’ya karşı 111’le kırmıştı. Kanarya bulduğu 24 üçlük isabetiyle bu alandaki EuroLeague rekorunu da geliştirdi. Nick Calathes’in son derece formda olduğu Fenerbahçe’de Nigel Hayes-Davis’in yıldızı parlıyor. Sarı-lacivertlilerde son olarak Manisa’ya karşı oynanan maçta Metecan Birsen de bu sezon ilk kez bir maçın kadrosunda yer almıştı. Barcelona maçının sakatlık raporunda genç Yiğit Hamza Mestoğlu dışında kimse yer almadı.

Fenerbahçe İspanyol üçlemesini rekor ve üçlüklerle tamamladıFenerbahçe İspanyol üçlemesini rekor ve üçlüklerle tamamladı

Ataşehir tıklım tıklım olacak

Son olarak Valencia maçında aynı saatte futbol takımının Avrupa Konferans Ligi son 16 rövanş maçı varken dahi 9-10 bin civarı Fenerbahçe taraftarı takımını yalnız bırakmamıştı. Bu akşamki Barcelona maçında da biletlerin tamamının tükendiği açıklandı. Fenerbahçe 13 bin kişilik salonunda büyük bir taraftar desteğiyle rakibini ağırlayacak ve galibiyet serisi yakalamak için mücadele edecek.

Koç Sarunas Jasikevicius maç öncesinde “Barcelona tüm sezon boyunca EuroLeague’in en iyi iki takımı arasında yer aldı. Artık Rubio’nun da kadrolarına eklenmesiyle EuroLeague’in favorilerinden biri oldukları kesin. Bizi çok zor bir maçın beklediğini düşünüyorum. İspanyol takımlarına karşı oynanan tüm maçlarda geçiş oyunları en önemli nokta. Hızlı hücumlarını engellemeliyiz çünkü bu konuda en iyilerden biriler. Güçlü oyuncularını kontrol altında tutmanın yolunu bulmalıyız, özellikle de inanılmaz bir sezon geçiren Vesely ve Kalinic’e dikkat etmeliyiz. Eminim ki ikisi de Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’na gelip Fenerbahçe taraftarlarını görmekten çok mutlu olacak ve aynı şekilde taraftarlar da onları tekrar eski evlerinde en iyi şekilde ağırlayacaktır. Dediğim gibi, EuroLeague’in en iyi takımlarından birine karşı oynadığınızda her ayrıntı ve her durum çok önemlidir” dedi.

Saras ayrıldıktan sonra ilk kez Barcelona karşısında.

‘Bana ve aileme kötü davranıyorlar’

Sarunas Jasikevicius Fenerbahçe’nin zorlu Real Madrid deplasmanından 89-79 galip ayrılması sonrası Barcelona’dan ayrılışı hakkında ağır açıklamalarda bulunmuştu. Saras “Geçen seneki ayrılık Barcelona’dan ilk kötü ayrılışım değildi. Bu süreçteki yaklaşımları kesinlikle benim için çok büyük hayal kırıklığı oldu. Halen bana ve aileme kötü davranmaya devam ediyorlar. Söyleyebileceğim tek şey bu. Bir gün çıkıp daha açık konuşacağım, şu an kimseye zarar vermek istemiyorum” demişti. 48 yaşındaki koç 2020’den 2023’e kadar çalıştığı Barcelona’da iki kez İspanya Ligi şampiyonu oldu, iki kez de İspanya Kupası kazandı. Saras 2000 ve 2003 yılları arasında basketbolcu olarak bulunduğu Barça’da başarıdan başarıya koşmuş, bir EuroLeague iki İspanya Ligi üç İspanya Kupası zaferi yaşamıştı.  Jasikevicius Barcelona’dan ayrıldıktan sonra Blaugrana’ya ilk defa rakip olacak.

Pota altındaki mücadele belirleyici olacak.

Barcelona pota altında etkili

Ligin ikinci sırasında yer alan Barcelona 19.7 ile ligin en fazla asist ortalamasına sahip ikinci, 35.9 ile en fazla ribaunt ortalamasına sahip üçüncü takımı. Maç başına 22.3’le en fazla iki sayılık basket bulan da Barça. Fenerbahçe’nin uzun pozisyonundaki derinlik dezavantajı bu maçta başına dert açabilir. Özellikle süre bulduğu anlarda Johnathan Motley’nin faul problemine dikkat etmesi gerekiyor. Fenerbahçe son maçlarda rakiplerine özellikle ribaunt konusunda üstünlük sağlıyor. Bu noktada Real Madrid maçını 12 ribauntla tamamlayan Nigel Hayes Davis’in benzer katkıyı vermesi elzem. Forvet bölgesinden ribaunt katkısının önemli olduğu maçta gardları top kayıplarına zorlayacak savunmayı yapmak da önemli. Zira son maçlarda iyi üçlük atan Fenerbahçe takımının aynı performansı gösteremediği takdirde ekstra bir savunma performansına ihtiyacı olduğu aşikâr. Barcelona maç başına 83.0’le en fazla sayı atan yedinci takım. Fenerbahçe 85.0’le bu alanda dördüncü. Sarı-lacivertlilerin evinde rakibini 80 bandında tutması önemli olacak.

Eski dostlar evinde

Nikola Kalinic ve Jan Vesely gibi isimler yeniden Ülker Arena parkesine çıkacak. Biri beş diğeri sekiz sezon boyunca Fenerbahçe forması terleten ve kulübün basketbol şubesi tarihinin en görkemli günlerinin mimarlarından olan ikili Barcelona formasıyla galibiyet kovalayacaklar. Vesely bundan iki hafta önceki Valencia maçında 10’da 10 saha içi isabetiyle 21 sayı üretti. Ondan önce de Monaco’ya karşı 19 sayı ve 10 ribauntla double double yapmıştı. Takımıyla sözleşmesini 2026’ya kadar uzatan Çek uzun çok formda. Diğer yanda Willy Hernangomez söz konusu maçlarda durgun olsa da Partizan galibiyetine 15 sayıyla katkı yaptı ve takımın önemli parçalarından biri olduğunu kanıtladı. Hernangomez ve Vesely Fenerbahçe’nin pota altındaki sınavı olacak. Vesely’nin perde çıkışlarında kısa devrilme üzerinden en iyi top dağıtan uzunlardan biri olduğu düşünülürse onun pas kanallarına girmek ve top kaybına zorlamak da önemli olacak. Top kaybı olmadığı takdirde savunma rotasyonunu hızlı ve disiplinli yapmak kıymet kazanacak. Bu noktada son haftalarda olduğu gibi şutu giren oyuncular kadar eforu üst seviyede gösteren oyuncuların maçın kaderine etki edeceği bir karşılaşma olacak.

Willy Hernangomez ve Jan Vesely Barcelona için kilit.

İki takım arasında oynanan ilk maç 88-80 Barcelona üstünlüğüyle noktalanmıştı. Dokuz sayılık bir galibiyet son dört haftaya girerken Barcelona’dan da ikili averajı almak anlamına geliyor. Her ne kadar ikinci sıra hedefi biraz zor görünse de ilk dört için Barcelona’nın da muhtemel kayıplarıyla beraber olağanüstü bir avantajı eline alma fırsatı var. Bu maçın önemini Marko Guduric’in “Bu bizim için aslında final maçı. Çok önemli bir maç. Play-off’u ve belki de ilk dörtteki yerimizi garantilemek istiyorsak Barcelona’yı yenmek zorundayız. Çok iyi bir takım, çok yetenekli oyuncuları var. Ayrıca, günden güne daha iyiye giden Ricky Rubio da onlarla birlikte. Bu yüzden en iyi şekilde hazır olmalı ve evimizi korumaya çalışmalıyız” sözleri açıklıyor. Kapalı gişe Ataşehir 20.45’teki büyük maçı bekliyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.