Fenerbahçe, Brüksel’i yaktı! Turun kapısı ardına kadar açıldı

Fenerbahçe, Konferans Ligi son 16 turu ilk maçında Union Saint-Gilloise takımını Batshuayi, Oostorwolde ve Tadic'in golleriyle 3-0 yendi. Sarı lacivertliler taraftar olayları nedeniyle turu geçerse deplasmana taraftar götüremeyecek.

Spor 8 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fenerbahçeli futbolcular büyük sevinç yaşadı.

Avrupa Konferans Ligi son 16 turu ilk maçında Fenerbahçe, Belçika’nın yükselen yıldızı Union Saint-Gilloise (Union SG) deplasmanına çeyrek finale kalmak için avantajlı bir skor almak amacıyla geldi. Sarı lacivertlilerin hocası İsmail Kartal, Hatayspor maçına göre biri zorunlu dört değişiklik yaparak başladı. Rodrigo Becao sakatlığı nedeniyle kadroda yokken Ferdi Kadıoğlu, Mert Hakan Yandaş ve Edin Dzeko yerine Jayden Oosterwolde, Alexander Djiku, Fred Rodrigues ve Michy Batshuayi forma giydi. Fenerbahçe’nin tecrübeli stoperi Leonardo Bonucci, ağrıları nedeniyle kadroda yer almadı.

Union Saint-Gilloise Teknik Direktörü Alexander Blessin, Fenerbahçe maçına kadroda üç değişiklikle çıktı. Alman teknik direktör, OH Leuven karşılaşmasının ilk 11’ine göre Casper Terho’nun yerine Henok Teklab’a, Matihas Rasmussen’in yerine Charles Vanhoutte’ye ve Dennis Eckert Ayensa’nın yerine Gustaf Nilsson’a ilk 11’de şans verdi.

Fenerbahçeli taraftarlar maçın başında attığı havai fişeklerle oyunun durmasına neden oldu.

Fenerbahçeli taraftarlar, takımlarını Union Saint-Gilloise deplasmanında da yalnız bırakmadı. Sarı lacivertliler statta kendilerine ayrılan bölümün tamamını doldurdu. Taraftarlar maç boyunca Fenerbahçe’yi destekledi. Oyuna iyi başlayan ev sahibi oldu. Pas yapmakta zorlanan Fenerbahçe özellikle savunmada Çağlar Söyüncü’nün başarılı oyunuyla fazla tehlike yaşamadı. 16’da Union SG’nin kazandığı korner atışında Nilsson’un kafa vuruşu üstten dışarı gitti.

Fenerbahçe, rakibin en büyük silahlarından biri olan duran topla 20. dakikada öne geçti. Sağdan kazanılan serbest vuruşta Cengiz Ünder kale sahası önüne topu ortaladı. Savunmanın arasından iyi yükselen Çağlar Söyüncü, meşin yuvarlağı kafayla müsait pozisyondaki Mitchy Batshuayi’ye indirdi. Belçikalı futbolcunun yaptığı sert vuruşta top filelerle buluştu.

Fenerbahçe için gecenin en üzücü anı Çağlar Söyüncü’nün sakatlanması oldu.

İlk 30 dakikanın yıldızı Çağlar Söyüncü 30. dakikada sakatlanarak oyunu terk etmek zorunda kaldı. Onun yerine Ferdi Kadıoğlu girerken Oostorwolde defansın ortasına geçti. İlk yarının sonlarında Fenerbahçe üstünlüğü ele aldı. 36’da İsmail Yüksek’in pasıyla orta sahada meşin yuvarlakla buluşan Ferdi Kadıoğlu, rakip ceza sahasına gelerek yerden şutunu çekti. Top az farkla yandan dışarı çıktı. 44’te Szymanski’nin pasında topla buluşan Fred’in uzaktan sert şutunda, meşin yuvarlak az farkla auta gitti.İlk yarı Fenerbahçe’nin 1-0 üstünlüğüyle sonuçlandı.

Batshuayi, ilk golü atarak görevini yaptı.

Oosterwolde’yi kimse tutamadı

İkinci yarıda ev sahibi ekpi tüm riskleri alarak yüklendi. Ama Fenerbahçe takım olarak çok iyi defans yapark rakibine şans tanımadı. 51’de İstanbul’un sarı lacivertlileri etkili geldi.  Batshuayi’nin uzun pasında rakip ceza sahasına hareketlenen Tadic, pasını Szymanski’ye aktarmak istedi. Savunmadan dönen top, ceza sahası içi sol çaprazında yeniden Tadic’in önünde kaldı. Bu futbolcunun sert şutunda top, az farkla yandan dışarı çıktı. 62’de gole yaklaşan ev sahibi oldu. Korner atışında Amoura topu ortaladı. Kafalardan seken top, kale sahası içi sol çaprazında Castro-Montes’in önünde kaldı. Bu futbolcunun yakın mesafeden kafa vuruşunda, kaleci Livakovic’in müdahale ettiği meşin yuvarlağı İsmail Yüksek uzaklaştırdı. 67.’de sol kanatta topla buluşan Lapoussin, ceza yayı üzerindeki Machida’ya pasını aktardı. Bu futbolcu bekletmeden sol çaprazdan ceza sahasına giren Puertas’ı gördü. Puertas’ın bekletmeden vuruşunda, kaleci Livakovic topu kontrol etmeyi başardı.

Fenerbahçe çıktı açık alınla!Fenerbahçe çıktı açık alınla!

Rakibinin baskıdan yorulmasından sonra Kanarya hızlı ataklarla çıkmaya başladı. 84’te kendi ceza sahası önünde topu kapan Oosterwolde Dzeko’ya pasını attı. Batshuayi’nin yerine giren Dzeko, koşusuna devam eden Hollandalı futbolcuyu kaçırdı. Rakip yarı alanın tamamını topla geçen Oosterwolde, kaleciyle karşı karşıya pozisyonda hata yapmadı ve farkı ikiye çıkardı. İyice rahatlayan Fenerbahçe 90+2’de VAR müdahalesiyle penaltı kazandı. Mert Hakan Yandaş’ın ortasına ceza sahası içinde Burgess’in elle müdahalede bulunduğunu tespit eden Portekizli hakem Joao Pinheiro beyaz noktayı gösterdi. Penaltıyı kullanan Dusan Tadic, topu ağlara göndererek maçın sonucunu ilan etti: 3-0

Krunic cezalı duruma düştü

Sarı-Lacivertli takımda bir futbolcu cezalı duruma düştü. Union SG’ye karşı 81. dakikada sarı kart gören Rade Krunic, rövanş maçında cezalı duruma düştü. Belçika ekibinde de Mohamed Amoura, 45’te aldığı kartla İstanbul’da oynama şansını kaybetti. Fenerbahçe ile Union SG rövanş karşılaşması 14 Mart’da İstanbul’da oynanacak.

Fenerbahçeli futbolcular galibiyeti maç sonunda taraftarlarıyla kutladı.

Fenerbahçe turu geçerse deplasman maçı seyircisiz

Union St. Gilloise karşısına çıkan Fenerbahçe, taraftarlarının meşale yakıp sahaya atarak maçın geç başlamasına neden olmaları nedeniyle, turu geçmesi halinde çeyrek finalde deplasmandaki karşılaşmasını seyircisinde mahrum şekilde oynayacak. Sarı lacivertlilerli taraftarlar, Konferans Ligi grup maçlarında 30 Kasım’da Danimarka’da Nordsjaelland ile oynadığı karşılaşmada da sahaya yabancı maddeler atmıştı. UEFA Disiplin Komitesi 25 Ocak 2024’te sarı lacivertli kulübe 20 bin euro para cezası ve deplasmanda 1 maç seyircisiz oynama cezası vermiş ancak bu cezayı iki yıl süreyle ertelemişti. Aynı olayın tekrarlanması nedeniyle Fenerbahçe’ye verilen cezanın ertelenmesi ortadan kalktı.

İsmail Kartal: Ülke puanı için önemliydi

Teknik direktör İsmail Kartal, karşılaşma sonrası açıklamalarda bulundu. Rakibi çok iyi analiz ettiklerini belirten Kartal, “Bu takımın ne kadar organize olduğunu, iyi futbol oynadığını biliyorduk. Çok iyi analiz ettik. Günlerce evimize bile gitmedik. Bu takıma göre doğru bir plan yaparak maça çıkıp turu geçmek için buraya gelmiştik. Planımız işledi. Oyuncularım verdiğim görevlere sadık kaldı. Çok iyi mücadele ettiler. Bugün 3-0 net bir galibiyet elde ettik. Çok önemli bir avantaj elde ettik. Oyuncularımı tebrik ediyorum. Taraftarlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi. Kartal konuşmasına şöyle devam etti: “Kornerlerde bu takımın hem ön direğe, hem arka direğe çok net goller attığını biliyorduk. Bizden uzun bir takımdı. Bunun önlemini aldık. Kendileri de yan toplardan bu sezon yedi gol yediler. Biz de buna çalıştık. İlk gol böyle geldik. Çok fazla geri yaslanmadık. Onlara fazla hareket alanı bırakmadık. Adam adama oynadık. Üretkenliklerini durdurunca da kendi oyunumuz zaman zaman öne çıktı. Net bir galibiyet elde ettik. Ülke puanı için çok önemliydi. Fenerbahçe’nin, taraftarların beklediği oyun gücüyle kazandığımız için mutluyuz.”

İsmail Kartal maç sonunda Fenerbahçe taratarından büyük destek aldı.

Fenerbahçe’nin ilk golü atan Michy Batshuayi, “Kendimi mutlu, gururlu hissediyorum. Ülkeme geldim, ailem ve arkadaşlarım beni seyretti. Fenerbahçe için en iyisini yapmak istedim. Benim açımdan gerçekten süper bir akşam. Takım olarak galibiyeti elde ettik. Çok mutluyum. Rövanşta hiçbir şekilde küçümsemememiz gerekiyor. Rövanşta zorlayacaklardır. Ofansif ve defansif anlamda güçlü olmalıyız. Bu kupada gidebildiğimiz yere kadar gitmek istiyoruz. Kupalar kazanacak kapasiteye sahibiz. İstediğimiz kupaları almak için mücadele edeceğiz” dedi. Harika bir gol atan Jayden Oosterwolde ise şunları söyledi: “Gol attığım için çok mutluyum. Takımca iyi performans sergiledik. Hocamız neler istediyse sahaya yansıttık. Maça sol bek başladım. Maalesef Çağlar çıkmak zorunda kaldı, stopere geçtim. Gösterdiğimiz performanstan dolayı mutluyum. Fenerbahçe’ye ilk geldiğimde iyi değildim. Buradaki futbolu anlamalıydım. Her sene üstüne koyarak devam ediyorum. Çok iyi idmanlar yapıyoruz. Hocamız da bana güveniyor.”

Sahaya kaptan olarak çıkan Dusko Tadic ise “Zor maç olacağını bekliyorduk. Rakibin fiziksel olarak güçlü oyuncuları vardı. Direkt oynayan bir takımdı. Biz de buna hazırdık. Planımız iyi işledi. Onları nasıl yaralayabileceğimizi biliyorduk. Onların gösterdiği performansa iyi şekilde cevap verdik. Gollerle onların direncini kırdık. Çok önemli bir galibiyet elde ettik. Taraftara teşekkür ediyorum. Bizleri her yerde destekliyorlar. Çok yüksek hedeflerimiz var. Şu anki tek hedefimiz Union SG’yi elemek. Hedefimiz her turnuvayı kazanmak” diye konuştu.

Blessin, daha önce herhangi bir Türk kulübünden teklif almadığını söyledi.

Alexander Blessin: Fenerbahçe’nin iyi oynadığını kabullenmeliyiz

Union SG takımının teknik direktörü Alexander Blessin, Fenerbahçe’nin haklı bir galibiyet elde ettiğini söyledi. Maça iyi başladıklarını ancak bunu sürdüremediklerini belirten Alman hoca, “Maça iyi başladık, ilk 20 dakika birçok korner kullandık ve şanslar yakaladık. Aslında iyi başladık ama sonra Fenerbahçe golü buldu. Bir sonraki aşamada biz biraz heyecanlandık ve hızlı oynamak zorunda kaldık. O süreçte hatalar yaptık. Topu kontrol etme hakimiyetimiz azaldı, Fenerbahçe ise bu devrede iyi oynadı. Ardından hakimiyetimiz düzeldi ve bu süreçte orta sahada iyi oynadık. Sonra 2. gol atıldı ve ardından penaltı geldi ve bu süreçte iş işten geçmişti. Fenerbahçe doğruyu söylemek gerekirse bugün iyi oyun sergiledi. Bunu kabullenmeliyiz ve önümüzdeki maçlara bakmalıyız” dedi.

Kaliteli bir ekiple sahaya çıktıklarını aktaran Blessin konuşmasını şöyle bitirdi: “Top kaybımız ilk devrede çok fazla oldu ve top kaybımız git gide artış gösterdi. Bazen aklımızı kullanmadan oynadık. Fenerbahçe ise kaliteli bir oyun sergiledi. Üç gol yedik bu çok fazla. Bu bir deneyim ve bundan dersler çıkarmalıyız. Rövanş için sanki bir mucizeye ihtiyacımız varmış gibi konuşuyorsunuz soruyu yöneltirken. Şu anda sonuç neyse o. Eğer günün sonucu 0-1 olsa farklı düşünürdüm ama şu an durum ortada ve bu biz bu durumu kabullenerek önümüzdeki maçlara bakmalıyız.”

İspanyol meyhanesinde Fenerbahçe marşı çalıyorİspanyol meyhanesinde Fenerbahçe marşı çalıyor

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.