Fenerbahçe’den bir Ferdi geçti

Fenerbahçe'nin 24 yaşındaki milli futbolcusu Ferdi Kadıoğlu, Premier Lig ekiplerinden Brighton'a transfer oldu. Oyuncu sözleşme imzalamak üzere İngiltere'ye gitti. Ferdi, Fenerbahçe tarihinin en çok gelir getiren oyuncusu: En az 30 milyon Euro.

Spor 23 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Ferdi, Brighton'a transfer oldu.

Temmuz 2018… Ali Koç yönetimi görev başında ilk ayını bitirdi. Taraftardan yeniden yapılanma için zaman isteyen Koç, Damien Comolli futbol aklına takımı emanet etmişti. Borç yükünün fazla olması sebebiyle oyuncu satışları yapılacak yerine yatırımlık isimler eklenecekti. Yıldız denebilecek transferler kiralık olarak yapılacaktı.

Comolli futbol aklının Fenerbahçe’ye en büyük ve belki de tek büyük hediyesi temmuz ayının ortasında kulübün kapısından içeri girdi. Hollanda’da Nec Nijmegen formasıyla yıldızlaşan Ferdi Kadıoğlu, sarı-lacivertli kulübün ilk yatırımlarından biriydi. Oyuncu için 1.4 milyon euro harcandı.

Aynı yaz Barış Alıcı, Berke Özer gibi Altınordu’nun genç elmaslarını da kadrosuna katan Kanarya için Ferdi’nin ne kadar değerli bir maden olduğu ilk aşamada anlaşılmıyordu. 10 numara ve sağ kanat pozisyonlarından oynadığı bilinen, Hollanda altyapı milli takımlarının da formasını terleten oyuncuya fazlasıyla uzun vadeli bir proje olarak bakılıyordu.

Kayserispor-Fenerbahçe geriliminde yeni perde: Kulübün anahtarı başkasındaKayserispor-Fenerbahçe geriliminde yeni perde: Kulübün anahtarı başkasında

Ferdi ilk sezonlarında fazla süre bulamadı. 2019-20 sezonunda Ersun Yanal yönetiminde oyuna sonradan dahil olarak kendini ve özellikle tekniğini gösterdiği anlar taraftarın gözüne çarpıyordu. Fakat uzun vadede ne kadar çok şey vadettiğini kimse tam manasıyla anlayamıyordu.

Dinamikti, enerjikti, teknikti ancak fizik kapasitesi ve skorer yanı ne kadar gelişecekti? Bu soru işaretleri arasında Erol Bulut ve üstüne Emre Belözoğlu döneminde 30 maçta 958 dakika yani ortalama 32 dakika süre alarak bir gol atıp dört asist yaptı. Adı transfer söylentilerine karışmaya başlamıştı. Uzun vadede çok da getiri beklenmeyen oyuncuya dönüşüyordu. Hatta bazı haberler onun Karagümrük forması giyen 35’lik Biglia’yı transfer etmek için takasta kullanılabileceğini yazıyordu.

Ancak bu durum Vitor Pereira’nın başa gelmesiyle değişti. Üçlü savunma kullanan Pereira Ferdi’yi ilk kez pozisyonu dışında bir yerde, sol kanat bekte denedi. Başarılı da oldu.

Hatta Ferdi daha sonra bir açıklamasında “Portekizli bir teknik direktörümüz vardı, Vitor Pereira, üç savunma oyuncusu ve iki kanat bekiyle oynamaya başladı. Beni kanat bek pozisyonunda denedi ve aslında işler bir anda oldukça iyi gitti. Elbette kafamdaki bir düğmeyi değiştirmem ve buna gerçekten alışmam gerekti ama gittikçe daha iyi olduğumu hissettim” diyerek kariyerinin değişime uğradığı dönemden bahsetti. Bu değişim sadece Ferdi’nin kariyeri için değil aynı zamanda Fenerbahçe’nin finansal geleceği ve sol bek sıkıntısı çekecek milli takımın bulacağı çözüm açısından da belirleyici olacaktı.

Vitor dönemi Ferdi için dönüm noktası oldu.

Pereira görevde çok uzun süre kalamadı. Ancak Ferdi’yi olabilecek en değerli oyuncuya evirdi. Daha sonra İsmail Kartal da Ferdi’yi aynı pozisyonda değerlendirdi. Büyük maçlara üçlü savunma sistemiyle çıkan ve bu yüzden eleştirilen Jorge Jesus da Ferdi’yi kanat bek bölgelerinde daha fazla değerlendiriyordu. Üstelik Portekizli onu sadece sol kanat bekte değil, sağ ayaklı bir oyuncu olduğu sağ bekte de görevlendirebiliyordu. Ancak Ferdi için temel bölge sol bek olmuştu.

İsmail Kartal’ın üçüncü Fenerbahçe döneminde de bu pozisyonda görev yapacaktı. Üstelik önünde aynı kendisi gibi teknik, yaptığı koşulara iyi paslar atabilen, şut açısı yaratabilen ve onu besleyebilen Dusan Tadic gelince hücum verimliliği yükseldi. Artık büyük Avrupa takımlarının dikkatini cezbediyordu. Borussia Dortmund, Arsenal gibi takımlar scoutlar göndererek onu izliyordu. Yakın mercek altındaki oyuncunun gittikçe gelişen savunma yönü ve hücuma katkısı herkesin malumuydu.

Ferdi, her ne kadar Avrupa’dan kendisine ilgi olsa da her zaman için kararı gönül verdiği takımı Fenerbahçe’ye bırakmıştı. 18 yaşında kapısından girdiği kulüpte 24 yaşına gelmiş, taraftarın sevgilisi olmuştu. Her ne kadar lig şampiyonluğu kazanamamış olsa da takımının sindiği ve düştüğü anlarda gösterdiği karakter, mücadele ruhu, hiç vazgeçmemesiyle Fenerbahçe’nin simge oyuncularından biriydi. İstikrarı, centilmenliği ve oyun karakteri onu göz önünde kıldı. Milli takım performansı Avrupa Şampiyonası’nda yeniden yükselmesini sağladı. Arsenal ve Manchester United gibi takımların yanı sıra son yıllarda yaptığı satışlarla öne çıkan Brighton da artık ona ilgi gösteriyordu.

Fenerbahçe: Ankara'daki ziyaretlerin amacı yeni yönetim kurulunu tanıtmaktıFenerbahçe: Ankara’daki ziyaretlerin amacı yeni yönetim kurulunu tanıtmaktı

Fenerbahçe’nin kapısı artık daha sesli şekilde çalmaya başladı. Ferdi de kararını vermişti. Her ne kadar kulübüne bağlı olsa da söz hakkını eline aldı. Daha önce kendisine gelen tekliflerde sözü kulübe bırakan Ferdi artık başka maceralara yelken açmak istiyordu. Zaten başkan Ali Koç da 2023-24 sezonu devam ederken ve şampiyonluk yarışının kritik haftalarındayken Ferdi’nin sezon sonunda takımdan ayrılması gerektiğini ifade etmişti. Haklıydı. Ferdi artık değerini bulmuşken o değeri katlamak için Premier Lig gemisine atlamalıydı. Öyle ki Fenerbahçe Lille karşısında Şampiyonlar Ligi macerasına son verince Ferdi’nin değerini artıracak sahneden de uzak kalınmıştı. Ferdi’nin gidişi hem kulüp hem de oyuncunun menfaatineydi.

Uzun süren pazarlıkların ardından oyuncuyla anlaşma sağlayan Brighton ekibi Fenerbahçe ile de anlaşma sağladı. 23 Ağustos 2024 akşamı itibariyle Fenerbahçe resmi hesabından “Futbolcumuz Ferdi Kadıoğlu, Premier Lig ekiplerinden Brighton & Hove Albion FC ile transfer görüşmelerini ilerletmek ve sağlık kontrolünden geçmek üzere kulübümüz tarafından izinli bir şekilde İngiltere’ye gidecektir” açıklaması yapıldı. Bu açıklama duygusal açıdan hazmetmesi zor olsa da Fenerbahçe taraftarının kabullenmesi gereken bir açıklamaydı.

Oyuncu için İtalyan gazeteci Fabrizio Romano bonuslarla beraber 30 milyon euro’nun gözden çıkarılacağını yazarken Sports Digitale kanadı 35 milyon euro’luk bir paranın Fenerbahçe kasasına gireceğini belirtiyordu. Bir başka iddia ise transferin İngiliz sterlini üzerinden fiyatlandığı ve yaklaşık 30,5 milyon sterlin olduğu yönünde.

Öyle ya da böyle Ferdi, Fenerbahçe’ye tarihinde bir transferden kazanmadığı kadar para kazandırarak İngiltere’nin yolunu tutuyordu. Bir Türkiye Kupası elde eden milli isim sarı-lacivertli forma altında 204 maça çıktı, hiç kırmızı kart görmedi, 18 gol attı ve 22 asist yaptı. Ferdi Kadıoğlu, Fenerbahçe tarihine maddi açıdan en değerli, manevi açıdan tartışmasız en özel oyuncularından biri olarak imzasını attı.

Ferdi, Fenerbahçe taraftarına böyle veda etti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.