Fenerbahçe EuroLeague rekortmenini kediyle duyurdu

Fenerbahçe bir maçta 50 sayı atarak EuroLeague rekoru kıran ABD'li Nigel Hayes Davis'in sözleşmesinin üç yıl uzatıldığını duyurdu. Açıklamada Hayes'in uğurlu kedisi 'Sly' kullanıldı.

Spor 4 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Nigel Hayes Davis, kedisi Ülker Arena'da doğan kedisi Sly'a büyük sevgi besliyor.

Fenerbahçe 2022 yazından beri takımın önemli oyuncularından olan Nigel Hayes-Davis’in sözleşmesini üç yıl uzatmak için anlaşmaya vardı. Nigel Hayes-Davis 2026-27 sezonu sonuna kadar sarı lacivertli formayı giyecek.

1994 doğumlu 2.03 metre boyundaki basketbolcu her iki forvet pozisyonunda da oynayabiliyor. Nigel Hayes Davis geçen sezon Fenerbahçe Final Four’a yükselirken EuroLeague’de 13.8 sayı, 4.6 ribaunt, 1.7 asist, 1.0 top çalma ve 15.6 verimlilik puanı ortalamaları yakaladı. Bu istatistikler sporcunun EuroLeague’de 2023-24 sezonunun en iyi beşine seçilmesini sağladı. Hayes-Davis Alba Berlin karşılaşmasında ürettiği 50 sayıyla da EuroLeague tarihinde bir maçta en çok skor üreten isim oldu. ABD’li forvet Türkiye Basketbol Süper Ligi’nde de 14.3 sayı, 3.9 ribaunt, 2.0 asist, 1.1 top çalma istatistikleri yakaladı. Hayes Davis Fenerbahçe’nin Anadolu Efes’i 3-1 ile geçerek şampiyon olduğu seride finallerin MVP’si seçildi.

Fenerbahçe’den Sly ile duyuruyu yaptı

Fenerbahçe sözleşme uzatma haberini vermeden önce yaptığı paylaşimda oyuncunun Alba Berlin’e attığı 50 sayıya gönderme yaptı ve kedisi Sly’ı kullandı. Nigel Hayes-Davis kedisi Sly ile olan dostluğu için “Daha iyi bir arkadaş düşünemiyorum” demişti. Hayes Davis, Sly ile olan ilişkisini şöyle anlatmıştı: “Ülker Arena’da doğan Sly ve kardeşlerini her gün ziyaret ettim. Bir süre sonra bu şans ritüeline dönüştü. Sly’a o zaman bağlandım ve sahiplenmek istedim. O günden sonra Sly adeta gölgem oldu” dedi.

Nigel Hayes Davis’in hikayesi

Küçük yaşta basketbola başlayan Nigel Hayes her ABD’li sporcu gibi kolejde kendisini göstermeye çalıştı. Ohio’daki Whitmer lisesinden mezun olmasının ardından Wisconsin’den teklif alan Hayes 2013 ve 2017 yılları arasında Wisconsin Badgers’la NCAA’de mücadele etti. Kolejdeki ilk sezonunda takımının en çok sayı atan ve en çok asist yapan oyuncusu olmayı başaran Hayes dört yıl süren üniversitesinden ‘İşletme ve Yatırım Bankacılığı’ bölümünden dereceyle mezun olmayı başardı. Bununla birlikte dört yıl boyunca Wisconsin’de parkede yaptıkları dışında sosyal hayattaki duruşuyla da dikkat çekti. Açık sözlülüğü, toplumsal eşitlik ve ırkçılık karşıtı yaptıkları ve NCAA oyuncularının tazminat hakları için yaptıklarıyla da öne çıkmayı başardı. Mezun olduktan sonra 2017 NBA Draft’ına giren Hayes ilk 60 seçim arasında kendisine yer bulamasa da yaz ligi için New York Knicks’ten teklif almayı başardı. Yaz aylarını Knicks için oynayarak geçiren basketbolcu normal sezonun başlamasından önce G League takımlarından Westchester Knicks’e gönderildi. G League’de gösterdiği iyi performansla dikkatleri üzerine çeken Hayes 2018 başında Los Angeles Lakers’ın dikkatini çekti. 19 Ocak tarihinde Lakers’la 10 günlük kontrat imzalayan Nigel Hayes ilk NBA maçına da Knicks karşısında çıktı. 10 günlük kontratı bittikten sonra yeniden G League’e dönen basketbolcu, Toronto Raptors tarafından da 10 günlüğüne denense de ona uzun vadeli sözleşme veren ilk takım Sacramento Kings oldu. 31 Mart 2018’de Kings’le sezon sonuna kadar sözleşme imzalayan Nigel Hayes, temmuz ayında yeniden serbest bırakıldı ve o gün NBA macerası sona erdi.

Avrupa macerası Galatasaray’da başladı

NBA’de tutunamayan basketbolcu, diğer meslektaşlarının yaptığı gibi şansını deniz aşırı ülkelerde deneme çabasına girişti. Nigel Hayes’e kariyerinin ilk Avrupa fırsatını ise Galatasaray verdi. Ertuğrul Erdoğan yönetiminde sezona başlayan sarı-kırmızılılar, Nigel’ın yanı sıra Aaron Harrison, Tai Webster ve Zach Auguste gibi genç potansiyellere yer verdiği kadrosunda ligi dördüncü sırada bitirip play-off’ta yarı finale yükselmeyi başardı. Avrupa’daki ilk sezonunda takımda öne çıkan isimlerden biri olmayı başaran Nigel Hayes ise sezonu 15 sayı ve 5 ribaunt ortalamalarıyla tamamlayınca EuroLeague kulüplerinin dikkatini çekmeyi başardı. Sezon sonu Galatasaray’dan ayrılıp Zalgiris’e imza atan Hayes, ilk kez mücadele ettiği EuroLeague’de Sarunas Jasikevicius’un takımının vazgeçilmezlerinden biri olmayı başardı fakat Covid-19 pandemisi sebebiyle yarıda kalan EuroLeague’de sezonu tamamlayamadı. Litvanya temsilcisinde de iyi oyununu sürdüren Hayes için yeni maceranın kapılarını koçu Jasikevicius gösterecekti. Zalgiris’te birlikte çalıştığı koçu Sarunas Jasikevicius, 2020’de Barça’ya imzaladıktan bir yıl sonra, 2021 yılında Nigel Hayes’i katalan ekibine transfer etti. Ancak yıllardır basketbol severlerin Nigel Hayes olarak bildiği ismine artık Davis de eklenmişti. Bu olayın hikayesi ise onun insani yönünün ne kadar kuvvetli olduğunu gösterir cinstendi.

Nigel Hayes Davis, üvey babasını onurlandırmak için onun soyadını aldı.

Nigel, üvey babasının soy adını almasını kendi ağzından şöyle açıklıyor: “Yaşlandıkça akıllanıyorsunuz, hayata bakış açınız değişiyor. Maceram, yaşım ve hayata bakış açım ilerledikçe soyadımın ikinci kısmının sahibi üvey babam Albert Davis’in yaptıklarını daha iyi anladım. Boşanmış ve dört çocuk sahibi olan annemle evlenmesi ve her bir çocuğu kendi evladı gibi görmesi. O olmadan burada bu röportajı veremezdim, bu aynı zamanda ona saygı gösterme şeklim… Yani medya ve basketbol dünyası sırtımda benim ismimi görüyor ancak burada olmamı sağlayan kişinin ismini de görmeli. Hayatıma muhtemelen 6-7 yaşındayken girdi yani uzun zamandır benimle. O mükemmeldi ve basketbolu şu an anladığım şekilde anlamamı sağlayan kişiydi. Çalıştığım birçok koç ve hakkımda konuşan birçok kişi oyunu ne kadar iyi okuduğumu söyler bunu ona borçluyum. Küçük yaşlarımdan beri bana NBA maçları izleten, yorumcuları dinleten ve bunları yaptığımdan emin olan kişi oydu.”

Nigel Hayes-Davis, ABD Milli Takımı'nın olimpiyat kampına davet edildiNigel Hayes-Davis, ABD Milli Takımı’nın olimpiyat kampına davet edildi

Küçüklüğünde üvey babası olan Albert Davis’in kendisi için yaptıklarını vurgulayan Nigel, “İnsanlara her zaman verdiğim bir örnek vardır, kolejde bir maçım vardı ve annem izlemek istiyordu. O da Ohio’dan Wisconsin’e -ki bu da 6.5 saatlik yol demek- annemi getirmişti. Maçı izlediler sonra aynı yolu döndüler. Sonra da o Chrysler’deki 12 saatlik vardiyasına çalışmaya gitti. Bilmeyenler için söyleyeyim otomotiv fabrikasında çalışmak o kadar kolay değildir. Masa başı çalışmıyordu yani. Yani bir adam bunu karısının oğlunu görmesi için -o oğlu kendi öz oğlu değilken- yapıyorsa bu adam tanıdığım en iyi adamdır” açıklamasını yapmıştı. Albert Davis’in kendisi için yaptıklarını onurlandıran Nigel, artık hayatına Nigel Hayes-Davis olarak devam etmeye başladı.

Barcelona’da geçen bir sezonun ardından Avrupa’ya geldiği şehir olan İstanbul’a dönen Nigel Hayes, bu kez Fenerbahçe’yle sözleşme imzaladı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na denk gelen bir Anadolu Efes-Fenerbahçe maçı, onun geçmişine ne kadar bağlı biri olduğunu tekrar gözler önüne serdi. Karşılaşma öncesi iki takım oyuncuları da Cumhuriyet ile ilgili hediyelerini birbirlerine verirken Hayes-Davis’in payına Andrew Mango’nun yazdığı ‘Atatürk: Modern Türkiye’nin Kurucusu’ kitabı düştü, o da kitabı alıp anlatım masasında yorumcu olarak oturan Galatasaray’da oynadığı dönemki koçu Ertuğrul Erdoğan’a hediye etti. O kitap okumayı çok seven ve koçundan Türkiye’yi ve Türk kültürünü daha yakından öğrenmek için tavsiye isteyen Nigel’a yıllar önde Ertuğrul Erdoğan tarafından önerilen kitaptı. Vakti zamanında Ertuğrul Erdoğan’dan ödünç aldığı kitabı bu şekilde koçuna geri vermiş oldu. Fenerbahçe’de geçirdiği ilk sezonunda EuroLeague kariyerinin tüm baremlerde en iyi istatistiklere ulaştığı yılını yaşayan Hayes-Davis, sezon sonu EuroLeague Oyuncular Birliği tarafından sezonun en çok gelişim gösteren oyuncusu seçildi. Barcelona’da geçen başarısız tek sezonun ardından adeta küllerinden doğan basketbolcu, Fenerbahçe için üç yıl daha ter dökecek.

EuroLeague'de yılın beşine bir Fenerbahçeli: Nigel Hayes DavisEuroLeague’de yılın beşine bir Fenerbahçeli: Nigel Hayes Davis

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.