Gündüz ile gece gibi: İrfan Can Kahveci…

Fenerbahçe’nin 27 yaşındaki oyuncusu İrfan Can Kahveci, bu sezon saha içinde yaptığı olumlu ve olumsuz hareketlerle yer yer beğeni yer yer de tepki topluyor. İrfan, hem pozitif hem negatif açıdan kariyer sezonunu yaşıyor.

Spor 1 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İrfan Can Kahveci, bu sezon ikinci kez kırmızı kart gördü.

Bir futbolcu için kariyer zirvesine çıkacağı yaş aralığı genel olarak 27-32 olarak kabul edilir. Bu açıdan bakılacak olursa Fenerbahçe’nin zamanında uğruna 7 milyon ödeyerek kadrosuna kattığı İrfan, kariyerinin zirvesine yeni yeni çıkıyor olmalı. Ancak İrfan, bu sezon şu ana kadar gündüz ve gece gibi performanslar ortaya koydu. Oyuncuyu son olarak Ferdi Kadıoğlu ipten aldı.

“Rotasyon”un değerli parçalarından

Fenerbahçe, sezona son derece geniş bir kadroyla başladı. Sarı-lacivertliler Jorge Jesus yönetiminde Avrupa’da farklı Türkiye’de farklı 11’lerle sahaya çıktı. Portekizli teknik direktör bu tercihlerinden ötürü sürekli gündeme geldi. Ancak kadro içinde sorun teşkil eden bir durum yoktu. Hatta sezona formda giren isimlerden İrfan Can Kahveci, Jesus’un Kadıköy’deki Rennes maçından önce düzenlenen basın toplantısında mikrofonu eline aldı ve hocasına esprili şekilde “Yarın rotasyon olacak mı?” diye sordu. Portekizli soruyu tebessümle karşıladı.

O dönemler Fenerbahçe’nin formda oyuncularından olan İrfan 30 Ekim’deki İstanbulspor maçında 1 gol 1 asist yaptı, daha sonra adeta duraklama dönemine girdi. Dünya Kupası arası belki de İrfan’ı beklenenden kötü etkiledi.

Galatasaray’a karşı girmesiyle çıkması bir oldu

İrfan, Dünya Kupası dönüşü Galatasaray’a karşı oynanan kritik mücadelede 69. dakikada oyuna dahil oldu. Kahveci, 86’da direkt kırmızı kart gördü ve oyun dışında kaldı. Sahadan koşarak çıkış anı sosyal medyada uzun süre konuşuldu. Bu maç İrfan’ın yaşadığı düşüşün başlangıcı oldu.

İrfan Can, derbide gördüğü kırmızı kartın ardından deparla sahayı terk etmişti.

Beklentiler ters tepti

İrfan’ın Fenerbahçe’nin şampiyonluk yürüyüşünde faktör olmaması gerekliliği kaçınılmazdı. Zira takımın skor yüküne katkı yapıp liderlik sıfatını alması beklenen Joao Pedro sakatlıklardan bir türlü kurtulamıyordu. Jesus’un Arda Güler’e forma şansı vermemesi taraftarı kızdırıyordu. Bu kızgınlığın sebeplerinden biri sezon boyunca çoğunlukla 11’de yer bulan, en kötü ihtimalle kenardan oyuna dahil olan ve 7 milyon Euro bonservis ödenerek takıma katılan İrfan’ın yetersiz performansıydı. Kahveci, 30 Ekim 2022 tarihinden sonra bir lig mücadelesindeki ilk golünü 2 Nisan 2023 tarihinde 4-2 yenilgiyle sonuçlanan Beşiktaş maçında attı. İrfan, son derece üst perdeden giriş yaptığı sezonda 12 maç üst üste skor katkısı verememişti.

Şampiyonluk matematiksel olarak mümkün, peki ya geometrik olarak?Şampiyonluk matematiksel olarak mümkün, peki ya geometrik olarak?

Tam ritmini bulurken kırmızı kart gördü

İrfan’ın performansı malum Beşiktaş maçıyla yükselmeye başladı. Kahveci, taraftarın tepkisine maruz kaldığı maçın ardından ne zaman sahaya girse etkili olmaya başladı. Öyle ki içerideki Ankaragücü maçında yalnızca 12 dakika sahada kalmasına karşın yaptığı etki, geri düşen takımının 8 dakika içinde üstünlüğü ele geçirmesini sağladı. İrfan, Ankaragücü’ne karşı 5.5 ay sonra asist yaptı.

Hatırla Beşiktaş!Hatırla Beşiktaş!

İrfan, Başakşehir’e karşı oynanan bir sonraki maçta da iyi bir maç çıkardı. Sivas’a karşı 11’de başlayan oyuncu, İstanbulspor maçında yaşanan yol kazasının telafisi niteliğindeki maçta formunu sürdürdü ve Ferdi Kadıoğlu’nun attığı golde asist yaptı. Ancak bu golden 2 dakika sonra yaptığı hareket ona pahalıya patladı. Direkt kırmızı gören Kahveci, kariyerinde ilk kez bir sezonda iki kez direkt kırmızı kart gördü. Oyuncu böylelikle kritik Giresunspor deplasmanında takımını yalnız bırakacak.

Sivasspor maçında direkt kırmızı kart gören İrfan Can kariyerinde bir ilki yaşadı.

Ya Ferdi Kadıoğlu olmasa

İrfan 45+5’te kırmızı gördüğünde skor 2-0’dı. Oyun ve tabelada net üstünlükle soyunma odasına girilecekken İrfan’ın hareketi tüm hesapları bozdu. Ancak Fenerbahçe adına neyse ki Ferdi imdada yetişti. Bir kontra atakta Arda’nın şutu, Ali Şaşal’dan döndü. Kadıoğlu, attığı müthiş deparla takipçiliğini konuşturdu ve topu boş kaleye gönderdi. 10 kişi Fenerbahçe devre olmadan farkı 3 yaptı. İkinci yarıda soyadı Eğribayat olan İrfan Can, net pozisyonları kurtararak farkın azalmasını önledi. Caicedo’nun golü 76’da geldi ancak Sivas’ın dönüşü için vakit kalmadı. Ferdi’nin devre sonundaki takipçiliği, 5 dakika önce kırmızı gören İrfan’ı belki de ipten aldı. Zira Beşiktaş – Galatasaray derbisi öncesi gelecek bir puan kaybı Fenerbahçe’nin sezonunu, İrfan’ın da Fenerbahçe kariyerini zora sokabilirdi.

İrfan, 38 maçta ürettiği 7 gol ve 5 asistle attığı gol sayısı anlamında kariyer sezonunu geçiriyor. Ancak inişli çıkışlı grafiği ve kırmızı kartlar, gördüğü tepkilerin önünü açıyor. Fenerbahçe final niteliğinde 6 -kupada Sivasspor’u elerse 7- maça çıkacak. 27 yaşına gelen -büyük potansiyel- İrfan’ın kariyerinin kalanını belki de bu maçlarda yapacakları şekillendirecek.

Sivas ellerinde kaptan Ferdi'nin şarkısı çalındıSivas ellerinde kaptan Ferdi’nin şarkısı çalındı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.