Advertisement

Fenerbahçe’den ‘özel’ bir başlangıç… Dzeko’nun gecesi

Fenerbahçe, 'özel biri' lakaplı Jose Mourinho'nun ilk resmi maçında Lugano'yu deplasmanda 4-3 yenerek Devler Ligi'nin üçüncü turu için avantaj sağladı. Edin Dzeko attığı üç golle maçın yıldızı oldu.

Spor 23 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe, Dzeko'nun hat-trick yaptığı maçta Lugano'yu 4-3 mağlup etti.

Jose Mourinho’lu Fenerbahçe sezonun ilk resmi karşılaşması için Şampiyonlar Ligi 2. eleme turundaki rakibi Lugano’ya konuk oldu. UEFA’nın aldığı karar doğrultusunda Fenerbahçeli taraftarların stadyuma alınmayacağı açıklanmasına karşın sarı-lacivertli taraftarlar takımlarını İsviçre’de yalnız bırakmadı.

Fenerbahçe’nin başındaki ilk resmi maçında kalede Dominik Livakovic’i oynatan Mourinho, savunma dörtlüsünü Birght Osayi-Samuel, Çağlar Söyüncü, Alexander Djiku ve Jayden Oosterwolde’den oluşturdu. Savunmanın önünde Rade Krunic’i görevlendiren 61 yaşındaki çalıştırıcı, orta sahada Dusan Tadic, Fred Rodrigues, Sebastian Szymanski ve Ryan Kent’e şans verdi. Mourinho, gol yollarında ise Edin Dzeko’ya güvendi.

Fenerbahçeli taraftarlar yasağa rağmen stadyum çevresinde. Fotoğraf: Fahire Kurt

Fenerbahçe’de Ertuğrul Çetin, İsmail Yüksek, Ferdi Kadıoğlu, Mert Hakan Yandaş, Mert Müldür, İrfan Can Kahveci, Cenk Tosun, Bartuğ Elmaz, Rodrigo Becao, Oğuz Aydın, Yiğit Efe Demir ve Yusuf Akçiçek ise yedek soyundu.

Fenerbahçe, UEFA Şampiyonlar Ligi 2’nci Ön Eleme Turu’nda İsviçre temsilcisi Lugano ile karşı karşıya geldi.

Maça hızlı başlayan taraf ev sahibi Lugano oldu. Henüz dördüncü dakikada Sağdan Grgic’in altıpasın önüne etkili ortasında Djiku’dan önce topa kafayla vuran El Wafi meşin yuvarlağı filelere gönderdi ve ev sahibi ekip öne geçti.

Karşılaşmada yarım saatlik dilim geride kalırken Fenerbahçe ilk tehlikesini Tadic’in nefis topuk pası sonrası yarattığı atakta buldu ancak Fred’in sol ayağıyla uzak köşeye yaptığı plase vuruşunda kaleci gole izin vermedi. 36’da Szymanski’nin uzaklardan çektiği sert şutta top yan direğe çarpıp oyun alanına geri döndü.

İlk yarıda son anlar oynanırken Fenerbahçe penaltı kazandı. Osayi-Samuel’in pasında ceza sahası içinde Tadic, Cimignani’nin müdahalesiyle yerde kalınca hakem beyaz noktayı gösterdi. Penaltı için topun başına geçen Kaptan Dzeko topu ortaya nişanladı, kalecinin ayağına da çarpan top ağlarla buluşunca Fenerbahçe eşitliği yakaladı. İsviçre’de soyunma odasına 1-1’le gidildi.

Maçın ikinci devresine etkili giren taraf Fenerbahçe oldu. 46’ncı dakikada ceza sahası içerisinde topla buluşan Tadic servisi Dzeko’ya yaptı. Bosna-Hersekli golcü de tekte çok net bir gol vuruşu yaparak fileleri sarstı ve takımını 2-1 öne geçirdi.

Karşılaşmada dakikalar 64’ü gösterirken Soldan Bottani’nin pasında ceza sahası içi sol çaprazda topu sırtı dönük alan Bislimi’nin bomboş kaldığı anda döndükten sonra uzak direğe sert şutunda top uzanılamayacak noktaya gitti ve skora yeniden denge geldi. Beraberlik golünün hemen üç dakika sonrasında Lugalo savunması topla çıkmaya çalışırken hata yaptı. Ceza sahasının hemen dışında topu kapan Szymanski’nin bekletmeden pasında ceza sahası içi sağ çaprazdan gelişine şutunu çıkaran Dzeko kendisinin ve takımının üçüncü golünü atarak hem Fenerbahçe’yi öne geçirdi hem de hat-trick’ini tamamladı.

74’te oyuna sonradan dahil olan Ferdi Kadıoğlu sol kanattan topla içeri kat ettiği pozisyonun ardından yay içerisinden sert bir vuruşla topu yakın direkten filelerle buluşturarak skoru 4-2’ye getirdi.

Kalan sürede Lugano baskının dozunu yükseltti. Uzatma süresinin dört dakika olarak gösterildiği maçta artık son anlar oynanırken Mert Müldür’ün tehlikeli bölgede kaptırdığı top sonrası meşin yuvarlağı ceza sahası önünde kontrol eden Valenzuela’nın sert şutunda kaleci Livakovic’in müdahalesine rağmen top ağlara gitti ve skor 4-3’e geldi. Bu golün santrası bile yapılmadı. Fenerbahçe, Lugano deplasmanından 4-3’lük avantajlı skorla ayrıldı. Bu mücadelenin rövanşı 30 Temmuz Salı günü Fenerbahçe’nin ev sahipliğinde oynanacak.

Dzeko, Türk futbol tarihine geçti

Fenerbahçe’nin tecrübeli golcüsü Edin Dzeko, yeni sezona hat-trick ile başladı. Sarı-lacivertlilerin bu sezon ilk resmi golüne 45+1. dakikada penaltıdan imza atan Dzeko, sergilediği performansla beğeni topladı. 38 yaşındaki oyuncu, 46’ncı dakikada takımını 2-1 öne geçirirken, 67’nci dakikada bir kez daha aynı sevinci yaşadı.

Dzeko böylelikle profesyonel kariyerindeki 22’nci sezonunda 21’inci kez hat-trick yaptı, ayrıca Avrupa kupalarında bir Türk takımında üç gol atma başarısı gösteren en yaşlı futbolcu oldu.

Bu daha başlangıçBu daha başlangıç

Ferdi golle başladı, Cenk Fenerbahçe formasıyla ilk resmi maçına çıktı

Milli takımla EURO 2024’te mücadele ettiği için sarı-lacivertli takıma geç katılan Ferdi, maçın başında yedekler arasında yer aldı. Karşılaşmaya 68’inci dakikada Tadic’in yerine dahil olan yıldız oyuncu dakikalar 74’ü gösterirken takımının dördüncü golünü kaydetti.

Fenerbahçe’nin EURO 2024’te ay-yıldızlı formayı terleten bir başka oyuncusu ve yeni transferi Cenk Tosun ise takımıyla ilk resmi maçına çıktı. Mücadeleye kulübede başlayan Cenk, 80. dakikada Dzeko’nun yerine oyuna dahil oldu. Milli forvet Hull City e karşılaşmasında Fenerbahçe formasıyla siftah yapmıştı.

Jose Mourinho: Hedefimiz galibiyetle turu geçmek

Mourinho: Ben buraya geldiğimde kimseden söz istemedim.

Karşılaşmanın ardından açıklamalar yapan Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho,  zeminin sentetik olmasından şikayet ederek, “Açıkçası maçtan önce bununla ilgili konuşmak istemedim. Bir mazeret sunmak istemedik. Sentetik bir zeminde yani plastik bir zeminde maç oynamak zordu. Futbolcular bu anlamda fazlasıyla zorlandılar. Dripling yapmakta zorlandılar, topun akışı konusunda zorluk yaşadık. Adapte olması zor oldu. Bu sahada, zeminde oynamak zor bir durum olduğunu söyleyebilirim. Açıkçası kabul edilemez. Şampiyonlar Ligi maçının böyle bir sahada oynanması kabul edilemez” dedi.

İstanbul’daki rövanş maçını da kazanmak istediklerini belirten Jose Mourinho, “İlk maçı galibiyetle tamamlamış olduk. İkinci maçımızı İstanbul’da oynayacağız. Taraftarlarımızın yoğun desteğiyle beraber hedefimiz oradan da galibiyetle ayrılıp turu geçmek” diye konuştu. Yapılan transferler ve kadro yapısı hakkında da konuşan Mourinho şunları söyledi: “Kulübün çıkarmış olduğu işten dolayı mutluyum. Ben buraya geldiğimde kimseden söz istemedim. Sadece en iyi kadronun kurulmasını, yapabileceğimizin en iyisini bu noktada yapmayı istemiştim. Zaten kulüp de bu anlamda bana en iyisini sundu. İyi bir kadroya sahip olduğumuzu düşünüyorum. Tatilde olan oyuncularımız vardı. Bazı oyuncularımızla sadece 3 antrenman gerçekleştirdik. Ama zamanla herkes performansını artırıyor. İyi bir takım olduğumuzu düşünüyorum. Başkanımıza, yönetimimize, sportif direktörümüze, bu konuda efor sarf etmiş herkese teşekkür ediyorum.”

Ali Koç: Futbolu dizayn edenlerin sonuna az kaldıAli Koç: Futbolu dizayn edenlerin sonuna az kaldı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.