Fenerbahçe’den TFF’ye mektup: Erden Timur’un iddiasına soruşturma açılsın

Fenerbahçe, Erden Timur'un 'Eski MHK Başkanı Lale Orta, VAR görüntülerini Ali Koç'a gönderdi' iddiası için resmi adım attı. TFF'nin soruşturma açılmasını talep eden sarı lacivertliler çıkan sonuca göre ilgili kişilerin cezalandırılmasını istedi.

Spor 20 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe, Burak Kızılhan'ın TFF'ye yazdığı mektubu yayınladı.

Galatasaray Sportif A.Ş Başkan Velili, geçtiğimiz gün A Spor’a yaptığı açıklamalarla gündem oldu. Timur, Eski MHK Başkanı Lale Orta’nın Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’a VAR görüntüsü verdiğini iddia etti. Erden Timur’un sözleri TFF’de köstebek iddianısını gündeme getirdi. (Haberi linkte)Fenerbahçe, resmi yayın organından bu iddialar hakkında açıklama yaptı. Sarı-Lacivertliler, TFF’den konu hakkında soruşturma açılmasını çıkacak sonuca göre iddiayı ortaya atanların cezalandırılmasını istedi.

Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Çağlan Kızılhan’ın TFF’ye gönderdiği mektup kulübün internet sitesinden yayınlandı. Sarı lacivertli kulüpten yapılan açıklamada şöyle denildi: “Kulübümüz, geçtiğimiz günlerde bir televizyon kanalına konuk olarak katılan Galatasaray Sportif A.Ş. Başkanvekili Erden Timur’un ülkemizin futbol paydaşlarının başında gelen Federasyonunuzun kurulları ile Kulübümüz hakkında bir kısım mesnetsiz iddialarda bulunmasından dolayı Türkiye Futbol Federasyonu’na gönderdiği yazıda söz konusu iddialar ile ilgili soruşturma açılmasını talep etmiştir.”

Erden Timur'dan Fenerbahçe'ye örgüt suçlamasıErden Timur’dan Fenerbahçe’ye örgüt suçlaması

‘Gereken adımların atılması zorunlu’

Burak Kızılhan, Timur’un fevkalade ağır bir ithamda bulunduğunu, açıklamalardan büyük bir endişe duyduklarını belirterek “Söz konusu iddialar, en hafif tabirle ‘gerçek dışı’ bulunmakla birlikte; Türk futbolunun değerine zarar vermekte, adil oyun ilkesini sarsmakta ve futbol camiasında ciddi bir rahatsızlığa yol açmaktadır. İddiaların gerçeklik payı konusundaki şüpheleri gidermek ve kamuoyunu aydınlatmak amacıyla bu iddiaların detaylı bir şekilde araştırılmasını ve gereken adımların atılmasını talep etmek zorunluluğu hâsıl olmuştur” dedi.

‘Ahmet Çakar’ın iddiası da araştırılsın’

Sarı lacivertliler, 4 Ekim’de Etik Kurulu’nun harekete geçmesi için başvuruda bulunulduğunu hatırlatarak eski hakem ve TFF delegesi Ahmet Çakır’ın sözlerinin de araştırılmasını istedi. Beyaz TV yorumcusu Ahmet Çakar, Lale Orta MHK’sindeki bir üye yemek yediğini belirterek şu iddialarda bulunmuştu: “O üye şunları dedi: TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Fenerbahçe lehine hakem hatası olunca küplere biniyor. Maçı da söylüyorum. Geçen sene Başakşehir 1-2 Fenerbahçe’nin kazandığı maç. Galatasaray lehine hata yapıldığında ‘hakem ne güzel yönetti gördünüz mü’ diyormuş. Diğer takımlar lehine hata yapıldığında ise küplere biniyormuş herkese bağırıyormuş. TFF içinden biriyle bizzat yediğim yemekte anlattı bunları. Yüreği varsa Büyükekşi bana dava açar. Yemek yediğim restorana saate bana söyleyen kişiye kadar açıklarım.”

Lale Orta, Erden Timur'u yalanladıLale Orta, Erden Timur’u yalanladı

‘Süreç şeffaf, adil ve tarafsız bir şekilde yürütülmeli’

Fenerbahçe’nin TFF’ye gönderdiği mektup şöyle devam etti: “Federasyonunuzun söz konusu iddiaları etraflıca incelemesi ve bunlar hakkında soruşturma başlatması, ayrıca gerektiğinde ilgili tüm tarafların ifadelerini alması zaruri olup Federasyonunuz yükümlülüklerinin de başında gelmektedir. Bu sürecin şeffaf, adil ve tarafsız bir şekilde yürütülmesi en büyük temennimizdir.”

‘İddialar yalansa Erden Timur’a ceza verin’

Fenerbahçe’nin mektubunda soruşturma sonucunda iddiaların asılsız çıkması durumunda Erden Timur’un cezalandırılması istendi. Açıklamada şöyle denildi: “Adil ve objektif olarak yürütülecek soruşturma ve kovuşturma aşamaları akabinde Kulübümüz ve mensupları hakkında ileri sürülen iddiaların haksızlığı ortaya konacak olup gerçeğe aykırı biçimde bizleri töhmet altında bırakan açıklamaları yapan şahısların -6222 sayılı Yasa’nın 18/10, 22/1, 22/3 ve sair ilgili hükümlerine ilişkin başvuru hakkımız saklı kalmak kaydıyla- Futbol Disiplin Talimatı’nın 36. maddesi ile ilgili diğer hükümlerine ve Etik Kurulu Talimatı’nın 11 ila 12. maddeleri ile ilgili diğer düzenlemelerine muhalefet etmeleri hasebiyle Disiplin Kurulları ile Etik Kurulunca ilgili yaptırımlarla cezalandırılacaklarına olan inancımız tamdır.”

Ceza maddesi

Fenerbahçe’nin dikkat çektiği Futbol Disiplin Talimatı’nın 36. maddesi şöyle: Sportmenliğe veya spor ahlakına aykırı hareket eden, tutum ve davranışlarıyla TFF’nin saygınlığını zedeleyen ya da futbolun değerini düşüren eylemlerde bulunan veya basın ve yayın organları ya da sosyal medya aracılığıyla sporda şiddet veya düzensizliği teşvik eden veya taraftar eylemlerine sebebiyet verebilecek mahiyette sportmenliğe, spor ahlakına veya fair-play anlayışına aykırı açıklama ya da beyanlarda bulunan yöneticilere 21 ila 60 gün arasında hak mahrumiyeti cezası ve Süper Lig kulübü yöneticileri için 100.000.-TL’den 520.000.-TL’ye kadar para cezası verilir.”

Ali Koç'tan Erden Timur'a: Külliyen yalan, iftiraAli Koç’tan Erden Timur’a: Külliyen yalan, iftira

Fenerbahçe’nin TFF’ye gönderdiği mektup şöyle bitti: “Gelinen noktada, oyunun saha içi ve saha dışındaki dürüstlüğüne ilişkin iddia ve spekülasyonlar, Türk futbolunun yapısal problemlerinin başında gelmektedir. Hiç şüphesiz ki söz konusu iddiaların aydınlatılması ve gerekli önlemlerin alınması, federasyonunuzun sorumluluğundadır. Bu sorumluluğun layıkıyla yerine getirilmesi elzemdir. Aksi takdirde, federasyonunuzun da sorgulanması gereği kaçınılmaz olacaktır. Türk futbolunun geleceği için gerek 17 Ekim 2023 tarihinde A Spor kanalında yayınlanan programda ileri sürülen iddiaları gerekse de 4 Ekim 2023 tarihinde Etik Kurulu’na yapmış olduğumuz başvuruyu ciddi bir şekilde ele almanızı ve gerekli adımları atmanızı arz ederiz.”

Galatasaray TFF’den görüntüleri talep edecek

Öte yandan Sabah gazetesinin haberine göre, Galatasaray Lale Orta iddiasının ardından TFF ile görüşme yapmaya karar verdi. Erden Timur’un Orta’nın bütün VAR hakemlerine “Ben o görüntüleri Ali Koç’a yolladım ve onu Mert Hakan Yandaş’ın golünün elle atıldığına ikna ettim” demesinden yola çıkarak suçlamayı yaptığı belirtiliyor. Sarı kırmızılılar, Timur’un söylediği tarih olan 3 Şubat sabahı, dönemin MHK Başkanı Lale Orta’nın VAR odasına girerek cep telefonuna görüntüleri çektiği anın kamera kayıtlarını isteyecek ve gerekenin yapılmasını talep edecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.