Fenerbahçe’ye dejavu: Karadeniz’de gemi battı

Fenerbahçe berabere kaldığı Göztepe maçındaki gibi Samsunspor karşısında öne geçti ve yine 2-2'ye yakalandı. Böylece sarı lacivertliler bir maç eksiğiyle lider Galatasaray'ın sekiz puan gerisinde kaldı.

Spor 20 Ekim 2024
Fenerbahçe, Samsun'da iki puan bıraktı.

Zirve takibini sürdürmek isteyen Fenerbahçe, zorlu Samsunspor deplasmanına çıktı. Maç fazlasıyla da olsa Karadeniz ekibi maça rakibinin iki puan önünde çıktı. Milli ara öncesi oynanan maç haftasını bay geçen Kanarya yaklaşık üç hafta sonra Süper Lig’deki ilk karşılaşmasına çıkıyordu. Maç öncesi stadyum dışında iki takımın taraftarları arasında yaşanan gerginliğe polis müdahale etmek zorunda kaldı. Tribünlerin tamamını dolduran Samsunspor taraftarları hazırladıkları koreografi ile birlikte güzel bir atmosfer oluşturuyordu. Fenerbahçe taraftarı da deplasman tribünündeki yerini almıştı.

Samsun’da maç önü koreografisinde başkan Yüksel Yıldırım’a geniş yer ayrıldı.

Jose Mourinho savunmada Djiku-Becao ikilisine yer verirken kanatlarda Tadic ve Kostic’e süre veriyor, Saint Maximin ve İrfan Can Kahveci maça kenarda başlıyordu. En uçta da yine En Nesyri yerine Edin Dzeko vardı. Beşinci dakikada Fenerbahçe etkili geldi. Ön alanda kazanılan topa hareketlenen Filip Kostic sıfıra indi, çevirdiği topta Dzeko’nun şutunu savunma karşıladı. 9. dakikada Filip Kostic sarı kart gördü. 13. dakikada Olivier Ntcham sarı kart gören futbolcu oldu. 25. dakikada Fenerbahçe sol kanattan taç kullandı. Ceza alanı içine gelen top önce Lubo Satka’ya ardından Benasser’e çarptı ve Dusan Tadic’in önünde kaldı. Tadic topu ağlara yolladı ve Süper Lig’de bu sezon beşinci golünü atıp takımını 1-0 öne geçirdi.

31. dakikanın ilk saniyelerinde Samsun çok tehlikeli geldi. Holse’nin ceza alanı içinden şutu tam köşeye gitti ancak Dominik Livakovic gole izin vermedi. 33. dakikada savunma arkasına sarkan Muadilmadji topu ağlarla buluşturdu ancak ofsayt gerekçesiyle geçerlilik kazanmadı. 36. dakikada savunma arkasına sarkan Tadic oldu. Topla buluştu ve yerde kaldı, hakem penaltı noktasını gösterdi ancak bu karar da kalkan ofsayt bayrağıyla iptal oldu. 38. dakikada Fenerbahçe etkili geldi, Kostic çevirdi, Mert Müldür karşı karşıya pozisyonda Okan’a nişanladı. 40. dakikada Fred sarı kart gördü. Oyuncu, gelecek hafta oynanacak Bodrum FK maçında cezalı duruma düştü. 44. dakikada Muja sakatlık geçirdi. Sedyeyle oyun alanı kenarına gelen Muja yerine Kingsley Schindler oyuna dahil oldu. İlk devre sonuna üç dakika eklendi. 45 dakika 1-0 Fenerbahçe üstünlüğüyle bitti.

İkinci yarıya Samsunspor hızlı ve pozisyonlarla başladı. Sol kanattan gelişen atakta Emre Kılınç savunma arkasına koştu, sıfıra indi, yerden çevirdi ve Carlo Holse gol vuruşunu yaparak 49. dakikanın ilk saniyelerinde maça denge getirdi. 52. dakikada Rodrigo Becao sarı kart gördü. 55. dakikada Emre Kılınç sarı kart gören isim oldu. 57’de Bola, Tadic’e yaptığı faulün ardından sarı kartla cezalandırıldı. Fenerbahçe’de Çağlar Söyüncü, Maximin ve İrfan Can Kahveci oyuna girerken Becao, Fred ve Kostic kenara geldi. Mourinho sarı kartlı oyuncularını kenara almış oldu. Fenerbahçe’de sonradan oyuna girenler ikinci golü hazırladı. Djiku’nun pasında Dzeko tek topla İrfan’ı gördü. O da savunma arkasına koşan Saint Maximin’i topla buluşturdu. Fransız futbolcu iki rakibine çalım attı, yakın direğe yaptığı vuruşla topu ağlara gönderip Fenerbahçe’yi 63. dakikada öne geçirdi.

Fenerbahçe’de Jayden Oosterwolde 72. dakikada sakatlık yaşadı. Oyuncunun tedavisi devam ederken Fenerbahçe yaklaşık üç dakika 10 kişi oynadı. Hollandalının yerine Samet Akaydin oyuna girdi. 75’te Samsunspor, Sofyan Amrabat’ın ceza alanı içinde topu önlediği pozisyonda penaltı bekledi ancak beklediği karar çıkmadı. 81. dakikada En Nesyri oyuna girdi, Dzeko kenara geldi. Samet 83. dakikada topu uzaklaştırırken hata yaptı. Ntcham’ın şutu az farkla dışarı gitti. 84. dakikada gole yaklaşan En Nesyri, aşırtma vuruşunda topu az farkla auta gönderdi.

86’da gole yaklaşan Samsun baskısını sürdürdü ve 89. dakikada Soner Aydoğdu ile golü buldu. Gol öncesi faul olup olmadığıyla alakalı VAR incelemesi yapıldı ancak bu karar çıkmadı. Soner’in golü geçerli sayıldı. İrfan Can Kahveci itirazdan kaynaklı sarı kart gördü. Maçın sonuna altı dakika ilave edildi. Maç 2-2 bitti. Samsun ligdeki ilk beraberliğini alıp puanını 19’a yükseltti ve üçüncü sırada kaldı. Fenerbahçe gol yediği bir başka karşılaşmada daha puan kaybederken 17 puanda kalarak dördüncü sırada yer aldı.

Bu sezon öne geçtiği Süper Lig maçlarında 4 puan kaybeden Fenerbahçe (2B), bu iki karşılaşmayı da deplasmanda oynadı. Opta verilerine göre Fenerbahçe, Opta’nın Süper Lig’de detaylı veri tutmaya başladığı 2014/15’ten bu yana en düşük topla oynama yüzdesinde kaldığı sezonu yaşıyor (%49.9). Bu sezon Süper Lig’de 19 puan toplayan Samsunspor (6G 1B 2M), lig tarihinde ilk dokuz maçlar itibarıyla en yüksek puana ulaştığı sezonu yaşıyor.

Jose Mourinho maç sonu açıklamasında “Maçlardan önce rakibimizi analiz ediyoruz, tıpkı bu maçtan önce de yapmış olduğumuz gibi. Aslında bu maç öncesi uzun bir süremiz vardı ve bu süre zarfında çalışmalarımızı sürdürdük. Antrenmanlarda rakibimizin kaliteleri üzerinde durduk ve bunun üzerine çalışmalar yaptık. Aslıda zor bir haftaydı bizim için çünkü ancak cuma günü tam kadro çalışma yapabildik. Millî takımlarından dönenlerin bazıları rejenerasyon yapmak durumunda kaldılar hem seyahat ettikleri için hem de millî takımlarında zorlu maçlar oynadıkları için” dedi.

Alan Saint Maximin’in yedikleri gollerle ilgili hayal kırıklığı yaşadıklarını belirtmesiyle ilgili Mourinho “Maxi haklı. Bu konuda diyebilecek bir şeyim yok. Saha içerisinde hatalar oldu ama bunu kendi içimizde konuşup üzerine çalışmalıyız vaktimiz olduğu zaman. Maxi’nin dediği gibi ilk yemiş olduğumuz gol konuştuğumuz bir goldü. Hatta siz de maçtan önce yapmış olduğunuz röportajda bunu belirtmiştiniz. Bunun üzerine çalışmıştık. Cuma günü defansif organizasyonlarımızı çalışmıştık. İkinci gol de bazı takımlar için faul denebilir. Bazı takımlar için basit ama bazı takımlar için faul. Devasa bir faul diyemem ama arkadan bir itme var. Bazı takımlar için faul oluyor ama bizim için olmadı” şeklinde konuştu.

Jose Mourinho’nun maç sonu açıklamaları.

Mourinho “2-1’den sonra girdiğimiz çok net iki pozisyon vardı maçı bitirebileceğimiz. Hatta bulunduğum açıdan dolayı Szymanski’nin şutunu içeride düşündüm. Aynı zamanda En-Nesyri’nin kontrol edip bir volesi vardı. Neredeyse golü kutlayacaktım.  O golleri atmış olsak maçı bitirebilirdik. Daha sonra istemediğimiz şeyler oldu. Jayden’in sakatlığı oldu. Jayden sakatlandıktan sonra istemediğimiz bazı değişiklikler yapmak durumunda kaldık. Djiku farklı bir pozisyona geçmek durumunda kaldı, Samet’i oyuna soktuk. Oyuncu değişiklik hakkımız kalmadığı için Mert’i oyuna sokamadım. Ondan sonra işler bizim için zorlaştı. Beraberlik bugün bizim için kötü bir sonuç” açıklamasında bulundu.

Hakeme tepki gösterdi

Son olarak puan kayıplarına değinen Jose Mourinho, “Çok şey söyleyebilirim ama söylemek istemiyorum. Pragmatik olarak şunu söyleyebilirim ki, şimdiden 7 puan kaybettik. Nasıl ve hangi şartlarda kaybettiğimizin bir önemi yok. Sizler olan şeylerin üstesinden gelmeyi unutmak konusunda alışkınsınız. Türkiye’de ligin durumundan memnunsunuz. Bizlerin kendimize odaklanması gerekiyor. Şimdiden 7 puan kaybettik. Şampiyonluk rakibimize puan kaybettik. Yolumuza devam etmemiz, alabildiğimiz kadar puanlar almamız gerekiyor. Bakalım stadımızda bir rakibimiz böyle bir gol attığında gol verilecek mi yoksa faul mü çalınacak?” diyerek sözlerini tamamladı.

Diğer yandan Thomas Reis “Benim için çok önemli bir şey vardı. Beşiktaş’a karşı da burada oynadık ve iyi performans göstermiştik. Fenerbahçe’ye karşı oynadık, 2 defa gol yememize rağmen vazgeçmedik. Çok iyi performans gösterdik. Geri gelmesini bildik. Bizim için çok iyi bir akşam olduk. Fenerbahçe gibi bir takıma karşı oynuyorsanız, 2 defa geri düşüp dönüyorsanız doğru işler yaptığınızı gösterir. Taraftarımız da bizi çok iyi desteklediler. Sezon başında da belirtmiştim; taraftarımız yanımızda olursa çok iyi sezon geçirebiliriz demiştim. Sonradan oyuna girenler de çok iyi enerji verdiler. 1 puanı almamızdaki ana faktör onlardı” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.