Feyz al Türk futbolu! Hollanda’da kötü zemin maç erteletti

Dün akşam Hollanda Ligi'nde oynanması planlanan Almere City-Fortuna Sittard maçı zeminin belli bölümlerinin futbol oynamaya elverişli olmaması sebebiyle ertelendi.

Spor 21 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Almere City ve Fortuna Sittard arasındaki karşılaşma ertelendi.

Saymaya kalksanız Türk futbolunun bir ton sorununu tek nefeste sıralarsınız. Bunlardan biri de hiç kuşkusuz zeminler. Özellikle bazı Anadolu takımlarının maçlarını oynadığı stadyumların zemini akıllara zarar görüntüler ortaya çıkarabiliyor. Bazen üç büyüklerin zemininin de çoğunlukla sezon başında bakımının tamamlanmaması nedeniyle iç karartıcı görüntüler ortaya çıkardığını görebiliyoruz.

Ancak yıllardır devam eden bu sorunun üzerine gidilmiyor. 1980’lerde Özal dönemi sonrası başlayan Türk futbolunda yeniden yapılanma sürecinde en dikkat edilen unsurlardan biri zemindi. Halı gibi olması için uğraşılan, futbolun kalitesini doğrudan etkileyen zemine verilen önemin gösterişten ibaret olduğu çok geçmeden anlaşıldı. Öyle ki o dönemden gelen gösteriş merakı bu sezonun başında Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanan İstanbulspor-Galatasaray maçında zeminde boya kullanılması sonucu futbolcuların formalarının hatta saçlarının yeşile dönmesiyle yeniden anlaşıldı.

Olimpiyat Stadı'nın zemini sözleşmeyi feshettirdiOlimpiyat Stadı’nın zemini sözleşmeyi feshettirdi

Sadece gösteriş, oyun kalitesi gibi kavramlar değil sporun gerçeği sakatlıklar da Türk futbolundaki zeminin sporu icra edenlere en acımasız sonucu oluyor. Patates tarlası olarak adlandırılan zemin ciddi kas sakatlıklarına yol açabiliyor. Bunun en acı örneklerinden birini Erzurum’da Cenk Tosun yaşamış, Beşiktaş’ın golcüsü dizinden yaşadığı sakatlıkla aylarca sahalardan uzak kalmıştı.

Türk futbolunda manzara böyle seyrededursun Hollanda Ligi Eredivise’de zemin maç erteletti. Normal şartlarda dün akşam 21.00’de başlaması planlanan Almere City-Fortuna Sittard karşılaşması saat 21.15’te hakem kararıyla ertelendi. Oyuncuların ısınma sırasında zeminin belli bölümlerinde normalden fazla sertleşme fark etmesi ve bunun futbol oynamayı elverişsiz hale getirmesi üzerine inceleme yapan hakem kadrosu maçın ertelenmesine kanaat getirdi.

UEFA duyurdu: İşte Euro 2032 için aday 10 stadyumUEFA duyurdu: İşte Euro 2032 için aday 10 stadyum

‘Hakem doğru kararı verdi’

Oğuzhan Özyakup’un da formasını giydiği Fortuna’nın teknik direktörü Danny Buijs konuyla alakalı “Bence bu iyi bir karar. Sahanın büyük bir bölümü donmuş ve kaya gibi sert. Çocuklar her yöne kaydı. Bizim için ekstra acı. Bu sabah Sittard’dan erken ayrıldık ve bir dakika önceden iptal edildiğini duyuyorsunuz. Burada oturan taraftarlar da dahil olmak üzere herkes için çok tatsız bir durum ama hakemin çok mantıklı karar verdiğini düşünüyorum” dedi.

İlk aşamada maça çıkmak isteyen isimlerden Fortuna forveti Tijani Noslin ise hakemin kararını anladığını “Sahaya bakarsanız hakemin kararını anlarsınız. Eğer bir kayma yaparsanız ya da kaleci olarak dalmak zorunda kalırsanız her şeyi kırabilirsiniz. Ceza sahası gerçekten kötüydü, bu yüzden oynamak çok tehlikeli” sözleriyle açıkladı.

Almere teknik direktörü John Bes ise zeminde meydana gelen sıkıntının sebebini de açıklayarak “Diğerlerinden biraz daha az iyi çalışan bir ısıtma borusu nedeniyle saha çok sert. Donmaya başlıyor ve siz de bunu fark ediyorsunuz. Kararın neden bu kadar geç alındığını bilmiyorum. Bu öğleden sonra saha hala iyiydi ama maçtan önceki dönemde bir şeyler ters gitti” diye konuştu.

En çok taraftar kızdı

Maçın oynanmama kararının alınması sonrası takımlar sahaya çıktı ve tribünlere gelen taraftarlara teşekkür ettiler. Almere deplasmanı için yaklaşık 200 kilometre yol kat edip tribündeki yerini alan Fortuna Sittard taraftarıysa erteleme kararına öfkeliydi. Taraftarlar Yanmar Stadyumu’nu “Yazıklar olsun” tezahüratıyla inletti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.