FIFA’nın yapay zekası tacizci peşinde

FIFA, Katar'da yapılan Dünya Kupası sırasında futbolcuları ve ailelerine taciz mesajı atan kişileri yapay zeka ile tespit etti ve haklarında yasal işlem başlatıldı.

Spor 20 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
FIFA. yeni bilgisayar programıyla taciz içeren gönderileri futbolculara göstermiyor.

FIFA, 2022 Dünya Kupası’nda yapay zekayı kullanarak Twitter, Instagram, Facebook, TikTok ve YouTube gibi sosyal medya platformlarında teknik direktörler ve oyunculara yapılan istismarı takip eden bir projeyi uygulamaya koydu.

FIFA ve küresel oyuncu birliği FIFPRO tarafından ortaklaşa oluşturulan projedeki bilgilerden hazırlanan rapora göre, Dünya Kupası sırasında 20 milyon gönderi ve yorum tarandı. Küfürlü, ayrımcı veya tehdit edici paylaşım ya da yorum yapan 19 binden fazla kişi ‘tacizci’ olarak işaretlendi. 13 binin üzerinde kişi FIFA tarafından eylem yapılması için Twitter’a bildirildi.

Mütevazı ve aynı zamanda destansı bir hikaye: RodriMütevazı ve aynı zamanda destansı bir hikaye: Rodri

FIFA, 300’den fazla kişi için işlem yapılması konusunda yargı makamlarına suç duyurusunda bulundu. Turnuva devam ettikçe futbolculara yönelik taciz arttı. İngiltere ve Fransa arasında oynanan çeyrek final maçında tehdit ve tacizler doruk noktasına ulaştı. Çoğu futbolcu kendi ülkesi ya da oynadıkları takımın fanatikleri tarafından tehdit edildi.

Yapay zeka sadece tespit etmiyor, aynı zamanda gizliyor

Yapay zeka, sadece taciz eden gönderileri taramadı aynı zamanda bunları futbolculardan gizlemeye de yaradı. Oyunculara ve takımlara, 286 binden fazla kötü niyetli yorumu görülmeden önce engelleyen denetleme yazılımı teklif edildi. FIFA ve FIFPRO, sistemin önümüzdeki ay Avustralya ve Yeni Zelanda’da başlayacak Kadınlar Dünya Kupası’nda da kullanılacağını açıkladı.

Beckham, Messi'yi; Brentford oğul Beckham'ı transfer ettiBeckham, Messi’yi; Brentford oğul Beckham’ı transfer etti

FIFPRO Başkanı David Aganzo, “Bu rapordaki rakamlar ve bulgular sürpriz değil, ancak endişe verici” dedi. FIFA Başkanı Gianni Infantino ise şöyle konuştu: “Ayrımcılık suç teşkil eden bir eylemdir. Yapay zekanın yardımıyla failleri tespit ediyoruz ve eylemlerinden dolayı cezalandırılmaları için onları yetkililere bildiriyoruz. Sosyal medya platformlarının da sorumluluklarını kabul etmelerini ve her türlü ayrımcılığa karşı mücadelemizde bize destek vermelerini bekliyoruz.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.