Filenin Sultanları harika, adım adım altına

Filenin Sultanları Paris Olimpiyat Oyunları çeyrek final maçında Çin'i 23-25, 25-21, 26-24, 21-25 ve 15-12'lik setlerle 3-2 mağlup ederek tarihinde ilk defa yarı finale yükseldi. Milliler yarı finalde İtalya ile karşılaşacak.

Spor 6 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Filenin Sultanları çeyrek finalde Çin'i geride bıraktı, son sayı sonrası büyük sevinç yaşandı.

Filenin Sultanları Türk voleybol tarihinin en önemli maçlarından birine çıktı. 2021’de Tokyo’da yarı finali Kore’ye dramatik şekilde yenilerek kaçıran Sultanlar bu kez bu bilet için Çin’le karşılaştı. Grup aşamasını İtalya’ya 3-0 yenilerek kapatan ay-yıldızlılar ABD ve Sırbistan gibi takımların olduğu gruptan yenilgisiz çıkan rakibiyle mücadele etti.

Karşılaşma son derece çekişmeli başladı. Başta top öldürmekte zorlanan ve 4-1 geri düşen milliler gecikmeden dengeyi buldu, Ebrar’ın ace sayısıyla 12-11 öne geçti. Karşılaşma karşılıklı sayılarla sürdü. Türkiye ve Çin 17. sayıya kadar beraberlikle geldi. Çin bu andan itibaren üç sayı üst üste aldı ve 20-17’yle öne fırladı. Daniele Santarelli bu anda mola kullandı. Mola işe yaramadı, Çin farkı artırdı. Durum 23-19 olunca Santarelli son molasını kullandı. Vargas bu moladan iyi döndü, üst üste sayılar aldı ve durum 24-22’ye geldi. Vargas Çin’in molasından da sayıyla döndü ancak İlkin Aydın’ın servis serisi İlkin’in topu dışarı göndermesiyle bitti. Milliler üç sayılık seri yakalamış olsa da ilk seti 25-23 kaybedip 1-0 geri düştü. İlk sette Vargas 10, Eda 4 sayı üretti. Çin’de Li Yingying ve Zhu Ting beşer sayıyla oynadı.

İkinci sete Türkiye iyi başladı. Milliler ilk sette hiç blok sayısı bulamazken ikinci sete bu şekilde girdi ve 4-1 öne fırladı. Çin mola aldı. Mola dönüşünde Vargas’ın iyi performansıyla fark açılmaya başladı. Çin’in servis ritmi bozulunca fark beşe kadar çıktı ve 8-3 oldu.

Çin her ne kadar oyunu dengelese de hücumda hata yapmaya devam etti ve durum 11-6’ya geldi. Cansu Özbay sakatlanarak oyuna devam edemedi ve yerine Elif Şahin dahil oldu. Milliler rakibin hatalarını iyi değerlendirip servisleri de iyi atmaya devam edince skor Sultanlar lehine 20-13’e kadar geldi. 22-16 sonrası Çin toparlandı ve üç sayılık seri yakaladı. İtalyan antrenör Daniele Santarelli mola aldı. Diao’nun servis serisi devam etti, Çin iki sayı daha aldı. Santarelli bir kez daha molaya başvurdu. İkinci mola dönüşü Meliha Diken önce blokla, ardından servisle Çin’e karşı toparlanmayı sağladı. Zehra’nın blok sayısıyla set 25-21 Sultanların üstünlüğüyle sona erdi. İkinci sette Hande ve Vargas beşer sayı üretti.

Milliler üçüncü sete de iyi başladı. Hande ve Vargas fark yarattı, durum 4-1’e geldi. Hande önceki sette yaptığı katkılarla 10 sayıya ulaştı. Çin mola aldı. Ebrar’ın kaçırdığı servisle molaya gidildi. Çin moladan iyi döndü ve durum 4-4’e geldi. Hande müthiş oyununu sürdürürken Vargas’ın bulduğu iki ace farkı yeniden dörde çıkardı. Seriyi Diao bitirdi. Ancak milliler ritmini kaybetmedi, farkı korudu, skor 16-10’a kadar geldi.

Çin bu andan itibaren üç sayı aldı. Santarelli sette ilk molasını kullandı. Hande ufak bir sakatlık yaşadı, gözyaşlarına hakim olamadı, ancak bir şekilde oyuna devam etti. Mola dönüşünde Vargas seriyi bozdu. Xinyue Yuan’ın blok sayıları Çin’e hayat verdi. Fakat Vargas’ın altı numara hücumu milli takımı ayakta tuttu. Durum 19-17’ye geldi. Karşılıklı sayılarla çekişme sürdü. Türkiye savunmada bloklarla ayakta kaldı. Vargas topu öldürdü, durum 22-19’a geldi.

Çin pes etmedi, 23-22’yle fark bir sayıya kadar indi. Santarelli ikinci molasını aldı. Vargas sayıyla döndü, Türkiye iki kez set sayısı fırsatı yakaladı. Çin iki sayı üst üste alarak durumu 24-24 yaptı. Vargas yine sahneye çıktı ve durumu 25-24’e getirdi. Çin Vargas’ın ayağını üç metre çizgisine bastığını iddia ederek challenge istedi, ancak karşılık bulamadı. Setin son sayısını Ebrar blok autla aldı ve Türkiye setlerde 2-1 öne geçti. Vargas yalnızca üç set sonunda 30 sayıya ulaştı. Li Yingying 14, Zhu Ting ve Xiangyu Gong 12’şer sayıyla üç seti tamamladı.

Çin dördüncü sete daha iyi başladı. Blokta iyi başlayıp 6-2’lik avantaj yakaladılar. Santarelli mola aldı. Müdahale işe yaramadı, durum 8-2’ye kadar geldi. Milliler ritmi bir türlü bulamadı. Santarelli ikinci molasını skor 12-4’e geldiğinde aldı. Bu mola da çok işe yaramadı, fark çift hanelere kadar yükseldi. Derya’nın sayılarıyla durum 19-12’ye gelince Çin tarafı oyuna müdahale etti. Çin Derya’nın servis serisine çare bulamadı. Zhu Ting’in hatalı hücumuyla fark dörde kadar indi. Çin blok teması için challenge istedi. İtiraz karşılık bulmadı. Meliha’nın sayısıyla fark üçe düştü. Çin seriyi sonlandırdı, durum 20-16 oldu. Meliha hem savunma hem hücumda etkiliydi. Durum 21-18’e geldi. Vargas’ın blokuyla fark ikiye indi. Fark ikiye düşünce Çin setteki ikinci molasını kullandı. İki taraf moladan birer sayıyla döndü. Meliha’nın servisi filede kaldı. Li ace atarak farkı dörde çıkardı ve beş kez set sayısı fırsatı yakaladı. İkincide bu fırsatı değerlendirdiler ve setlerde durum 2-2’ye geldi.

Karar seti karşılıklı sayılarla başladı. Meliha ve Li seti açtılar. Çin bloklarda etkili başladı ve 4-2 öne geçti. Vargas’ın üst üste sayılarıyla durum 4-4’e geldi. Milliler hücum sayılarıyla öne geçtikten sonra Çin fileye müdahale yaptı, durum 7-5’e geldi. İki sayı üst üste bulan Çin’e karşı Eda’nın tek ayak hücumuyla saha değişimine 8-7 önde giren ekip Türkiye oldu. Li’nin sayıları Çin’i 10-9 öne taşıdı. Milliler iki sayı üst üste kazandı. Li durumu eşitledi. Vargas millileri öne geçirdi. Üst üste ikinci sayısını aldı, ancak Çin’in “Top yere temas etmedi” itirazı kabul gördü ve skor 12-11’de kaldı. Servis tekrarı sonrası Çin hücumda hata yaptı, durum 13-11’e geldi. Çin mola aldı, moladan sayıyla döndüler. Vargas yanıt verdi, 14-12 oldu, maç sayısı geldi. Elif olağanüstü bir plaseyle topu karşı alana yolladı. 15-12’lik set skoruyla Filenin Sultanları tarihinde ilk defa Olimpiyat yarı finaline yükseldi. Milliler yarı finalde İtalya ile karşılaşacak. Maç perşembe akşamı 21.00’de.

Paris’te karşılaşmanın ardından Sultanlar sevinçten gözyaşlarına hakim olamadı. Milli Takım 2 saat 23 dakika süren mücadelenin ardından madalya maçına çıkmayı garantiledi. Kaptan Eda Erdem “Ne maçtı ama! Oynaması çok keyifliydi. Bugün bir arada kaldık geri düşsek de. Çeyrek final hep en zor maç oluyor. Çin de çok iyi oynadı. Rakibin oyununu çözmeye çalıştık çoğunda başarılı olduk. Yıllardır ucundan dönüyorduk sonunda ilk dörtteyiz. İnanıyorum daha iyi voleybol yolda. Tabii ki Cansu Hande bizim için değerli oyuncular. Cansu’nun sakatlığına çok üzüldük ama Elif çok iyi iş yaptı. Hande yokken Meliha çok iyi iş yaptı. Büyük takım olmak demek bu. Giren çıkan herkesin açığını kapatması demek. Çok mutluyuz. Ben voleybolu çok seviyorum. Bu benim üçüncü olimpiyatım. Bizim takım her olimpiyatta olacak bundan sonra o yüzden 100 sayıyı çok sporcu geçecek” dedi.

Maç içinde sakatlık yaşayan Gizem Örge “Çok duygusalız, söyleyecek bir şey yok. Herkes yüreğini koydu. Bu maçı kazanmayı hak ettik. Madalya için kanımızın son damlasına kadar savaşacağız. Omzumu sahada bıraktım sandım ama ‘Bir omuzum daha var, devam ederim’ diyerek oynadım” dedi. TVF Başkanı Akif Üstündağ “Çok şey var söyleyecek. Bir yarı final oynayalım sonra konuşalım. Her şeyi bilenler sabretsinler, beklesinler. Bu çocuklar Türkiye için oynuyor. Tarihimizin en büyük başarı noktasına geldik. Madalya şansımız var. Bu işin sonu inşallah final olacak. Bu takım bu ülkeye hak ettiği başarıyı inşallah getirecek. Oyuncularıma ve taraftarlarımla gurur duyuyorum. Büyük iş başardılar, Türkiye tarihinin en başarılı noktasına geldi. Evlatlarım konuşsun, onlarla gurur duyuyorum. İyi ki varsınız” dedi.

Karşılaşmayı CHP lideri Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da salonda takip etti.

Cansu’dan sakatlık açıklaması

Cansu Özbay karşılaşmanın ikinci setinde sakatlık yaşamış ve kenara gelmek zorunda kalmıştı. Özbay “Uzun zamandır beni olumsuz etkileyen ayağımdaki problem bugün maalesef oyundan çıkmama sebep oldu. Perşembe günü gene sahada olabilmek için elimden geleni yapacağım” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.