Formula 1’de yenilenen ‘sprint’ formatı belli oldu

Formula 1'de 2024 sezonunun başlamasına kısa bir süre kala FIA yenilenen sprint formatını duyurdu.

Spor 7 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

FIA geçen sezonun sonundan beri takımlarla da fikir alış verişinde bulunarak üstünde çalıştığı ‘sprint’ yarışlarının formatına getirilen yenilikleri onayladı. Yenilenen formata göre cuma günü 1. antrenman seansı, ardından gridi belirleyecek sprint sıralama turları koşulacak. Cuma günü sprint yarışı yapılacak. Ardından asıl yarışın sıralama turları düzenlenecek. Pazar günü de ana etkinlik olan Grand Prix yarışı izleyenlerle buluşacak.

Şampiyonlar 'kırmızı' sever... Lewis Hamilton'ı ne bekliyor?Şampiyonlar ‘kırmızı’ sever… Lewis Hamilton’ı ne bekliyor?

Geçen sezonki formatta pazar günkü ana yarışın sıralama turları cuma günü düzenleniyor, cumartesi günü sadece sprint’e ayrılıyordu. Yenilenen formatla birlikte FIA hafta sonunun her gününe etkinlik koyarak heyecan dozunu daha üst seviyeye çıkarmayı planlıyor.

DRS kuralı da değişenler arasında

FIA’nın sezondan önce yenilemeye gittiği bir diğer kural değişikliği de düzlüklerde otomobillerin hızlanıp geçiş yapma avantajı sağlamasına önayak olan DRS ile ilgili. Geçen yıllarda ikinci turun ardından yarış kontrol tarafından kullanılmasına müsaade edilen DRS artık ilk turun bitiminin ardından kullanılabilecek. FIA bu değişiklikle start anındaki heyecanın ve geçişlerin daha da artmasını planlıyor.

Güç ünitesi sayısındaki değişiklikten vazgeçildi

Normalde sezon boyunca dört farklı güç ünitesi kullanmasına izin verilen F1 takımları geçmişteki kurallara göre 2024 ve 2025 sezonlarında bu sayıyı üçe düşürecekti. Özellikle Ferrari’nin geçmiş yıllarda olduğu gibi gelecek sezonlarda da dört farklı ünite kullanımının sürmesini istediği biliniyordu; komisyondan ‘şahlanan at’ı mutlu edecek karar çıktı. Takımlar önümüzdeki sezon tıpkı geçmiş yıllarda olduğu gibi yine dört farklı güç ünitesi kullanım hakkına sahip olacak.

Formula 1’de 2024 sezonu 2 Mart günü Bahreyn’de beş kırmızı ışığın sönmesiyle başlayacak. Yeni dönemde Türkiye’de yarışlar BeIN Sports’tan yayınlanacak.

Formula 1'de '75' için geri sayım başladı! Türkiye'ye yine hasret düştüFormula 1’de ’75’ için geri sayım başladı! Türkiye’ye yine hasret düştü

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.