Formula Akademi’nin amacı 2030’a kadar Formula 1’e kadın pilot kazandırmak

Motor sporlarının zirve organizasyonu Formula 1'in, 2030'da büyük sahnede bir kadın pilotun yer alması adına başlattığı proje Formula Akademi görücüye çıkıyor.

Spor 28 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Formula Akademi projesi hayata geçiyor.

Formula 1, motor sporlarının en fazla reyting sahibi göz önünde sporu. Netflix’teki Drive to Survive belgeseliyle beraber ününü daha da yayan, 2021 sezonundaki Max Verstappen-Lewis Hamilton çekişmesiyle tarihi anlar yaşayıp izleyici kitlesini katlayan organizasyon, gride kadın pilot kazandırmak için çalışamalara başladı. Sadece kadınların yarıştığı F1 Akademi bu sezon Spanish Campos Racing, ART GP, Carlin, MP Motorsport, PREMA Racing gibi takımlar ve her takımda üçer sürücüyle start aldı.

Şimdi de söz konusu şampiyona Liberty’nin kontrolüne geçti ve 10 F1 takımının dahliyle devam edecek. Ferrari, Mercedes, Red Bull ve diğer 7 takım kendi sürücüleriyle yarışacak, araç renkleri de orijinal araç renkleri olacak. Takvim, büyük şampiyonayla benzer biçimde şekillenecek.

Macaristan’da Verstappen kazandı; Red Bull rekor, Norris kupa kırdıMacaristan’da Verstappen kazandı; Red Bull rekor, Norris kupa kırdı

F1 patronu Stefano Domenicali “Bugün, projenin F1 topluluğu tarafından aldığı desteğin etkisini görmek açısından son derece önemli bir gün. 2024 yılında F1 Akademi yarış takvimimize katılacak, proje üzerinde farkındalık ve serinin dünyaca ünlü bilinirliği artacak. F1’deki renklerin aynısının gride taşınması özel bir durum olacak” dedi.

F1 Akademi projesi Toto Wolff’un eşi Susie Wolff tarafından yürütülüyor. F1 aslında 5 sene önce başlayan ancak pandemi nedeniyle kesintiye uğrayan projeyle beraber, ileride bir takımın kadın olan 3. pilotunu ekibinde bulundurmayı amaçlıyor. Orijinal fikir 2024 ve 2025’te F3’te en iyi beş takımın birer kadın pilotu takımda bulundurma zorunluluğu getirmekti. Aynı kapsamda 2026’da F2’de de bir kadın pilotun olması planlanıyordu. Susie Wolff yaptığı açıklamada “Bu sadece kadınlar arasında dizayn edilen bir şey değildi. F1 Akademi’nin misyonu pistte ve pist dışında yetenekleri geliştirmek ve sporda var etmektir. Birlikte, yeni nesil kadın yetenekleri yönlendiren bir platform oluşturacağız” şeklinde konuştu.

Hangi sporu nasıl seviyorsunuz?Hangi sporu nasıl seviyorsunuz?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.