Futbol geri döndü ama eve değil! Şampiyon İspanya

'Futbol eve gelecek' mottosuyla Avrupa Şampiyonası'nda art arda ikinci kez finale çıkan İngiltere bu kez turnuvanın en iyi oynayan ekibi İspanya'ya 2-1'lik skorla boyun eğdi. İspanyollar Euro 2024'te çıktıkları bütün maçları kazandı.

Spor 15 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İspanya, Euro 2024'te zafere ulaşan takım oldu.

Almanya’nın başkenti Berlin’deki Olimpiyat Stadı tarihi günlerinden birini yaşadı. Tarihteki ilk Avrupa şampiyonluğunu yaşamak isteyen İngiltere kupayı dördüncü kez kaldırmak isteyen İspanya’yla karşı karşıyaydı.

İngilizler tarihlerindeki ilk Avrupa şampiyonluğu hedefiyle geldikleri Berlin’de tribünlerin büyük bölümünü doldurmuştu. Finali seyretmeye Galler Prensi William, Prens George, İspanya Kralı 6. Felipe de gelmişti.

‘El Sıkışma’ temalı gösteri büyük alkış aldı.

Büyük finalden önce kapanış seremonisi yapıldı. ‘El sıkışma’ temalı gösteride Berlin merkezli Lunatix Dans Topluluğu sahne aldı. Seremoni havai fişek gösterisiyle sona erdi.

İngiliz taraftarlar Chiellini’ye tepki gösterdi.

Karşılaşmadan önce şampiyonluk kupasını sahaya son şampiyon İtalya’nın kaptanı Giorgio Chiellini getirdi. İngiliz taraftarlar EURO 2020 finalinde mağlup oldukları İtalya’nın kaptanı Chiellini’yi sahaya çıktığında ıslıklarla protesto etti.

İspanya için bir kez daha ‘Güneşli Pazartesiler’…İspanya için bir kez daha ‘Güneşli Pazartesiler’…

Fransız hakem François Letexier’in yönettiği maça takımlar şu kadrolarla çıktı…

İspanya: Unai Simon, Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella, Rodri, Fabian Ruiz, Yamal, Olmo, Williams, Morata.

İngiltere: Pickford, Walker, Stones, Guehi, Saka, Mainoo, Rice, Shaw, Foden, Bellingham, Kane.

Lamine Yamal Avrupa Şampiyonası tarihinde finalde oynayan en genç futbolcu oldu.

İspanya’nın ilk 11’nde yer alan Lamine Yamal tarihe geçti. Final maçına 17. doğum gününden bir gün sonra çıkan Yamal şampiyona tarihinde finalde oynayan en genç futbolcu rekorunu kırdı. 13 Temmuz 2007 doğumlu Yamal Euro 2016 finalinde Fransa’ya karşı Portekiz formasıyla 18 yaş 328 günlük iken sahaya çıkan Renato Sanchez’e ait rekorun yeni sahibi oldu.

Zil şal ve gülZil şal ve gül

Maça iki takım temkinli başladı. Özellikle İngiltere rakibinin etkili futbolunu önlemek için olağanüstü çaba gösterdi. Topla oynama yüzdelerinde üstün olan İspanya ise pozisyon üretmekte zorluk çekti. 12’de Nico Williams’ın ceza alanına girdi. Sol çaprazdan vuruşunu Kyle Walker ayağını koyarak topun kaleye gitmesini engelledi. İspanya’nın kazandığı kornerde Robin Le Normand’ın vuruşu dışarı gitti. 25’te İngiltere’nin golcüsü Harry Kane, Fabian Ruiz’e kontrolsüz bir müdahalede bulununca sarı kart gördü. 31’de sarı kart gören bu kez Daniel Olmo oldu. İspanya’nın turnuvadaki en golcü ismi Declan Rice’a yaptığı hareketin ardından sarı kartla cezalandırıldı.

Finalde ilk isabetli şut ilk yarının uzatma dakikalarında geldi. Sağ kanattan kazanılan serbest vuruşu kullanan Declan Rice’ın ortasında top Phil Foden’ın önünde, onun vuruşu ise İspanyol kaleci Unai Simon’un ellerinde kaldı. İlk yarı golsüz sona erdi.

Bambaşka bir ikinci yarı

İspanya ikinci yarıya sakatlanan Rodri yerine Martin Zubimendi’yi oyuna alarak başladı. İlk yarının aksine ikinci 45 dakika çok hareketli geçti. Teknik direktör Luis de la Fuente’nin takımı iki gencinin harika anlaşmasıyla öne geçti. Hızlı gelişen atakta Lamine Yamal’ın pasını asiste çeviren Nico Williams oldu. Sert ve yerden bir vuruşla kaleci Pickford’u mağlup etti.

Golden sonra İspanya tehlikeli gelmeye devam etti. 55’te Lamine Yamal’ın pasıyla ceza alanında topla buluşan Alvaro Morata’nın vuruşunda top kaleciyi geçti. John Stones son anda araya girerek topu uzaklaştırmayı başardı.

56’da Nico Williams’ın ceza sahası dışından kaleye gönderdiği sert şut az farkla auta çıktı.

64’te gole yaklaşan bu kez İngiltere oldu. Bellingham, Saka’dan aldığı topta harika bir dönüşle iki İspanyol savunmacıyı devredışı bıraktı. Sol ayakla yerden şutu auta gitti.

66’da İspanya farkı ikiye çıkarmaya çok yaklaştı. Daniel Olmo’nun pasıyla ceza alanında topla buluşan Lamine Yamal’ın yerden vuruşunu kaleci Jordan Pickford harika bir uzanışla kornere çeldi ve takımını maçta tuttu.

Uygun pozisyonları değerlendiremeyen İspanya 73’te topu ağlarında gördü. 70’te oyuna giren Cole Palmer ceza sahası dışından harika vurdu. Unai Simon’un sağından top ağlarla buluştu.

Maç 1-1’e geldikten sonra pozisyonlara giren İspanya oldu. 82’de Nico Williams’ın pasıyla ceza alanında topla buluşan Lamine Yamal’ın kaleciyle karşı karşıya kaldı. Vuruşunda Jordan Pickford gole izin vermedi.

86’da İspanya bir kez daha öne geçti. Marc Cucurella’nın sol kanatta yerden ortasında ön direğe hareketlenen Mikel Oyarzabal düzgün vuruşla Jordan Pickford’ı mağlup etti.

90’da inanılmaz bir karambol pozisyonu oldu. İngiltere’nin kullandığı kornerde Declan Rice’ın kafasını kaleci Unai Simon ancak çelebildi. Pozisyonun devamında Marc Guehi’nin kafa vuruşunda Daniel Olmo son anda topu çizgi üstünden çıkardı. Kalan dakikalarda sonuç değişmedi ve karşılaşmayı 2-1 kazanan İspanya Euro 2024’ün şampiyonu oldu. İngiltere ise Euro 2020’de İtalya’ya kaybettiği finalden sonra bir kez daha sahadan boynu bükük ayrıldı.

Euro 2024’e İspanya damgası

İspanyollar çıktıkları yedi maçı da kazanarak ayrıca büyük bir başarıya imza attı. Turnuvanın en iyi genç oyuncusu Lamine Yamal, en iyi futbolcusuysa Rodri seçildi. Avrupa Futbol Şampiyonası’nın 64 yıllık tarihinde 17. kez düzenlenen turnuvayı dört kez kazanan İspanya üç kupalı Almanya’yı geçerek en fazla Avrupa şampiyonu olan ülke oldu.

Altı kişi gol krallığını paylaştı

Euro 2024’te tek bir gol kralı çıkmadı. Üç kez fileleri havalandıran Daniel Olmo (İspanya),  Harry Kane (İngiltere), Jamal Musiala (Almanya), Cody Gakpo (Hollanda), Georges Mikautadze (Gürcistan) ve Ivan Schranz gol krallığını paylaşan futbolcular oldu.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.