Futbola Martinelli ve Messi kuralı geldi

Arjantin ile Fransa dünya Kupası'nda yaşanan iki pozisyon futbol oyun kurallarında değişikliğe gidilmesine neden oldu. Kaleciler bundan sonra penaltı atışları öncesi rakibin konsantrasyonunu bozucu hareket yapamayacak.

Spor 25 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Dünya Kupası finalinde Emiliano Martinez'in yaptıkları futbol oyun kurallarında değişikliğe neden oldu.

Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası’nın finali unutulmaz bir maça sahne oldu. Arjantin ve Fransa’nın 3-3 berabere bitirdiği karşılaşmada kupayı kazanan penaltılarla Arjantin oldu. Maçtan sonra özellikle iki pozisyon konusunda Fransa isyan etti. Bunlardan birincisi Lionel Messi’nin attığı golden önce bazı Arjantinli yedek oyuncuların sahaya girmesiydi. İkincisiyse penaltı atışları sırasında Arjantinli kaleci Emiliano Martinez’in rakiplerinin üzerinde psikolojik baskı oluşturabilecek hareketleriydi.

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), bu iki konuda da kural değişikliğine gitti. Buna göre 1 Temmuz’dan itibaren kaleciler, penaltı atışını geciktirerek penaltıyı atan oyuncunun dikkatini dağıtamayacak. Penaltılar öncesinde kale direklerine ve ağlara da dokunamayacak.

Messi’nin Dünya Kupası finalinin uzatmasında attığı golde iki yedek oyuncu sahadaydı.

Değiştirilen bir başka kural ise ‘oyuncular’ bölümünde oldu. 1 Temmuz’da geçerli olmaya başlayacak kurala göre, gol atıldığında sahada olmaması gereken bir futbolcu ya da takım görevlisi varsa oyuna etkisine bakılacak. Etki yoksa gol geçerli sayılacak. Oyun etkilenmişse rakip oyuncunun bulunduğu yerden serbest atış kullanacak.

Futbol kurallarındaki bir başka değişiklik de gol sevincinde geçen zamanın oynanmayan zamana eklenmesi kararı oldu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.