Futbola ragbi kuralı: 10 dakika ceza

Futbol sahalarında hakeme yapılan itirazlara düzenleme geliyor. Ragbide olduğu gibi hakeme itiraz yetkisi bir tek takım kaptanına verilecek. Kurala uymayan sporcu 10 dakika kenarda bekletilecek.

Spor 17 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
IFAB, hakeme yönelik itirazları azaltmak istiyor.

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu’nun (IFAB), ragbideki bir uygulamayı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Futbolun yasa koyucusu, hakemlere karşı itirazların önüne geçmek için sadece takım kaptanına yetki verecek. Bu, iki üç oyuncunun hakemin etrafını sarması durumunda kart çıkmasına neden olan halihazırdaki kuralı etkileyecek. The Times gazetesinin haberine göre; iki hafta içerisinde Londra’da biraraya gelecek IFAB’ın toplantısının öncelikli konusu katılımcıların kötü davranışlarını önlemek olacak.

10 dakika cezası

İngiliz alt yaş gruplarında 2019’dan bu yana uygulanan kurala göre hakemler, söz ve hareketleri aşırıya kaçan oyunculara 10 dakika kenarda bekleme cezası verebiliyor. IFAB bu kuralı da hayata geçirmek istiyor. Pilot bölgelerde uygulanan 10 dakika cezası, hakemlere yönelik itiraz olaylarını yüzde 38 azalttı. Oyuncuların yüzde 72’si, teknik direktörlerin yüzde 77’si ve hakemlerin yüzde 84’ü bu uygulamanın devam etmesi yönünde görüş bildirdi. Hakemlerin oyun içerisinde korunmasına ihtiyaç olduğu görüşü ağırlık kazandı.

Büyükekşi: Dursun Özbek de Ali Koç da Arabistan'ı onayladıBüyükekşi: Dursun Özbek de Ali Koç da Arabistan’ı onayladı

IFAB Genel Sekreteri Lukas Brud, “Katılımcıların kötü davranışlarını büyük bir sorun olarak belirledik. Bu önümüzdeki yıllarda IFAB’ın ana konusu olacak. Oyun kuralları veya ek önlemlere yönelik tavsiyeler ve yönergeler aracılığıyla neler yapabileceğimize bakıyoruz. İtirazlara yönelik cezalar işe yaradı ve bunu üst düzey futbolda denemeye hazır olduğuna inanıyoruz” dedi.
Oyuncuların itirazlar yüzünden sarı kart görmeyi umursamadıklarını belirten Brud şunları söyledi: “Ancak saha dışında oyunun onda birine denk geleh ceza büyük bir farklılık oluşturur. Sadece takım kaptanlarının hakeme itiraz etmesini konuşuyoruz. Oyuncuların agresif tutumları daha fazla tölere edilemez. Sadece kaptan hakeme yaklaşıp ne olduğunu takım arkadaşlarına anlatabilir. Bu ragbi ve basketbol gibi diğer sporlarda işe yaradı.”

Lukas Brud, saha içi ve saha dışında hakemlere yönelik tavırlar nederniyle bir sezonun ardından bu meslekten ayrılanların sayısının endişe verici boyutta olduğunu vurgulayarak “10 dakika ceza kuralı daha fazla genç hakemi istismara uğrama korkusu olmadan spora devam etme konusunda motive edecek” diye konuştu.

MHK ve Fenerbahçe mahkemelik oldu! TFF ne yapacak?MHK ve Fenerbahçe mahkemelik oldu! TFF ne yapacak?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.