Galatasaray, Pendik virajını ‘4’le geçti son düzlüğe pole pozisyonda girdi

Galatasaray, Pendikspor'u Mauro Icardi, Abdülkerim Bardakçı, Dries Mertens, Kerem Aktürkoğlu'nun golleriyle 4-1 yendi. Sarı kırmızılılar son beş haftaya lider girmeyi garantiledi.

Spor 21 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Galatasaray evinde üç puana uzanmayı başardı.

Süper Lig’de bitime altı hafta kala Galatasaray, şampiyonluk yolundaki kritik maçlarından birine Pendikspor karşısında çıktı. Pendikspor da kümede kalma mücadelesini sürdürmek için puan veya puanlar peşindeydi. Galatasaray teknik direktörü Okan Buruk “Mayıslar bizimdir mottosuyla yola devam ediyoruz” diyerek maç önü açıklamasını yapıyor ve taraftarına adeta bir mesaj gönderiyordu. Buruk, geçen hafta Alanya’da farka giden 11’i bozmama yönünde tercih yaptığını da aktarıyordu.

Karşılaşma çekişmeli başladı. Orta alan Fredrik Midstjö’nün yokluğunda rakibine üstünlük kurmaya çalışan Pendikspor ilk 30 dakikada belli anlarda başarılı oldu. Ancak 35. dakikada gelişen atakta Galatasaray hücumcuları çok iyi paslaştı. Belçikalı Mertens, şık dokunuşuyla topu Mauro Icardi’nin önüne bıraktı. Icardi gelişini enfes bir vuruş yaptı ve topu köşeden ağlara göndermeyi başardı. Galatasaray 1-0 öne geçti.

Sarı-kırmızılı takım farkı artırmak için fazla beklemedi. 39. dakikada Mauro Icardi ceza alanında gole yaklaştı, Erdem çok iyi kurtardı. Ancak kornerden gelen topta Abdülkerim Bardakcı ceza alanında bomboş kaldı ve bu boşluğu fırsata çevirip topu ağlara yolladı. Durum 2-0 oldu, Cimbom rahatladı. İlk yarı bu skorla bitti.

İşte sporda dolu dolu pazar mesaisiİşte sporda dolu dolu pazar mesaisi

Skor avantajını elinde tutan Galatasaray ikinci yarıya daha rahat başladı. Üst üste pozisyonlara giren Galatasaray’a karşı Pendik kalecisi Erdem başarılı oldu ve farkın üçe çıkmasını engelledi. 62. dakikada Hakim Ziyech ceza alanı içinden denemesinde top auta gitti. İki dakika sonra Lucas Torreira yine gole yaklaştı ancak Erdem tekrar başarılı oldu. Galatasaray çok aradığı golü 76. dakikada Dries Mertens’le buldu ve farkı üçe çıkardı. Pendikspor 85. dakikada Alpaslan Öztürk’le farkı ikiye indirdi. 90+2’de Galatasaray penaltı kazandı. Kerem Aktürkoğlu’nun penaltısını Erdem Canpolat kurtardı. Galatasaray’ın penaltısı ihlal gerekçesiyle tekrarlandı. Kerem tekrarlanan penaltıyı ağlara gönderdi skor 4-1 oldu.

Rakamlarla Galatasaray galibiyeti

Galatasaray bu sonuçla beraber puanını 90’a çıkararak haftayı lider kapatmayı başardı. Pendikspor 30 puanla 19. sırada kaldı. Opta verilerine göre geçen sezondan bu yana Süper Lig’de en fazla gol atan savunma oyuncusu yedi golle Abdülkerim Bardakcı. Süper Lig kariyerinde ceza sahası dışından ilk golünü Pendikspor’a atan Mauro Icardi (42 gol),  Galatasaray tarihinde iki lig sezonunda 20 gole ulaşan ilk yabancı oyuncu oldu. Bu sezon İstanbul takımlarının aralarında oynadıkları Süper Lig maçlarında en fazla galibiyet alan (11) ve puan toplayan (34) takım Galatasaray. Evinde oynadığı son 20 Süper Lig maçını kazanan Galatasaray, lig tarihinde ikinci kez 20+ karşılaşmalık seri yakaladı. Süper Lig’deki son 14 maçını kazanan Galatasaray, geçen sezon Ekim 2022-Mart 2023 arasında kırdığı lig rekorunu egale etti. Galatasaray, Süper Lig tarihinde son 5 haftasına lider girdiği 15 sezonun tamamında şampiyon oldu.

Galatasaray'dan beş futbolcuya yeni sözleşmeGalatasaray’dan beş futbolcuya yeni sözleşme

‘Mayıslar bizimdir’

Galatasaray’da Okan Buruk maç sonu değerlendirmesinde “Her maç çok önemli. Sona doğru gittikçe maçlar zorlaşıyor. Pendikspor düşme hattında. Alanyaspor, Avrupa hayalleri olan bir takım. Hem bizim hem rakiplerimiz için zor oluyor. Yine Fenerbahçe, Sivasspor ile karşılaşacak. Sivasspor, Avrupa yolunda bir takım. Bir sonraki maç Adana Demirspor ile oynayacağız. Her takımın bir hikayesi var ve direnç ortaya çıkıyor. Skor sevindirici bizim için. Başlayan, devam eden her oyuncuya teşekkürler. Oynatamadıklarım da oldu. Zor bir dönemdeyiz. Kadromuz çok iyi. Tüm oyuncularım oynayabilecek seviyede. Açıkçası bu konuda zorlanıyorum. Başlayan, giren, girmeyen… Yedek kaldığı için, oynayamadığı için üzülenler oluyor. Bu çok zor benim için. Tek hedefimiz Galatasaray’ın şampiyonluğu.” dedi.

Buruk “Son iki sezonda Fenerbahçe ve Galatasaray‘ın ligdeki çekişmesi, puan ortalaması rekorları kırdırtıyor. Tekrar şampiyon olmak istiyoruz. Mayıs yaklaştı. Mayıslar bizimdir, kafamızdaki hayalimizdeki oyuncularımızla yaşadığımız şey… Ben de bu takımın başında olduğum için adım geçiyor. Biz Galatasaray olarak başarının içerisindeyiz. Önemli olan tabii ki şampiyonluk!” diye konuştu.

Manchester United hezimetin kıyısından penaltılarda döndüManchester United hezimetin kıyısından penaltılarda döndü

‘Averajı düşünüyoruz’

Buruk, Mauro Icardi ve Dries Mertens’in yükselen performansları hakkında “Çok önemli oyuncular… Saha içi ve saha dışı destek oluyorlar. Galatasaray’ı çok kabul ettiler, benimsediler. Icardi ve Mertens aslında sadece Galatasaraylılar değil tüm futbolseverler çok seviyor. Türk futboluna önemli bir marka değeri getirdi. Çok değerli kılıyorlar. Icardi’nin arka adalesinde bir ağrısı vardı. Ona teşekkür etmek gerek. İnsanların ne kadar ona sevgisi varsa, bunların hepsini hak ediyor. Ağrısına rağmen antrenmana çıktı. Bizimle oldu yine. Son 10-15 dakika çıkarma nedenin, bir depar atar vs. olumsuz etki etmemesi. Golü de düşünüyoruz. Fenerbahçe ile aramızda puanın dışında averaj sayısı var. Kapatmak için uğraşımız var. Mauro’yu çıkarma nedenim, ağrıları nedeniyle idmanlarda olmadı ama sahada oldu. Mertens çok değerli biri. Çok önemli işler yapıyor. Top rakipteyken de baskı yapıyor. Benim de oyunculuğumda istediğim, uyguladığım şeylerdi. Mertens’in performansı da çok önemli.” dedi. Buruk duran topların önemine “Duran toplara çalışıyoruz tabii ki. Her maç öncesi duran top antrenmanı var. Atıcı vurucu önemli. Kalabalık girip risk alıyoruz. 6 kişiyle ceza sahası içerisindeydik. Hem iyi atıcılara hem iyi vuruculara sahibiz. Rakibimizin eksiğini de analiz ediyoruz, içe mi dışa mı atacağız. En önemlisi, en kritiği hem iyi atmanız hem birden çok vurucunuz olması lazım. Bu da rakibin önlem almasını zorlaştırıyoruz” diyerek vurgu yaptı.

Galatasaray’da Okan Buruk Icardi ve Mertens’e dikkat çekti.

Buruk hafta içi gerçekleşen törenle beş oyuncunun sözleşmesini uzatmasıyla ilgili “Uzun zamandır görüşülüyordu. Onlar bizim için hem oyuncu hem insan hem Galatasaray’ın yaşadığı başarılarıla çok önemli insanlar. Hepsini tek tek saymayayım. En eskisi Muslera. Torreira’nın, Kaan’ın, Abdülkerim’in takım üzerindeki payları hem kişilik hem oyuncu olarak hizmet ediyorlar. Sözleşme uzatmaları mutluluk verici. Barış aynı şekilde. Hem sözleşme uzatıldı hem yenilendi hem düzeltildi. Türk oyuncuların özellikle baktığınızda kazandıkları paralar tabii ki euro ile orantılı bir şekilde düşüyor her sene. Türk oyuncuların sözleşmelerinin yenilenmesi ve düzeltilmesi gerekiyor. Yönetimimiz gerekeni yaptı, teşekkür ediyorum” dedi.

Attığı golle takımına galibiyeti getiren isimlerden Abdülkerim Bardakcı “Sene başı kendime 8 gol hedefi koymuştum. 1 gol kaldı. İnşallah kalan maçlarda da gol atmaya devam edeceğim.” dedi. Gol atan isimlerden Dries Mertens “Galatasaray’da kendimi oldukça iyi hissediyorum. Ailem de ben de Galatasaray’da devam etmek istiyoruz” diye konuştu.

Üzülmez’den Barış Alper övgüsü

Skor 2-0’a geldikten sonra maçı 2-2’ye getirecek fırsatları yakaladıklarını belirten İbrahim Üzülmez, Galatasaraylı Barış Alper Yılmaz’ı övdü. Üzülmez “Serkan maçın en iyilerindendi. Barış Alper çok hareketli bir oyuncu. Ortaya giriyor, mevkisini değiştiriyor, boş alanda topla buluşmaya çalışıyor. Fiziksel anlamda önemli bir güce ulaştı. Bizi yıprattı. Serkan da ikili mücadelelerde her şeyini ortaya koydu. Barış Alper’e yönelirsen arkasından Icardi, Mertens, Ziyech geliyor. Çok önemli oyunculara karşı oynuyoruz. Pendikspor takımı, Fenerbahçe ve Galatasaray deplasmanlarında armayı en iyi şekilde taşıdı. Kaybederken bile taraflı tarafsız herkesin olumlu görüş belirttiği bir takım olduk. Bu bizi mutlu ediyor. İstediğimiz buydu. Golleri de atsak, daha iyi yerlerde olabilsek. Sonuçlandırmada sıkıntı yaşayınca sıralamada burada kalabiliyoruz” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.