Galatasaray’da Florya kavgası yeniden hararetlendi

Galatasaray'da 6 Temmuz günü Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı yapılacak. Toplantıda Dursun Özbek hazirundan Florya arazisine ilişkin yetki isteyecek. Genel kurula kısa süre kala seçim zamanı da gündeme gelen tartışmalar yeniden alevlendi.

Spor 4 Temmuz 2024
Florya Metin Oktay Tesisleri arazisi üzerine yapılan tartışmalarda yeni bir perde açıldı.

Galatasaray Spor Kulübü 6 Temmuz Cumartesi günü yapılacak Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’na hazırlanıyor. Başkan Dursun Özbek’in çağrısı üzerine toplanacak üyeler, Özbek ve yönetimine Florya arazisi başta olmak üzere birçok yetkiyi verip vermemeyi oylayacak. Sarı-kırmızılı kulüpte geçtiğimiz ay yapılan başkanlık seçiminde Özbek ve Süheyl Batum yarışmış, Batum’un temsil ettiği muhalif kanadın en çok dile getirdiği konu Florya arazisinin Dursun Özbek tarafından söz verilenin dışında değerlendirilmeye alınması iddiası üzerine olmuştu.

Seçimli genel kuruldan Dursun Özbek rekor oyla başkan çıktı. Aradan geçen sürede Galatasaray Süper Lig’de şampiyon oldu ve sezonu yeni yapılan Kemerburgaz Metin Oktay Tesisleri’nde açtı. Seçimin kaybeden tarafı Süheyl Batum ve yönetim kurulu listesinde bulunan Rezan Epözdemir ise hafta sonu yapılacak olağanüstü toplantı öncesi Florya arazisine ilişkin muhalif söylemlerini sürdürdü. İkilinin demeçlerine Dursun Özbek’le konu hakkında ihtilafa düştüklerini açıklayan Sportif A.Ş. eski başkanvekili Erden Timur da katıldı.

Süheyl Batum: Bu değişiklikler sadece basit bir yanlışlık ve dikkatsizlik eseri midir?

Seçimde Dursun Özbek’e karşı yarışan Süheyl Batum, genel kurul toplantısına kısa süre kala sosyal medya hesabı üzerinden bir paylaşımda bulundu. Dursun Özbek’in istenen yetkinin şartlarının 31 Temmuz 2022’de istenilen yetki ile aynı olduğunu söyleminin doğru olmadığını savunan Batum, masaya getirilen yeni teklifte çok önemli değişiklikler olduğunu söyledi. Batum ayrıca katılımın yüksek olmaması halinde alınacak kararın sorgulanmaya açık olacağını belirtti ve üyeleri toplantıya katılmaya çağırdı. İşte Süheyl Batum’un açıklamasının tamamı:

“Değerli Galatasaraylılar,
6 Temmuz günü Galatasarayımız için hayati öneme sahip bir Genel Kurul toplantısı yapacağız. Bu toplantıda kulübümüzün gayrimenkullerinin kullanımı hakkında yönetimimiz bizlerden bir kez daha yetki talep edecek.
Seçim döneminde hepimizin bildiği gibi “Florya arazisinin satılacağı, hatta 70 milyon dolarlık bir avansın alınacağı ve bu avansla Bankalar Birliğine olan borcun seçime kadar yani 25 Mayıs tarihine kadar ödeneceği” taahhüdü karşısında, Florya arazisinin Galatasaray’ın geleceği ve güvenliği açısından yaşamsal bir öneme sahip olduğunu ileri sürmüş ve seçimlere katılmıştık.
Yönetim Kurulumuz bu gelişmeler ve seçimler sonrasında 6 Temmuz tarihinde yeni bir yetki talebiyle Genel Kurulumuzu toplama kararı aldı. Herşeyden önce Sayın Başkanımız ve Yönetim Kurulumuza bu konuda teşekkür eder ve şu hususu bir kez daha tüm Genel Kurul üyelerimize hatırlatmak isterim.
İstenilen bu yeni yetki de, hiç kuşkusuz Galatasarayımızın geleceği açısından, yakın dönemde bizlerden vermemiz istenen en önemli karar olarak ön plana çıkmaktadır. Öncelikle, Genel Kurulumuzun böyle bir yetkiyi verip vermeme konusunda irade göstereceği bir toplantıda katılımın son derece yüksek olmasının çok önemli olduğunu belirtmek isterim.
Aksi takdirde çıkacak kararın meşruiyeti ileride sorgulanabilecek ve yönetimimizin bu yetkilerle alacakları kararlarda da her zaman önemli bir soru işareti oluşturabilecektir.
Nitekim 26 Haziran günü yapılan Divan Kurulu toplantımızda Başkanımız Dursun Özbek’in de toplantının önemine haklı olarak vurgu yaptığını gözlemledik. Ancak Sayın Başkanın konuşmasında çok önemli bir nokta dikkatimizi çekti ve ben de hepinizin bu hususa dikkatinizi çekmek istiyorum; Sayın Başkan, istenen yetkinin şartlarının 31 Temmuz 2022’de istenilen yetki ile aynı olduğunu, hatta oradaki metnin noktasına virgülüne dahi dokunulmadığını söyledi. Oysa Genel Kurul çağrı metnine baktığımızda; eski talep metni ile yenisi arasında “çok önemli değişiklikler” olduğunu açıkça görüyoruz.
Yönetim Kurulumuz tabii ki Genel Kurul’dan yetki istediğinde, istediği bu yetkinin “koşullarını” kendi arzu ettiği şekilde formüle etme imkanına sahiptir. Ancak “yetkinin 2022 de alınan yetki ile aynı olduğu” vurgulanırken, diğer yandan “bu önemli değişikliklerin” metinde yapılmış olması çok dikkat çekicidir. Acaba bu değişiklikler sadece basit bir yanlışlık ve dikkatsizlik eseri midir ya da bazı “hususların bir takım hukuki formüllerle kabul ettirilmeye çalışılması” sonucu mudur?
Tabii bir dikkatsizlik olduğuna inanan ben ve arkadaşlarım, yine de tüm Genel Kurul üyelerimizin, Kulübümüzün geleceğinin, mali bağımsızlığının ve sürdürülebilirliğinin teminatı olmak üzere yapılacak olan yeni Yetki oylaması sırasında karar verirken, bu noktalara özellikle dikkat etmeleri gerektiğini vurgulamak istiyorum.
Bilindiği üzere Sayın Başkan Dursun Özbek, önceki dönemin son günlerine kadar bu projeyi Galatasaray’ın kendi imkânlarıyla gerçekleştirmesinin önemine vurgu yapmış fakat nedense seçim öncesi bu konudaki kararını değiştirmişti. Burada kaybedeceğimiz potansiyel gelirin hangi boyutta olabileceğini ben ve ekibim detaylarıyla seçim döneminde anlattık. Riva Projesi’nde yaşadıklarımızın benzerlerini yaşamamamız için bu Florya Projesi’nin tamamen kontrolümüzde kalması ve bir de bu inşaat faaliyetinden gelecek gelirlerin ana para kısmının “bir fonda” toplanması gerektiği konusundaki düşüncelerimi koruyorum. Böylece, “her zaman için söylediğimiz ve GS’ımızın geleceği açısından elzem gördüğümüz” tüm formüllerin, konuların, ileride hiç bir olası risk ya da tehlikeye maruz kalınmayacak biçimde masaya yatırılması için, geniş katılımlı bir toplantıda üyelerimizin ortak görüşüyle tartışılması ve karara bağlanması, Galatasarayımız açısından çok sağlıklı olacaktır.
Umarım 6 Temmuz’da kulübümüz için en hayırlı kararı beraberce alabiliriz.”

Rezan Epözdemir: Yetki talebi tüzüğe aykırı

Galatasaray’da muhalefet toplantı öncesi harekete geçerken Rezan Epözdemir de açıklamalarda bulundu. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yayınlayan Epözdemir, Dursun Özbek yönetiminin tüzüğe aykırı biçimde yetki istediğini savundu.

Epözdemir’in açıklamaları şöyle:

“Kıymetli Galatasaraylılar; Cumartesi günü önemli bir genel kurul var. Bu genel kurulda mevcut yönetimimiz, başta Florya olmak üzere taşınmazlar için yeni bir yetki talebinde bulunacak. Galatasaray’ın elindeki en önemli varlık olan ve Galatasaray’ın geleceği olan Florya arazisi ile ilgili talep edilen yetki 2022 genel kurulunda verilen yetkiden farklı olup, yetki metninden net bir şekilde bu husus anlaşılabilmektedir. Mezkur yetki talebi açıkça hukuki dayanaktan yoksun ve mesnetsizdir.

Şöyle ki;

“BELGELER SUNULMADAN YETKİ GÖRÜŞMESİ TÜZÜĞE AYKIRI”

1) Yetki Tüzüğümüzün 145. maddesi uyarınca talep edilmiş olmasına rağmen, 145. maddede aranan ‘plan, proje, maliyet, süre, yapılabilirlik ve maliyet hesabı’ gibi belgeler sunulmamıştır. Tüzüğümüzün 145. maddesinin 2. fıkrası uyarınca ‘Bu belgeler sunulmadan Genel kurulda taşınmazlar için görüşme yapılamaz ve karar verilemez’ ve bu emredici bir düzenlemedir. Bu belgeler sunulmadığından Florya arazisi ile ilgili Tüzüğün 145. maddesi uyarınca görüşme yapılamaz ve yetki verilemez. Bu hususu Genel kurulu yönetecek olan Divan kurulunun re’sen gözetmesi gerekir.

‘YETKİNİN SINIRLARI NET DEĞİL’

2) Verilecek olan yetkinin sınırları net bir şekilde çizilmiş ve betimlenmiş olmalı, hiçbir duraksamaya yer vermeyecek şekilde açıkça ortaya konulmuş olmalıdır. Florya arazisinin yapılış yöntemi; kat karşılığı inşaat sözleşmesi, hasılat paylaşımı sözleşmesi, Galatasaray’ın bu taşınmazı yapılacak ihale ile işi yüklenecek olan taşeronlar vasıtasıyla kendisinin yapması veya taşınmazın satılması şeklinde olabilir. Yetki talebine bakıldığında; hangi yöntemin uygulanacağı belirsizdir. Yani kat karşılığı mı, hasılat paylaşımı mı, Galatasaray’ın taşeronlar vasıtasıyla kendisinin yapması mı söz konusu olacak, belirsizdir. Yetki talebi kesin ve net olmalıdır. Yönetim kurulunun Galatasaray’ın geleceği olan ve elindeki en önemli arazisi olan Florya’yı hangi yöntemle yapacağını net bir şekilde Galatasaray’ın vicdani olan genel kurul üyelerine anlatması gerekir ve buna göre yetki talep etmesi gerekir. Aksi halde alınacak yetki soyut, genel, sınırları ve yöntemi belirlenmemiş, genel kurulun iradesini değil yönetim kurulunun keyfi takdirini yansıtır mahiyette bir yetki olur. Bu yönüyle alınacak yetki hukuken ve fiilen kabul edilebilir mahiyette değildir.

RİVA HATIRLATMASI

3) Florya arazisine ilişkin yukarıda saydığımız yöntemlerden kat karşılığı veya hasılat paylaşımı yöntemi benimsenecekse; yetki talebine bu konuda yönetim kuruluna verilecek olan yetkinin sınırları ve çerçevesi derc edilmiş olmalıdır. Galatasarayın en büyük tramvarından biri olan Riva arazisi ile ilgili Galatasaray’ın payı %20 olup, sözleşmede bağımsız bölümlerin natamam yapılması kararlaştırılmıştır. Bir başka anlatımla yüklenici ile emlak konut arasındaki sözleşmede paylaşım oranı %75 yüklenici, %25 emlak konut şeklindedir. Emlak konut ile Galatasaray arasındaki sözleşmeye göre ise bu %25’lik oranın%80’i Galatasaray’a kalmaktadır. Yani Galatasaray toplamda rivayı %20 ile vermiştir. Bu % 20’lik oran natamam ve kaba inşaat üzerinden paylaşıma esas alınacaktır. Galatasaray ince işçilik ve anahtar teslimine esas olacak şekilde yapılacak inşai çalışmalardan ise hiçbir şekilde hak talep edememektedir. Emsal artışı ile birlikte inşaat alanı 310.000 metrekareden 400.000 metrekareye yükseltilecekti, bu taahhüt edilmişti ve fakat gerçekleşmedi. Bu taahhüdün gerçekleşmemesi nedeniyle 90.000 metrekarelik alandan mahrum kalındı. Yine taraflar arasındaki sözleşmeye göre; düşler vadisi projesi 22 Eylül 2023 tarihinde teslim edilmeliydi. Halihazırda 3. Etap tamamlanmadığı gibi, kısa vadede tamamlanması ve satışa çıkması da çok mümkün görünmüyor. Bu konuda emlak konut ile yüklenici arasındaki sözleşmeye istinaden; temerrüt ihtarı, teminatın irat kaydedilmesi, Galatasaray’ın uğradığı zararların tazmini, cezai şartın talep edilmesi gibi Galatasaray’ın hak ve menfaatlerini koruyacak hiçbir hukuki aksiyon da alınmamıştır. Galatasaray Rivada yaklaşık 300 milyon dolar zarara uğramıştır”

Son olarak Erden Timur da topa girdi

Galatasaray’da başkanlık seçiminin muhalif kanadında bulunan isimler Dursun Özbek’e karşı açıklamalar yapadursun, konu hakkında bir yorum da Özbek’le iki yıl yol yürüyüp devamında ‘Tutunacak bir dalım bile kalmadı’ diyerek Dursun Özbek’e sitem edip istifa eden Sportif A.Ş. eski başkanvekili Erden Timur’dan geldi.

Timur henüz görevine devam ederken Florya arazisi üzerine görüş vermiş, konu hakkında Başkan Dursun Özbek’le fikir ayrılıkları olduğunu açıklamıştı. Fatih Altaylı’nın YouTube kanalına konuk olan Timur görüşlerini daha net bir şekilde açıkladı.

“Florya bizim son hazinemizdir. Elde edilecek gelirlerde çok dikkatli ve titiz olmalıyız” diyen Timur, Florya’dan gelecek paranın bloke bir hesaba konulması gerektiğini savundu. İşte Timur’un sözleri:

“Bir daha Florya’da böyle bir yer bulunamayacağı konusunda herkes hemfikir. Burası 60 dönümlük bir arazi. Varlığımızın değerini fark edelim. Yeni gelen yetki isteğinde bloke hesap kaldırılmış durumda. Hesap blokeyken o paraya dokunamıyorsun, bunu değiştirmişler.

Burak Başkan (Elmas) seçildiğinde bilançoyu inceledim. ‘Florya’yı kat karşılığı hasılat paylaşımını Emlak Konut’a vereceğiz ve borcumuz kapanacak’ zannediyorduk. Bilançoya bakınca öyle olmadığın gördüm. Varlık satmadan borcu kapatmadan mümkün değil. ‘Borcu sıfırlayan başkan’ olsanız ne olur ki? 20 yıl sonra unutulacak. Bir şey yapmış olmak için yapan insanlar… Evrensel doğruyu yapmaya çalışmak önemli. Baktık ‘Florya’nın gelişiyle borç kapanıyor mu?’ diye. Öyle olduğunda 105 milyon lira borç artıyor. Kemerburgaz’ı bitirmeniz lazım önce. Bir kere teknik imkansızlık, şu kadar paran olacak ki tesisi yapasın. Emlak Konut da diyor ki ‘Tamamını bitir’, onlar da haklı önceden ihaleye çıkmış sen boşaltamamışsın ve ihale iptal olmuş. En az üç yıl gerekli.

Bir emeklilik fonu gibi bir fonu olsun Galatasaray’ın 600-700 milyon doları olsun dedik. O para hiç harcanmasın, sadece getirisi yönetimlerin elinde olsun dedik. Bunların bir tanesi bir başkasının fikri değildir. Bunu ben söylemek zorunda olduğum için özür dilerim ama bir tane insan farklı bir bir görüş belirtmez mi ya?

Galatasaray yüzyıllar boyunca devam edecek. 50-100 yıl sonra futbola olan ilgi bu seviyede olmayacak ve oranın planını yapmak gerekiyor. Oraya da çok az bir kaynak ayırmak gerekiyor. Dursun Başkan’ın ve yönetiminin görüşlerine saygı duyuyorum, ben bu görüşlerimi onlara da ilettim.

Yetki verilmeme olayı başka bir şey. Bu kadar oyla seçilmiş bir yönetime niye yetki vermeyelim? Sadece kaybetmeyelim burayı, Bankalar Birliği’nden çıkınca borçlanma yasağımız da kalkıyor. Son kurşunumuzu doğru değerlendirmemiz gerekiyor. Muhakkak bloke hesap olmalı burada. Biz Mecidiyeköy projesinde bloke hesap olmasaydı Florya arsasını alamazdık”

Galatasaray’da önemli isimlerden gelen bu açıklamalar sonrası Cumartesi günü yapılacak Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nın oldukça sert geçmesi bekleniyor.

Galatasaray sezonu Kemerburgaz'da açtı, Mertens'le sözleşme uzattıGalatasaray sezonu Kemerburgaz’da açtı, Mertens’le sözleşme uzattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.