Galatasaray’da seçim bir başkadır! Siyaset, ekonomi ve Erden Timur

Galatasaray’da olağan seçim öncesi Dursun Özbek’in karşısına güçlü bir isim Prof. Dr. Süheyl Batum çıktı. Batum'a iki eski başkan Alp Yalman ve Ünal Aysal destek verirken Erden Timur artı ya da eksi yönde adaylar için dengeleri değiştirebilir.

Spor 3 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Dursun Özbek ile Süheyl Batum Galatasaray başkanlığı için yarışacak.

Galatasaray’da futbolda işler yolunda gidiyor. Sarı-kırmızılılar geçen sezon gelen şampiyonluktan sonra 2023-24 sezonunun da en büyük favorisi durumunda. Son dört haftaya dört puan önde lider giren Cim-bom’da başkan Dursun Özbek’in seçimli olağan genel kurula tek aday olarak gireceği sanılıyordu. Ancak bir günde işler değişti. Eski CHP genel sekreteri ve eski Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı Prof. Dr. Süheyl Batum, güçlü bir listeyle başkanlığa aday olduğunu açıkladı. İki başkan adayı bugün listelerini teslim edecek.

Seçime tek aday olarak gireceğini düşünen Özbek için Batum’un adaylığı geçmişteki yaşadığı büyük hayal kırıklığını hatırlatacak bir gelişme. Duygun Yarsuvat’ın başkanlığı döneminde ikinci adam olan Özbek, merhum başkanın yaklaşık yedi aylık görev süresinin ardından 10 Haziran 2015’te başkanlık koltuğuna oturdu. 20 Ocak 2018’de olağanüstü genel kurula giden Özbek, o dönem karşısında pek de şans verilmeyen Mustafa Cengiz’e karşı sürpriz bir yenilgi aldı. 26 Mayıs 2019’da Özbek bir kez daha Cengiz’e rakip oldu ve seçimi kaybetti. Uzun süre Galatasaray’dan ayrı kalan Dursun Özbek, 11 Haziran 2022’de yapılan genel kurulda tekrar yarışa girdi. Bu kez Eşref Hamamcıoğlu’nu mağlup edip ikinci kez başkanlık koltuğuna oturdu. Aynı vefat eden Mustafa Cengiz gibi Süheyl Batum da Özbek karşısında favori görülmüyor. Ancak Galatasaray’ın üye yapısının ezeli rakipleri Beşiktaş ve Fenerbahçe’ye karşı farklı olması kongrelerde kesin konuşmayı zorlaştırıyor.

Dursun Özbek’in Murat Kurum’a verdiği destek bazı üyeler tarafından eleştiriliyor.

Süheyl Batum’un adaylığında siyaset etkisi

Esasında iki-üç gün öncesine kadar Süheyl Batum’un kafasında Galatasaray başkanlığı yoktu. Ancak başta Rezan Epözdemir olmak üzere muhalifler Batum’u ikna etmeyi başardı. Bunda en önemli etkenlerden biri Dursun Özbek’in çeşitli toplantılarda söylediği ‘Beni göreve Recep Tayyip Erdoğan’ getirdi sözü ve İstanbul seçimlerinden önce AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Murat Kurum’a verdiği destek. Özbek’in Kurum’la fotoğrafı kamuoyu önünde çok eleştirilmese bile Galatasaray’daki birçok üyenin bu konudan rahatsız olduğu biliniyor. Batum’un yarışa girmesinde Özbek’in bu tavrının etkili olduğu söyleniyor.

Dursun Özbek yeniden aday olduğunu açıkladıDursun Özbek yeniden aday olduğunu açıkladı

Süheyl Batum’a destek verenler

“Galatasaray’ın kazanması için yola çıktım. Şampiyonluk yarışı kesinleşince açıklamamı yapacağım. Kazanmak için bir liste yaptım” diyen Süheyl Batum’a destek verenler arasında iki eski Galatasaray başkanı Alp Yalman ve Ünal Aysal bulunuyor. Yalman’ın Disiplin Kurulu listesinde olacağı belirtiliyor. Ünal Aysal ise listede olmayacak ancak dışarıdan destek verecek. Seçimden sonra Galatasaray Sportif A.Ş.’ye atanacak üyelerden birinin Aysal olacağı gelen bilgiler arasında. Eski Galatasaray Yönetim Kurulu üyesi ve Türkiye Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Ebru Köksal da listede yer alacak isimlerden. Yine Galatasaray’ın etkili isimlerinden Ergun Gürsoy da Süheyl Batum için çalışanlardan. Onun oğlu Ali Gürsoy’un da listede olabileceği söyleniyor. Galatasaray eski başkanı Burak Elmas döneminde Mağazacılık A.Ş’nin başında olan Vahap Tanrıverdi’nin de Batum’un listesinde bulunduğu belirtiliyor. Mali işler konusunda öne çıkan isimse 2013-2014 yılları arası Ünal Aysal’ın başkanlığında yönetim kurulu üyesi olan Mete İkiz.

Erden Timur özellikle genç üyeler üzerinde etkili.

Erden Timur faktörü

Galatasaray Sportif A.Ş. Başkanvekili Erden Timur, seçimlerde öne çıkan isim olarak gözüküyor. Timur, özellikle Galatasaray taraftarlarıyla genç üyeler tarafından sevilse de bazı kongre üyelerinin ondan rahatsız olduğu biliniyor. Divan Kurulu’nda başta Hayri Kozak olmak üzere birçok üye Erden Timur’u ağır şekilde eleştirdi. Yine en son Turgay Kıran, özellikle Florya’nın üzerinde durarak yolsuzluk imasında bulundu.

Timur, yönetim kurulunda da bazı üyelerin hedefindeydi. Muhasip üye Levent Yaz, 2023 eylül ayında bazı şirketlerin kulüp yönetimine bütçe konusunda bilgi vermediği gerekçesiyle görevinden istifa etti. Yönetim kurulunda bulunan Cemal Özgörkey, kendisinden habersiz yapılan forma tedarikçisi anlaşmasını (Puma) gerekçe göstererek görevini bıraktı. Yönetim kurulunda Erden Timur’dan rahatsızlığı bulunan isimler arasında Rıza Morova da bulunuyor. Morova, 1-1 biten Sivasspor karşılaşmasından sonra konuşan Erden Timur’u sosyal medyasından eleştirerek “Maçın yönetimi ile ilgili yorumları başkanımız, ikinci başkanımız Metin Öztürk ve teknik olarak teknik direktörümüz Okan hocanın yapması daha doğru olacaktır” demişti. Erden Timur’un tek başına yapacağı açıklanan toplantıya son dakikada başkan Dursun Özbek ve ikinci başkan Metin Öztürk katılmıştı.

Galatasaray'da yılın sporcuları seçildi... Gözler Erden Timur'daydıGalatasaray’da yılın sporcuları seçildi… Gözler Erden Timur’daydı

Erden Timur’un kararı ne olacak?

Zaten yönetimde bulunmayan ve Sportif A.Ş.’ye başkanvekili olarak atanan Erden Timur’un Dursun Özbek’in listesinde olmayacağı net. Erden Timur’un yönetim kurulunda yalnız kaldığı ve eleştirilere karşı korunmadığı için gönül kırıklığı da bulunuyor. Ailevi nedenlerle Galatasaray’a yeterli zamanı ayıramayacağını düşünen Erden Timur’un göstereceği istikamet özellikle genç üyeler üzerindeki etkisi nedeniyle büyük önem taşıyor. Erden Timur’sa bu konuda şunları söyledi: “Seçimde olma, olmama meselesinin hiçbir önemi yok. Kaldı ki seçimde yönetim kurulu ve kurullar listesi oluyor, bir de Sportif A.Ş. oluyor. Ben geçen dönemde seçimin son akşamı yönetim listesinde başkan yardımcısıyken, bir sebeple kendim ayrılmak istemiştim. Sonra Sportif A.Ş.’de görev alarak devam ettim. Gerçekten de güzel işler yapan bir yönetimimiz var. Başta başkanımız olmak üzere herkes de çok yoğun çaba sarf ediyor. Zaten genel kurul iradesi gereken şeyi yapacaktır. Sportif A.Ş. devam ediyor, Sportif A.Ş.’nin seçim gibi bir konusu yok, yönetim belirliyor, biz atanmışlar olarak. Böyle bir gündem de yok. Galatasaray 100 yıllık bir camia, seçimde gereğini yapar. Hangi sonuç çıkıyorsa genel kurul iradesidir. Herkes müsterih olsun. Ben Sportif A.Ş.’de görev alıyorum. Tabii ki liste konusu ayrı mesele. Orada olmasak bile Sportif A.Ş.’de görevimiz devam ediyor.”

Eski rakipten Erden Timur’a destek

Geçen seçimde az bir farkla Dursun Özbek’in gerisinde kalan Eşref Hamamcıoğlu da Erden Timur’un yeni dönemde Dursun Özbek ile devam etmesi ve projelerini tamamlaması yönünde sosyal medyadan paylaşımda bulundu. Hamamcıoğlu, Süheyl Batum’u desteklediği iddialarını ise yalanladı.

Dursun Özbek’in listesinde Abdürühim Albayrak’ın bulunduğu belirtiliyor.

Abdürrahim Albayrak dönüyor

Erden Timur’un olmadığı senaryoda başkan Dursun Özbek ise Abdürrahim Albayrak hamlesini yapmaya hazırlanıyor. Albayrak son Adana Demirspor deplasmanına yönetim kuruluyla beraber gitti. Albayrak, yaptığı açıklamada “Benim tek isteğim Galatasaray’da Dursun Özbek’in tekrardan aday olmasıydı. Devam etmesi çok önemliydi. Galatasaray kongre üyesi olarak başka beklentim olamaz” diyerek başkana yeşil ışık yaktı. Ancak Erden Timur vazgeçip devam ederse Abdurrahim Albayrak’ın durumunun ne olacağı konusunda belirsizlik var.

Özbek’in listesinde Metin Öztürk, Niyazi Yelkencioğlu, Ali Yüce, Eray Yazgan, Can Natan, İbrahim Hatipoğlu, Fatih Demircan ve Emir Aral’ın bulunduğu belirtiliyor. Mehmet Cibara ve Erden Timur karşıtı olan Rıza Morova ise yeni yönetimde olmayacak.

Mustafa Reşat Dabak’ın yeni yönetimde koltuğu hazır.

Yeni dönemde olması kesin tek üye

Seçimi kim kazanırsa kazansın yeni yönetimde koltuğu hazır olan tek kişi var. O da Galatasaray Lisesi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Reşat Dabak. Tüzük gereği, Dabak doğal üye olarak yeni yönetim kurulunda yer alacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.