Süper krizin anatomisi… Gün, gün, dakika dakika

Suudi Arabistan'da Galatasaray - Fenerbahçe arasında Süper Kupa maçının öncesinde ve sonrasında yaşanlar gün ışığına çıkıyor. Boşlukları artık TFF'nin doldurması gerekiyor.

Spor 6 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Ali Koç, Süper Kupa'da Atatürk'ün istenmediği bilgisinin maça üç saat kalaya kadar kendisi ve Dursun Özbek'ten gizlendiğini söyledi.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Habertürk’te Mehmet Akif Ersoy’un programına katılarak 29 Aralık’ta Suudi Arabistan’da yapılması planlanan ve ‘organizasyondaki eksikliklikler’ nedeniyle ertelenen Süper Kupa finaliyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. (Tüm açıklamaları linkte)

Türkiye Futbol Federasyonu’nun Suudi Arabistan’la yaptığı protokolü görmediklerini belirten Ali Koç, Cumhuriyet’in 100. yılında Atatürk’ü forma ile onurlandırmak istediklerinin söyledi ve “Atatürk’süz 100. yıl olmaz” dedi. Ali Koç, yaşananlardan sonra federasyona ‘Protokolü gönderir misiniz?’ diye sorduğunu,buna ‘Gizli’ yanıtı geldiğini vurguladı. Süper Kupa ilgili bütün tartışmalar TFF ile Suudi Arabistan arasında yapılan protokolde düğümlendi.

Ali Koç anlatıyor: Yazışmalarda Atatürk varmış, Suudiler günler önce reddetmiş, kulüplere söylenmemişAli Koç anlatıyor: Yazışmalarda Atatürk varmış, Suudiler günler önce reddetmiş, kulüplere söylenmemiş

Koç’un verdiği bilgiye göre Süper Kupa krizinde yaşananlar şöyle…

20 Ekim 2023: TFF ile Suudi Arabistan Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki Süper Kupa maçının 30 Aralık’ta Riyad’da yapılması konusunda protokol imzaladı. Bir devlet kurumu olan Riyadh Season ile yapılan anlaşma TFF tarafından kamuoyuna duyurdu.

3 Kasım 2023: TFF’ye gelen tepkilere rağmen Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ve Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, baskı olmasına rağmen projeye destek olma kararı aldı. Bunun nedeni projenin beş yıllık olmasıydı. Kulüplerin isteğiyle futbolcuların bir gün daha dinlenmesi için Süper Kupa’nın tarihi 29 Aralık’a alındı.

5 Kasım 2023: Fenerbahçe Divan Kurulu’nda Süper Kupa’nın Türkiye’de yapılması için oybirliğiyle tavsiye kararı çıktı.

6 Kasım 2023: Galatasaray Divan Kurulu’nda Cumhuriyet’in 100. yılında Süper Kupa’nın yapılmasına büyük tepki geldi.

16 Kasım 2023: TFF’de Galatasaray ve Fenerbahçe yöneticilerinin katıldığı bir toplantı yapıldı. Kime ne kadar koltuk, verileceğinden localara, kimin hangi otelde kalacağından taraftarların Suudi Arabistan’da nasıl davranması gerekteğine kadar bir çok konu masaya yatırıldı. Burada 11 maddelik organizasyonla ilgili belge imzalandı. Bu Galatasaray ve Fenerbahçe’nin süreçte imza attığı tek belge oldu. İki kulüp de TFF’ye vekalet vermedi.

18 Kasım 2023: Galatasaray, TFF’ye yazılı olarak başvurarak Süper Kupa finalinin Suudi Arabistan’da yapılması kararının gözden geçirilmesini istedi.

28 Kasım 2023: Gazeteci Fatih Altaylı, yazısında Süper Kupa’nın Arabistan’da yapılması fikrinin Ali Koç’a ait olduğunu iddia etti.

29 Kasım 2023: TFF, Fatih Altaylı’nın yazısını şu açıklamayla yalanladı: “Süper Kupa maçının Suudi Arabistan’da oynanması fikrinin Ali Koç’a ait olduğu iddiasının gerçekle uzaktan yakından ilgisi yoktur.”

14 Aralık 2023: TFF, kulüplere Süper Kupa finalinde sahaya çıkarken takımların tutacağı pankart örneklerini gönderdi. Pankartta ‘Şanlı Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun’ yazacaktı.

15 Aralık 2023: TFF’den bir heyet, Suudi Arabistan’a giderek organisyon için çalışmalara başladı.

TFF’den gelen bilgilendirmeye göre seremonide çocuklarınüstündeki tişörtte bu yazılar olacaktı.

18 Aralık 2023: TFF, seremoniye katılacak çocukların önünde 100. yıl logosu arkasında Mustafa Kemal Atatürk’ün imzası ve ‘Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim’ cümlesinin bulunduğu beyaz tişörtle sahaya çıkacağını kulüplere bildirdi.

Fenerbahçe, bu tişörtle ısınmaya çıkmak için TFF’ye başvurdu.

27 Aralık 2023: Fenerbahçe, forma sponsoru Puma ile yaptığı anlaşma yüzünden logosuz 100. yıl formasını Süper Kupa maçında kullanamadı. Bunun üzerine maç öncesi ısınmada 100. yıl formasında bulunan ve kaleci Livakovic’in Pendikspor karşılaşmasında üzerinde taşıdığı tişörtü ısınma sırasında giymek istedi. Prosedür gereği tişörtler ve ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ yazan pankart onay için TFF’ye gönderdi. TFF, yanıt vermedi.

27 Aralık 2023: TFF, ‘Şehitler ölmez, vatan bölünmez’ bir pankartla sahaya çıkılacağını kulüplere bildirdi. Bu da Suudi yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü gösterdi.

Fenerbahçe’nin tişört talebine yanıt veren TFF Dışişleri Bakanlığı’ndan haber beklendiğini söylemiş.

28 Aralık 2023: Fenerbahçe, uçakla Arabistan’a gitmeden önce TFF’ye yine tişört ve pankartla durumun ne olduğunu sordu. TFF’den Dışişleri Bakanlığı’ndan haber beklendiği yanıtı alındı.

28 Aralık 2023: Kulüplerin profesyonelleri, TFF ve Suudi Arabistan’ın bulunduğu ve akşam 21.30’da yapılan toplantıda üzerinde Atatürk fotoğrafı bulunan tişörtlerin kabul edilmeyeceği söylendi. Kulüpler kriz olabileceğine dair ilk ipucunu barede aldı. Suudi Arabistan’ın 30 saniyelik kısaltılmış Milli Marşı’nın dinleneceği öğrenildi. Toplantıdaki TFF yetkilisi, bu konulara üst düzeyde karar verileceğini söyleyerek kriz olmadığı konusunda kulüpleri ikna etti.

Fenerbahçe: Aksaklıklar iki kulübün taleplerinin kabul edilmemesinden ibaret değilFenerbahçe: Aksaklıklar iki kulübün taleplerinin kabul edilmemesinden ibaret değil

 

29 Aralık’ta dakika dakika ne yaşandı?

10.00: Galatasaray, tişörtlerinin üzerine Atatürk fotoğrafı ve ‘Ne Mutlu Türküm diyene’ pankartını bastırdı.

13.30 Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, “Atamızın ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ sözünün yazılı olduğu pankartla maça çıkacaktık ancak anladığım kadarıyla otoriteler bunu kabul etmedi. Tam belli değil, duruma bakacağız” dedi.

14.00: Sıkıntı olmadığını düşünen Fenerbahçe Başkanı Ali Koç kent dışında Suudi Arabitanlı bir arkadaşının evinde yemekteyken Mehmet Büyükekşi tarafından arandı. TFF Başkanı, Koç’u otelde yapılacak toplantıya çağrıldı.

14.48: Rapçi Norm Ender, TRT’ye yaptığı açıklamada Süper Kupa’da İstiklal ve Parla Marşı’nı seslendireceğini söyledi.

14.49: Milliyet gazetesi yazarı Nevzat Dizdar, Galatasaray yöneticisi Eray Yazgan’ın ‘İstiklal Marşı okunmazsa sahaya çıkmayacağız dediğini sosyal medyasından paylaştı. Yazgan daha sonra böyle bir şey söylemediğini iddia etti.

16.40: Spor ve Gençlik Bakanı Osman Bak ve TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve yönetici Kemal Burkay’ın bulunduğu toplantıya Galatasaray Başkanı Dursun Özbek geldi.

17.30-22.30: Kent dışında bulunduğu için geciken Fenerbahçe Başkanı Ali Koç da toplantıya katıldı. İlerleyen saatlerde eski Gençlik ve Spor Sakanı Mehmet Kasapoğlu da odaya geldi.

Mehmet Büyükekşi, “Bizde her şey yolunda” diyerek maç öncesi programı anlattı. Ali Koç “Her şey yolundaysa bizi niye çağırdınız?” diye sordu. Koç’a Fenerbahçe’nin pankart ve Atatürk’ün fotoğrafının bulunduğu tişörtte sorun olduğu söylendi. Sarı lacivertlilerin başkanı, pankartın önemli olmadığını ancak tişörtlerden vazgeçmelerinin mümkün olmadığını belirtti. Koç, TFF’nin kendilerine gönderdiği dökümanlar nedeniyle tişörtte sıkıntı çıkabileceğinin aklına bile gelmediğini vurguladı.
İlerleyen dakikalarda başkanlara ilk defa Süper Kupa finalinin oynanmasını engelleyecek bir durum olduğu söylendi. Ali Koç ve Dursun Özbek, TFF’nin ‘Cumhuriyet’in 100. yılı’ pankartından ‘Cumhuriyet’ kelimesinin çıkarıldığını öğrendi. Norm Ender’in söyleyeceği Parla Marşı’nın veto yediği, maçtan önce üzerinde Atatürk fotoğrafı bulunan çocukların giyeceği tişörtün ve Led’de bulunacak Atatürk fotoğraflarının yasaklandığı duyruldu.

Süper Kupa krizinde askerler soyunma odalarını basmışSüper Kupa krizinde askerler soyunma odalarını basmış

Koç ve Özbek, sorun yaşandığını maçın başlamasına üç saat kala öğrendi. İki başkan da TFF’nin kabul ettiği şartlara karşı olduğunu söyledi. Ali Koç, “Cumhuriyet’in 100. yılında Atatürk’süz tişörtle çıkmayı siz kabul edebilirsiniz, biz etmeyiz” dedi. Dursun Özbek de benzer tavrı gösterdi.
Yine de maçın oynanması için stada gidilmesi fikri öne çıktı. Yapılan plana göre takımlar sahaya Atatürk fotoğraflı tişörtlerle çıkacak, daha sonra Arabistan’dan özür dilenecekti. Sıkıntı çıkarsa takımlar sahadan çekilecekti. Bu aşamada Galatasaray sahada 100. yıl formasıyla çıkacağını duyuran bir sosyal medya paylaşımı yaptı.

Ancak bu plan uygulamaya konulmadan çöktü. Stadyumda bulunan TFF görevlisi, soyunma odalarına Suudi Arabistan polisin girdiğini ve pankartlara el koyduğunu bildirdi. 18.38’de iki başkan, takım sorumlularını arayarak otelde kalmalarını ve stadyuma gitmemelerini istedi. 19.19’da TFF görevlisinden polisin maça çıkmadan futbolcuların üstünü arayacağı bilgisi geldi. 19.30 gibi Galatasaray tarafından basın mensuplarına karşılaşmanın oynanmayacağı konusunda veri akışı sağlandı. Fenerbahçe’de başta İrfan Can Kahveci olmak üzere yerli oyuncular Atatürk paylaşımı yapmaya başladı. 19.43’de Ali Koç, ‘Lütfen oyuncularımıza söyleyin sosyal medya paylaşımı kessinler’ mesajını attı. 21.20’de maçın oynanma ihtimali kalmadığı anlaşıldı. Koç ve Özbek, Suudi Arabistan’dan ayrılmak için hazırlıkların başlamasını istedi.

22.33’te TFF, Galatasaray ve Fenerbahçe ortak açıklama yaparak Süper Kupa’nın ‘organizasyondaki bazı aksaklıklar’ nedeniyle ertelendiğini duyurdu. Tazminat nedeniyle Suudi Arabistan Futbol Federasyonu ve organizasyonu yapanlara teşekkür edildi.

Süper Kupa'da tarih bilmecesiSüper Kupa’da tarih bilmecesi

Süper Kupa ne zaman nerede oynanacak?

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Süper Kupa için TFF’den aldıkları 1.3 milon euro’yu iade edeceklerini belirterek “Federasyonumuz nerede karar verirse bu maçı oynarız. Büyük ihtimalle, konuşmalara bakılırsa Samsun veya Ankara deniyor. Nerede söylenirse orada oynarız” dedi. Ocak ayında 7-8 maçları olduğunu ve TFF’den bu ay yapılsın teklifi gelirse reddedeceklerini vurgulayan Fenerbahçe Başkanı, Süper Kupa finalinin tarihi olarak ise 29 Mart’ı işaret etti. 31 Mart’ta yapılacak seçimler nedeniyle o hafta liglerde maç yapılmayacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.