Galatasaray’ın Gomis’den sonraki ilk gol kralı: Mauro Icardi

Galatasaray 2023-24 sezonu sonunda üst üste ikinci şampiyonluğunu ilan ederken Arjantinli golcü Mauro Icardi de gol kralı oldu. Icardi takımını şampiyonluğa taşıyan performansını bireysel başarısıyla süsledi.

Spor 27 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Galatasaray'da Mauro Icardi gol krallığına uzandı.

Galatasaray lig tarihindeki birçok rekoru paramparça ettiği sezonu şampiyon olarak tamamladı. Tarihte ilk kez bir takım üç haneli rakama çıktı. Galatasaray 102 puanla en yakın takipçisi 99 puanlı Fenerbahçe’yi geride bıraktı. Bu hikayenin pek çok önemli yazarından biri de Mauro Icardi’ydi.

Arjantinli golcü bir önceki sezonun aksine 2023-24’e fazlasıyla hızlı başladı. Lider Fenerbahçe’yi takibi hiç bırakmayan Galatasaray’da Icardi ilk altı haftalık dilimi yedi golle geçiyordu. Bir önceki sezon Enner Valencia’ya kaptırdığı gol krallığı unvanı için daha iddialı olduğunu gösteren oyuncu dokuzuncu haftada Beşiktaş maçında iki gol bulduktan sonra form düşüklüğü yaşadı. Süreç içinde uzun süre boyunca tek mağlubiyeti olacak Hatayspor yenilgisini yaşayan Galatasaray Şampiyonlar Ligi’nde de grubu üçüncü sırada bitirebildi.

100'ü geçen Galatasaray Süper Lig'de 24. kez şampiyon!100’ü geçen Galatasaray Süper Lig’de 24. kez şampiyon!

Saha dışı yaşantısıyla da gündeme gelen Mauro sezon başında sağlık sorunları yaşayan eşi Wanda Nara için futbolu bırakmayı dahi düşünmüştü. Eşi için sürekli yurtdışına gidip gelen oyuncunun yaşadığı fiziksel düşüş dikkat çekiyordu. Ligin 10. haftası ve 21. haftası arasında yalnızca iki gol atabildi. Bu süreçte Fenerbahçe’nin Boşnak golcüsü Edin Dzeko gol krallığı yarışında Icardi’yi geride bıraktı. 18. haftadaki Fenerbahçe maçında yaşadığı sakatlık nedeniyle üç hafta sahalardan uzak kaldı. 5-1’lik Trabzonspor maçında sekiz dakika süre alarak sahalara döndü. 22. haftada 3-1 biten İstanbulspor maçında attığı golle orucunu bozdu. Bir sonraki golü için taraftar 26. haftadaki Ankaragücü maçına kadar beklemek durumunda kalacaktı.

Ancak Icardi tıpkı 2022-23 sezonunda olduğu gibi heybesindeki öldürücü kurşunları son haftalara saklamıştı. Önce haftalar geçtikçe fiziksel formunu düzeltti. Daha diri ve baskı yapan bir oyuncu olarak sahada yerini aldı. 6-2 kazanılan Rizespor maçında bir gol ve bir asistle oynadı. Bir hafta sonra Kasımpaşa’ya karşı son 10 dakikada atılan iki golle 4-3’lük maçta iki gol ve bir asistle alışılmış Icardi’den enstantaneler sundu. Devam eden beş haftalık sürecin tamamında kazanılan maçlarda attığı gollerle etkili oldu. Sivasspor’a karşı 6-1’lik gövde gösterisinde sahne yine onundu. İki gol bir asistle öne çıktı. Karagümrük deplasmanında sessiz kaldı. İçeride Fenerbahçe’ye 1-0 mağlup olunan maçta da beklentileri karşılayamadı. Ancak olası travmatik Konyaspor yenilgisinin önüne attığı iki golle geçti. Icardi böylelikle Süper Lig sezonunda 25 gole ulaşarak takımına 102 puanlı destansı şampiyonluğu getirdi ve gol kralı oldu.

Konya'da Icardi şov yapıyor, Galatasaray şampiyonluğa uçuyorKonya’da Icardi şov yapıyor, Galatasaray şampiyonluğa uçuyor

Gomis’den sonra ilk

Galatasaray Bafetimbi Gomis’ten sonra ilk kez bir tam sezonu Galatasaray’da geçiren gol kralı çıkardı. 2017-18 sezonunda Galatasaray forması giyen Gomis 33 maçta 29 gol atmıştı. Bir sezon sonra Mbaye Diagne Kasımpaşa’da ilk devre 20 gol attıktan sonra Galatasaray’a transfer olmuş ve 10 gol de burada atarak sezonu 30 golle tamamlamıştı. Diagne bir sezonda en fazla gol atan yabancı oyuncu rekorunu bir sezon önce kıran Gomis’i geçmiş ve gol kralı olmuştu. Gomis’ten beri bir tam sezonu takımda geçirerek gol kralı çıkaramayan Galatasaray bu duvarı Mauro Icardi’yle aştı.

Deneyimli futbolcu lig tarihinde gol kralı olan ilk Arjantinli oldu. Icardi Süper Lig’in son 18 sezonunda gol kralı olan 13. yabancı futbolcu olmayı başardı. Bu süreçte 14 kez yabancı futbolcular gol kralı olurken Fenerbahçeli Alex de Souza bu başarıya iki kez ulaşmıştı. Bu 18 sezonluk süreç öncesinde Süper Lig tarihinde yalnızca iki yabancı futbolcu gol kralı olabilmişti. 1983-84 sezonunda Galatasaraylı Yugoslav Tarık Hodzic 30 maçta 16 golle Süper Lig tarihinin ilk yabancı gol kralı olurken 1995-96’da Trabzonsporlu Gürcü Şota Arveladze 30 maçta 25 golle zirvede yer almıştı. 2006-07 sezonundan bu yana Burak Yılmaz iki kez, Umut Bozok ve Semih Şentürk birer kez olmak üzere gol krallığında zirvede yer alan Türk futbolcular oldular.

Galatasaray lig tarihinde 18. kez gol kralı çıkardı. Mauro Icardi 18’nci gol krallığında yazan isim oldu. Oyuncu geçen sezon Enner Valencia’ya kaptırdığı liderliği bu sezon Edin Dzeko’dan aldı ve takımını şampiyonluğa taşımakla kalmayıp bireysel bir ödülle kendi sezonunu taçlandırdı.

Bir yanda futbol, bir yanda etüt, bir yanda genel kurul: Galatasaray Lisesi'nde seçim güncesiBir yanda futbol, bir yanda etüt, bir yanda genel kurul: Galatasaray Lisesi’nde seçim güncesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.