Galatasaray, Avrupa yolculuğunda baharı göremedi

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turuyla başladığı Avrupa yolculuğuna UEFA Avrupa Ligi 2. tur müsabakalarıyla noktaladı. 3-2'nin rövanşında Sparta Prag'a 4-1 yenilen Cimbom'un bu sezonki Avrupa yolculuğunu derledik.

Spor 24 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Galatasaray'ın Avrupa macerası böyle geride kaldı.

Galatasaray, 2022-23 sezonunu şampiyon tamamladı ve üç senelik hasretine son verdi. 2022 yaz transfer döneminin özellikle son gününde yaptığı hamlelerle dikkat çeken sarı-kırmızılılar yarışta çekiştiği ezeli rakibi Fenerbahçe’yi geride bıraktı ve tarihinde 23. kez lig şampiyonluğu sevinci yaşadı.

Bu sevincin ardından artık Galatasaray için yeni bir yolculuk başlıyordu. Yepyeni bir transfer dönemi, Avrupa’da da başarının kovalanacağı yeni sezon öncesi kapıdaydı. Öyle ki Domenec Torrent yönetiminde ligi 13. sırada bitiren Galatasaray, Okan Buruk’la yalnızca ligde mücadele etmiş ve şampiyonluğa uzanmıştı. Takım artık Şampiyonlar Ligi’nde başarı arayacaktı.

Ancak meşakkatli ve uzun olacak yolculuk erken başlıyordu. Transfer döneminin ilk hamlesi Angelino her ne kadar 2. ön eleme turuna yetişiyor olsa da diğer transferler için Galatasaray taraftarının bir süre beklemesi gerekecekti. Bu süreç içinde Galatasaray sırasıyla Zalgiris, Olimpija Ljubljana ve Molde’yi eledi. Şampiyonlar Ligi gruplarına katılım hakkını oynadığı altı eleme maçında beş galibiyet alarak elde eden sarı-kırmızılılar transferde de gaza bastı. Wilfried Zaha, Tete, Tanguy Ndombele, Kerem Demirbay, Cedric Bakambu, Davinson Sanchez gibi isimler kadroya eklendi. Sezon bittiğinde net ihtiyaç olan sol bek ve 8 numara pozisyonlarına eklemeler yapılmış ancak taraftarın özellikle Zaha hamlesi sonrası beklediği yıldız transferi bilhassa 8 numara pozisyonu için gerçekleşmemişti. Söz konusu yere alınan Tanguy Ndombele’nin form durumu soru işareti yaratıyordu.

Galatasaray'ı eleyene rahat yok: Prag'a LiverpoolGalatasaray’ı eleyene rahat yok: Prag’a Liverpool

Gruptan çıkma hayali Kopenhag’da suya düştü

Galatasaray Şampiyonlar Ligi A Grubu’nda Bayern Münih, Manchester United ve Kopenhag’la eşleşti. Zorlu grubun ilk maçında Kopenhag’a karşı 2-0 geri düşen takım maçın son dakikalardaki iki golle çevirdi ve sahadan 2-2 beraberlikle ayrılmayı bildi. Daha sonra Manchester United deplasmanında destansı bir galibiyetle dönen takım Bayern Münih karşısına kendi sahasında 4 puanla çıktı. Bayern’e karşı ilk 60 dakika olağanüstü bir oyun oynayan Cimbom bir türlü skor üstünlüğünü yakalayamadı. Bayern’in son bölümdeki baskın oyunu maçın 3-1 bitmesine neden oldu. Almanya deplasmanında da iyi oyunundan ödün vermeyen Galatasaray yine sonuca gidemedi ve 2-1 kaybetti. Manchester United’la iç sahada oynanan karşılaşma grubun kader maçlarından biri oldu. 3-1 geri düşen Galatasaray rakip kaleci Andre Onana’nın da hatalarını fırsat bilerek 3-3’le kritik 1 puanı cebine koydu. Ancak Cimbom Kopenhag deplasmanına tur için çıksa da buradan istediğini alamadı,  1-0’lık yenilgi Danimarka ekibinin turu almasını sağladı.

Prag, Dublin yönündeki son istasyonmuş!Prag, Dublin yönündeki son istasyonmuş!

Transferler hayal kırıklığı yarattı

Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi grup macerası üçüncülükle bitti ve rota UEFA Avrupa Ligi’ne çevrildi. Özellikle yeni transferlerden Davinson Sanchez dışında istikrarlı verim alınamaması dikkat çekti. Tete’nin Kopenhag maçında, Zaha’nın Manchester United deplasmanında yaptıkları unutulmaz olsa da istikrarlı verim sağlanamadı. Angelino’yla yolla devam edilmeyeceği, oyuncunun zorunlu satın alma maddesinin devreye girmemesi için süre verilmediği dönem henüz kasım ayında başladı. Hal böyle olunca Galatasaray için devre arası transfer dönemi büyük önem kazandı.

Özellikle sol bek pozisyonunda kritik bir sürece giren takım, Sacha Boey’un Bayern Münih’e gidişiyle beraber sağ beke de transfer yapmak durumunda kaldı. Son günde Notthingham Forest’tan Serge Aurier transfer edildi. Cedric Bakambu Real Betis’e giderken yerine Carlos Vinicius alındı. Sol bek transferi UEFA listesine yetiştirilemedi. Hal böyle olunca Okan Buruk o bölgede Berkan Kutlu’yu ve Barış Alper Yılmaz’ı değerlendirmek zorunda kaldı. Türkiye’de transfer dönemi bitmeden Hannover 96’dan Derrick Köhn transfer edildi ancak bu oyuncu Avrupa’da kullanılamayacaktı.

Ülke puanında Türkiye yerinde sayıyor, Çekler yaklaşıyorÜlke puanında Türkiye yerinde sayıyor, Çekler yaklaşıyor

Prag eşleşmesinde bek zaafı ortaya çıktı

Sparta Prag’la eşleşen Galatasaray’da söz konusu bek zaafı rakip takım tarafından kullanıldı. Çek ekibi üçlü savunma sistemiyle oynarken kanat beklerini Galatasaray’dan Kaan Ayhan ve Berkan Kutlu bek rotasyonunun üzerine gönderdi. Afrika Uluslar Kupası’nı alan Fildişi Sahili kadrosundan sakatlıkla dönen Serge Aurier sahadakini yerini alamıyordu. Sol bek pozisyonunda Berkan istenen performansı iki maçta da veremedi. Galatasaray ilk maçta eksik kalmasına rağmen rakibinin de kırmızı kart görmesiyle toparlandı ve Mauro Icardi’nin duraklama anlarındaki golüyle maçı 3-2 kazandı. Ancak ikinci maçta da rakip sağ kanat bek Preciado’nun etkili oyunu sürdü, Ekvadorlu golünü attı. Bu gole Abdülkerim’le yanıt verilse de maça sağ bekte başlayan Kaan Ayhan’ın 69. dakikadaki kırmızı kartı turun kırılma anı oldu. Cimbom rakibinin üç golüne engel olamadı, karşılaşma 4-1 tamamlandı, Galatasaray’ın Dublin hayali şubat sonunda son buldu.

Sarı-kırmızılılar böylece Avrupa kupalarında bu sezon 14 karşılaşma yaparken, 7 galibiyet, 3 beraberlik ve 4 mağlubiyet yaşadı. Cimbom bu sezon yoluna Türkiye Kupası ve Süper Lig’de devam edecek. Ayrıca sarı-kırmızılılar 7 Nisan pazar günü Şanlıurfa’da Fenerbahçe’yle Süper Kupa maçına çıkacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.