Spor 28 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

10Haber araştırdı: Bilin bakalım Süper Lig’in gole en çok katkı veren en değerli oyuncusu hangi takımda ve kim?

Genellikle sert savunmalarla öne çıkan Süper Lig'de gol konusunda her takımda bir ya da birkaç futbolcu fark yaratıyor. Ligdeki 20 takımın skora(gol+asist) en çok katı veren isimlerini tek tek mercek altına aldık. Ön sıradaki isim sürpriz.

Süper Lig’deki 20 takımın en skorerleri belli oldu. İşte o oyuncular!

Süper Lig’de 27. hafta geride kalırken şampiyonluk ve kümede kalma yarışı tüm hızıyla sürüyor. Bu mücadelede bazı futbolcular takımlarını tek başına sırtlarken, bazı takımlar ise pek çok futbolcusundan ufak ufak katkılarla puanlar kazanmayı sürdürüyor. 10Haber olarak ligde mücadele eden tüm takımların tablolarını inceleyip kimlerden en çok gol katkısı aldıklarına baktık.

Konyaspor’da Cikalleshi, takımının attığı 26 golün 13’üne katkı sağlayarak yüzdesel olarak en değerli oyuncu oldu. En ilginç istatistiklerden biri de Mame Thiam’a ait. Sezona Kayserispor’da başlayıp devre arasında Pendikspor’a transfer olan 31 yaşındaki Senegalli, iki takımda da listeye girmeyi başardı. Galatasaray ve Fenerbahçe’de olağan şüpheliler Mauro Icardi ile Edin Dzeko ön plana çıkarken Beşiktaş’ta ise son haftalarda 11’e giren 18 yaşındaki Semih Kılıçsoy, oynadığı dakikaya oranla en çok katkı veren isim oldu.

Süper Lig’de takımlarına en çok skor katkısı veren futbolculara bakıldığında santrforlar öne çıkıyor. Listede bulunan isimlerin mevkisel dağılımı şöyle…

Santrfor: Mauro Icardi, Edin Dzeko, Paul Onuachu, Semih Kılıçsoy, Rey Manaj, Krzysztof Piatek, Adam Buksa. Mame Thiam, Marius Mouandilmadji, M’Baye Niang, Denis Draguş. Sokol Cikalleshi, Erencan Yardımcı, Emir Kaan Gültekin.

10 numara: Dal Varesanovic, Haris Hajradinovic , Dele-Bashiru, Jackson

Kanat oyuncusu: Yusuf Sarı, Oğuz Aydın, Mendy Mamadou, David Sambissa

Orta saha: Valentin Eysseric, Efkan Bekiroğlu.

İşbu tabloda futbolcuların gol ve asist toplamları üzerinden skor katkılarını ele alınmıştır. Takımın toplamda attığı gole tek bir oyuncunun ürettiği skor katkısı oranlanarak yüzde hesabına göre ne kadar efektif olduğu ortaya sunulmuştur. Sıralama, takımların lig tablosuna göre oluşturulup, en çok katkıda bulunan oyuncular değil, her takımın en yüksek yüzdeli oyuncusu listelenmiştir. Eşit sayıda maç üzerinden değerlendirme yapmak için sadece Süper Lig maçlarında kayda geçen istatistikler baz alınmıştır.
Takım Oyuncu Maç Gol Asist Toplam Takım toplam Yüzde
Galatasaray Icardi 23 14 6 20 57 %35
Fenerbahçe Dzeko 26 18 4 22 70 %31
Trabzonspor Onuachu 17 9 3 12 43 %28
Beşiktaş Semih 14 9 1 10 39 %26
Kasımpaşa Hajradinovic 27 3 13 16 48 %33
Sivasspor Manaj 23 14 0 14 34 %41
Başakşehir Piatek 25 13 1 14 35 %40
Rizespor Varesanovic 24 8 2 10 28 %36
Antalyaspor Buksa 24 12 2 14 32 %44
Kayserispor Thiam* 19 11 2 13 35 %37
Samsunspor Mouandilmadji 22 7 2 9 33 %27
Adana Demir** M’Baye Niang*
Yusuf Sarı
16
19
8
2
1
7
9 33 %23
Alanyaspor Oğuz Aydın 25 4 4 8 32 %25
Karagümrük Eysseric 22 6 6 12 32 %38
Ankaragücü Efkan 22 6 4 10 32 %31
Hatayspor Dele-Bashiru 25 4 4 8 32 %25
Gaziantep Draguş 22 10 1 11 31 %35
Konyaspor Cikalleshi 23 8 5 13 26 %50
Pendikspor** Thiam
Erencan
7
20
3
6
4
1
7 32 %22
İstanbulspor*** Emir Kaan
Jackson
Mamadou
Sambissa
24
25
21
14
4
1
1
1
0
3
3
3
4 20 %20
*= Takımından ayrılan oyuncular
**= İki oyuncunun birden zirveyi paylaştığı takım
***= Dört oyuncunun birden zirveyi paylaştığı takım

Galatasaray – Mauro Icardi, %35

Galatasaray’ın yıldızı Mauro Icardi’nin, sarı-kırmızılıların skor üretiminde zirvede yer aldı. Arjantinli golcü bir çoğunu sakat sakat oynadığı 23 maçta 14 gol atıp dört kez de asist yaptı. Toplamda 20 gole direkt katkıda bulunan Icardi, 57 kez fileleri sarsan Cim-Bom’da atılan tüm gollerin yüzde 35’ine doğrudan katkı sağladı. PFDK tarafından verilen bir maçlık cezasını Antalyaspor karşısında çeken yıldız golcü, Beşiktaş derbisiyle sahalara dönecek. Icardi’nin siyah-beyazlılara karşı oynadığı üç maçta beş golü bulunuyor.

Fenerbahçe – Edin Dzeko, %31

Fenerbahçe’nin Bosna-Hersekli forveti Edin Dzeko, Süper Lig’in gol krallığı yarışında zirvede bulunuyor. Attığı 18 golün yanında dört de asist yapıp toplamda 22 gole doğrudan etki eden Dzeko, ligin en çok gol atan takımı olan sarı-lacivertlilerin bulduğu 70 golün yüzde 31’ine direkt etki etmiş konumda yer alıyor. Sezon başında Şampiyonlar Ligi Finali oynayıp geldiği Inter’den yeni takımı Fenerbahçe’ye çok çabuk adapte olan yıldız forvet, Pendikspor ve Konyaspor’a karşı üçer gol atarak iki kez hat-trick yaptı.

Trabzonspor – Paul Onuachu, %28

Trabzonspor’a sezonun beşinci haftasından itibaren dahil olan Paul Onuachu, bordo-mavililerle çıktığı ilk maçta Beşiktaş’a karşı fileleri sarstı. İlk üç maçında üç gol ve bir asist üreten Onuachu, Afrika Uluslar Kupası’nda ülkesi Nijerya’nın milli takımına dahil olması sebebiyle de altı karşılaşmayı kaçırdı. Bunca eksi faktöre rağmen Karadeniz temsilcisinde çıktığı 17 maçta dokuz gol ve üç asist üreten iki metrelik dev forvet, takımının attığı gollerin yüzde 28’ine doğrudan katkı sağlamayı başardı. Southamton’dan bir sezonluğuna kiralanan Onuachu’nun sezon sonunda Trabzon’da kalıp kalmayacağı belirsizliğini koruyor.

Beşiktaş – Semih Kılıçsoy, %26

Beşiktaş’ın genç yıldızı Semih Kılıçsoy, Süper Lig’de ilk kez 17’nci haftada Alanyaspor’a karşı ilk 11’de çıktı. Hemen bir hafta sonrasında Hayatspor’a karşı ilk golünü kaydeden Semih, 18 ila 27’nci haftalar arasında oynadığı 10 maça dokuz gol ve bir asist sığdırmayı başardı. Ligin neredeyse yarısında ana plana dahil olduğu Kara-kartal’da 10 kez gole katkı vererek toplamda atılan 39 golün yüzde 26’sına imzasını atan Semih, takımının en güvenilir gol ayağı konumuna erişmiş durumda. Beşiktaş’la 2028’e kadar sözleşme uzatan 18 yaşındaki futbolcunun hem sezonun geri kalanında, hem de A Milli Takım ile EURO 2024’te neler yapacağı merakla bekleniyor.

Kasımpaşa – Haris Hajradinovic, %33

2019’dan beri Kasımpaşa forması giyen ve takımının kaptanlığını da üstlenen Haris Hajradinovic, Süper Lig’de asist krallığının zirvesinde yer alıyor. 13 asistinin yanına üç de gol ekleyen Bosnalı, ligin en golcü yerli futbolcusu olan takım arkadaşı Aytaç Kara’nın 12 gol üç asistlik performansını da geride bırakarak toplamda 16 gol katkısıyla takımının en çok skora etki eden oyuncusu olarak öne çıkıyor. Fenerbahçe ve Galatasaray’ın ardından attığı 48 golle ligin en golcü üçüncü takımı olan Kasımpaşa’da Hajradinovic’in katkısı, toplamın yüzde 33’üne tekabül ediyor.

Sivasspor – Rey Manaj, %41

Sivasspor’un golcüsü Rey Manaj, hiç asist yapmadan bu listeye dahil olan iki isimden biri. Kariyerinde Inter ve Barcelona gibi takımlar bulunan Arnavut forvet, Sivas formasıyla çıktığı 23 lig maçında 14 kez fileleri sarstı. Kırmızı-beyazlıların attığı 34 golün 14’ünde imzası bulunan Manaj, yüzde 41’lik oran tutturmayı başardı.

Başakşehir – Krzysztof Piatek, %40

Polonyalı golcü Krzysztof Piatek, Başakşehir formasıyla çıktığı 25 Süper Lig maçında 13 gol, bir asistlik performans sergiledi. Geçmişte Milan formasını da terleten ve kariyerinde toplam 65 milyon euro bonservis bedeli ödenen forvet oyuncusu, takımının attığı 35 golün yüzde kırkına doğrudan katkı sağladı.

Rizespor – Dal Varesanovic, %36

Rizespor’un sezon başı transfer ettiği Dal Varesanovic, sekiz gol atıp iki de asist yaparak çift hanelere ulaşmayı başardı. Liverpool altyapısı da görmüş olan Bosnalı forvet, Karadeniz temsilcisinin attığı 28 golün yüzde 36’sına etki etti.

Antalyaspor – Adam Buksa, %44

Antalyaspor’un Fransız ekibi Lens’ten kiraladığı Adam Buksa, Akdeniz ekibinde başarılı bir sezon geçiriyor. Geçen sezonu Fransa’da hiç lig golü atamadan tamamlayan Polonyalı, bu sene Süper Lig’de 12 gol ve iki asistle oynuyor. 32 kez fileleri havalandıran Antalyaspor’da 14 gole etki eden Buksa, %44’lük oranla takımını hücumda sırtlamış durumda.

Kayserispor – Mame Thiam, %37

Sezona Kayserispor formasıyla başlayıp kış transfer döneminde Pendikspor’a giden Mame Thiam, ayrılığın üstünden sekiz maç geçmesine rağmen hala Kayseri’nin en çok skor üreten ismi. Sarı-kırmızılı formayla çıktığı 19 karşılaşmada 11 gol atıp iki de asist yapan Senegalli, Kayseri’nin onun ayrılığından sonra attığı goller de dahil toplam skorlarının yüzde 37’sine etki etmeyi başardı.

Samsunspor – Marius Mouandilmadji, %27

Ligin yeni ekibi Samsunspor, sezon başında kadrosuna kattığı Mouandilmadji’den katkı almayı sürdürüyor. Markus Gisdol’ün göreve gelmesi öncesi iki golü bulunan Çadlı forvet, Alman teknik adam sonrası dönemde iyice açıldı ve toplamda yedi gol iki asistlik katkı üretti. Dokuz gole direkt katkı yapan Mouandilmadji, 33 defa sevinç yaşayan Karadeniz temsilcisinin attığı gollerin yüzde 27’sine dokunan isim oldu.

Adana Demirspor – M’Baye Niang ve Yusuf Sarı, %23

Adana Demirspor’da gole katkı yüzdesini iki isim paylaşıyor. Milli futbolcu Yusuf Sarı iki gol yedi asistlik performansıyla dokuz gole etki ederken, devre arası transfer döneminde Empoli’nin yolunu tutan M’Baye Niang’da takımdan ayrılmasına karşın attığı sekiz golle hala Demirspor’un en skorer oyuncusu konumunda. Gollerinin yanına bir de asist ekleyen Senegalli, %23 skora katkı oranıyla takımın zirvesini paylaşıyor.

Alanyaspor – Oğuz Aydın, %25

Semih Kılıçsoy ve Yusuf Sarı’nın ardından listeye giren üçüncü isim Oğuz Aydın. 23 yaşındaki Hollanda doğumlu futbolcu, Alanyaspor’da çıktığı 25 maçta dört gol ve dört asistlik katkı verdi. Toplamda sekiz gole direkt etki eden Oğuz, 32 kez fileleri havalandıran Alanya’nın bulduğu gollerin çeyreğinde pay sahibi olmayı başardı.

Fatih Karagümrük – Valentin Eysseric, %38

Fatih Karagümrük’e sezon başında Kasımpaşa’dan katılan Eysseric, yeni takımına çabuk ısındı. Ligin altıncı haftasından itibaren forma giymeye başlayan Fransız oyuncu, çıktığı 22 maçta altı gol atıp altı da asist yaptı. Bu rakamlarla takımının hem en çok gol atan, hem de en çok asist yapan futbolcusu olan Eysseric, Karagümrük’ün bulduğu gollerin yüzde 38’inde direkt rol oynadı.

Ankaragücü – Efkan Bekiroğlu, %31

Başkent temsilcisine sezon başı Alanyaspor’dan transfer olan Efkan, Valentin Eysseric’le birlikte listeye girme başarısı gösteren iki orta saha oyuncusundan biri. Bu sezon altı gol ve dört asistle oynayan Efkan, takımının attığı 32 golün yüzde 31’ine katkı sağlamış durumda.

Hatayspor – Fisayo Dele-Bashiru, %25

Manchester City altyapısından yetişen Dele-Bashiru, sezon başında depremin yaralarını sarıp yeni bir takım kurmaya çalışan Hatayspor’a katıldı. Volkan Demirel önderliğinde maçlarını Mersin’de oynayan Hatayspor, şimdiye kadar oynanan süreçte 32 gol atıp 29 puan topladı. Bu 32 sayısına dört gol ve dört asistle katkı veren Nijeryalı, takım toplamının çeyreğini tek başına elinde tutuyor.

Gaziantep FK – Denis Draguş, %35

Gaziantep FK’nın Standard Liege’den bir yıllığına kiraladığı Draguş, attığı 10 golle takımının hücum yükünü çekiyor. Vatandaşı Şumudica’nın takımında forma giyen Rumen santrfor, bir de asist yaparak 11 sayısını yakalıyor ve Antep’in bulduğu skorların %35’ine etki etmiş oluyor.

Konyaspor – Sokol Cikalleshi, %50

Konyasporlu Cikalleshi için tek başına bir takım demek belki abartı olur ancak tek başına bir takımın yarısı olduğu kesin. Bu sezon 26 golle İstanbulspor sonrası ligin en az gol atan takımı olan Konyaspor’da Cikalleshi tüm yükü sırtlamış durumda. 23 maçta sekiz gol beş asistle oynayan Arnavut golcü, takımının attığı gollerin %50’sine, yani yarısına imza atmış durumda. Bu sayı ligde herhangi bir oyuncunun yakaladığı en yüksek oran olarak öne çıkıyor.

Pendikspor – Mame Thiam ve Erencan Yardımcı, %22

Pendikspor’da da tıpkı Adana Demirspor’da olduğu gibi iki oyuncu zirveyi paylaşıyor. Bunlardan biri Galatasaray altyapısından yetişip sezon başından beri formasını giydiği takımına altı gol ve bir asistle yedi kez skor katkısı veren Erencan Yardımcı olurken diğer isim bu listede kendisine ikinci kez yer buluyor. Kayserispor’un hala en çok skor üreten ismi olan Mame Thiam, devre arasında transfer olup sadece yedi maça çıktığı Pendikspor’da da bu listede zirveye oynuyor. Üç gol atıp dört de asist yapan Thiam, yedi kez maça çıktığı Pendik’te yedi gole katkıda bulunarak toplam gollerin yüzde 22’sine etki etmeyi başarıyor

İstanbulspor – Emir Kaan Gültekin/Jackson/Mendy Mamadou/David Sambissa, %20

Ligin son sırasında bulunan, aynı zamanda en az gol atan takımı da olan İstanbulspor’da skor katkısı az geldiğinden dört isim birden zirveye ortak oldu. Toplamda dört kez skora katkı veren oyunculardan Jackson, Mamadou ve Sambissa bir gol üç asistle oynarken, Emir Kaan Güçtekin skor katkılarının tamamını gol atarak verdi. 20 gol atan takımda dörder gole etki eden bu dört futbolcu yüzde 20’lik oran tutturmayı başardı.

Emre Belözoğlu, Fenerbahçe'yi kupa dışına ittiEmre Belözoğlu, Fenerbahçe’yi kupa dışına itti

Süper Lig’de 27'nci haftanın VAR kayıtları yayınlandıSüper Lig’de 27’nci haftanın VAR kayıtları yayınlandı

Murat Sancak: Çetelerle, şebekelerle mücadele etmek en büyük hedefim olacakMurat Sancak: Çetelerle, şebekelerle mücadele etmek en büyük hedefim olacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.