Hakan Çalhanoğlu Arda’nın sakatlığını açıkladı, Hamit Altıntop ‘Korumalıyız’ dedi

Türkiye, Portekiz'e 3-0 yenildi. Maçta Vincenzo Montella'nın kadro tercihleri eleştirildi. Arda Güler'in ilk 11'de olmaması Avrupa basınında da yankı uyandırdı. Hamit Altıntop ve Hakan Çalhanoğlu konu hakkında konuştu.

Spor 23 Haziran 2024
Arda Güler'in ilk 11'de başlamama sebebini Hamit Altıntop ve Hakan Çalhanoğlu açıkladı.

Türkiye Avrupa Şampiyonası macerasına 3-1’lik Gürcistan galibiyetiyle başladıktan sonra Portekiz’e 3-0 mağlup oldu. İlk maçta oynayan Arda Güler, Kenan Yıldız, Mert Günok ve Mert Müldür gibi isimler ikinci karşılaşmaya ilk 11’de başlamadı. Mert Müldür ilk maçın sonlarında sakatlanıp oyundan çıkmıştı. Mert Günok’un da Portekiz maçı sabahı ağrı hissettiği açıklandı.

Ancak Arda konusunda Montella’nın kafaları karıştıran açıklamaları vardı. İtalyan karşılaşmadan bir gün önceki basın toplantısında yaptığı açıklamalarda oyuncunun yorgunluk üstüne sakatlık riski olduğunu belirtti. Arda 11 başlamadı, 70. dakikada oyuna dahil oldu. Bu karar sakatlık riski olan oyuncunun neden oyuna dahil edildiği eleştirilerine sebep oldu.

Klasik kimliğimize döndük: Zafer sonrası hüsran…Klasik kimliğimize döndük: Zafer sonrası hüsran…

Konuyla alakalı açıklama yapan isimlerden biri TFF Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Altıntop oldu. Altıntop 2021-22 sezonunda İsmail Kartal’ı ve 2022-23 sezonunda Jorge Jesus’u, geçen sezon da Carlo Ancelotti’yi hatırlatan bir açıklama yaparak “Arda’nın son bir yılını iyi analiz etmek lazım. Ciddi sakatlıklar yaşadı, takımdan uzak kaldı uzun süre. Son bir-iki ay süre almaya başladı. Orada da iyi şeyler yaptı ve bizi gururlandırdı. Uzun zaman böyle yoğun maçlar oynamadığınızda yorgunluklar biraz ağrı da getirebilir. Mental olarak da hazır olmadığınızda bu sakatlıklara neden olabilir. Orada Arda’yı korumak zorundayız. Arda uzun yıllar bize hizmet edecek, inşallah bize çok büyük başarılar getirecek” dedi.

Altıntop “Hedefimizden hiçbir şekilde uzaklaşmadık. 3-0’ı savunacak halimiz yok, bunu kabul etmemiz lazım. Oyunun içinde dönem dönem kafa kafaya oynadığımız doğru. İki-üç net pozisyonumuz var. 2-0 talihsiz bir olay, orada bir iletişim hatası var. Orada ikinci golü yedikten sonra takımın performansı da etkileniyor. Bunlar futbolda her zaman var. Keşke olmasaydı, ama oldu. Bunu en iyi şekilde telafi edip hedeflerimize ulaşacağız. Olumsuz bir hava yok. İkinci maç da bitti bizim için. Portekiz maçı bitti, Çekya maçına odaklanacağız. Kalpten inanıyoruz ki hedefimize ulaşacağız. Ona göre de sorumluklarımızı yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi.

Elde kaldı üç: Millilerde stoper problemiElde kaldı üç: Millilerde stoper problemi

Altıntop kadro seçiminde tüm sözün Montella’ya ait olduğunu belirtirken 18 Temmuz’daki seçimle alakalı “Biz buraya seçildik geldik. Severek de işimizi yapıyoruz. İnanarak yapıyoruz ve hakkını verdiğimize inanıyoruz. Diğer taraftan ben bu işi gönüllü yapıyorum. Profesyonel değilim. Burada kendime hiçbir şekilde avantaj sağlamıyorum. Ben tecrübemi, birikimi koyuyorum. Mesai harcıyorum. Bunu yapmak zorunda mıyım, değilim demek istiyorum anlamında. Ama sevdamız, milliyetçiliğimiz, toprağımız, bayrağımız… Bu şeffaflıkla, tez canlılıkla biz bu işi yapıyoruz. Burada insanlar benim samimiyetime inanmak zorunda değil, ama 18 Temmuz’da tekrar seçim var. Orada delegasyonlar neyi takdir ederse artık ona göre hareket etmek lazım. Bizim de kendimizce düşüncelerimiz, fikirlerimiz var. Onlar da turnuvadan sonra iyi düşünülecek. Ona göre de bir ortak nokta bulunacak” dedi.

‘Eleştirileri hiç dinlemiyorum’

Milli takım kaptanı Hakan Çalhanoğlu düzenlenen basın toplantısında konuştu. Önlerine bakacaklarını belirtip gruptan çıkmak istediklerini söyleyen kaptan hakkındaki eleştirilerle ilgili “Hocanın istediklerini karşılamaya çalışıyorum. Konu aslında ben değilim, konu aslında milli takım. Herkes burada ay-yıldızlı bayrak için savaşıyor. Eleştirileri hiç dinlemiyorum, dinlemiş olsam buralara gelmezdim. İşime konsantreyim. Kendime iyi bakıyorum. İstatistiklere hiç girmek istemiyorum. Sahada çok koşan, mücadele eden, gayret gösteren ama istediğimiz sonuçları alamayan bir Hakan var maalesef. Bazen insan duygusal oluyor, ama oraya bağlamayacağım. Ben her zaman takım arkadaşlarımın iyi olmasını istiyorum. Oynarsam da mücadelemi vereceğim, oynamazsam da takım için buradayım. Bu eleştiriler her zaman olacak, futbolun içinde var. Özellikle Türkiye’de var. O yüzden tabii ki biraz üzgünüm. Neden böyle bilmiyorum ama kabul etmem gerekiyor. Kolay gelmedim buraya. Performansımı en iyi şekilde göstermeye çalıştım ve çaba gösterdim. Ben 6 numarayım. O rolde kendimi iyi hissediyorum, sorumluluktan kaçmıyorum. Eleştiriler geliyor, eski milli futbolculardan da geliyor, onları Allah’a havale ediyorum” dedi.

Çalhanoğlu Çekya maçı hakkında “Hocanın aklında bir stratejisi vardır. Onu şimdi söyleyemem. Ama diri, güçlü, çok koşan bir Çekya gördüm. Portekiz’e karşı da çok iyi oynadılar. Oyuncu olarak fazla bir şey söyleyemem. Hocanın dediklerine ayak uydurmamız gerekiyor. Onun istediği önemli, görevimizi yapacağız” dedi.

Millilerin Portekiz yenilgisi Avrupa basınında: En aptalca golMillilerin Portekiz yenilgisi Avrupa basınında: En aptalca gol

‘Arda kasığından sakatlık geçirdi’

Hakan tribünlerden gelen Arda tezahüratlarıyla alakalı “Arda tezahüratlarını duyduk. Arda bizim için çok değerli, herkes değerli. Bazen siz idmanda, takım içinde ne olduğunu bilmiyorsunuz. Arda’nın sakatlığını bilmiyorsunuz. Bu konuda hocayı korumalıyım. Arda kasığından sakatlık geçirdi. Yoksa oynayacaktı. Birlikte konuşarak bu kararı aldılar. Bunu hoca daha iyi biliyor, dışarı yansıtmadı. Bazı şeyleri dışarı yansıtmak bize yakışmıyor. Arda’nın sonradan oyuna girme şekli oydu. Kasığında sorunu vardı. Koruma amaçlı dışarıda bıraktı, en son maça hazır olsun diye” dedi.

İsmail Yüksek de oyuna sonradan dahil olmasıyla ilgili “Zor bir sakatlık atlattım. 60 gündür sahaya çıkmıyordum. Ama hocamızla konuştuğumuzda oynatmak istediğini söyledi. Şu anda iyi hissediyorum. Yavaş yavaş oynamaya başlayacağımı biliyorum ama son kararı hocamız verecek” dedi.

Düğüne 90 dakika milli maç arasıDüğüne 90 dakika milli maç arası

‘Oynamayan futbolcu mutsuz olur’

Turnuvada şu ana dek süre alamayan deneyimli isim Cenk Tosun “Hocanın benim hakkında olan düşüncelerini biliyorum. Turnuva başında da benimle bunları paylaştı. Oynamayan bir futbolcu mutsuz olur sonuçta. Hepimiz bu takıma bir şeyler katmak için buradayız. Hocayla konuşma fırsatım olmadı ama düşüncelerini biliyorum. Konuşma talebinde de bulunmadım” dedi.

Cenk ayrıca “Cenk, Semih ve Bertuğ genç, forvet oyuncular. Onlar milli takımda bulunup forvette oynayamamayı dert ediniyor mu?” şeklindeki soruya “Semih ve Bertuğ da benim gibi üzülüyor, eminim. Bertuğ ile çok konuşma fırsatım olmadı ama yanlış anlaşılmasın, Semih evladım gibi. Güzel bir sezon geçirdi. O da benim gibi, hocanın kararlarına saygı duyuyor. Hepimizin zamanı gelecek” diye yanıt verdi.

Tosun ilk iki maçtaki atmosferle alakalı olarak “İlk iki maçta muazzam bir atmosfer vardı. Herkese teşekkür ederim. Bunu korumamız gerekiyor. Turnuvaların da böyle birleştirici güçleri vardı. Bizi desteklemeye devam etsinler. Hepimiz üçüncü maça odaklanalım, birlik olalım. Her şeyi bir kenara bırakalım çünkü grupta pozisyonumuz hala iyi. Gruptan çıkmak önceliğimizdi. Kötü bir gün geçirdik, belki başka bir gün de biz yenebilirdik Portekiz’i. Biz Çekya maçının hazırlıklarına başladık. O maça neyimiz varsa ortaya koyacağız. İnşallah galip geliriz, en kötü bir puan alırız ve inşallah ikinci tura yükselmek istiyoruz” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.