Teşekkürler ‘Bizim Çocuklar’

Türkiye, çok iyi bir oyunla ilk yarıyı 1-0 önde kapadığı maçta altı dakikada yediği iki golle Hollanda'ya 2-1 yenildi. Milliler, hem öndeyken hem de yenikken bulduğu net pozisyonları değerlendiremedi ve Euro 2024'e çeyrek finalde veda etti.

Spor 6 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Hollanda 1-0 geriden gelip 2-1 öne geçtiği maçta galip gelen taraf oldu. Milliler turnuvaya gözyaşları içinde veda etti.

EURO 2024 çeyrek final maçında Türkiye ve Hollanda karşı karşıya geldi. Millilerde sarı kart cezaları sona eren kaptan Hakan Çalhanoğlu ve Samet Akaydin yeniden 11’e döndü.

Karşılaşma öncesi UEFA tarafından iki maçtan men edilen Merih Demiral, Berlin Olimpiyat Stadı çimlerine gelerek tribünleri dolduran Türk taraftarları selamladı.

Merih Demiral maç öncesi tribünleri selamladı.

Vincenzo Montella: Türk ruhunu sahaya yansıtmakta kararlıyız

Karşılaşma öncesi A Milli Takım Teknik Direktörü Vincenzo Montella mikrofonlara konuştu. İtalyan teknik adam, “Heyecanlıyız, tutkuluyuz. Türk ruhunu sahaya yansıtmakta kararlıyız. Eksiklerimiz var. Merih, İsmail ve Orkun yok ancak adaptasyon konusunda oyuncularımızın ne kadar iyi olduğunu biliyoruz” dedi.

Erdoğan da tribündeki yerini aldı

Stadyuma gelen Erdoğan taraftarları selamladı.

Avusturya galibiyeti sonrası tüm programlarını iptal edip Hollanda karşılaşmasını izlemek için Berlin’e geleceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ilk düdüğe dakikalar kala Berlin Olimpiyat Stadı’ndaki yerini aldı. Recep Tayyip Erdoğan tribünleri dolduran binlerce Türk taraftarı da selamlamayı ihmal etmedi. Erdoğan’ın maçı izlediği özel bölmede TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve başkanlık seçimindeki rakibi UEFA İcra Kurulu Üyesi Servet Yardımcı da hazır bulundu.

İlk düdük geldi, maç başladı

Berlin’de Fransız hakem Turpin’in ilk düdüğüyle maç başladı. Milliler maça üçlü savunma dizilişiyle girdi. İlk tehlikeyi Hollanda geliştirdi. Soldan topla ceza sahasına giren Memphis’in vuruşu üstten auta gitti. Yedinci dakikada Memphis yine tehlike yarattı. Ceza sahası içinde topla buluşan oyuncu dönerek vuruşunu yaptı ancak Samet Akaydın topun önüne vücudunu siper etti. Devamında Cody Gakpo pozisyona girse de yardımcı hakem bayrağını kaldırıp ofsayta hükmetti.

10’uncu dakikada Türkiye ilk kez etkili geldi. Ferdi’yle başlayan hızlı hücumun sonucunda Salih Özcan uzaklardan kaleyi yokladı ancak top üstten auta gitti. İki dakika sonra Xavi Simons bu kez uzaktan kaleyi deneyen isim oldu ancak plase vuruş çerçeveyi bulmadı. 15’inci dakikada Simons’un savunma arkasına attığı topa Cody Gakpo atak yaptı. Ofsayt olan pozisyonda Samet Akaydın, Gakpo’nun bileğine basması sonucu ufak bir sakatlık geçirse de tedavinin ardından oyuna döndü. 21’inci dakikada milliler kalabalık geldi. Hakan Çalhanoğlu’nun ceza sahası dışından çektiği şutta top Van Dijk’a çarpıp kornere gitti. 28’inci dakikada Hakan Çalhanoğlu kendisine yapılan faulden doğan serbest vuruşu yarı sahanın orta bölgesinden ceza sahasına doğrudan ortalayarak kullandı. Abdülkerim Bardakcı’nın ayağıyla uzanarak yaptığı vuruşta top çerçeveyi bulmadı. Hemen bir dakika sonrasında milliler Arda’yla hızlı hücuma çıktı. Barış Alper’in savunma arkasına attığı koşuya Virgil Van Dijk müthiş bir karşılık vererek müdahalede bulundu. Devamında Xavi Simons’ın Mert Müldür’e yaptığı sert faul sonrası Turpin sarı kartına başvurdu. Mücadelede ilk yarım saatlik periyot 0-0’lık eşitlikle noktalandı.

Bu dakikalarda milliler önde baskıyla topu sürekli kazanmaya başladı. Hakan Çalhanoğlu’nun oyuna ağırlığını koyduğu dakikalarda milliler üst üste köşe vuruşları kazanmaya başladı. Yine kazanılan bir kornerin ardından Hollanda savunmasının uzaklaştırdığı topu Arda Güler kazandı. Genç yıldızın sağ kanattan sağ ayağıyla yaptığı ortaya arka direkte kafayı vuran Samet Akaydın kaleciyi mağlup edip fileleri buldu ve millileri 1-0 öne geçirdi.

Golden sonra Hollanda topa daha fazla sahip olmaya başladı, milliler ise kontratak fırsatları yakalamayı denedi. İlk yarının son anlarında ‘portakallar’ baskıyı artırsa da ay-yıldızlıların kompakt savunması rakibe fırsat vermedi. İlk yarının sonuna oynanmayan süre olarak iki dakika ilave edildi. Arda Güler’in Memphis Depay’a bacak arası attığı pozisyonun ardından Turpin Berlin’de ilk yarıyı noktalayan düdüğü çaldı. Milliler çeyrek finalde soyunma odasına 1-0 önde girdi.

Takımlar ikinci yarı için sahaya gelirken Hollanda Teknik Direktörü Ronald Koeman oyuncu değişikliğine gitti. Bergwijn kenara gelirken Wout Weghorst oyuna dahil oldu. Montella ise maça başladığı 11’le devam etmeyi tercih etti. 50’nci dakikada Ake’nin soldan yaptığı ortayı Weghorst kafasıyla indirip pozisyon yarattı ancak auta giden top sonrası yardımcı hakem ofsayt bayrağını kaldırdı. 54’te Hollanda bu kez Gakpo’nun yaptığı orta sonrası tehlike yarattı ancak Weghorst kafayı vuramadı. Bir dakika sonrasında Arda savunma arkasına sarktı ancak Ake’nin faulüyle yerde kaldı, hakem sarı kartını çıkarttı. Faulden doğan duran topta Arda kaleye 26 mesafeden şutunu çekti. Barajın olmadığı tarafa yapılan vuruşta kalecinin parmaklarının ucuna da temas eden top direğe de çarpıp dışarı çıktı ancak hakem Turpin kale vuruşuna hükmetti.

57’de Memphis ceza sahası dışından kaleyi denedi ancak Mert Günok üstüne gelen topta hata yapmadı. Karşılaşmadaki bir saatlik dilim millilerin 1-0’lık üstünlüğüyle geçildi.

62’de Hollanda kalabalık geldi. Uzun süre pas yapan ‘Portakallar’, ceza sahasında yaşanan karambol sonrası sağdan gelen ortada Mert Günok topa hakim oldu. Devamında Barış Alper savunma arkasına sarktı, Barış Alper’in deparına karşılık veremeyen Van Dijk milli oyuncuyu faulle durdurunca sarı kart gördü.

Bu pozisyondan doğan serbest vuruşu Hakan içeri ortaladı, savunmanın uzaklaştırdığı meşin yuvarlağa yayda Kenan Yıldız gelişine vurdu ancak top kaleciden sekti. Seken topa Kaan hareketlense de Hollanda savunması topu kornere uzaklaştırdı.

70’te Hollanda etkili geldi. Gakpo’nun ceza sahası içerisinde röveşataya kalktığı pozisyonda yaşanan karambolün ardından arka direğe yapılan ortaya Weghorst yükseldi, kafa vuruşunda Mert Günok topu kornere çeldi. Köşe vuruşunu Memphis paslaşarak kullandı. Takım arkadaşından geri aldığı pası içeri ortalayan Memphis bomboş pozisyondaki De Vrij’ı buldu. De Vrij’ın kafa vuruşunda fileleri bulan Hollanda skoru 1-1’e getirdi.

Hollanda’da gol sonrası Ake ve Reijnders kenara gelirken Van de Ven ile Veerman oyuna dahil oldu. Montella henüz oyuncu değiştirmeyi tercih etmedi. 75’te Memphis soldan topla ceza sahasına girdi ancak kaleciyle karşı karşıya kalan oyuncunun topuna son anda Salih Özcan müdahalede bulundu. Bu dakikalarda Hollanda baskısı çok arttı. Ferdi’nin son anda kafayla uzaklaştırdığı top sonrası atağını sürdüren turuncular sağdan Dumfries’in yerden çevirdiği topa arka direkte Gakpo’dan önce müdahale yapmak isteyen Mert Müldür’ün ters vuruşu sonrası golü buldu ve Hollanda üstünlüğü yakaladı.

Golün ardından Salih ve Kenan kenara gelirken Okay ve Kerem Aktürkoğlu maça dahil oldu. 82’de Samet Akaydın sakatlık geçirip oyuna devam edemedi. Samet’in yerine Cenk Tosun oyuna girerken Mert Müldür de Zeki Çelik’le değişti. Montella üçlü savunmayı terk edip daha hücumcu bir dizilişe geçip gol aramaya başladı. Değişikliğin hemen ardından oyuna dahil olan iki isim pozisyon yarattı. Sağdan Zeki’nin yaptığı ortaya Cenk kafayı vurdu ancak top farklı şekilde dışarı gitti.

85’te milliler çok etkili geldi. Abdülkerim’in topla çıkışı sonrası Kerem soldan sıfıra inip yerden ortaladı. Kalecinin boşa çıktığı pozisyonda Zeki arka direkte vuruşunu yaptı ancak Hollanda savunması topu çizgiden çıkardı. Devamında Kerem bu kez ceza sahası içinde şut çekerek gole yaklaştı ancak rakip savunma etten bir duvar örünce top savunmadan sekip kornere gitti.

Hollanda’da Koeman son hamlelerini oynadı. Memphis ve Simons kenara gelirken Frimpong ve Zirkzee oyuna dahil oldu. Millilerde Arda’nın yaptığı ortaya cenk zor pozisyonda kafayı vurdu ancak top kalecinin kontrolünde dışarı gitti. Dakikalar 89’u gösterirken Kaan oyundan çıkarken Semih Kılıçsoy oyuna girdi, Montella tüm hücum kozlarını oynadı. Değişikliğin ardından Gakpo gole yaklaştı ancak Mert kurtarışı yaparak millileri maçta tuttu. Devamında milliler Cenk’e yapılan faul sonrası duran top kazandı. Hakan’ın etkili ortasına arka direkte kafayı vuran Kerem Aktürkoğlu çerçeveyi bulamadı. Dördüncü hakem oynanmayan süre olarak beş dakikayı tabelasında gösterdi. Milliler tüm hatlarıyla rakip kaleyi abluka altına aldı. Abdülkerim’in ortasına Semih vurdu ancak Hollanda kalecisi Verbruggen inanılmaz bir kurtarış yaptı.

Devamında Zeki sağdan ortayı yapsa da millilerimizin vuruşu yine çerçeveyi bulmadı. Milliler son ana kadar eşitlik golü için canhıraş arayışlarda bulunsa da top bir türlü kaleye girmedi. Maçın son anlarında kulübede bulunan Bertuğ kırmızı kart gördü. Maçı 2-1 kazanan Hollanda yarı finalde İngiltere’ye rakip oldu.

Karşılaşmanın ardından teknik direktör Montella ve milli futbolcular tribünleri dolaşarak Berlin Olimpiyat Stadı’nı dolduran Türk taraftarları selamladı, taraftarlar da millileri bağrına bastı. Bu esnada kaptan Hakan Çalhanoğlu gözyaşlarına boğuldu.

Salih Özcan: Hedefimiz artık 2026 Dünya Kupası

“Maçı şimdilik değerlendirmek istemem, çok üzgünüz. Takımdaki herkesin ayağına sağlık. Herkes elinden geleni yaptı, böyle bir takımın parçası olmaktan dolayı çok gururluyum. Hedefimiz artık 2026 Dünya Kupası. Hepimiz duygusalız. Bu arada taraftarımıza teşekkür etmek istiyorum. Bizi maçtan maça taşıdılar, onlara da teşekkürler. Hepimiz şimdi üzgünüz ancak devamı gelecek.”

Hakan Çalhanoğlu: Keşke bu kadar geri çekilmeseydik

“Öncelikle burada emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Gerçekten çok güzel bir turnuva geçirdik. Hocamıza, hocamızın ekibine, aşçılarımıza, güvenliklerimize, bizi koruyan komutanlarımıza… Hepsine ayrı ayrı teşekkürler. Maalesef buraya kadarmış. Tabii ki gönül isterdi ki devamı olsun ancak futbolda kaybetmek de var. Bizim arkamızda duran taraftarlara teşekkürler. İkinci devreye iyi başlamadık ve çok geriye çekildik. İkinci golü yedikten sonra uzun toplarla şanslar da bulduk ancak değerlendiremedik. Keşke bu kadar geri çekilmeseydik. Fakat buraya kadar gelmek de büyük bir gurur. Eminim ki herkes burada en iyi şekilde ay ve yıldızı temsil etti, arkadaşlarımın yüreğine sağlık.”

Vincenzo Montella: Tecrübemizi kullanamadık

“Böyle bir akşam yaşadığımız için üzgünüz ama EURO 2024’e başladığımızdan beri tüm ülkemizi arkamızda hissederek bir kimlik kazandırarak oynadığımız için de gururluyuz. Tüm futbolcularımızın alınlarından öpmek lazım. Bizim bir hayalimiz vardı ve çok da yaklaşmıştık. Üzgünüz ancak gururlanmamız gerekiyor. Daha fazlasına da ulaşabilirdik, çok yakındık ancak futbol böyle… Maçın geneline bakarsanız çok iyi oynadığımız bir bölüm vardı ancak 10 dakikalık kesitte topu rakibe çok bıraktık. O sekansta turnuvanın en genç takımı olduğumuz için tecrübemizi kullanamadık. Sergilediğimiz performansla herkes tarafından sempati topladık. Genç bir takım olduğumuz için sekiz sene sonraki şampiyonada bile bu takımın yarısı sahada olacak. Gol beklentimiz dahi onlardan yüksekti ancak değerlendiremedik. Şimdi oyuncularımızın dinlenmeleri gerekiyor. Eylül itibariyle Uluslar Ligi’nde mücadelemiz başlayacak, devamında da 2026 Dünya Kupası için elemelerle yolculuğumuza başlayacağız.”

Ronald Koeman: Son beş dakikada şanslıydık

“Türk Milli Takımı harika bir performans gösterdi, tutkuyla oynadılar. Sadece tutku değil, top ayaklarındayken kaliteliler. Savunma sistemiyle oynadılar ama 2-3 kişiyle hücuma çıktıklarında bizi çok zorladılar. 2-2’yi de bulabilirlerdi son beş dakika içinde. İyi savunma yapmak zorunda kaldık. Son beş dakikada şanslıydık.”

Virgil Van Dijk: Barış Alper tam bir baş belası!

“Maça iyi başladık, topa sahip olduk. Türkiye biraz geride kalmıştı. Sonrasında Türkiye golü attı. Arda Güler’in çok güzel bir pasıyla gol geldi. Biz sonrasında sakin kaldık ve ikinci yarıya başladık. Çok çalıştık ama sonucu da aldık. Barış Alper Yılmaz sürekli koşuyordu. Ele avuca sığmaz şekilde koşuyordu. Her savunmacı için zordur. Bizi çok zorladı. Belki gol atamadı ama eğer bir şekilde onu tasvir edecek olursak, tam bir baş belası!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.