Hukuk bilgisiyle Beşiktaş’a golleriyle Fenerbahçe’ye geldi: Umut Nayir

Fenerbahçe'nin yeni transferi Umut Nayir, aynı zamanda hukuk fakültesinde okuyor. En zor döneminde bilgisini kullanarak Beşiktaş'a transfer olan 30 yaşındaki futbolcu, geçen sezonki çıkışıyla Fenerbahçe'ye geldi.

Spor 13 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Umut Nayir, Beşiktaş'tan sonra Fenerbahçe forması giyecek.

Daha önce Beşiktaş, Bursaspor ve Ankaragücü gibi ekipler için forma terleten Umut Nayir, Fenerbahçe ile 2+1 yıllık sözleşme imzaladı. İşte Beşiktaş’ta istediği şansları bulamayan, Hırvatistan’a giden, küme düşen Ümraniyespor’da ikinci baharını yaşayan Umut Nayir’in öyküsü…

Futbolcu, Ankaragücü altyapısında oynarken Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı. Ankaragücü’nde çalışan eniştesi Ergün Yücel’in kendisine ”Üniversiteye kaydol, ben sana yardımcı olurum” demesi üzerine hem okula hem futbola devam etti. U21 takımında 21 kez fileleri sarsıp gol kralı olan Umut Nayir artık dikkat çeken bir futbolcuydu. 19 yaşında profesyonel sözleşme imzaladı. Osmanlıspor onu transfer etti ancak sırasıyla Yeni Malatyaspor, Göztepe ve Ankaragücü’nde kiralık olarak gönderdi.

Fenerbahçe'nin 5. transferi eski Beşiktaşlı Umut Nayir olduFenerbahçe’nin 5. transferi eski Beşiktaşlı Umut Nayir oldu

Hukuk bilgisiyle Beşiktaş’a gitti

Bu sırada bir yandan da 2011’de girdiği üniversiteye devam etmeye çalışıyordu. Maçlar, kamp dönemleri üniversitede finallerle çakışıyordu. Bir türlü okul bitmiyordu. Okuldan mezun olamadı ama aldığı hukuk bilgisi Beşiktaş’a transferini sağladı. 2018-19 sezonunda siyah beyazlılar Umut Nayir’e talip oldu. Osmanlıspor astronomik bir bonservis ücreti istedi. Transfer yatmış gibi görünüyordu. O dönem Osmanlıspor ile sözleşmesinin bitmesine 3 yıl kalan Nayir, hukuk bilgisiyle FIFA kuralları gereği korunan dönem dışında kaldığını fark etti. Daha sonrasında Osmanlıspor ile sözleşmesini tek taraflı feshetti. 27 Temmuz 2018’de Beşiktaş’la 4 yıllık sözleşme imzaladı. Osmanlıspor, Beşiktaş’a dava açtı. Umut Nayir’in sahip olduğu hukuk bilgisi ve süreç hakkında yaptığı araştırmalar sırasında elde ettiği veriler ise davanın dönüm noktası oldu. Beşiktaş, yüksek bonservis bedeli isteyen Osmanlıspor’a 250 bin euro ödeme yaptı.

Laporta'dan itiraf: Real Madrid parayı bastı, Arda Güler'i aldıLaporta’dan itiraf: Real Madrid parayı bastı, Arda Güler’i aldı

Kitap kurdu

Beşiktaş’a transfer olması ile okul kaydını Özyeğin Üniversitesine aldırdı. O dönem yaptığı açıklamada Beşiktaş’a transfer olduğu zaman ilk olarak kitaplarını taşıdığını belirterek “Çoğu futbolcu otomobil koleksiyonu yapar bense kütüphane. Klasikleri çok seviyorum” diyordu.

Beşiktaş’ta aradığını bulamadı

Umut Nayir, Beşiktaş’a katılmasından 1 ay sonra Bursaspor’a kiralandı. Bursaspor için 25’i Süper Lig olmak üzere 26 maçta forma terleten Nayir toplamda 5 kez ağları havalandırdı. 2019-2020 sezonunda siyah beyazlılara döndü. Onun için en unutulmaz maç Beşiktaş’ın birçok eksikle çıktığı Galatasaray karşılaşması oldu. Attıgı kafa golüyle takımının 1-0 galip gelmesini sağladı.

O sezon 27 maçta 6 kez gol sevinci yaşadı. 2020-21 sezonunda ise istediği gibi geçmedi. Sadece 3 karşılaşmada forma şansı buldu. 2020-21 sezonunda Hırvatistan ekiplerinden Hajduk Split’e kiralandı ve sonrasında Giresunspor’a transfer oldu.

2022-23 sezonunda bonservisini Eyüpspor aldı. Bu kez kiralık olarak sezon sonunda küme düşen Ümraniyespor’a gitti. Süper Lig’deki en iyi seezonunu geçirdi. 33 maça çıkan 30 yaşındaki futbolcu Süper Lig’de 17 gol atarken 3 asist yaptı. Nayir’in attığı gollerden biri de Fenerbahçe ağlarına gitmişti. Bu formu ona milli takım kapılarını açtı. Umut Nayir, A Milli Takım Teknik Direktörü Stefan Kuntz tarafından Euro 2024 Elemeleri’nde Ermenistan ve Hırvatistan’la oynanan maçların aday kadrosuna davet edildi. Futbolcu, Türkiye için ilk golünü 19 Haziran’da 2-0 kazanılan Galler maçında ağlara yolladı.

Yıllar önce Beşiktaş’a hukuk bilgisiyle transfer olan forvet, bu kez attığı gollerle bir başka büyük takım Fenerbahçe’ye geldi. Kitap kurdu Umut Nayir, Edin Dzeko, Mitchy Batshuayi gibi rakiplerinin bulunduğu sarı lacivertlilerde istediği etkiyi yapabilecek mi? Bunu zaman gösterecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.