İdeallerinin peşinden Ajax: Francesco Farioli

Kariyerine Türkiye'de başlayan, savunmadan pasla çıkma ısrarı nedeniyle aldığı farklı mağlubiyetlerin ardından eleştirilen Francesco Farioli, Ajax'la anlaştı. İtalyan, ideallerinden vazgeçmedi ve dünya deviyle üç yıllık sözleşme imzaladı.

Spor 25 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Francesco Farioli, oynattığı futbolda ısrar etti ve Ajax'ın kapısını açtı.

Tarih 18 Eylül 2022… Fenerbahçe sahasında Alanyaspor’u ağırlıyor. Şampiyonluk peşindeki takım, orta sıraları hedefleyen rakibine karşı. Akıllarda soru işareti belli. Francesco Farioli’nin Alanya’sı bu zorlu deplasmandan puan koparabilir mi? Şüpheciler şüphelerinde haklılar. Alanya, Farioli yönetiminde her zaman yaptığı gibi savunmadan pasla çıkma ısrarını sürdürürse Jorge Jesus’un önde baskı kuran Fenerbahçe’si rahatlıkla farka gidebilir.

Şüphe duyanlar haklı da çıkıyor gecenin sonunda. Fenerbahçe maçı 5-0 galip tamamlıyor ve Alanyaspor bırak puan almayı Kadıköy’den fark yemiş şekilde boynu bükük ayrılıyor. Ancak İtalyan pişman değil. Ne de olsa bir sezon önce teknik direktörlük kariyerine başladığı Karagümrük’te de benzer futbolu oynatmıştı, şimdi de aynı futbolu oynatıyor. Kaybolan puanın, alınan mağlubiyetin ne şekilde alındığının kaç gol yendiğinin bir önemi yok onun için. Bir oyun fikri var ideali. O idealin peşinde gidiyor ve futbolculardan da bunu istiyor. Ne olursa olsun vazgeçmiyor çünkü taze kariyerinde kendisini başarıya götürecek formülü kendince bulmuş durumda. Fenerbahçe’ye karşı 2022-23 sezonunda ilk kez dört gol ve üstünde kalesinde gören Alanyaspor sezonun devamında bu acıyı dört kere daha tadıyor.

Francesco Farioli resmen Ajax'taFrancesco Farioli resmen Ajax’ta

Mart 2021’de Karagümrük’te ilk teknik direktörlük deneyimi için imza atan Farioli Türk futbolunun en genç teknik patronu olmuştu. O dönem takımda bulunan Viviano (35), Saranov (33), Zukanovic (34), Alparslan (32), Biglia (35), Jimmy Durmaz (32), Lens (33) ve Mevlüt (34) gibi isimlerden daha gençti ve böyle bir sorumluluğun altına giriyordu. Ancak kendisine güven tamdı. Zira Karagümrük İtalyan futbolunun etkisine inanan bir yapı kurmuştu. Farioli de yabancı sayılmazdı. İtalyan olması dışında Alanyaspor’da kaleci antrenörü olarak çalışıyor ve hem ligi hem de ülkeyi tanıyordu.

Alanya’ya gelişi de bir Türk sayesinde olmuştu zaten. İtalyan bir hocanın varlığı ve o hocanın ekibinde yer aldığı bir senaryo değildi onun yolunu Akdeniz’in diğer kıyısına düşüren. İtalya’ya Alanyaspor’dan transfer olan Merih Demiral, Sassuolo’dayken Farioli’yle tanışmıştı. Roberto De Zerbi’nin ekibindeki Farioli’yle iyi anlaşan Merih daha sonra eski takımı Alanyaspor’un teknik kadroda yapılanmaya gittiğini öğrenince Başkan Hasan Çavuşoğlu’nu arayıp Farioli’yi önerdi. Onun hakkında “Gelecekte çok büyük teknik direktör olacak, futbolla yatıp kalkan, sürekli maç izleyen ve kendisini her an geliştiren bir antrenör. Mutlaka değerlendirin” dedi. Böylece genç İtalyan Ağustos 2020’de Alanya’ya yardımcı antrenör olarak geldi. İki sezon sonra ilçenin takımına teknik direktör olarak dönecekti.

Olaylı derbi sonrası ifade günü: Fenerbahçeliler Çağlayan'daOlaylı derbi sonrası ifade günü: Fenerbahçeliler Çağlayan’da

Savunmadan pasla çıkmaya dayanan oyunundaki ısrarı Avrupa takımlarının dikkatini çekti. Bu takımlardan biri de Fransa’nın orta sıralarında yer alan Nice’ti. Her ne kadar Alanya’da eleştirilse de futbola bakış açısının gelişim odaklı olduğu yerlerde potansiyeli fark edildi. Nice’te öyle bir kariyer başlangıcı yaptı ki bu kez de dünya devlerinin dikkatini çekiyordu. Takımı her ne kadar gol atma konusunda sorun yaşasa da Ligue 1’in en az gol yiyen ekibi olmayı başardı. Nice 34 maçta yalnızca 29 gol yiyerek şampiyon olan PSG’den dahi daha az gol yedi. Daha bir sezon önce oyun ısrarı yüzünden Alanya’da tam beş maçta dörtten fazla gol yiyen Farioli’nin Fransa’daki takımı toplam 34 maçta 30 gol bile yemiyordu. İşte bu, ideallerin peşinde, uyum sağlayarak yükselmenin güzel bir örneğiydi. Nice, onun yönetiminde sezonu beşinci sırada bitirdi ve Avrupa kupalarına bilet aldı.

Bu lineer gelişim Hollanda devi Ajax’ın da dikkatini çekti. 2023-24 sezonunda zorlu günler geçiren küme düşme hattına kadar inen ve sezonun ikinci yarısındaki toparlanmayla beşinci sıraya çıkabilen Ajax yeni bir sayfa açmak istiyordu. Bu sayfanın yazarını İtalyan Farioli olarak belirlediler. Kariyerine Türkiye’de yalnızca üç sene önce başlayan Francesco Farioli, Hollanda futbolunun lokomotifi Ajax’la üç senelik sözleşme imzaladı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.