İlkay’dan ırkçı ankete tepki: Şaşırtmadı ama üzücü

Almanya'da ARD isimli basın kuruluşunun "Alman Milli Takımı'nda daha fazla beyaz oyuncu görmek ister misiniz?" diyerek bin 300'den fazla kullanıcıya ulaştığı ankete Türk asıllı Alman Milli Takım oyuncusu İlkay Gündoğan da tepki gösterdi.

Spor 5 Haziran 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
İlkay Gündoğan'dan ırkçı anketle alakalı yorum geldi.

14 Haziran-14 Temmuz tarihleri arasındaki Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak Almanya’da son günlerde anket krizi yaşanıyor.

ARD isimli bir basın yayın kuruluşu “Alman Milli Takımı’nda daha fazla beyaz oyuncu görmek ister misiniz?” sorusunun yer aldığı bir anket yayınladı. Oy kullanan bin 300’den fazla katılımcının yüzde 20’den fazlası “Evet” yanıtını verdi. Takımında hem farklı ülke vatandaşı olan hem de siyahi birçok oyuncu bulunduran Almanya’da teknik direktör Julian Nagelsmann ve Joshua Kimmich yapılan bu ankete sert tepki gösterdiler.

Almanya'yı karıştıran anket! Daha fazla beyaz futbolcu...Almanya’yı karıştıran anket! Daha fazla beyaz futbolcu…

Milli takımda forma giyen Türk asıllı İlkay Gündoğan da konuyla alakalı konuştu. Gündoğan, Avrupa Futbol Şampiyonası’na (EURO 2024) hazırlanan Alman Milli Takımı’nın kampında ülke basınına yaptığı açıklamada, ırkçı tutumlara ilişkin sorunun dünya genelinde var olduğunu herkesin bildiğini belirtti. “Yani, son birkaç aydaki, hatta belki de son yıllardaki siyasi gelişmelere baktığınızda bu (anket) beni hiç şaşırtmadı.” diyen Gündoğan, muhtemelen bunun gelecekte de böyle olacağını ancak durumun iyileşmesini ümit ettiğini dile getirdi. Gündoğan, “Yine de bu dönemde halen bu tür anketler yapıyor ve bunlara bu kadar çok önem veriyor olmamız üzücü.” değerlendirmesinde bulundu. Ankette katılımcıların yüzde 17’sinin de milli takım kaptanı İlkay Gündoğan’ın Türkiye kökenli olmasının “üzücü olduğunu” ifade ettiği belirtilmişti.

Nagelsmann, “Kamu televizyonunda böyle bir soru sorulmasının bile başlı başına delilik olduğunu düşünüyorum. Şok oldum. Ülkedeki herkes için bir Avrupa Şampiyonası oynuyoruz. Umarım bir daha asla böyle saçma anketler okumak zorunda kalmam.” değerlendirmesinde bulunmuştu. Kimmich, futbolun farklı milliyet ve dinleri bir araya getirdiğini vurgulayarak, “Bu, takım içinde konu bile olmadı. Futbolun içinde büyüyen herkes bunun tamamen saçmalık olduğunu bilir.” ifadesini kullanmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.