İşlem tamam! Galatasaray Şampiyonlar Ligi’nde

Galatasaray 3-2 kazandığı maçın rövanşında Molde karşısında çok zorlansa da son dakikalarda attığı golle 2-1 kazanarak Şampiyonlar Ligi gruplarına kaldı. Icardi yine boş geçmedi. Angelino siftah yaptı.

Spor 30 Ağustos 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Galatasaray Şampiyonlar Ligi'nde.

Bu sezon Türk futbolunu Şampiyonlar Ligi’nde temsil etme ihtimali bulunan tek Süper Lig ekibi Galatasaray’dı. Sarı-kırmızılılar yoluna 2. eleme turuyla başladı ve burada 2-2, 1-0’lık skorlarla Zalgiris geçildi. 3. eleme turunda rakip Olimpija Ljubljana’ydı. Sloven ekibi 3-0 ve 1-0’lık iki galibiyetle saf dışı bırakıldı. Play-off aşaması öndeki son engeldi ve rakip bu kez Norveç’ten Molde’ydi. İlk maçta deplasmanda Fredrik Midtsjö’nün son dakika golüyle gülen Galatasaray, rövanşta rakibini ağırladı.

Sarı-kırmızılılar karşısında ilk maçta da etkili bir oyun oynayan Molde rövanşa da iyi başladı. İlk 5 dakikada daha atak olan ekip, ilk duran topta Mauro Icardi’ye yapılan faulle ev sahibi lehine penaltıya sebep oldu. Sezona en formda giren isimlerden biri olan Icardi, henüz 7. dakikada Rams Park’ta “Aşkın Olayım” şarkısını çaldırdı. Cim-Bom öne geçtikten sonra oyun disiplininden kopmayan Molde ataklarını sürdürdü. 13. dakikada hava topu mücadelesinde iki Molde’li kafa kafaya çarpıştı. Pozisyon içindeki Kaasa ve Knudtzon oyundan çıkmak zorunda kaldılar. Buradaki duraklamayla beraber ilk yarı tam 9 dakika uzadı. Galatasaray’ın özellikle ikinci yarısında kontrolü altına aldığı ilk 45 dakikada başka gol sesi çıkmadı.

Molde ikinci yarıda da etkili bir oyun başlangıcı yaptı ve Galatasaray ceza alanı içine girerek tehlike yaratmaya çalıştı. Galatasaray’da özellikle Victor Nelsson ve Abdülkerim’in müdahaleleri etkili oldu. Sacha Boey de rakiplerine fırsat vermiyordu. Ancak Norveç temsilcisi 66. dakikada Eirik Hestad’ın golüyle eşitliği yakaladı. Bu andan itibaren özellikle stadyumdaki etkileyici atmosfer yerini biraz daha endişeye bıraktı. 82. dakikada Berisha Molde adına ikinci ağları havalandırınca Rams Park buz kesti. Daha sonra VAR kontrolüyle ofsayt olduğu tespit edildi ve gol geçerlilik kazanmadı. Bu andan itibaren topu daha çok rakip yarı alanda tutmayı başaran Cim-Bom, 90+3’te kazandığı duran topu Angelino ile kullandı. Deneyimli sol bekin yaptığı vuruşta top savunmaya da çarptı ve ağlara gitti. Söz konusu gol Galatasaray’ı fazlasıyla rahatlattı. Maç 2-1 Galatasaray üstünlüğüyle sona erdi. Sarı-kırmızılılar 2019-20 sezonundan sonra ilk defa Şampiyonlar Ligi bileti aldı.

Galatasaray bu sonuçla beraber Avrupa kupalarında üst üste 5. galibiyetini alarak kulüp tarihinin en uzun serisine imza attı. Öte yandan 2008’den sonra ilk defa bir Türk takımı 2 ön eleme ve Play-Off turunu geçerek Şampiyonlar Ligi’ne katıldı. Galatasaray bu katılımla beraber en az 24 milyon 736 bin euroyu kasasına koydu.

Galatasaray’da maçın ardından açıklamalarda bulunan Okan Buruk “Şampiyonlar Ligi’nde olmak, bizim geçen seneden kurduğumuz bir hayaldi. Playofftan katıldık, 2 ön eleme geçildi. 15 yıldır kimse bunu başarmamıştı. Bunu başardığımız için sevinçliyiz. İki maçın hikayesi de oyun olarak muhteşem değil ama belli yerlerde, belli işleri daha iyi yaptık. Çok zor bir rakibe karşı oynadık, çok hareketli, çok pozisyon değiştiren… Top bizdeyken 5-3-2 beklediler. Devre arasında oyuncularıma topun bizde kalması gerektiğini söyledim. Golü yedikten sonra birçok pozisyon geldi. Rakip kalede doğru işler yapamadık. Yapabilsek işimiz daha kolay olacaktı.” dedi.

Tam kadro olmadıklarına vurgu yapan deneyimli teknik direktör “Tam kadro değiliz. İki tane kanat oyuncumuz bizle beraber değil. Yunus’u verdik geçen hafta. Yunus maçtan sonra da ‘Gideceğim’ diye şey yaptı. Oyunun devamında kanat oyuncusu alamadım. Midtsjö’nün gitme durumu var. İlk maçta oynadı, kadroya alamadım. Sakatlığı vardı. Çok böyle yüzde 100 halimizle burada olmadık. Geç gelenler var. Tete, ilk kez 11’de başladı. Rakibimiz, bize göre çok hazırdı.” şeklinde konuştu.

Tete Galatasaray formasıyla ilk kez ilk 11’de sahaya çıktı.

Kura korkusu

Şampiyonlar Ligi’ne 4. torbadan girecek Galatasaray’da Buruk “Grup kuraları için korkularım var, bir önceki tecrübemden dolayı. Başakşehir’deyken PSG, Manchester United ve Leipzig çekmiştik. İnşallah bu sefer öyle olmaz. Kim çıkarsa çıksın en iyisini yapmaya çalışacağız. Beklentilerimiz, isteklerimiz var ama her takım çok değerli. Türk takımları için en kolayını çeksen bile çıkamadığın oluyor.” açıklamasında bulundu.

Icardi’nin maç içinde sıkıntı yaşadığın belirten antrenör “Mauro Icardi’de bir sinir sıkışması var, bir darbe aldı. İkinci yarı çıkarken 10-15 dakika sonra çıkar diyorduk, ancak oynamak istediğini söyledi. Sahada olması önemli. Birçok topu tutup servis etti. Net pozisyon ona gelmedi ama oyunun bir parçasıydı. Sahada olması bile bizim için değerli.” dedi.

8 numara transferi

Transfer çalışmaları hakkında gelen soruyu da yanıtlayan Buruk “Bu maçlardan sonra çok fazla transfer düşünürsünüz ama tabii ki bir kadromuz var. Oyuncularıma güveniyorum. Bu dönemki performansları çok iyi olmasa da oyuncularıma güveniyorum. Ayrılacak, ayrılmak isteyen oyuncular var. Onun yanında Şampiyonlar Ligi için elimize çok ciddi bir koz var. Çok kısa bir zaman var. 4 Eylül’e kadar transfer yapmamız gerekiyor. 2-3 transfer olarak düşünüyoruz. Ayrılacak oyuncular da belirleyici olacak. İyi transferler, Şampiyonlar Ligi’ni taşıyacak transferler yapmak istiyoruz.” dedi. 8 numara bölgesiyle alakalı gelen soruyaysa “O bölgeye bir transfer yapmayı düşünüyoruz. İstediğimiz oyunun iki yönünü oynayabilecek bir oyuncu. Düşündüğümüz profil bu. Çok da kolay değil. İstediğiniz oyuncuyu çok net bulamıyorsunuz. Bir sürü farklı şey var. İsteğimiz içinde olduğu bir oyuncu almak ama kolay değil. O yüzden bakacağız. Belirlediğimiz, ilgilendiğimiz oyuncular var ama net olarak bir isim yok.” dedi.

Moe’dan kalite vurgusu

Molde teknik direktörü Erling Moe maç değerlendirmesinde kalite vurgusu yaptı ve “Oyuncuların bireysel kalitelerini dikkate almanız gerekiyor. Icardi’nin hakkını vermeliyiz. Oynadığımız oyun beni tatmin etti. Maçın hakimi bizdik ama 2-1 kaybettik. Galatasaray’ı gruplara kaldığı için tebrik ediyorum.” dedi.

Ülke puanında yükseliş sürdü

Galatasaray’ın Molde’yi geride bırakması ülke puanına ekstra katkı anlamına geldi. Bu sezon Avrupa Ligi’ne katılımı garantileyerek tek başına 3 tam puanlık katkı yapmayı garantileyen sarı-kırmızılılar aldıkları Şampiyonlar Ligi biletiyle bu sayıyı 4’e çıkardılar. Bu sonuçla beraber Türkiye’nin ülke puanı 32.100’e yükseldi. 9. sıradaki İskoçya’yı geride bırakan Türkiye, bir ara 20. sıraya kadar gerilediği ülke puanı sıralamasında bir sene içinde 11 sıra birden yükselerek 9. sıraya kadar çıktı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.