İspanya bundan korkuyor: Yamal, çocuk işçi sayılacak mı?

EURO 2024'teki reşit olmayan tek futbolcu Lamine Yamal kısıtlamalar eşliğinde bir turnuva geçiriyor. Yamal'ın önüne şimdi de Alman federal yasaları engel çıktı. Yasalara göre 16 yaşındaki futbolcunun maçın tamamında sahada kalıp kalamayacağı belirsiz

Spor 5 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
16 yaşındaki Lamine Yamal'ın başı Alman federal yasalarıyla belada.

İspanya’nın 16 yaşındaki genç yıldızı Lamine Yamal turnuvanın şu ana kadar en çok dikkat çeken takımının vazgeçilmez parçalarından biri olarak öne çıkıyor. Takımının şampiyonada oynadığı dört maçın tamamında süre bulan Yamal iki kez asist yapma başarısı gösterdi. EURO 2024’ün reşit olmayan tek futbolcusu olan Yamal, Avrupa Futbol Şampiyonaları tarihinin de en genç forma giyen oyuncusu olmayı başardı. Yamal’ın reşit olmaması onun bazı kısıtlamalarla karşılaşmasına sebep oldu.

Yamal’ın İspanya’dan Almanya’ya seyahat edebilmesi için UEFA ve İspanyol Futbol Federasyonu ilgili yetki belgelerine imza attı. Bu yetkiler alınmasaydı Yamal’ın ebeveynleri olmadan başka ülkeye seyahatine izin verilmeyecekti. Maçların ardından basın toplantılarına katılan Yamal bu konuda da kısıtlamalara tabii. 16 yaşındaki futbolcunun her röportajına İspanya Futbol Federasyonu’ndan bir yetkili eşlik ediyor, gerekirse soru ve cevaba müdahalede bulunuyor.

Yamal ayrıca henüz reşit olmadığı için bir yetişkinle kapalı ortamda baş başa kalamıyor. İspanya Teknik Direktörü De La Fuente, Yamal’la odasında görüşmek isterse odada başka isimler de yer alıyor. Yamal için milli takımın psikoloğu da seferber olmuş durumda. Genç futbolcunun derslerini aksatmaması için mesai yapan psikolog oyuncunun sınavlarına hazırlanabilmesi için gerekli ortamı oluşturuyor. Lamine Yamal’ın takımın kamp yaptığı otelden tek başına çıkması da yasak. Yamal eğer gezintiye çıkmak isterse federasyondan bir yetkili ona eşlik ediyor.

Yamal’ı tüm bu kısıtlamaların ardından daha ciddi bir sıkıntı da bekliyor. Futbolun en üst seviyesinde 90 dakika sahada kalmak zaten çok zorken Alman federal yasaları ve iş kanunları bu durumu Yamal için daha da zor hale getiriyor. Alman yasalarına göre reşit olmayan bireylerin saat 20:00’den sonra çalışmaları yasak ancak bu durum sporcular için 23:00’e kadar esnetilmiş durumda. Buna karşın yerel saatle 21’de başlayan bir maçın uzatmaya gitmesi halinde Yamal’ın bu kanunu saha içerisinde delmekten başka çaresi kalmıyor. Maçın 90 dakikada tamamlanması da kanun ihlalini geçiştirmiyor çünkü karşılaşmanın ardından futbolcuların bir sorumluluğu olan basın toplantıları da genelde saat 23:00’ü geçen bir mesai olarak futbolcuların karşısına çıkıyor.

İspanya’nın son 16 turunda Gürcistan’ı mağlup ettiği maç yerel saatle 21:00’de başlamış ve Yamal 90 dakika sahada kalmasına karşın herhangi bir problem oluşmamıştı. Çeyrek finalde İspanya’nın ev sahibi Almanya’yla karşılaşacağı maç ise yerel saatle 18:00’de başlayacağından herhangi bir problem öngörülmüyor.

Genç futbolcu teknik olarak Gürcistan karşısında Alman kanunlarını ihlal etti ve İspanya’nın turnuvada yoluna devam etmesi halinde bu ihlal sürecek. İspanya’nın finale kadar ilerlediği senaryoda teknik olarak 150 bin euroluk cezanın İspanya Futbol Federasyonu’na kesilmesi gerekiyor ancak böyle bir durumun yaşanması beklenmiyor.

Yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen İspanya Futbol Federasyonu'na UEFA ve FIFA'dan uyarıYolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen İspanya Futbol Federasyonu’na UEFA ve FIFA’dan uyarı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.