İspanya fatihi… Jasikevicius’un yükselişi

Sarunas Jasikevicius yönetimindeki Fenerbahçe EuroLeague'de İspanyol takımlarına karşı oynadığı üst üste dört maçtan galibiyetle ayrıldı. Sarı-lacivertliler 30. maç haftasını dördüncü sırada kapadı.

Spor 22 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe Sarunas Jasikevicius'la beraber yükselişe geçti, İspanyol rakiplerine kök söktürdü.

Fenerbahçe basketbolu için bu sezon iki kırılma noktası var. Biri Dimitris Itoudis’le yolların ayrıldığı maç. Diğeri de Sarunas Jasikevicius’la kazanılan Türkiye Kupası.

Sarı-lacivertliler Itoudis’le kötü gidişata mucizevi Real Madrid galibiyetiyle son verdi. Ancak ardından Baskonia ve Barcelona deplasmanlarında alınan yenilgiler Yunan ismin sonu oldu. Itoudis dönemi bitti, Sarunas Jasikevicius dönemi başladı.

Muhteşem Fenerbahçe! İspanyol serisinde son kurban BarcelonaMuhteşem Fenerbahçe! İspanyol serisinde son kurban Barcelona

İç sahada iyi performansını sürdüren Kanarya’da deplasman istikrarsızlığı devam ediyordu. Şubat arasına da deplasmanda alınan Monaco ve Panathinaikos mağlubiyetleriyle girildi. Bu yenilgiler takımın dış sahada ne kadar kırılgan olduğunu kanıtlıyordu. Ancak dönüşüm için fazla zaman yoktu. Sezonun son dönemeci üç haftalık aranın ardından gelecekti. Fenerbahçe bu süreci ivme kazanarak geçti.

Sarunas Jasikevicius yönetimindeki takımda başta Tarık Biberovic olmak üzere birçok sporcu formunu artırdı. Konya’da Beşiktaş’a karşı 99-68 gibi baskın bir skorla biten maç iyi günlerin habercisiydi. Fenerbahçe pazar günkü finalde Efes’i yendi ve sezonun ilk kupasını elde etti.

Fenerbahçe Türkiye Kupası’nı müzesine götürdü.

Kupanın en değerli oyuncusu seçilen Nick Calathes Barcelona’dan Jasikevicius’la arası açılarak ayrılmıştı. Zira Calathes’in Barça kariyeri sürerken Litvanyalı koçun Tomas Satoransky’yle yemek yediği görüntülerin ortaya çıkması, Panathinaikos’ta oyuncu oldukları yıllardan beri arkadaş olan ikilinin mesafelerinin açılmasına yol açtı. Ancak bu mesafe Fenerbahçe’deki verimlik birliktelikle kapanacaktı. Aynı kariyeri Barça döneminde düşüşe geçen ancak Fenerbahçe’ye geldikten sonra kıtada pozisyonunun en değerli oyuncularından birine dönüşen Nigel Hayes-Davis gibi.

Fenerbahçe şubat arasından Baskonia’yı 111-96 yenerek döndü. Daha önce yine Saras yönetiminde kırılan kulüp sayı rekoru tazelendi. Ardından Real Madrid deplasmanına çıkan ekip burada psikolojik bir galibiyet aldı. Deplasmanlarda o güne kadar dört galibiyet ve 10 yenilgi alan Fenerbahçe burada beşinci galibiyetine uzandı. Daha önceki deplasman galibiyetleri Alba Berlin, Bayern Münih, Asvel ve Anadolu Efes’e karşıydı. Madrid, kendinden üst sırada bulunan bir takıma karşı Fenerbahçe’nin sezon boyu aldığı ilk dış saha zaferiydi.

Fenerbahçe, Real Madrid deplasmanından galibiyetle döndü.

Bu galibiyetin verdiği özgüven 118-88’lik Valencia galibiyetiyle ortaya çıktı. Artık sezona durgun başlayan Sertaç’tan da geçen sene geldiği günden beri bekleneni veremeyen ABD’li kısa Tyler Dorsey’den de üst düzey verim alınabiliyordu. Bir sonraki sınav Barcelona’ydı. Son yıllarda İspanyol takımlarına karşı zorlanan Fenerbahçe üst üste dördüncü maçında bir İspanyol takımına karşı mücadele edecekti. Saras’ın öğrencileri maça öyle hızlı girdi ki skor ikinci çeyrekte bir ara 40-15’e geldi. Ancak Barça daha sonra uyandı, 62-59’a kadar farkı indirdiler. Ancak Fenerbahçe sezon başında olsa pamuk ipliğine bağlıymışçasına sökülüp gidecek maça sıkı sıkı sarıldı. Takımın en fazla kazanan oyuncusu Scottie Wilbekin sahne aldı, üst üste sekiz sayı buldu, farkı yeniden açtı. Fenerbahçe sahadna 88-74’le galip ayrıldı.

İspanyol dörtlemesini tamamlayan Sarunas Jasikevicius, Dimitris Itoudis’i görevinden eden Barcelona’ya karşı rüştünü ispatladı. Takım üst üste 11. galibiyetine uzandı. Savunmada son haftaların iyi takımlarından Barcelona’yı 74 sayıda tuttu ve sadece atarak değil, tutarak kazanabileceğini de kanıtladı. Öyle veya böyle oyuncularından maksimum verim alan Saras takımıyla tırmanmaya devam ediyor. Fenerbahçe, tıpkı şampiyon olduğu 2017 sezonunda olduğu gibi sakatlıklarla boğuştuğu sezonun en olması gerektiği zamanında yani sonunda yüzde yüz sağlıklı görünüyor. Öyle ki Barça maçı sakatlık raporunda Yiğit Hamza Mestoğlu haricinde herhangi bir oyuncu yer almıyordu.

Fenerbahçe, Barcelona galibiyetini böyle kutladı.

Olaylı ayrıldığı eski takımına karşı ikili averajı da alan Jasikevicius, kayıp gidiyor gibi görünen sezonda takımını Berlin’deki dörtlü finale inandırmış görünüyor. Son derece formda oyuncuların yükselen performansı taraftarın da gözünden kaçmıyor. Maç önü yapılan, Berlin kapılarının üstünde elinde kupayla Jasikevicius, Kaptan Melih Mahmutoğlu ve maskot Yellow’lu koreografi de bunu kanıtlıyor. Bu akşam Milano deplasmanında ilk dört hedefi doğrultusunda mücadele edecek olan Fenerbahçe’de Saras, payenin büyüğünü oyuncularına vermeyi ihmal etmiyor. Sorunlu ayrıldığı eski takımı Barça’ya karşı maçı “kişisel alıp almadığı” sorusuna “Bu akşam Saras oynamadı, 0 sayı attı, o yüzden kişisel nasıl alabilirim?” diyerek yanıt veriyor. Fenerbahçe, payın büyüğünü oyuncularına veren elit koçuyla işleri yoluna koyuyor…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.