Emin Özkurt 10Haber’e konuştu: Fenerbahçeli futbolcular ceza alacak mı?

Trabzonspor-Fenerbahçe arasında oynanan karşılaşmadan sonra galibiyeti kutlayan Fenerbahçeli futbolculara Trabzonsporlu holiganlar saldırdı. Olaylar sonrası çıkabilecek olası cezaları Türkiye'nin tek CAS hakemi Emin Özkurt'la konuştuk.

Spor 18 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası yaşananları Emin Özkurt'la konuştuk.

Fenerbahçe ve Trabzonspor’u karşı karşıya getiren mücadele büyük çekişmeye sahne oldu. Fenerbahçe’nin ilk yarıyı 2-0 önde kapadığı maç 2-2’ye geldi, Batshuayi 87’de galibiyet golünü attı. Maç Trabzonspor tribünlerinden atılan maddeler nedeniyle sık sık durdu. Hatta 62. dakikada Fenerbahçe ceza alanına gelen bir meşaleyi İsmail Yüksek dışarı taşımak zorunda kaldı. O anlarda Trabzonspor’un kazandığı serbest vuruşun ardından Bardhi’nin şutu skoru 2-1’e getirmişti. İlerleyen dakikalarda Halil Umut Meler atılan maddelerden ötürü yardımcılarını yanına çağırmak durumunda bile kaldı. Ancak maç bir şekilde bitti.

Fenerbahçeli futbolcular son düdüğün ardından sahanın ortasında yuvarlak oluşturup sevinmeye başladı. Bu anların ardından Trabzonspor tribünlerinden büyük bir grup taraftar sahaya girdi, futbolculara ve yedek kulübesine saldırdı. Güvenlik güçleri saldırganlara engel olmakta zorluk yaşadı. Futbolcular kendilerine doğru gelen taraftarların arasında soyunma odası tüneline yöneldi. Bu sırada çok sayıda tartaklama oldu. Olaylar koridorda da devam etti. Fenerbahçe kafilesi 01.20’ye kadar stadyumda bekledi, sonra polis kordonu eşliğinde havaalanına gidip İstanbul’a giden uçağa bindi.

Olaylar sırasında özellikle Bright Osayi Samuel, Jayden Oosterwolde, Michy Batshuayi gibi isimlerin sahaya inen holiganlarla fiziki teması gündem oldu. Egemen Korkmaz da Fenerbahçe kalecisi İrfan Can Eğribayat’a saldırmak istedi. Öte yandan akreditasyon kartı olduğu görünen bir kişinin Dusan Tadic’e fiziksel temasta bulunduğu da gözden kaçmadı. Tüm bu yaşananlar sonucunda çıkması gereken cezaları CAS Hakimi ve Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi Yargıcı Emin Özkurt’a sorduk.

‘Futbolcular meşru müdafaa haklarını kullandı’

Öncelikle olayların başlangıcında sahaya atlayan şahısla fiziksel temasa giren Osayi Samuel’in durumu hakkında konuşurken Özkurt konuyu şöyle yorumladı: “Olayları üzülerek takip ettik. Trabzonsporlu taraftarların yüzlercesinin sahayı işgali ve Fenerbahçeli futbolculara saldırısı üzerine oyuncuların kendilerini savunma ve var olan fiziksel saldırıları bertaraf etmeyle ilgili girişimleri oldu. Yüzlerce taraftar sahaya inmemiş olsaydı sadece bir futbolcunun bir diğer futbol ailesi mensubuna fiili saldırısı olsaydı yani Osayi Samuel sahada bir futbolcuya o hareketleri yapsaydı Futbol Disiplin Talimatı’nın 44. maddesi gereği saldırı niteliğinde olacak ve oyuncuların beş ile 10 maç arasında ne kadar ceza alacağını konuşacaktık. Ama olay öyle olmadı. Olay Trabzonspor taraftarının sahaya girerek ki ilk giren taraftarın kelebek diye tabir edilen bıçak taşıdığı da görüntülere yansıdı, kesici bir aletin de yere düştüğü de düşünüldüğünde oyuncuların fiziki sağlığına ciddi manada saldırı düzenlendiğini gördük. Futbolcuların meslek hayatını bitirebilecek nitelikte bir saldırıydı çünkü çok sayıda kişi tarafından yapıldı. Saldırı girişiminde bulunan karşı futbolcular benim kanaatim hukuki olarak meşru müdafaa hakkını kullandılar. Dolayısıyla Fenerbahçeli futbolcuların kendilerini savunma adına yaptıkları eylemlerin cezalandırılma ihtimalleri genel hukuk prensiplerimiz çerçevesinde mümkün değildir” dedi.

Olaylı maçtan geriye kalan soru işareti: Çevik kuvvet neredeydiOlaylı maçtan geriye kalan soru işareti: Çevik kuvvet neredeydi

 

Özkurt bu anlamda TFF’nin daha önce yanlış bir karar verdiğini de açıkladı. Geçen sezon oynanan Ankaragücü-Beşiktaş maçında sahaya inen bir taraftara Josef de Souza’nın müdahalesine TFF’nin bir maç ceza vermesinin yanlış olduğunu hatırlattı. Özkurt o gün de Souza’nın meşru müdafaa hakkını kullandığını, Trabzonspor taraftarına karşı da Fenerbahçeli futbolcuların bu durumda olduğunu vurguladı. Oosterwolde ve Batshuayi’nin durumlarının ne olabileceğini sorduğumuzda da Özkurt “Ben bireysel olarak oyuncuları değerlendirmiyorum. Ben sahaya giren Trabzonspor taraftarlarının, Fenerbahçeli futbolculara yaptığı toplumsal linç girişiminden ve buna karşı Fenerbahçeli futbolcuların kendilerini korumaya yönelik meşru müdafaa haklarını cereyan ettirmelerinden bahsediyorum. O noktada normal şartlar altında ceza almalarını gerektiren bu eylemin meşru müdafaa hakkı çerçevesinde cezasızlık getirdiğinden bahsediyorum” dedi.

Trabzon'da yaşananlar dış basına böyle yansıdıTrabzon’da yaşananlar dış basına böyle yansıdı

 

‘Korkmaz’a 195 bin TL ve 90 gün hak mahrumiyeti…’

Özkurt Trabzonspor yardımcı antrenörü Egemen Korkmaz’ın İrfan Can Eğribayat’a arkadan saldırdığı anlar hakkında “Burada fiziki müdahale var. Dolayısıyla TFF Disiplin Talimatı’nın 44. maddesi gereği Egemen Korkmaz’ın yaptığı müdahale nedeniyle cezalandırılacağı aşikar. Madde ‘futbolculara, yöneticilere, görevlilere veya diğer kişilere saldırıda bulunulması durumunda saldırıda bulunan kulüp görevlisine beş ila 1o müsabakada kulübeye veya soyunma odasına giriş yasağı veya 45 ila 90 gün hak mahrumiyeti cezası verilir’ der. Talimattaki 35. maddeye göre bu cezaya ek olarak 195 bin TL’ye kadar para cezası verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Dolayısıyla Egemen Korkmaz’a 195 bin TL para cezası verilmesi ve 90 gün hak mahrumiyeti cezası verilmesi kuvvetle muhtemel” diye yanıt verdi.

Krunic’in tepkisi konusunu izlemek gerektiğine değinen Özkurt meşru müdafaada temel sınırı “Ölçülülük ilkesi çerçevesinde saldırı girişimini sonlandırmayla sınırlı kalmalı” diye açıkladı. Dolayısıyla Krunic ve İrfan Can’ın yaptığı müdahaleyi bu çerçevede değerlendirmek gerektiğine işaret etti.

Büyük rezalet: Trabzon'da taraftarlar sahaya inip Fenerbahçeli futbolculara saldırdıBüyük rezalet: Trabzon’da taraftarlar sahaya inip Fenerbahçeli futbolculara saldırdı

‘Trabzonspor’a en az 7-8 maç ceza gelmeli’

Son olarak akreditasyon kartı olmayan bazı şahısların Fenerbahçeli futbolculara fiziki müdahalesini hatırlattık. Özkurt “Dün yaşananlar Türk futbol tarihinde kara leke olarak yerini aldı. Bundan sonra verilecek karar kara lekenin temizlenmesi konusunda emsal teşkil etmeli. Bu hafifçe geçiştirilecek bir durum değil. Trabzonspor Kulübü kendi taraftarlarının sebep olduğu olaylardan dolayı sorumludur. Saha olayları nedeniyle kulüp cezalandırılmak durumundadır. Saha olayları daha evvel yaşandı. Yakın örnek olarak Ankaragücü Başkanı Faruk Koca’nın Halil Umut Meler’e attığı yumruğu hatırlıyoruz. O maç sonrasında tek bir kişinin tek bir yetkiliye yumruk atmasıyla Ankaragücü beş maç ceza almıştı ve iki milyon TL’ye varan para cezası aldı. Aynı şekilde 2013’teki Beşiktaş-Galatasaray maçında Beşiktaş taraftarı sahaya girmişti. Kimseyi darp etmemişlerdi, kimseyle kavga etmemişlerdi ama sahayı işgal etmişlerdi. Ondan dolayı da Beşiktaş aleyhine dört maç seyircisiz oynama cezası verilmişti. Şimdi çok daha basit eylemlerde beş ve dört maç gibi cezalar verilmişken taraftarının Fenerbahçeli futbolcuların vücut bütünlüğüne karşı yaptıkları bu girişimden dolayı Trabzonspor’un karşı karşıya kalması gereken ceza en az 7-8 maç ve ciddi miktarda para cezası olmak durumunda. Bu noktada federasyon yeterli cezayı vermezse kötü anlamda emsal teşkil edeceğini ve tabiri caizse bazı noktalarda adalet duygusunun derin şekilde sarsılacağını öngörmek lazım. Dolayısıyla verilecek cezanın emsal nitelikte ağır olması gerekiyor” dedi.

Trabzon'da bile bile lades... Maskeler inmeden bu suç çözülmezTrabzon’da bile bile lades… Maskeler inmeden bu suç çözülmez

Trabzon'daki holiganizmin ilk faturası çıktı: 12 gözaltıTrabzon’daki holiganizmin ilk faturası çıktı: 12 gözaltı

Fenerbahçe, Trabzon'dan Batsman ile çıktı, 'Yarışa devam' dediFenerbahçe, Trabzon’dan Batsman ile çıktı, ‘Yarışa devam’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.