Büyük rezalet: Trabzon’da taraftarlar sahaya inip Fenerbahçeli futbolculara saldırdı

Fenerbahçe'nin 3-2 kazandığı Trabzonspor maçının ardından holiganlar sahaya girerek futbolculara saldırdı. Sahada arbede çıktı. İçişleri Bakanı Yerlikaya ve TFF soruşturma başlatıldığını duyurdu. Fenerbahçe'den ilk açıklama gece 02.00'de geldi.

Spor 17 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe ve Trabzonspor arasındaki maçın ardından olay çıktı.

Fenerbahçe ve Trabzonspor’u karşı karşıya getiren mücadele büyük çekişmeye sahne oldu. Kanarya ilk yarıyı 2-0 önde kapadıktan sonra durum 2-2’ye geldi. Fenerbahçe 87. dakikada Batshuayi’nin golüyle öne geçmeyi başardı. Bu dakikadan sonra başka gol olmayınca üç puanı alan Kanarya sahadan galip ayrıldı.

Maç, Trabzonspor tribünlerinden atılan maddeler nedeniyle sık sık durdu. Hatta 62. dakikada Fenerbahçe ceza alanına gelen bir meşaleyi İsmail Yüksek dışarı taşımak zorunda kaldı. O anlarda Trabzonspor’un kazandığı serbest vuruşun ardından Bardhi’nin şutu skoru 2-1’e getirmişti. İlerleyen dakikalarda Halil Umut Meler atılan maddelerden ötürü yardımcılarını yanına çağırmak durumunda bile kaldı. Ancak maç bir şekilde bitti.

Fenerbahçeli futbolcular son düdüğün ardından sahanın ortasında yuvarlak oluşturup sevinmeye başladılar. Bu anların ardından Trabzonspor tribünlerinden büyük bir grup taraftar sahaya girdi, futbolculara ve yedek kulübesine saldırdı. Güvenlik güçleri saldırganlara engel olmakta zorluk yaşadı. Futbolcular kendilerine doğru gelen taraftarların arasında soyunma odası tüneline doğru yöneldiler. Bu sırada çok sayıda tartaklama oldu. Olaylar koridorda da devam etti.

‘Utanç derbisi’ Fenerbahçe’nin‘Utanç derbisi’ Fenerbahçe’nin

Fenerbahçe iki saat stadyumda bekledi

Olayların ardından Fenerbahçe 01.20 sularına kadar stadyumda bekledi. Gelen bilgilere göre stadyum dışında Trabzonspor taraftarları Fenerbahçe kafilesinin çıkmasını bekliyorlardı. Hal böyle olunca havaalanına kadar güvenlik koridoru oluşturması gereken polis ekipleri hazırlık yaptılar. Bu süreçte Fenerbahçe kafilesi soyunma odasında kalmayı sürdürdü.

Yaklaşık iki buçuk saatlik bekleyişin ardından Fenerbahçe stadyumdan ayrıldı. Stadyumdan ayrılırken Ferdi Kadıoğlu’nun ve Osayi Samuel’in sekmesi dikkat çekti. Fenerbahçe taraftarı oyuncuları Sabiha Gökçen Havalimanı’nda beklemek içinde burada toplandı.

Trabzon'da bile bile lades... Maskeler inmeden bu suç çözülmezTrabzon’da bile bile lades… Maskeler inmeden bu suç çözülmez

Fenerbahçe’den gece ikide ilk açıklama: Sakin olmalıyız

Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan işe şunları söyledi: “Çok gergin bir gece yaşıyoruz. Devletimizin tavsiyesi üzerine uçağın önünde açıklama yapıyoruz. Olayın başından beri devletimiz bizi yalnız bırakmadı. Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Bakan, Trabzon Valisi, Trabzonspor yöneticileri devamlı yanımızdaydı. Sakin olmamız gerek. Şu an adli soruşurmaya dönmüş bir olay. Hafta içinde gereken açıklamaları gereken zamanlarda yapacağız. Taraftarımıza sesleniyorum Sağ salim İstanbul’a doğru yola çıkıyoruz.”

Maçtan sonra yaşananlar.

İsmail Kartal: Oğluma vurmuşlar…

Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal maç sonunda “Son üç maçımızı 118 kilometre üzeri koşan bir takımım var. Çoğu da yüksek şiddetli koşular. Ülke puanına katkı vermişiz. Ülkemizi temsil eden tek takımız. Buraya da bu yorgunlukla geldik. İlk yarıda planladığım gibi, Trabzonspor’u santim santim iyi analiz ettik, 2-0 öne geçtik. İkinci yarı başında Serdar Aziz’in kasığında sorun vardı, Jayden’ı oyuna aldık. Daha sonra beklemediğimiz şekilde tribün saldırısına uğradık. Ancak biz provoke etmedik, kendimizi yere atmadık hatta atılan su şişelerini toplayarak futbola hizmet ettik. 2-2 oldu. Daha sonra yaptığımız hamlelerle maçı kazandık. Maçta sonra ben Trabzonsporlu futbolcuları tebrik ettim. Daha sonra arkada futbolcularım sevinmeye başladı. Sonra sahaya inenler oldu, olay çıktı, koridorda olay çıktı. Trabzonspor da ligin ilk yarısında bizi yendikten sonra sahada seviniyorlardı, doğal hakları. Hiç sorun yaşamadılar. Neden biz burada bunları yaşadık anlamış değil. Kadıköy’de 21 maç üst üste kazanmışken ilk mağlubiyetimizi aldık, aynı şeyi onlar da yaptı orada. Bizim oyuncularımızın sevinme hakkı yok mu? Ha oyuncularım tribüne gider ters hareket yaparlar onun cezasını ben veririm. 60. dakikada oyuncumun kafasına madde geliyor, maçın iptal edilmesi gerekiyor. Ama bu şartlarda bitti. Keşke maçtan sonra böyle görüntüler olmasaydı. Bu maçlar devam edecek. Bunların olmaması gerekir. Spor dostluktur arkadaşlıktır. Hepimizin bu ülkenin insanıyız. Hepimiz Türk futboluna hizmet etmeye çalışıyoruz. Kazanmaya ihtiyacımız vardı, güzel bir galibiyet. İlk yarı iyiydik. İkinci yarıda dediğim olaylar yüzünden durduk. Geçtiğimiz haftalarda da burada maç oynandı, hiçbir şey olmadı. Neden Fenerbahçe’ye bunlar oluyor. İkinci yarıda tribün saldırısına uğradık. Hayatımda ilk defa böyle bir şey yaşadık. Oyuncularımı tebrik ediyorum böyle bir ortamdan aldığımı üç puan için. Trabzonspor camiasına başarılar diliyorum. Benim kafamda hafif şiş var. Alışığım ben Karadenizliyim sokakta yetiştim, yere yatıp rol yapan bir adam değilim, hayatımda da yapmadım. Ben sahadan bugün şişe topladım. Bizim amacımız futbolu güzelleştirmek. İçeride birkaç antrenörün çenesi şişik, ağzı patlak. Oğlumun kafası şişmiş çocuğa vurmuşlar…” dedi.

Sahaya girenlerle ilgili soruşturma

Maçtan yaklaşık bir saat sonra İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sahaya girenlerle alakalı soruşturmanın başlatıldığını açıkladı. Yerlikaya sosyal medya hesabından “Bu akşam oynanan Trabzonspor Fenerbahçe futbol karşılaşması sonrası sahaya giren seyircilerle ilgili kimlik belirleme çalışmaları ve maç sonu yaşanan olaylarla ilgili soruşturma derhal başlatılmıştır. Spor, her şeyden önce centilmenliktir. Futbol sahalarında şiddet olaylarının yaşanması asla kabul edilemez. Gelişmelerden kamuoyu bilgilendirilecektir.” dedi.

TFF’den açıklama

00.30 sularında Futbol Federasyonu’ndan “Süper Lig’de Trabzonspor A.Ş. ile Fenerbahçe A.Ş. arasında oynanan maç sırasında ve maçtan sonra meydana gelen olaylarla ilgili; temsilcilerimiz ve devlet yetkililerimiz ile iletişim halindeyiz.  Dostluk, barış ve kardeşlik oyunu olan futbolda yaşananlar asla kabul edilemez. Bu olayların tekrarlanmaması için soruşturmalar tamamlandıktan sonra olayların sorumluları ile ilgili gerekli cezai müeyyide uygulanacağından kimsenin şüphesi olmasın” yazılı bir açıklama geldi.

Fenerbahçe’nin önümüzdeki seçimlerinde başkan adayı olacağını açıklayan Sadettin Saran ise “Yaşananlar dünyanın hiçbir yerinde kabul edilebilir olaylar değil. Daha önce takım otobüsümüz kurşunlandı. Şimdi oyuncularımız saha içinde saldırıya uğradı. TFF belli ki, bu konularla ilgili gereken tedbirleri almıyor. Bu bir iç güvenlik meselesidir. İçişleri Bakanlığımızın azami hassasiyetini yapacağını biliyor ve gelişmeleri bekliyoruz” dedi.

Jayden Oosterwolde’ye saldırı anı.

Eski Fenerbahçe yöneticisi Şekip Mosturoğlu maç sonunda “Takım otobüsümüze saldıranları bu güne kadar bulamadınız (aslında buldunuz da yargı önüne çıkarmaya kıyamadınız) milyonların gözü önünde futbolcularımıza saldıranları bulun bari” yazılı bir paylaşım yaptı.

Mert Hakan Yandaş ise paylaşımında “BU TAKIM SEREFIYLE ONURUYLA DİM DİK AYAKTA FENERBAHCE ARMASINI KIMSEYE EZDIRMEDIK COK ŞÜKÜR… NE ŞAMPİYONLUK NE KUPA BÜYÜKLÜĞÜ.. BÜTÜN HAFTA BIZI ORTAYA ATANLAR BUNLAR SIZIN ESERINIZ” sözlerine yer verdi. 

Djiku: Bu olaylar kabul edilemez

Fenerbahçe’nin savunmacısı Alexander Djiku maç sonunda Instagram üzerinden yaptığı paylaşımda “Bugün sahadaki güvenliğimiz hiçbir şekilde garantide değildi. Her şeye rağmen maçı tamamlamaya odaklanmıştık. Hiçbir şekilde bu olaylar kabul edilemez. Bir taraftarın tutkusunun inanılmaz şeylere sebep olabileceğini düşünmek, bu olayları kabul etmektir. Çözümlere odaklanalım çünkü bu yaşananlar sürekli tekrarlanıyor ve ligin imajını zedeliyor. Ne zamandır insanlar oyunculara veya hakemlere vurmak için sahaya giriyor? Bu insanlar ne yaptıklarının tam olarak farkındalar mı? Cevabı biliyormuş gibi davranmıyorum. Ne olursa olsun birkaç maçlık stadyum kapatma cezası yeterli görünmüyor. Bunlar gerçekten caydırıcı ve yeterli mi? Futbolda ne yazık ki artan bu şiddetin yok olması için gerekli önlemlerle herkesi eğitebilir miyiz?” dedi.

Türk futbolu bu sahnelere alıştı…

Sezonun önceki bölümlerinde buna benzer anlar yaşandı. 11 Aralık 2023 tarihinde oynanan 15. hafta maçında Ankaragücü ve Rizespor karşılaştı. Maç 1-1 bitti. Maç sonunda Trabzonspor-Fenerbahçe maçını da yöneten hakem Halil Umut Meler, dönemin Ankaragücü Başkanı Faruk Koca’nın saldırısına uğradı. Başkanın yumruğu sonrası Meler’in elmacık kemiği kırıldı. Yerde kalan hakeme Koca’nın beraberinde gelenler tekme attılar. Başkan görevinden istifa etti. Tutuklandı, ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Bu olayın ardından liglere bir hafta ara verildi. Ancak daha sonra liglerin geri dönüş karşılaşmasında 19 Aralık 2023 tarihinde İstanbulspor ve Trabzonspor karşılaştı. Bu maçın 68. dakikasında Trabzonspor 2-1 öne geçti. İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu Trabzonspor’un golü öncesi faul olduğu ve hakemin vermediği gerekçesiyle kulübeye indi, takımını sahadan çekti. İşte bu iki skandal olayın üstüne bu akşam da Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası tribünler sahaya indi ve rakip takımı kovaladı.

Fenerbahçe, Trabzon'dan Batsman ile çıktı, 'Yarışa devam' dediFenerbahçe, Trabzon’dan Batsman ile çıktı, ‘Yarışa devam’ dedi

Josef’ten çağrı

Geçen sezon oynanan Ankaragücü-Beşiktaş maçında sahaya atlayan bir taraftarın Mete Kalkavan’a saldırmasını engelleyen ve ardından kırmızı kart görerek bir maç da ceza alan Josef de Souza, yaşananlara kayıtsız kalmadı. O dönem Beşiktaş forması giyen şimdilerde kariyerini Başakşehir’de sürdüren Josef “Türk futbolunun bugünkü gibi olaylarla sınırlı olmadığını biliyorum ama bunun önüne geçmek için TFF’nin sporcuları koruması ve olaylara karışan taraftar ve kulüpleri cezalandırması gerekiyor. En ağır şekilde cezalandırın!” dedi.

Sahaya giren Trabzonspor taraftarı Fenerbahçeli futbolculara saldırdı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.