İspanya’yı ikiye bölen öpücük! Bir yanda açlık grevi bir yanda cinsel taciz soruşturması

Dünya şampiyonluğu sonrası madalya töreninde Jenni Hermoso’yu dudağından öpen İspanya Futbol Federasyonu Luis Rubiales'in annesi açlık grevine başladı. Savcılık cinsel taciz soruşturması başlattı.

Spor 29 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
FIFA'dan Rubiales'e büyük ceza.

İspanya’daki Luis Rubiales krizi sürüyor. FIFA’nın geçici olarak görevinden uzaklaştırdığı ve İspanya’da Başbakan Pedro Sanches dahil birçok siyasetçinin istifasını istediği Rubiales’in başı dertten kurtulmuyor. İspanya’nın tarihinde ilk defa Kadınlar Dünya Kupası’nı kaldırdıktan sonra altın madalya töreninde Jenni Hermoso’yu dudağından öpen Rubiales’in istifa etmemesi olay oldu. Bu durum ülkede kadın-erkek eşitsizliğinden kadın sporculara tacize kadar birçok hassas konuyu gündeme taşıdı. Son olarak Ulusal Mahkeme Savcılığı, Hermoso’ya karşı olası bir “cinsel taciz” suçlamasıyla Rubiales hakkında soruşturma açtı. Savcılık, futbolcuyu taraf olup suç duyurusunda bulunmaya çağırdı.

Sporda Şeffaflık ve Demokrasi Derneği de Hermoso’ya cinsel taciz uyguladığı iddiasıyla Rubiales hakkında 30 sene görevden men ve 16 bin 500 euro para cezası talebiyle dava açılması adına mahkemeye başvurdu.

Jenni Hermoso 'rızam yoktu' dedi ve o öpücüğe ilk faturayı FIFA kestiJenni Hermoso ‘rızam yoktu’ dedi ve o öpücüğe ilk faturayı FIFA kesti

Kültür ve Spor Bakanlığına bağlı Spor Yüksek Konseyinin (CSD) Başkanı Victor Francos da düzenlediği basın toplantısında, Spor Tahkim Mahkemesine yaptıkları başvurudan henüz cevap alamadıkları ama Rubiales’in ihtiyati olarak görevden alınması için gerekli koşulların olduğunu savundu. CSD Başkanı, Rubiales olayından dolayı İspanya’nın 2030 Dünya Kupası’nı organize etmek için sunduğu adaylığı zarar gördüğünü ifade etti. CSD tarafının ceza talebi, “yetkinin kötüye kullanılması ve sportif adaba aykırı girişim” suçundan 2 ila 15 yıl arasında kamu görevinden men ve 3 bin ile 30 bin euro arasında para cezası alma durumu var.

Rubiales’in annesi açlık grevine başladı

Konunun diğer tarafında yer alan Rubiales’in annesiyse oğlunun suçsuzluğu belli olana kadar açlık grevine başladığını duyurdu. Anne Angeles Bejar kendisini kiliseye kapattığını açıkladı. Kilise çevresinde toplanan Rubiales’in yakınları ve destekçileri de federasyon başkanı lehine sloganlar attı.

Futbolcuyu dudağından öpen Luis Rubiales istifa etmeyeceğini açıkladı, Milli Takım isyan bayrağı çektiFutbolcuyu dudağından öpen Luis Rubiales istifa etmeyeceğini açıkladı, Milli Takım isyan bayrağı çekti

Bunun aksine Madrid’de toplanan bir feminist grupsa futbolcu Hermoso’ya destek verdi. Söz konusu gösteriye Başbakan Yardımcısı ve Sumar Partisinin lideri Yolanda Diaz ile Sosyalist İşçi Partili Eğitim Bakanı Pilar Alegria da katıldı.

Eleştirilerden nasibini alanlar arasında Rubiales’in istifa etmeyeceğini açıkladığı konuşması sırasında federasyon başkanını alkışlayan İspanya Erkek Milli Futbol Takımı teknik direktörü Luis de la Fuente ve Kadın Milli Takım Teknik Direktörü Jorge Vilda da var. İki teknik direktör Rubiales’in hareketinin uygunsuz olduğunu söylemiş olsalar da eleştirildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.