İsrail ile bu kez de futbolcu krizi: İktidar da muhalefet de köpürdü

İsrailli futbolcu Jehezkel'in gol sevincinin ardından "100'üncü gün... 7.10" yazılı bandajı göstermesi üzerine ortalık karıştı. Jehezkel'in önce kadro dışı bırakılması, sonra da gözaltına alınması İsrailli siyasetçiler tarafından tepkiyle karşılandı.

Dünya 15 Ocak 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Solda muhalefet lideri Yair Lapid, sağda Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir. Fotoğraf: AA

İsrail’in Gazze işgali pazar günü 100’üncü gününe girdi. 7 Ekim’de Hamas’ın saldırısının tetiklediği savaşta şimdiye kadar 1200 İsrailli, 24 bine yakın Filistinli yaşamını yitirdi. 130’dan fazla İsrailli ise Hamas ve İslami Cihad tarafından esir alındı. Esirlerin bir kısmı Filistinli mahkumların serbest bırakılması karşılığında serbest bırakıldı. Ancak hâlâ serbest kalmamış esirler var. Savaşın 100’üncü gününde pek çok İsrailli Tel Aviv’de düzenledikleri protestolarda hükümetten esirleri sağ salim evlerine getirmesini istedi.

Türkiye’deki İsrailli futbolculardan Antalyasporlu Sagiv Jehezkel ve Eden Karzev rehinelerin serbest bırakılması için dün sosyal medya hesaplarından paylaşım yaptı. Sporcular “Onları bir an önce eve getirin” etiketini kullandı. Jehezkel daha sonra Trabzonspor’la oynanan maçta 68’inci dakikada attığı golün ardından sevincini bileğindeki bandajı göstererek yaşadı. Bandajda “100 days… 7.10” yani “100 gün… 7 Ekim” yazıyordu. Bu sevinç futbol dünyasını karıştırdı. Önce kadro dışı bırakılan Jehezkel hakkında soruşturma açıldı, ardından da gözaltı haberi geldi. Yaşananların detayını buradan okuyabilirsiniz.

Türkiye’nin tavrına İsrailli siyasetçilerden tepki geldi. İsrail’in eski Başbakanı Naftali Bennett attığı tweette Jehezkel’in başına gelenleri “inanılmaz” diye nitelendirdi ve Türk yetkilileri hedef alarak “İşte 2024’ün Türkiyesi. Ayıp sana Türk hükümeti” diye yazdı.

İsrail’in ana muhalefet lideri Yair Lapid ise “İsrail’deki savaş mağdurlarına sempati duyduğunu ifade eden Yehezkel’in gözaltına alınması Türk hükümetinin teröre verdiği desteğin başka bir göstergesidir” dedi ve yaşanan olayı “akıl almaz” olarak değerlendirdi. Lapid UEFA ve FIFA’nın Jehezkel’in serbest bırakılmasını istemesi gerektiğini söyledi. Adliyeye sevk edilen Jehezkel serbest bırakıldı.

Netanyahu bakanlarına ‘Sessiz kalın’ demiş

İsrail haber sitesi Ynet’in bildirdiğine göre ülkenin Dışişleri ile Kültür ve Spor Bakanlığı Jehezkel’in serbest bırakılması için ortak çalışma yürüttü. Ancak en dikkat çeken iddia Başbakan Netanyahu’nın bakanlarına konuyla ilgili kamuya açık açıklama yapmamaları talimatı vermesi. Ancak Jehezkel’in sınır dışı edileceği haberi geldikten sonra bakanlar Ankara’ya karşı sert açıklamalar yaptı. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı “Nazi” olarak nitelendiren İsrail’in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir tepkisini “İsraillileri Türkiye’ye gitmemeye, Türk ürünlerini kullanmamaya davet ediyorum. İsrail devlerinin ve İsrail vatandaşlarının Türkiye’ye hoşgörü göstermemesi gerekir. Ezilen biz olamayız” sözleriyle gösterdi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise Türkiye’yi Hamas’ın “fiili yürütme kolu” olarak hareket etmekle suçladı ve İsrail’in Türkiye’ye 6 Şubat’taki depremlerin ardından yardım ettiğini hatırlattı. Gallant Jehezkel’e yapılanın “ikiyüzlülük ve nankörlüğün tezahürü” olduğunu söyledi.

Ben Gvir’in Erdoğan’a Nazi benzetmesi yapması gibi Erdoğan da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya “Nazi” yakıştırması yapıyor. Erdoğan Güney Afrika’nın İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı soykırım davasını desteklemek amacıyla Türkiye’nin kanıt olarak kullanılabilecek materyali mahkemeye teslim ettiğini açıkladı. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz bunun üzerine Erdoğan’ı hedef alarak “Ermeni soykırımı yapan ve dünyanın susacağını düşünen Erdoğan bugün İsrail’i soykırımla suçlayan materyalleri mahkemeye teslim etmekten “gurur duyuyor.” Biz Ermeni soykırımını ve Kürtlerin hedef alındığı katliamları unutmadık. Siz halkların yok edicisisiniz. Kendimizi sizin barbar dostlarınızdan koruyoruz” dedi.

Futbolda İsrail krizi... Antalyasporlu Jehezkel serbest, Başakşehirli Karzev hedefteFutbolda İsrail krizi… Antalyasporlu Jehezkel serbest, Başakşehirli Karzev hedefte

İngiliz futbolunda sansasyon, Reading taraftarı sahada!İngiliz futbolunda sansasyon, Reading taraftarı sahada!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.