İstanbul Park’ta ihale sonuçlandı: Yeni firma F1’i Türkiye’ye getirmek zorunda!

Türkiye'de F1'in kalbinin attığı İstanbul Park'ta ihale süreci sonuçlandı. Yarış pistinin yeni dönem işletmecisi Pirelli Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Lale Cander'in de ortağı olduğu Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş. oldu.

Spor 2 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
İstanbul Park'ın yeni işletmecisi belli oldu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul Park’ın önümüzdeki 30 yılının işletmecisinin belli olacağı ihale süreci sonuçlandı. İhaleyi Doğa Koleji ve Bilgi Üniversitesi gibi kurumlarıyla tanınan Can Holding’e bağlı Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş. adlı şirket kazandı.

Habertürk’ün haberine göre İstanbul Park’ın yeni işletmecisi Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş’ye Pirelli Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Lale Cander’in de ortak olduğu belirtildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ihale şartnamesinde açıkladığı bilgilere göre pistin işletmesini üstlenen bu yeni ortaklığın 2026 yılında Formula 1 yarışlarını piste getirme zorunluluğu var. Bununla birlikte tesise yapılacak yeni inşaatlarla alışveriş merkezi, macera park, otomobil müzesi ve eğlence merkezi kazandırılması da öngörülüyor. Yeni dönemde TOSFED’in de InterCity’yle yaşanan anlaşmazlıkların aksine Can Holding’le entegre çalışması öngörülüyor.

İhale ilanına göre 30 yıllığına İstanbul Park’ı kiraladığı düşünülen Can Holding’in ödeyeceği bedel 118 milyon dolar civarında olacak. Formula 1’in sahibi Liberty Media’dan yetkililerin kısa süre içerisinde İstanbul’a gelerek pistin kullanım amacına yönelik işletilmesine dair açıklamalarda bulunmaları bekleniyor.

Pirelli Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Lale Cander.

Lale Cander: Türkiye’de yarışlar yeniden yapılabilecek

İhaleyi kazanan firmanın ortağı olan Lale Cander, Formula 1’i 2026’da yeniden Türkiye’ye getirme niyetlerinin olduğunu belirterek,
“İstanbul Park pisti bir cazibe merkezi olacak. 2026’da yarış takviminden çıkan ülkeler olacak, dolayısı ile Türkiye’de yarışlar yeniden yapılabilecek. Ayrıca Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) ile birlikte çalışıyoruz. Formula 1 haricinde diğer yarışları da İstanbul Park’a getireceğiz. Pist yıllardır milli sporculara kapalıydı, artık sporcular da pisti kullanabilecekler. İstanbul Park, Türkiye için çok güzel bir proje olacak.” dedi.

Lale Cander kimdir?

Toplumun her kesiminden ve bürokrasi çevresinden geniş bir ilişki ağına sahip olan Lale Cander Pirelli Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı olmanın yanı sıra Can Holding bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde de Mütevelli Heyet Üyesi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Cander’in otomotiv şirketlerinden Iveco’yu da temsil ettiği biliniyor.

İhaleye tek başına girip kazanan Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş’nin bağlı olduğu Can Holding bünyesinde Doğa Koleji, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Energy Benzin İstasyonu, Mediza Hospital, Awox gibi firmalara sahip olan şirket, lojistik ve beton santrali işletmeciliği sektörlerinde de faaliyet gösteriyor.

InterCity’den itiraz gelebilir

Pisti uzun yıllardır işleten, son olarak da tahliye edilme sürecinde davalık olan InterCity’nin ihaleye girmediği, hatta ihale sürecine rekabet ortamı oluşmadığı gerekçesiyle itiraz edeceği öğrenildi. Daha önce İstanbul Park’ın işletmesine talip olduğunu açıklayan Green Holding de ihaleye teklif vermedi.

Formula 1'in sesi Serhan Acar: Bir anda telefonuma arama yağmaya başladı!Formula 1’in sesi Serhan Acar: Bir anda telefonuma arama yağmaya başladı!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.