İşte utanç tablosu: Süper Lig’de top oynanmıyor

Türk futbolunun en büyük sorunlarından biri topun oyunda kalma süresi. 114 dakika oynanan Fenerbahçe-Pendikspor maçında top oyunda sadece 47 dakikada kaldı. Süper Lig, Avrupa'nın en fazla faul yapılan ve oyunun en fazla durduğu liglerden biri.

Spor 12 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Süper Lig'de topun oyunda kalma süresi düşerken fauller arttı.

Türk futbolunun pek çok problemi var. Bunlar hakemler, zeminler, sosyal medya gibi sıralanabilir. Ancak son dönemdeki en büyük sıkıntılardan biri maçların adeta oynanamıyor oluşu. Fenerbahçe ile Pendikspor arasında şampiyonluğu son derece yakından ilgilendiren mücadelede topun oyunda kalma süresi çok düşük kaldı. Yaklaşık 114 dakika süren maçta ilk yarı sonuna 11, maç sonunda 10 dakika ilave edilmek zorunda kalındı. Oyun duraklama anlarında da durunca 111 dakika olarak beklenen oyun süresi toplamda 114 dakikayı buldu.

Maç bittiğinde vahim sahne ortaya çıktı. İlk yarıda 58 dakika 51 saniyelik bölümün yalnızca 23 dakika 15 saniyesi top oyunda kalmıştı. Maçın bitimiyle ortaya çıkan manzarada 114 dakikanın yalnızca 47’sinde top oynanabildiği görüldü.

Söz konusu 47 dakikalık bölümde takımlar birbirlerine tam 46 faul yaparken faullerin 29’unu Pendiksporlu, 17’sini Fenerbahçeli futbolcular yaptı. Pendikspor’un yaptığı 29 faul küme düşme hattında bulunan takımı Avrupa’nın kötü anlamda zirvesine taşıdı. İbrahim Üzülmez’in öğrencileri Avrupa’nın 10 büyük ligi ve Süper Ligi kapsayan 11 ligde bir maçta en fazla faul yapan ekip oldu. İşte o liste:

En çok faul yapan takımlar listesi:
FenerbahçePendikspor (29 faul)
Las Palmas – Real Sociedad (28 faul)
FenerbahçeGalatasaray (26 faul)
Getafe (26 faul) – Las Palmas

Trabzonspor-Fenerbahçe maçı 'hakem'le başladıTrabzonspor-Fenerbahçe maçı ‘hakem’le başladı

Listedeki dikkat çekici ayrıntılardan biri ilk dörtte ikinci bir Türk takımının yer alması. Fenerbahçe-Pendikspor maçından sonra Süper Lig’de bu sezon bir takımın en fazla faul yaptığı maç yine Kadıköy’de oynandı. Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde konuk ekip rakibine 26 faul yaptı. Arda Kardeşler’in yönettiği o karşılaşmada top yalnızca 43 dakika sahada kalmıştı.

Topun oyunda kalması istatistiğinde Avrupa’nın büyük liglerinin gerisinde kalan Türkiye’de 43 dakikalık oyun süresi sezonun en az topun oyunda kaldığı ikinci maçı olarak kayıtlara geçti.

Galatasaray’ın 26, Fenerbahçe’nin 18 faul yaptığı maç farklı bir açıdan daha Avrupa’nın zirvesine oynuyor. O da söz konusu 11 lig için en fazla faul yapılan maçlar listesi. En çok faul yapılan maçlar listesinde Süper Lig’den iki maç zirvede:

Fenerbahçe – Pendikspor maçı (46 faul)
Fenerbahçe – Galatasaray maçı (44 faul)
Boavista – Famalicao maçı (43 faul)

Zirvedeki iki maçın Fenerbahçe maçı olması dikkat çekici. Sarı-lacivertliler sezon başından bu yana tempolu, oyunu rakip yarı alana hatta rakip ceza alanına yıkmayı öngören bir futbol oynuyor.

Bu futbolu faul yaparak veya topu ayağa alıp kısa pas yaparak tempoyu düşürüp savuşturmak iki seçenek. Bu seçeneklerden tercih edilen genelde ilki oluyor gibi görünüyor.

Zira Futbol Verileri’nin aktardığına göre bu sezon en fazla faul yapılan takım 425 kezle Fenerbahçe.

İkinci sırada 401 kezle ligin ilk yarısının iyi takımlarından Adana Demirspor var. Trabzonspor oyuncularına 386 faul yapılmışken topa hakim olma oyunu oynayan bir diğer takım Başakşehir’e 383 faul yapılmış.

Ligin zirvesinde yer alan Galatasaray’a karşı rakiplerinin yaptığı faul sayısı 341 ve Cimbom bu listede 11. sırada.

‘Futbol Verileri’ verilerine göre bu sezon en fazla faul yapılan takımlar.

Bu yeni bir sorun değil

Kasım 2023’te Amerikan spor kanalı ESPN’de yayınlanan bir veriye göre topun oyunda kaldığı süre İngiltere’de 58 dakikanın, Ligue 1’de 57 dakikanın, Bundesliga ve Serie A’da 56 dakikanın üstüne çıkarken LaLiga’da 55 bandına dayandı.

Ancak Süper Lig’de bu durum anlaşıldığı üzere aynı değil. 10haber.net yazarı ve spor servisi şef editörü Cüneyt Muharremoğlu 28 Ocak 2024 tarihli yazısına “El birliğiyle futbolu batırdık: Oynatın şu maçı!” başlığını atarken yaklaşık 98 dakika oynanan Rizespor-Trabzonspor maçında topun oyunda kaldığı sürenin 48 dakika olmasından yakınıyor ve bunun futbola verdiği zarardan bahsediyordu.

En yakın örneği Fenerbahçe-Pendikspor maçı olarak ele alırsak hakem Kadir Sağlam’ın maçı oynatmaktan, tempoyu artırıp futbol kalitesini ön plana çıkarmaktan ziyade karşılaşmayı oynatmamak üzerine bir anlayışla maça çıktığı yorumu yapılabilir. Ancak burada tek suçluyu hakem ilan etmek hem kolaycılık hem haksızlık.

Zira maçın henüz 10. dakikasında sakatlanan Halil Akbunar’ın oyun alanı dışındayken oyun alanı içine girerek kendini yere bırakması hakem Kadir Sağlam’ın anlık olarak önlem alabileceği veya cezalandırabileceği bir durum değil.

Bu tarz durumların ortaya çıkmaması için belki de Amerika’daki futbol ligi MLS’teki gibi sağlık görevlilerinin oyun alanına dahil olarak tedavi ettiği futbolcunun iki dakika oyuna girememesi gibi radikal kuralların Türk futbolunda yer alması gerekiyor.

Konu hakkında Hull City’nin takım sahibi Acun Ilıcalı katılığı bir televizyon programında “Bunun çözümü çok basit. İngiltere’de bir oyuncu için sağlık ekipleri sahaya girerse sonraki iki atak boyunca o oyuncu ölse sahaya almıyor hakem. Bunun çözümü var. Federasyona yalvarıyorum, ‘iki atak boyunca bu oyuncu sahaya giremeyecek’ şeklinde bir kural alınmalı. Türkiye’de futbol seyredilebilirlikten çıktı, bir tek Türkiye’de oluyor bu, Yunanistan’da dahi olmuyor. TFF buna izin veremez!” diye çözüm önerisinde bulundu.

Yerde yatan futbolcu isyanı! Acun Ilıcalı çözümü gösterdiYerde yatan futbolcu isyanı! Acun Ilıcalı çözümü gösterdi

Geçen hafta Fenerbahçe ile Union SG arasında Konferans Ligi’nde oynanan karşılaşmanın sertliği ele alındığında çıkan faul sayısı ve topun oyunda kalma süresi beklentinin ve Türk futbolunda alışılmışın çok üstündeydi.

Toplam 27 faul çalınan maçta top 52 dakika 50 saniye oyunda kaldı. Sahadaki takımlardan birinin Süper Lig takımı olduğu ve oynadığı oyun, gösterdiği sertlikle Konferans Ligi’nde şampiyonluğu düşündürtecek bir takım olduğu düşünülürse sorunun ülkemizde olduğu ve bu şartlarda devam edildiği sürece en temel sayılabilecek söz konusu sorunun aşılmasının mümkün olmadığı açık.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.