Jorge Jesus futbol tarihine geçti: Verilen sözün peşinde bir ömür

Geçtiğimiz sezonu Fenerbahçe'de geçiren Jorge Jesus, bu sezon çalıştırmaya başladığı El Hilal'le üst üste 28 maç kazanarak bu alandaki rekorun yeni sahibi oldu. Peki gittiği her takıma dokunuşta bulunup başarıyı getiren Portekizli aslında kim?

Spor 14 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Jorge Jesus, futbol tarihinin üst üste en çok maç kazanan teknik direktörü oldu.

Geçtiğimiz sezon Fenerbahçe’nin başında çıktığı 52 resmi maçta 2.21 puan ortalaması yakalayıp Süper Lig’i ikinci sırada bitiren, bunun yanı sıra Türkiye Kupası’nı kazanarak sarı-lacivertli camiaya uzun süre sonra kupa sevinci yaşatmayı başaran Jorge Jesus, Samandıra’dan ayrıldıktan sonra rotasını Arap topraklarına çevirdi. Suudi Arabistan takımlarından El Hilal’le Temmuz 2023’te anlaşan Jesus, yeni takımının başında çıktığı 36 maçta hiç yenilgi yüzü görmedi. 25 Eylül 2023’ten beri çıktığı 28 maçın tamamını kazanarak da futbol tarihinde üst üste en fazla maç kazanan isim olmayı başardı.

Sivri dilli, bir o kadar da otoriter

Fenerbahçe’nin başında geçirdiği sezon Süper Lig’de 80 puan barajını yakalayan Jesus, Galatasaray’ın ardından ikinci olmuştu. Lig harici kupada da sonuna kadar ilerlemeyi başaran Portekizli, Türkiye Kupası’nı kazanarak Fenerbahçe müzesine 10 yıl sonra kupa kazandırdı. Buna karşın başarısız addedilen tecrübeli teknik direktörle Fenerbahçe’nin yolları sezon sonunda ayrıldı. Geçmişte çalıştığı tüm takımlarda otoriter kimliği, işine karıştırmaması ve sivri dilli açıklamalarıyla dikkat çeken Jesus, puan ortalaması olarak son yılların en dominant Fenerbahçe’sini yarattı.

Jesus'lu El Hilal'den dünya rekoruJesus’lu El Hilal’den dünya rekoru

13 yaşında söz verdi, o söz hala devam ediyor

1954 doğumlu Jesus, anılarında anlattığına göre futbola 13 yaşında verdiği bir söz yüzünden bağlanıyor. Küçük yaşta dedesiyle gittiği bir maçta travma yaşayan Jesus, o maçta heyecanına yenik düşen dedesini kalp krizine kurban verdikten sonra kendisine bir söz veriyor, “Futbolcu olup kupalar kaldıracağım ve hepsini dedeme adayacağım.” Futbolculuk kariyerinde kendisinde o yeteneği ve potansiyeli görmeyen Jesus, sözünü tutabilmek için 35 yaşındayken Portekiz’in Amora takımında teknik adamlık kariyerine başlıyor.

Sözünü tutmak için 2010’u bekledi

En alt seviyeden tırnaklarıyla kazıyarak inşa ettiği kariyerinde 2000’li yıllara gelindiğinde büyük takımların radarına giren Jesus, 2008’de göreve başladığı Braga’da ülkenin en büyük ekiplerinden Benfica’ya giden yolun taşlarını dizdi. Benfica’ya imza attığı ilk sezon olan 2010 yılında ise kariyerinin ilk kupası olan Portekiz Ligi’ni kazanıp 13 yaşında kaybettiği dedesine adamayı ihmal etmedi. Benfica’nın başında Avrupa’da final lanetini kırmayı başaramasa da tam 10 kupa kazanan Jesus, küçük yaşta kendisine verdiği sözü Portekiz temsilcisinin başındayken fazlasıyla yerine getirdi.

İkinci Arap seferi

Sezon başında El Hilal’e imza atan Jesus, bu takımdaki ikinci dönemini geçiriyor. Tecrübeli teknik adam 2018-19 sezonunda Süper Kupa kazandırdığı El Hilal’i bu sefer lig şampiyonu yapmaya çok yakın.

Sergio Conceicao, Mikel Arteta'yı suçladı: Aileme hakaret ettiSergio Conceicao, Mikel Arteta’yı suçladı: Aileme hakaret etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.