Jose Mourinho, Aziz Yıldırım’ı taca çıkardı

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho, kendisiyle temasa geçen ilk kişinin sportif direktör Mario Branco olduğunu söyledi. Aziz Yıldırım seçilirse de kulüpte çalışacağını vurgularken imza atarken ondan izin aldığı iddiasını yalanladı.

Spor 3 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Ali Koç, Jose Mourinho'ya sorulan soruları tercüme etti.

Fenerbahçe, dünyaca ünlü teknik direktör Jose Mourinho, başkan Ali Koç ve sportif direktör Mario Branco birlikte basın toplantısı düzenledi. Portekizli hoca, imza atmadan önce Aziz Yıldırım’la bir kez görüştüğünü söylerken imza atarken izin aldığı iddiasını yalanladı. Ayrıca Yıldırım “Jose Mourinho’dan sonra şimdi futbolcu ismi vereyim, onları da alsınlar. Romelu Lukaku’yu Mourinho istiyor. Paulo Dybala var. Talisca da gelmek istiyor, ayrıca Trabzon’da oynayan santrfor vardı Alexander Sörloth. Bunlardan bir iki tanesini halletsinler. Diğerlerine biz gelince bakarız” demişti. Mourinho, şu ana kadar yönetimie hiçbir futbolcu ismi söylemediğini belirtti. İşte Ali Koç, Mario Branco ve Jose Mourinho’nun açıklamaları şöyle…

Ali Koç: Stada gelen 35 bin taraftarımıza teşekkür ederim. Hocamıza müthiş bir ‘Hoş geldin’ kutlaması yaptık. Hocamız ve ekibi, ‘Daha önce bir imza töreni yaşamadık’ dedi. Seçim sonucunun camiamıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Biz hayal satmıyoruz, gerçekleri söylüyoruz. Sayın Yıldırım ‘Anlaştım’ dedi, ‘Anlaştım’ demek ‘İş bitti’ demek. Durumun gerçeği böyle değil. Hocamız o durumu anlatacaktır.

Dünya, Jose Mourinho'yu konuşuyor: Artık onun ordusu varDünya, Jose Mourinho’yu konuşuyor: Artık onun ordusu var

‘Aziz Yıldırım’dan izin almadım’

Jose Mourinho: Başkanımızın sözlerine katılıyorum. Dün buraya gelen taraftarlarımıza teşekkür ediyorum. Ben şu anda bu masada ortada oturuyorum. Ben ona aslında benim yerimde oturması gerektiğini söyledim. Eskiden ‘Ben Mourinho’yum’ derdim şimdi ise ‘Ben Fenerbahçe’nin hocasıyım’ diyorum. Benimle ilk iletişime geçen kişi Mario Branco’ydu. Sonuç olarak Ali Koç da iletişime geçen kişi oldu. Benim buraya gelmemi tetikleyen şey bu oldu. Ben gerçekten transfer anlamında hiç kimseyle bir isim konuşmadım. Ben projeyi görmek istiyorum. İsimler değil, profiller üzerinden konuştuk. Asla isim konuşmadık. Geçmiş kulüplerimde herhangi bir oyuncuya karşı ilgim olmadı. Roma’dan herhangi bir oyuncuyu istemedim, bu doğru değil. Şu an yapmamız gereken şey sakin bir şekilde işlerimizi yapmamız. Serbest statüde bir teknik direktördüm. Herhangi bir kulüple bağlantım yoktu. Bu yüzden de kimseye imza atmadan önce sormama gerek yoktu. Kimseden ne yapmam gerektiğine dair izin almam. Aziz Yıldırım’la da bir görüşmem oldu ama Fenerbahçe’ye gelmek için kendisinden izin almadım.

Basın toplantısında Ali Koç, Mourinho ve Mario Branco birlikte çıktı.

Mario Branco: Jose Mourinho, iki yıl boyunca Fenerbahçe’nin teknik direktörü. Kafalarda bir soru işareti olmasın. Bu sezon için söyleyebilirim ki ben, Jose Mourinho ile Türkiye’ye gelmesi için görüşen ilk kişiyim. Ondan sonraki şeyler benimle ilgili olan şeyler değil. Beni ilgilendiren kısım, işin sportif kısmı ve hocamıza sunduğumuz proje. Başkanımızın bu kulüp için sahip olduğu vizyon ile futbol tarihindeki en iyi teknik direktörlerden birinin ilgisini çekmeyi sağladık. Dünyada üç farklı Avrupa kupasını CV’sine yazdıran tek hoca Fenerbahçe’ye gelmeyi kabul etti. Ben de başkanımıza bu önerime güvendiği ve hocamıza da başkanımızın projesine güvendiği için teşekkür ederim.

‘Fenerbahçe’nin hakları savunmak için düşünmem’

Jose Mourinho: Ben iki yıl boyunca Fenerbahçe’nin teknik direktörüyüm, Fenerbahçe’de olacağım. Başkanımız buradayken bu sözleşmeyi imzaladım. Benim için istikrar ve proje çok önemliydi. Bu sabah tesislere gittim. Ben dünyada büyük kulüplerde çalıştım, tesisler çok iyi. Gelecek haftalar bizim için kolay olmayacak çünkü birçok oyuncumuz Avrupa Şampiyonası’nda olacak. İki hafta içinde çalışmalarımıza başlamamız gerekiyor. Fenerbahçe’nin teknik direktörüyüm ve taraftar için elimden gelen her şeyi yapacağım. Ali Koç ve Mario Branco’nun sunduğu proje itibariyle buraya imza attım. Portekiz’de Süper Lig maçları veriliyor. Fenerbahçe’yle iletişime geçmeden önce de ligi zaten düzenli şekilde takip ediyordum. Bir teknik direktör olarak benim de iyi ya da kötü şeylerim vardır. Avrupa’da daha fazla insan burayı takip edecektir diye düşünüyorum. Ben buraya Türk futbolu için geldim ama temelde Fenerbahçe için geldim. Fenerbahçe’nin haklarını savunmam için sesimi yükseltmem gerekirse bunu iki kere düşünmem.

Jose Mourinho, bıraktığı takım için İsmail Kartal’a teşekkür etti.

Basına ilk iğneyi batırdı: sorular çok uzun

Jose Mourinho: (Sorulan bir sorudan sonra) Burada sorulan sorular çok uzun. Bir soru sormak için çok fazla konuşulduğunu düşünüyorum. Sorular kısa olmalı ki daha fazla soru sorulsun ve daha fazla cevap alınabilsin. İsmail Kartal’a kariyerinin geri kalanında en iyisini diliyorum. Bıraktığı takım için de teşekkür ediyorum. Geçen sene hakkında yorum yapmam etik olmaz. Biz kapalı kapılar ardında gerek İsmail Hoca ile gerekse Mario ve başkanla konuşuruz. Oyuncularımla kendim konuşurum ve dürüst bir şekilde hareket ederim. Yeni geldim takımı tanımam için zaman ihtiyacım var. Yeni sezona 22-23 Haziran’da başlayacağız gibi duruyor. Avrupa Şampiyonası’nda yedi oyuncumuz var, oradan sonra izinli olacaklar. Gelişim dönemimiz olacak. Ben İsmail Hoca’dan farklı bir hocayım. Fenerbahçe taraftarlarının hayallerini gerçeğe dönüştürmek için çok güçlü bir takım kuracağız.

İmzalar atıldı, Jose Mourinho Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörüİmzalar atıldı, Jose Mourinho Fenerbahçe’nin yeni teknik direktörü

Mario Branco: Ben transfer şampiyonu olmak istemiyorum, ben mayıs ayında şampiyon olmak istiyorum. Yazın şampiyon olmazsınız. Geçen sene transfer anlamında iyi bir iş çıkardık. Ben tabii ki biraz taraflıyım ama iyi tutturma oranımızın yüksek olduğunu düşünüyorum. Takım çok iyi iş çıkardı. Dünyadaki her takım gibi geliştirmemiz gereken çok şey var. Biz istikrar istiyoruz, ev temelinden inşa edilmeye başlanır, çatıdan değil. Benim yönetici vizyonum olarak ilk önce hoca kadrodaki güçlü-zayıf yönleri belirler. Çünkü hocamızın da belirttiği gibi her hocanın kendi vizyonu, metodu ve yöntemi vardır. Bu çerçevede takımı nasıl güçlendireceğiz, ona bakacağız. Pazarda hocamızın bize profil olarak sunduğu oyuncuları biliyoruz.

Jose Mourinho: Ana hedefimiz Süper Lig’i kazanmak. İnsanlar büyük düşünüyorlar, ben Avrupa’da altı final oynadım ve beşini kazandım ama adım adım gitmemiz gerekiyor. İlk hedefimiz Şampiyonlar Ligi’ne kalmak. Playoff’lar bizim için kolay olmayacak. Belki bunu söylemem doğru olmayacak ama Euro 2024’te olacak oyuncularımız umarım erkenden elenirler.

Mourinho, ilk hedefinin Şampiyonlar Ligi’ne kalmak olduğunu söyledi.

Ali Koç: Hocaya ‘Neden Türkiye’ye geliyorsun, Fenerbahçe sana ne katacak?’ diye sordum. Bana ‘Çok şey katacak. Hem Fenerbahçe’ye gelip şampiyonluklar getirir hem de Avrupa’da başarı getirirsem insanlar Jose Mourinho o tılsımı Fenerbahçe’ye de uyguladı diyecekler ve bu da bana büyük katkı sağlayacak’ dedi.

‘İmkanım olsa yarın antrenmana başlarım’

Jose Mourinho: Bana sunulan belge doğru, genelde teknik direktörler kulüplere sunum yapar. Bu kez tersi oldu. Fenerbahçe’nin kitlesini biliyorum. Manchester United ile Fenerbahçe’ye karşı oynadım. Bana sunulan proje beni etkiledi. İkinci kısım ise hırs! Evim Londra’da, Premier Lig’de bir takımla Avrupa Ligi’ne gitmek midir hırs? İtalya’yı seviyorum, orada Avrupa’da başarı yakalamak mıdır hırs? Benim için hırs her maçı kazanıp şampiyon olmaktır. Fenerbahçe’nin realitesi bu. Taraftarlarımızın neler hayal ettiğini biliyorum. Eğer imkanım olsaydı yarın antrenmana başlar, önümüzdeki hafta sonu ilk maçına çıkardım. Bence bir takımın 99 puan alması ve diğer takımın 102 puan alması iyi bir şey değil. Diğer takımlarla olan bu fark iyi değil. Ligin gelişimi açısından rekabet önemli. Gelecek sezon başka takımlar da umarım yarışın içinde olur. 99 puandan daha az alayım ama şampiyon olayım, bunu istiyorum.

Fenerbahçe Sportif Direktörü Branco, Jose Mourinho ile birlikte planlama yapacaklarını söyledi.

‘Lukaku ve Dybala’yla konuşmadım’

Jose Mourinho: Takımdan ayrılacak ya da takıma katılacak oyuncularla ilgili her zaman temkinliyimdir. Oyuncuların bunu televizyondan öğrenmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bir transfer bittikten sonra öğrenmelisiniz. Buranın kültürü biraz farklı. Spekülasyonlar oluyor. Lukaku ve Dybala’yı istediğime dair şeyler duyuyorum, bu oyuncularla konuşmadım. En önemlisi patronun ben olduğum, benimle gelecekler önemli değil. Hepsi yüksek kaliteli insanlar. Sabırlı olması gerekenler, sakin olması gerekenler başkan, yöneticiler, hoca. Taraftarlar çılgın ve talepkar olmalı, üstümüzde baskı yaratmalı. Baskıyı kaldıramayan oyuncu, Fenerbahçe’de oynayacak kadar iyi değildir. Ben bu tutkuyu isterim. Benim yapmam gereken şey taraftarı mutlu etmek. Ben hırsı olmayan kulüplerde çalışmayı sevmem. Özel olmak için maçlar kazanmanız gerekiyor. Benim işim bu. Benim buraya gelirken ki hırsım da bu.

Mario Branco: Transfer ayında değil, mayıs ayında şampiyon olmak istiyorum. Geçen sene transferde iyi iş çıkarttık. Biraz taraflıyım ama tutturma oranımızın iyi olduğunu düşünüyorum. Başkana, yönetime, scoutlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Sportif anlamda devrime inanmam. Geçen sene iyi bir şey yaptık, takım hem performans, hem de istatistik anlamında iyi bir iş çıkardı ancak geliştirecek çok noktamız var ve bunu yapacağız. Jose Mourinho’nun istediği transfer profillerini biliyoruz. Pazarda hocamızın istediği oyunculara uygun isimlerin kimler olduğunu biliyoruz. Seçim döneminde geçiyoruz.. Önümüzdeki pazartesiden itibaren tam gaz çalışmak için hazırız. Zorlu bir yaz olacak. Euro 2024, izne giden oyuncular, erken eleme maçları… Şampiyonlar Ligi büyük bir hedef. Dinamik ve markete yaklaşımımızla esnek olmamız gerekiyor. Başkana teşekkür ederim, Jose Mourinho’nun istediği şekilde markete giriş yapabileceğimizi düşünüyorum.

Ali Koç, ‘Altı yıldır yalanla mücadele ediyorum’ dedi.

‘THY benimle Fenerbahçe’den önce anlaştığı için çok şanslı’

Jose Mourinho: Benim imaj haklarım, sponsorluklarım, markalarım, benim yapmış olduğum anlaşmalardır. Kulübümün yer almamı istediği her yerde yer alırım. Bildiğiniz gibi THY ile bir anlaşmam var. Onlar da şanslılar zamanlama açısından. Ben artık Jose Mourinho değil, Fenerbahçe’nin teknik direktörüyüm. Arda Güler gelmek isterse neden olmasın! Fenerbahçe’yi seviyorsa, bedavaya gelecekse ve maaşının yüzde 75’ini Real Madrid ödeyecekse ‘Hayır’ diyemeyiz.

Mario Branco: Odaklanmamız gereken, ‘Special One, dünyanın en büyük spor kulübünde.’ Jose Mourinho’ya ‘Arkanda bir takım değil, ülke olacak.’ Portekiz’in nüfusu 10 milyon, Fenerbahçe’nin taraftarı 35 milyon! Avrupa’da Fenerbahçe’den küçük ülkeler var. Kazanma alışkanlığı olan oyuncular getirmemiz gerekiyor. Bu parametreyi genç oyuncularla birleştirirsek bu harika olur. Fenerbahçe gibi büyük bir takımda bir kere kazanmak kolaydır, biz arka arkaya kazanmak istiyoruz zor olan budur. Bunu başarmak için sürekli değişen yönetmelikler baş etmek kolay değil. Önümüzdeki sezon benim 3. sezonum olacak ve yabancı kuralı 3. kez değişmiş olacak. Belirtmiş olduğum gibi dinamik olmamız gerekiyor.

‘Altı senedir yalanla mücadele ediyorum’

Ali Koç: Ben altı senedir yalanla mücadele ediyorum. Patalojik seviyede yalanla mücadele ediyorum. TFF Başkanı’nın rakibimizin başkanının… Şimdi bir önceki başkanımızın gerçekle ilgisi olmayan sözleriyle mücadele ediyorum. Sayın Mourinho’nun para önceliği olsaydı Suudi Arabistan’da olurdu. Bizim sunduğumuz proje, vizyon ve beraber başarmak istediklerimiz onun daha aklına yattı. Daha uygun şartlarda bizim teklifimizi kabul etti. Onun için ona da teşekkür etmek istiyorum. Bizim mevcut hocamız varken teklif yapmamız söz konusu değildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.